BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] Tomek ->> 330i coupe

Tomek - 2005-09-25, 20:11
Temat postu: [E30] Tomek ->> 330i coupe
Witam :)

Przedstawiam swoje auto dla tych, którzy jeszcze nie widzieli go na żywo. ;-)
Na początek zdjęcia z zewnątrz, później wrzucę kilka innych ciekawych fotek.
Jak widać, w sprawach dekoracji jestem tradycjonalistą. :twisted: Uznaję tylko oryginalne akcesoria BMW /poza małymi wyjątkami/.
Auto przejąłem w bardzo dobrym stanie i w takim zamierzam je utrzymać.

W chwili obecnej kompletuje sportowe zawieszenie.

Chętnie wysłucham Waszych opinii nt. auta i ewentualnych propozycji jego ulepszenia /np. jakie polecilibyście felgi? fotki mile widziane :) /.

Dzięki za komentarze,
tomek

Piotrek - 2005-09-25, 20:29

z zewnątrz BOMBA!
Piękny lakierek :D

Go - 2005-09-25, 20:47

Śliczne auto- choć muszę przyznać iż zazwyczaj podobają mi się tylko czarne ;)

Moim zdaniem- jeśli ciemne lampy to czarna nerka i ciemne, albo białe kierunki.

Bardzo fajne autko!

Bruner - 2005-09-25, 20:47

Ladna sztuka, widac ze zadbana. Popieram Twoj tok myslenia - seria jest piekna, wystarczy o nia troche zadbac i nie zapuscic. Tak trzymaj, nie zepsuj jej zadnymi spoilerami, czarnymi nerkami i innymi wynalazkami. I napisz chociaz pare slow o niej.
Jacek E30 - 2005-09-25, 21:27

Tomek domyślam sie jaki masz gust! Felgi zmień na jakieś klasyczne czyli BBS 15" i tak jak fabryka 205/55, dobierz jakąs końcówke tzn jakies okrągłe dwie chromowane czy jakies tam, zawieszenie no mogło byc ciut niższe, kierunku z przodu koniecznie czarne nie białe (np: MHW)- to tyle z mojej strony!
Biały - 2005-09-25, 21:28

Kurde. Piękna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ze zdjęć wygląda jakby była w fabrycznym stanie. I jeszcze ten silniczek. Chyba Ci zazdroszcze troszecznke. A masz w niej jakieś wyposażenie?????
Menel - 2005-09-25, 21:44

no no..blacha na 5+
jak jestes tradycjonalista to zapodaj tylko troche nizsze zawieszenie i standartowe BBS 15" a nerke kup oryginalna czarna zeby wspolgrala z czarnymi lampami i oryginalne dymione na czarno kierunki koniecznie.
pozdro

duchPW - 2005-09-25, 21:56

autko widziałem na żywo - piękna seria - moim zdaniem powinieneś zostawić sobie srebrną (obecną nerkę) i wrócić do seryjnych lamp, poza tym faktycznie trochę bym ją obniżył (ale skoro zapowiadasz sportową zawiechę.... ) i zapodał ociupinkę większe felgi - w tym przypadky seryjne 15" BBSa były by w sam raz - ewentualnie 16" Azevy i więcej zmian nie trzeba - piękny klasyk - takie lubię, bo E30 jest piękne
Biały - 2005-09-25, 21:59

Jeżeli chcesz wrócić do seri to chętnie kupie od Ciebie te ciemnie lampy :D
Menel - 2005-09-25, 22:01

wiec tomku82 ..jak posluchasz pioteraw a trzeba go sluchac bo jest moderatorem :mrgreen: to ze wzgledu ze mieszkam kolo ciebie ,jestem pierwszy na liscie do odkupienia tych brzydkich i nie pasujacych brudnych lamp od ciebie :wink:
ps.zapomnialem dodac w poprzedniej wypowiedzi : k.... ale igla ! :shock:
pzdr

LUKAS - 2005-09-25, 22:01

Piękna, klasyczna, oryginalna Beemka!!! :D
Super Bejka w bardzo dobrych rękach :)
Tylko pogratulować :D
Dla tych co nie śledzą wydarzeń sportowych, dodam iż jedno z aut w moim podpisie, które zajeło 3 miejsce to właśnie 325i Tomka :)
To jest najlepsze potwierdzenie kondycji auta i umiejętności kierowcy ;)
Tomek oby tak dalej 8)

Dany114 - 2005-09-25, 23:51

Autko wygląda naprawde idealnie z zewnątrz
cinek_sw - 2005-09-26, 09:06

Bejka Tomka jest naprawdę zadbana, jakieś fotki wnętrza by sie przydały, jaki rocznik jakie wyposażenie itp... no nie bądź taki skromny Tomek :wink:
ps. na lampy to ja mam pierszeństwo bo Tomek jest imiennikiem mojego brata :D :D

Baur - 2005-09-26, 11:25

Tak jak powiedziałem w Toruniu - od Helmuta spod pierzyny !! ! Brawo za stan. He he... Polskie drogi, geriatycy we fiatach i sól juz na nią czekają , więc uważaj ! :D

Co do stylu - Ja bym obniżył zawieszenie, dał ładne 16stki AZEV, ALPINA, BROCK lub BORBET typ T, dokładkę od is-a na przód.
Sorry, ale nikt mi nie powie że wtedy beemka nie będzie wyglądała lepiej od "oryginału" 8) Zresztą moim zdaniem założenie felg, czy tez innych gadżetów które mogły być w wyposażeniu na specjalne zamówienie nie jest psuciem oryginału. To poprostu podkreśla urodę E30. Koła zawsze można zdjąc i wyciągnąć z garage oryginalne. Oryginał (który w Polsce cieszy, w obliczu oszpecania betek przez wieśniaków) to najczęściej podstawa, golas itd. A betki zasługują na WYPAS, by były jeszcze bardziej miodzio !!

Taki jest mój stosunek do podkreślania urody pięknych E30stek :)

Sobek - 2005-09-26, 12:07

No super furka zadbana poprostu miodzio :wink: :lol:
LUKAS - 2005-09-26, 15:05

Baur, sam bym lepiej tego nie ujął ;)
Tomek - 2005-09-26, 19:12

Witam,

Ciesze sie, ze wiekszości podoba się kierunek, który obrałem w dopracowywaniu tej basi :D i dziekuje za komplementy.
Zaznaczam jednak, ze wygląd zewnetrzny nie jest u mnie priorytetem, numer 1 jest silnik i idealny stan techniczny.

Pułkowniku Zuber - czarnej nerki nie bedzie, chrom jest znakiem rozpoznawczym każdej BMW. :twisted:

Bruner - spokojnie, żadne wynalazki nie zagoszczą na niej, bo to nie jest ta bajka. :)

Baur - wszystko co napisałeś jest 100 % prawdą ale to już wcześniej napisałem. Dokładki IS-owskiej też nie bedzie, bo 325 z nią nie wychodziły
tylko M-Technik II!!!!! (sorry - nie mylić z odpustem sprzedawanym na allegro :) ).

Wszystkie zakupy do tego auta są dobrze przemyślane, żeby nic nie spieprzyć.

Czarną helle kupiłem od Jacka325i i nie po to ganiałem 700 km z przygodami, zeby teraz sprzedać!

Kierunki oczywiście będą ciemne ale dajcie złapać oddech mojej skarbonce :!: :lol: , bo to nie jest teraz najwazniejsze.

Auto będzie obniżone o 40 mm progresywnymi sprężynami współgrając z B8 i dwiema rozpórkami a tyłek będzie trzymac fotel kubełkowy (x 2).

Wyposażenie? to co w typowej 325 (ABS, wsp.kier., el.szyb., lust., wiecej nie pamiętam :roll: ).

Auta szukałem 3 m-ce i bardziej zależało mi na dobrym stanie niż dodatkach czy kolorze (na marginesie: szary uważam za mniej popularny niz czarny).
Kupiłem je jakieś pół roku temu, jak widać od starszego Helmuta ale tak zadbane nie było jak zobaczycie na dalszych fotach.

Za bardzo sie chyba rozpisałem ;) ale sami chcieliście! :)
Za chwile kolejna porcja fotek. :)

pozdrawiam

MARTINEZ - 2005-09-26, 19:30

BETKA JEST OK! :D
JAK TO JEST ZE JEJ NIE WIDZIALEM NA WOŁOMINIE???
:?

Tomek - 2005-09-26, 19:32

bo nie chodze do kosciola :twisted: i nie mam sie gdzie wypromowac ;-)
Go - 2005-09-26, 19:35

Tomek, wiesz ja również uważam że tylko chromowana nerka ma rację bytu, ale uważam że źle wyglądają ciemne lampy i chromowana nerka...
ciemne lampy>> czarna nerka>> ciemne ew. białe kierunki

Baur - 2005-09-26, 19:45

Ok Tomek, tego się trzymaj. Ambitnie z tym stanem technicznym :) Jeśli zamierzasz nią jeżdzić po polskich drogach częściej niż w weekendy to musisz mieć spasioną świnkę skarbonkę by ten stan utrzymać :D

Czy dokładka od is-a nie mogła być zamówiona w salonie do 325 ? Może ktoś to wie, bo ja nie wiem :oops: Ale wiem że mi się podoba bardzo, i zawsze można ja "bezkolizyjnie" zdjąc :) M-technic II - ok, ale moim zdaniem nie przy 15stce. Jakoś wtedy ginie ta felga. Zakłócone są proporcje auta.Przy M-technicu żeby było naprawdę ładnie i zgrabnie musi być 16stka moim skromnym zdaniem.

Pozdro Tomek !! !

MARTINEZ - 2005-09-26, 19:50

MYSLE ZE TO NIE CHODZI O KOSCIOL
WYSTARCZY NIA JEZDZIC.
MOZE TRZYMASZ JA POD PRZESCIERADLEM??
A MOZE MIESZKASZ W POWIECIE WOLOMINSKIM??
A MOZE ZAPYTAM TAK DO KTOREGO KOSCIOLA NIE NIE JEZDZISZ??

Tomek - 2005-09-26, 19:59

Cytat:
Ok Tomek, tego się trzymaj. Ambitnie z tym stanem technicznym Jeśli zamierzasz nią jeżdzić po polskich drogach częściej niż w weekendy to musisz mieć spasioną świnkę skarbonkę by ten stan utrzymać

oki, dzięki za cenne rady Baur ale np. celowo nie robie max gleby, do której namawia wszystkich Menel. :lol:

stan techniczny będe chciał utrzymać na wysokim poziomie, choćby nawet kosztem bajerów.

marcinBMW:

MYSLE ZE TO NIE CHODZI O KOSCIOL

nie zauwazyles ikonek ;) i :twisted: => to byl zart :)

WYSTARCZY NIA JEZDZIC.

zdaza mi sie! ;-)

MOZE TRZYMASZ JA POD PRZESCIERADLEM??

nie - pod dachem

A MOZE MIESZKASZ W POWIECIE WOLOMINSKIM??

owszem, wolomin jest w powiecie wolominskim

A MOZE ZAPYTAM TAK DO KTOREGO KOSCIOLA NIE NIE JEZDZISZ??

do wszystkich czyli do zadnego :lol:

pozdrawiam i moze sie kiedys spotkamy w ktoras sobote na spocie WWL :)

Tomek - 2005-09-26, 20:27

u Helmuta:

u mnie:

jak widac, troche czasu (kilka miesiecy) poswiecilem na doprowadzenie komory silnika do takiego stanu. sam wypolerowalem wszystkie elementy aluminiowe, od dekla zaworu, przez kolektor ssacy, dzwignie otwarcia przepustnicy, mocowania maski, na przewodach olejowych skonczywszy.

nie trzeba do tego nakladow finansowych a efekt jest jaki widac. :) wystarczy cierpliwosc (zwlaszcza mojej dziewczyny :oops: ) i troche ;-) czasu => satysfakcja gwarantowana :!:

ps. zadne ze wstawianych przeze mnie zdjec nie pochodza z internetu ale z mojego aparatu. ;-)

Piotrek - 2005-09-26, 20:34

ja pierdziele!!!!!!!!!!! chyba najlepiej utrzymana Beemka w Polsce, jest sliczna.Tomek Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D
LUKAS - 2005-09-26, 20:41

Powiem tylko jedno...

REWELACJA!!!!! :D

Komora silnikowa na żywo wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach. Niestety zdjęcia nie oddają tego efektu i pracy jaką Tomek w nią włożył.
W Tarnowie jak ktoś będzie chciał to obejżeć na żywo, a daj Bóg będzie jeszcze słonecznie, to bez ciemnych przeciw słonecznych okularów nawet się niezbliżać ;) hehe

Szczerze mówiąc to niewidziałem jeszcze tak zadbanej E30 ;)
A widziałem ich wiele 8)
Nic w niej nie trzeszczy, nic nie jest luźne, wszystko chodzi sztywno, pewnie jak w nówce sztuce. To mi się w niej podoba najbardziej :)

Go - 2005-09-26, 20:42

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

przepraszam, czy widać moją minę pełną podziwu? :shock:

O stary, jesteś dla mnie kozakiem.. :!: :!:

Tomek - 2005-09-26, 20:55

może na tej fotce bedzie troche lepiej widac. niestety przy robieniu zdjec "PO" nie bylo tyle swiatla. :(

Tomek - 2005-09-26, 21:05

dzieki za ciepłe słowa chłopcy (bo dziewczynom sie chyba nie podoba - nic nie pisza ;-) ) - jest to dobra rekompensata za włożoną pracę w to auto ale naprawde było warto i namawiam wszystkich do tego - zero kasy (no może 50 zł na kilkadziesiąt arkuszy papieru wodnego i filcu), kupe czasu. już po kolektorze ssącym paluchy odmówiły współpracy, a to dopiero był początek zabawy. :roll:

wielkie podziękowania dla Smashera za materiały i dokładne instrukcje, jak postępować z aluminium, bo byłem nowicjuszem w tym temacie!!

jesli ktoś jest zainteresowany jak to zrobic krok po kroku, to moge stworzyc osobny topik /oczywiscie jesli Smasher pozwoli powielac jego rady/ ale gdzie to niech powie mod.

tak to jest jak ktos wyznaje religie BMW... :lol: :lol: :lol:

Go - 2005-09-26, 21:12

Ja jestem BARDZO zainteresowany abyś opisał całą operację dokładnie KROK po KROKU (nawet napisałem Ci wiadomość o tym na pw)
Bruner - 2005-09-26, 21:21

82tomek napisa/a:

jesli ktoś jest zainteresowany jak to zrobic krok po kroku, to moge stworzyc osobny topik

Nie pytaj tylko pisz, dodaj foty i wyslij to do Darka zeby wkleil na strone glowna do artykulow

Sosen - 2005-09-26, 21:31

O kucze stary, masakra!!!!!!!!! Przepiękna ta twoja bejka, po prostu przesadzona, szczere i gorące gratulacje. Gdybym doprowadził takie auto do takiego stanu to chyba latałbym nim tylko od wielkiego święta, serio, po prostu myśl że jakiś pedał na drodze może jej zrobić krzywdę by mnie paraliżowała.
SmasherE30 - 2005-09-26, 21:54

to ja napisze teraz coś od siebie :twisted: :wink:

Stan auta najprościej jest ocenić zaglądając pod tylny zderzak od tyłu (Tomek zapomniał zamieścić tej jakże waznej fotki :D )

Wnętrze tak jak widać równiez jest w porzadku, żaden pajac nie zdewastował go petami itp...

Wszystko w tym aucie chodzi płynnie i elegancko.

Jego jedyną wadą jest strrrasznie miękkie i jakoś nieprzyzwoicie wysokie zawieszenie, przez króre szperę trzeba ostrzej eksploatowac aby autko chciało jechać bokiem, ale Tomek niedługo postawi ten samochód bliżej ziemi i sprawi że będzie twardziej i pewniej stąpał po drodze ... tzn.... toczył się ... tzn no jeździł no ... no dobra ... śmigał :twisted: :wink:

Tomku jestem Ciekaw jak bardzo zużyły się moje narzedzia, ale nie pisz że to są groszowe sprawy, bo to nie jest tak do końca prawdą, bo te wszystkie szczoteczki kawałek kaski kosztowały :wink:

jak ten samochód znajdzie się na solidniejszych kołachz kapciami o niższym profilu i z niższym zawieszeniem to będzie to jak dla mnie e30 idealne :idea: :!: :!: :!:

i na koniec ... Tomku idź na całość - poleruj co się da pod komora silnika i we wnętrzu i w ogóle niech to auto aż bije po oczach pod każdym kątem :!:
Technika polerowania to nic innego jak kolejność używania odpowiednich akcesoriów żeby nie przesadzić i się bardzo nie narobić. Nie przywłaszczam sobie żadnych praw autorskich w tym temacie, wiec jeśli Tomkowi się chce to może opisać każdy etap swojego dzieła...

jeden minus za kolektor dolotowy, który został obrobiony na aucie :wink:

Tomek - 2005-09-26, 22:30

Cytat:
Tomku jestem Ciekaw jak bardzo zużyły się moje narzedzia

na kilka elementow na pewno jeszcze wystarcza.

Cytat:
ale nie pisz że to są groszowe sprawy, bo to nie jest tak do końca prawdą, bo te wszystkie szczoteczki kawałek kaski kosztowały

za pozyczenie szczoteczek bede dozgonnie wdzieczny, a chodzilo mi o niskie koszty w porownaniu do wydatku na taka usluge w wyspecjalizowanym warsztacie.

robilem to dla siebie i nie przeszkadza mi, ze nie widac tego na pierwszy rzut oka (a nawet wole :D ).

Cytat:
jeden minus za kolektor dolotowy, który został obrobiony na aucie

wole nie dotykac silnika, jesli nie ma takiej koniecznosci.

...
napisalem sie dzisiaj wiecej niz przez kilka miesiecy bywania na forum :lol: i jeszcze mam kilka ciekawych rzeczy do wstawienia.

deliver S. - 2005-09-26, 22:44

WIELKI BRAT JEST POD WRAŻENIEM I NIE MA SŁOW ŻEBY OPISAC TO CUDO :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Piotr_1 - 2005-09-27, 02:35

Bożyszcze!!! Żałuję że nie obejżałem jej dokładnie w Kielcach. Wyglądała dość niepozornie... ta pogoda. Ja bym nic nie zmieniał, ew. te koła zostawił na zimówki a na lato tradycyjne BBS 15x7 + 205/55, no i zawieszenie coś dobrego i godnego.
I dbaj o lakier zgodnie z zaleceniami producenta

metaldaw - 2005-09-27, 06:49

Wow - naprawdę ładnie sie prezentuje!!!

Jako forograf chciałbym przekazać wyrazy uznania dla osoby pstrykającej te fotki - wspaniała robota, naprawdę fachowe zdjęcia!!!

Pojazd (ładny) ładnie wkomponowany w plener (który rownież ładnie dobrany).

Mam nadzieję że będę mógł obejrzeć autko w realu w Tarnowie - a może nawet uda mi się zamienić słówka z autorem tych fotek??

Kosa - 2005-09-27, 07:52

nie odzywałem się bo nie zatkało :shock:

naprawdę dopieszczona beemka, pogratulować tylko :)

pozdrawiam

Baur - 2005-09-27, 14:12

Bardzo zadbana, Gratulację że udało Ci się taka znależć, i za wkład pracy w polerowanie :D ! Widac że auto przyjechało z Niemiec, a nie zostało wytłuczone jeszcze po polskich drogach i polskich pseudo warsztatach.

Będziesz ją użytkował na codzień ?

Bo to zasadnicze pytanie jeśli za 3 lata chcesz by wygladała podobnie...
:(

Tomek - 2005-09-27, 22:43

Cytat:
Będziesz ją użytkował na codzień ?

Bo to zasadnicze pytanie jeśli za 3 lata chcesz by wygladała podobnie...

masz racje.
na codzien jeżdże żelazkiem. niestety eksploatacja tego auta na codzień nie jest możliwa:
:arrow: ze względu na koszty
:arrow: nie wyglądałoby tak, gdybym jeździł nią codziennie do pracy. :?

a gazowni mówię nie do tego auta

wole pomęczyć się żelazkiem na codzień i basią latać na torze, uczestniczyć w imprezach sportowych

Ps.zdjęcia pstykałem sam na obrzezach miasta

pozdrawiam

Grzesio - 2005-09-27, 23:29

Piękne auto bez dwóch zdań, ale jakbyś musiał jeździć tym na codzień i robić ok 50tyś km/rok nie wiem czy by to było dobre podejście do auta, ja bym chyba nie miał tyle cierpliwości. Ona nadaje się tylko na wystawę :!:
Baur - 2005-09-28, 11:26

To dobrze Tomek dla Twojej E30

Ale powiem szczerze że ja niewyobrażam sobie wyrzeczenia się przyjemności jaką jest jeżdzenie BMW !! ! Jak wsiadam do służbowej corsy czy pandy to poruszanie autem staje się tak banalne, tak wyzbyte z przyjemności że szkoda gadać. I wcale by mi humoru nie poprawił fakt że w garage mam beemkę :( i to bez gazu ! :D Do grobu i tak jej nie zabiorę a życie takie krótkie, że z przyjemności trzeba korzystać :)

cinek_sw - 2005-09-28, 14:32

dokładnie życie takie krótkie :cry: Tomek ja też mam autko do pracy inne ale jak tylko wróce do domku przesiadka do mojej Beatki i jazda :D
Tomek - 2005-09-28, 18:54

Cytat:
dokładnie życie takie krótkie Tomek ja też mam autko do pracy inne ale jak tylko wróce do domku przesiadka do mojej Beatki i jazda

...więc okazuje sie, że nie tylko ja korzystam z takiego rozwiązania... :lol:

Cytat:
Do grobu i tak jej nie zabiorę a życie takie krótkie, że z przyjemności trzeba korzystać

i tego się trzymajmy !
eksploatuje ją jak kazde inne auto i nie przybiera formy ołtarza :lol:

Lord Lukasz - 2005-09-29, 20:42

Podziwiam ludzi którzy potrafią silnik doprowadzić i utrzymać w takim stanie, niekiedy dużo lepszym niż wnętrze w wielu samochodach. Jak ją sprowadzisz na ziemie tak jak ktoś pisał to wtedy będzie jeszcze lepiej.

Zajmuje sie troche fotkowaniem i ze swykłej ciekawości spytam, drzwiczki były malowane czy niedomknięte i światło zrobiło inny odcień ?

Menel - 2005-09-29, 22:16

a ja podziwiam ludzi-milosnikow bmw ktorzy wytrzymaja jeden dzien bez jazdy swoim cackiem,tak jak to robi tomek. po calym zwalonym dniu w pracy musze czasami wyjsc nawet o 24.00 chociaz zrobic rundke po osiedlu zeby spokojnie pojsc spac i miec pozytywnie zakonczony dzien... 8)
Rafał - 2005-09-29, 23:50

fajne auto,seria to jest to !! !
(szkoda ze sczepan) :wink: :wink:

Jacek E30 - 2005-10-01, 22:02

Popieram Tomka!!! Na codzień jakies tanie odpychadło, a beemka czeka sobie na zlocik, spocik, sobotni wieczór, wyścigi itp.
Marcin - 2006-01-15, 22:47

Czesc Tomek!

Szykuje ci sie blizniak w rodzinie. Jestem o krok od zakupu 89' E30 325i. Kolor identyczny jak twoj, kolor wnetrza tez ten sam, na razie nawet felgi mam takie same:))))

PZDR

Tomek - 2006-01-16, 19:08

hehe..moze to moja :lol:
bierz i sie nie zastanawiaj, jesli jest w dobrym stanie

pozdrawiam

Mr X - 2006-02-10, 12:58

Witam . Muszę przyznać że auto na zdjęciach wygląda jak nowe . Gdzie znalazłeś tak utrzymane e30 i to jeszcze w dodatku 2d 325i ?? Możesz mi udzielić informacji gdzie szukałes auta ?? (Niemcy , Austrja , Szwajcarja ) .Możesz napisać jaki jest koszt nabycia auta w tak dobrym stanie ??Sam mam zamiar zmienić samochód własnie na model e30 . Jeżeli nie stanowi to dla ciebie problemu to poprosze o informacje na pw. Pozdrawiam.
Kowal - 2006-02-11, 08:41

Bardzo ładna E30. Widac chłopie że bardzo dbasz o swoją bawareke, to jest to co każdy ceni u posiadaczy takich aut. :wink:
Pozdr!

Piotrek - 2006-02-12, 00:03

Mr X napisa/a:
Muszę przyznać że auto na zdjęciach wygląda jak nowe .

jak dla mnie to wygląda na 2005 rok :mrgreen:

Betka pierwsza klasa :!:

Mr X - 2006-02-12, 16:54

Mr X napisa/a:

Piotrek chyba się mylisz :wink:

Marcin - 2006-02-12, 17:05

82tomek napisa/a:

Baur - wszystko co napisałeś jest 100 % prawdą ale to już wcześniej napisałem. Dokładki IS-owskiej też nie bedzie, bo 325 z nią nie wychodziły
tylko M-Technik II!!!!! (sorry - nie mylić z odpustem sprzedawanym na allegro :) ).

Drogi Tomku chyba sie mylisz. Wlasnie patrze na oryginalny prospekt BMW E30 (szeroka lampa) i na pierwszej stronie jest czarny sedan 4d ( a zatem nie is) z zalozna dokladka is'a. Potem w srodku katalogu tez jest piekna srebrna 4d (nie is) z taka dokladka co dobitnie wskazuje, ze BMW z chccia instalowalo ten dodatek do modeli innych niz is (prawdopodobnie byla to opcja).

W zwiazu z powyzszym mozesz spokojnie szukac takiej dokladki :mrgreen:

Tomek - 2006-02-12, 17:53

ale oba auta były 4d? mi chodzi o 2 drzwiową (ale to pewnie nie ma znaczenia)

jednak nadal jesli juz to bede szukał m-techa

pozdro Marcin!!

Mr X - 2006-02-13, 13:12

///M-tech II i lekkie obniżenie i będzie napradwe estetycznie .
JA bym założył jakieś ciekawe koła .

dankam - 2006-02-13, 13:20

Piotrek napisa/a:
Mr X napisa/a:

Betka pierwsza klasa :!:

hehe a mi na '06 :P

Tomek - 2008-05-27, 21:23

Witam.

Po 3 latach przerwy chciałem wam przedstawić zmiany stylizacyjne swojego auta (mam nadzieję, że na korzyść).

Zrezygnowałem z ospoilerowania fabrycznego. Moje gusta poszły bardziej w kierunku rzadkich i nietypowych elementów zewnętrznych.

Zabrałem się za kompletowanie:
W celu optycznego powiększenia auta został założony duży grill.
Brewki, dopasowane do grilla.
Następnie wyczaiłęm w ogłoszeniu orginalne progi i dokłądkę tylną Mtechnik.
Zmieniłem orginalne szprychowe felgi 14" na również ori 15" BBS.
wyrzuciłem helle
Oto zdjęcia sprzed kilku tygodni, niedługo zaprezentuje inne zdjęcia bo właśnie pracuję nad tyłem auta (Motip na lampy, niebanalna końcówka ala Mugen by el-tec oraz nieco przemodelowana dokładka, wpadnie kolega z włóknem szklanym i mi ładnie przerobi, będzie ok) :

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Pzdr Tomek

Grucha Jr - 2008-05-27, 21:44

Zdejmij tą okropną nerkę i załóż spowrotem normalną :x
BULLET - 2008-05-27, 22:06

jak można wpaść na taki pomysł
qube - 2008-05-27, 22:12

skoro kolega prosi o publiczne wyrazanie opinii - IMO nerka wyjatkowo obrzydliwa i strasznie psuje wizerunek tego pieknego auta.

taka szeroka paszcza w takim zgrabnym autku :mur:

SuT - 2008-05-27, 22:18

mam nadzieje ze to jakis zart... FOTKI z pierwszej strony widzisz je? TAK MA BYC a nie jakies inne nerki :x
wojtaq - 2008-05-27, 22:18

powiem tyle
na poczatku byla cudna
byla bh jesli dobrze widzialem
piekna nereczka w chromie
a teraz przod jest zepsuty calkowicie
i te progi to od czego sa ?
wroc do bh i ori nerki oraz zdobadz ori mt2 bo jest dostepny i bedziesz mial firke 1 klasa
felgi sa ok

slawo - 2008-05-27, 22:24

chyba czuje tu jakis zartcik....
RySiOtm - 2008-05-27, 22:26

szczerze? zj***les teraz samochod artystycznie... nerka ala e34 :evil: progi i tyl MT I w szerokiej lampie :? cale szczescie ze to da sie jeszcze odratowac... kompletuj MT II i wywal ta okropna nerke
puz - 2008-05-27, 22:52

mnie tam sie bardzo podoba!!!! :prosze: tak trzymaj!!! czy wszyscy muszą miec takie same E30 ciagle tyko BH, gleba, Mtech, moze jeszcze alpina. Przygladam sie temu projektowi jakis czas i bardzo mi odpowiada :brawo:
LUKAS - 2008-05-27, 23:23

yyy :lol: :lol: :lol:
Tomek a co Ty za jaja sobie robisz :P

SmasherE30 - 2008-05-28, 00:03

Lukas, co jaja, byłeś i nie zwróciłes uwagi?

Ja mu mówiłem, że jak mu się tak bardzo te progi i dokładka tylna podobają to olać, ale z przodem przesadził! Na szczęście żeby powrócić do serii wystarczy dokupić nowe atrapy przednie i ori nerkę chyba, że gdzieś ją jeszcze ma ale nie wiem ... i zerwać ten laminat...
Coś straciłem z chłopakiem kontakt ostatnio ... :/ Przynajmniej technicznie fura jest ok ... ehh

Jacek E30 - 2008-05-28, 00:20

Szydera na maxa :lol:
puz - 2008-05-28, 08:06

zaraz szydera 8-) fajne auto ma kolega.
Cooba - 2008-05-28, 08:10

Zarcik jakis prawda??
Na pierwszej stronie wyglada super. Ale ostatnie fotki... :cry:
Ja rozumiem ze mozna wejsc na wyzszy stopien "wtajemniczenia", ale zeby spadac...
Wracaj do serii. Biegusiem!!!

LUKAS - 2008-05-28, 08:33

Ty to jak idziesz w tym kierunku to chętnie odkupie Alpiny od Ciebie :D
Cooba - 2008-05-28, 10:26

LUKAS napisa/a:
Ty to jak idziesz w tym kierunku to chętnie odkupie Alpiny od Ciebie :D

Odemnie czy od Tomka bo sie pogubilem...
Ja nie sprzedaje.... :mg: Co znajde lepszego...

Pozdro.

dEeste - 2008-05-28, 14:14

o boże jaka tragedia.... na 1 stronie wygladała mi na "ideał e30" w seri oczywiscie.... a teraz.... stary oszpeciłeś ją na maxa tym grilem.... az szkoda gadać....
SmasherE30 - 2008-05-28, 14:41

Lukas, w jakim Ty świecie żyjesz, przecierz to było przeszło rok temu, kilka dni po zakupie jedną rozwalił, a reszte sprzedał ...
Łukasz - 2008-05-28, 14:44

popieram zmiany - jest niebanalnie, groźnie i drapieżnie, super auto, ja bym dał jeszcze jakieś mocne xenony i pokrowce na siedzenia renomowanej firmy tuningowej np. JC Auto.
Cooba - 2008-05-28, 15:13

Łukasz napisa/a:
popieram zmiany - jest niebanalnie, groźnie i drapieżnie, super auto, ja bym dał jeszcze jakieś mocne xenony i pokrowce na siedzenia renomowanej firmy tuningowej np. JC Auto.

Jeszcze opone od stara i choinke o zapachu kaktusa do malucha :lol:

Pozdro.

Yakuzatti - 2008-05-28, 20:35

Łukasz napisa/a:

+1

i do AGT na tuning stylistyczny tzn. zderzaki typu monster itd.

urbi - 2008-05-28, 21:32

a ja bym dal tygryski na siedzenia zamiast jakis wiesniackich JT-tuning czy cos ... lukasz ty to niezle juz sie zburaczyles widze :?
Tomek - 2008-05-28, 22:42

drodzy forumowicze, każdy ma swój gust!! Serie są już nudne

zawsze chciałem auto zrobić nietuzinkowe i mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku

na żywo naprawdę dużo lepiej wygląda ten przód, nie wiem czego się tak uczepiliście!!

wiele pracy włożyłem w to auto, więc powinniście docenić

na przyszłość więcej tolerancji Panowie

dobrze, że są przychylni ludzie na tym forum jak Puz, czy Łukasz...

Grucha Jr - 2008-05-28, 23:08

Chcesz opini to dostajesz... :wink: Po prostu szeroki ryjek nie pasuje do e30... Co innego do e34 czy e32... No ale w sumie Tobie ma się podobać...
Pawel735 - 2008-05-28, 23:10

Tomek napisa/a:
drodzy forumowicze, każdy ma swój gust!! Serie są już nudne

zawsze chciałem auto zrobić nietuzinkowe i mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku

na żywo naprawdę dużo lepiej wygląda ten przód, nie wiem czego się tak uczepiliście!!

wiele pracy włożyłem w to auto, więc powinniście docenić

na przyszłość więcej tolerancji Panowie

dobrze, że są przychylni ludzie na tym forum jak Puz, czy Łukasz...

Nikogo tutaj Tomek nie nabierzesz :) Lepiej poważnie napisz co tam modzisz a nie pokazujesz jakieś śmieszne zdjęcia

Dylek - 2008-05-29, 00:29

Hi!

Tomus jaka kasa za auto - bylbym baaardzo, ale to baaardzo zainteresowany qpnem

Pozdro :beer:

Gasper - 2008-05-29, 01:29

A to dobre :) Przecież to zupełnie inne auto. :lol:

:brawo: za żart :wink:

Tomek - 2008-08-16, 14:02

helo wszystkim
Grucha Jr napisa/a:
Zdejmij tą okropną nerkę i załóż spowrotem normalną :x

wziąłem sobie do serca te wszystkie uwagi z co dziękuję,

naprowadziłeś mnie na poprawną drogę... :lol: :lol:

ogłaszam wszem i wobec iż projekt 2005-2008 prawie ZAKOŃCZONY!!!

teraz trochę wyróżnień..
chciałem serdecznie podziękować tym panom za pomoc w projekcie, bo inaczej by nie było tak kolorowo i trwało by niewiadomo ile czasu

- Ojciec
- Lukas
- Smasher
- Puz
- Menel
- Jacek e30
- Gasper
- Buni
i wiele innych których teraz pewnie zapomniałem...

mając chwilę podsumowałem okres 3 lat i co się zmieniło w tym czasie

MODEL:
- E30 coupe 89'
KOLOR :
- Lachsilbermetallic
SILNIK:
- 3,0 24v M54B30
- w serii 231km/300nm
- 2x vanos
OSIĄGI:
- narazie pomiar elastyczności:
3 bieg 60-120 km/h:5.55, 5.10, 5.53 s
4 bieg 60-100 km/h :4.37, 4.67, 4.49 s
5 bieg 80-120 km/h :5.44, 5.85, 5.66 s
v-max dyfer 3,73 - 200km/h
v-max dyfer 3,25 - 240 km/h
UKŁAD DOLOTOWY:
- filtr stożkowy K&N dedykowany do 330i
- odizolowanie filtra
- sporadyczne siatka zamiast reflektora światła drogowego w celu doprowadzenia zimnego powietrza
UKŁAD WYDECHOWY:
kolektory z 328i, brak katalizatora, środkowy tłumik przelotowy, końcowy tłumik z kwasówki (dedykowane do 325i M20) i są za małe srednice
- kolektory z 328i
- brak katalizatorów
- środkowy tł.przelotowy, końcowy z kwasówki (budowane jeszcze pod M20)
- końcówki 2x 76mm
UKŁAD NAPĘDOWY:
short shifter,skrzynia biegów manual 5 biegowy, dyfer- szpera 3,73 lub 3,25 25%
- short shifter by PUZ
- skrzynia biegów manual 5 biegowy
- dyfer - szpera 3,73 lub 3,25 25 %
ELEKTRONIKA:
- program na 240 km/330 nm, lecz bez wiekszego odczucia różnicy, obecnie seryjny
ZAWIESZENIE:
- amortyzatory Bilstein B8
- sprężyny Lesjofors -40mm
- rozpórka przód OMP
KOŁA:
- felgi Alpina 7Jx16" ET24 4X100 w 2007 pełna renowacja + nowe zamki,zaślepki, oringi, loga Alpiny
- opony Dunlop SP9000 215/40/16
UKŁAD HAMULCOWY:
- seria z 325i
- ABS z wyłącznikiem
BODY-KIT:
- kpl.ospojlerowanie M-technic II
- ori reflektory "Black Hella"
- kierunki przednie czarne MHW
- nowa mata wygłuszajaca
WNĘTRZE:
- el.szyby
- el.lusterka
- szyberdach manual
- OBC I
- fotele kubełkowe (czasami)
- ogólnie bez rewelacji
CAR-AUDIO:
- radio, jakiś Kenwood
- 4 głośniki seryjne
PLANY:
- hmm..chyba już basta :roll:

zapraszam do dyskusji i wypowiadania się na temat auta....

foto wieczorem!!!!

pozdrawiam tomek

puz - 2008-08-16, 15:10

a takie ładne auto miales

teraz to juz lipa wiecej czytaj to forum :twisted:

urbi - 2008-08-16, 18:00

to daj jeszcz jakies aktualne focisze :)
Mauser - 2008-08-16, 18:09

Zaś m54 ? Kuuurdeeee . . . .
Miro - 2008-08-16, 19:03

puz napisa/a:
teraz to juz lipa
ta a jesteś wymieniony jak jeden z pomocników... :wink:
Łukasz - 2008-08-16, 21:14

40 koni nie odczułeś? Co za rozpasanie :brawo:

daj foty tego tygrysa

Tomek - 2008-08-16, 22:17

no to jedziemy z koksem... :twisted:

noname - 2008-08-16, 22:26

Kod:
40 koni nie odczułeś? Co za rozpasanie

Raczej 9 koni i 30 Nm :)

Tomek dawaj wiecej fot3k :)

Tomek - 2008-08-16, 23:08

prosze:

urbi - 2008-08-17, 00:33

foty nieziemskie - jak i kto Ci je robil jakim aparatem ?
piekne auto :jupi:

Miro - 2008-08-17, 01:28

jest śliczna. Gratuluję zacięcia. Tak powinno wyglądać prawdziwe e30
Mauser - 2008-08-17, 03:33

Hej,

sprawdzałeś z całkowicie seryjnym bmw ile licznik kłamie na poszczególnych dyfrach?

ps. jakby był sedan . . to byłoby idealnie ;) a tak jest po prostu bardzo bardzo ładnie 8-)

piotrek528 - 2008-08-17, 10:11

Właśnie bardzo dobrze że to copue :) mistrzostwo świata !! !!!! :prosze: foty rewelacyjne. Jeszcze sportsitze do środka i będzie ideał :)
Mauser - 2008-08-17, 10:27

Noooo niech będzie te 2d. . . . fotki ekstra - widziałem zresztą na innym forum już dużo wcześniej.
buni - 2008-08-17, 10:29

nareszcie jakies fotki ;)

....to pozostaly jeszcze fotele do wymiana i podsufitka na czarna ??

p.s.
dlaczego licznik mialby klamac ? dostaje sygnal bezposrednio z dyfra

Mauser - 2008-08-17, 10:33

Sygnał z dyfra ok - ale jeszcze pozostaje średnica koła. A co do jednego i drugiego dyfra - to byłem nieco wstawiony.
buni - 2008-08-17, 10:40

Mauser napisa/a:
Sygnał z dyfra ok - ale jeszcze pozostaje średnica koła. A co do jednego i drugiego dyfra - to byłem nieco wstawiony.

dlatego zwiekszajac wielkosc felgi trzeba zmniejszac profil opony, zeby srednica kola byla zachowana :)

Mauser - 2008-08-17, 10:45

Łi :D

a nawet sobie to przeliczyłem - 205/55/15 taki chyba jest jeden z rozmiarów w org. i taki został przyjęty jako oryginał - różnica około 5km/h przy prędkości 100km/h . . . nieważne zresztą, pewnie właścicielowi super się jeździ m54 :)

MAJSU - 2008-08-17, 14:22

Aż mi dech zaparało... :shock: Niesamowity sprzęt ! :spoko:
G-R-Z-E-Ś - 2008-08-17, 15:08

Prze piękna E30 i wspaniałe foty :spoko: tylko pogratulować koledze :spoko:
adams - 2008-08-17, 17:02

piękne auto i piekne foty. a tak marudziłeś na fotografa ;)
Stammek86 - 2008-08-17, 18:17

"nowe zamki,zaślepki, oringi, loga Alpiny" - gdzie kupowałeś zaślepki i loga alpiny?
ten kant jest zarabisty :spoko:

wiechue30 - 2008-08-17, 18:55

:wow: :wow: :wow: beemka i fotki - mistrzostwo świata :spoko: :spoko: :spoko:
gratulacje :brawo:

Tymon - 2008-08-18, 13:36

Osobiście poznałem Tomka i wiem jedno, że jak coś mówi to to zrobi i naprawdę ma fantastyczny Gust :!: :spoko:
Tomasz, przepiękna maszyna.... przyczepności życzę i niech się kręci jak najdłużej :jupi:

Pozdrawiam

BARABUS - 2008-08-23, 08:55

już jest na pulpicie, a szczerze ci przyznam że pierwszy raz auto z forum tam wylądowało.... dla mnie jest bomba !

... no może szkoda że bez oryginalnego M20... ale co tam jest zajeboza :!: :]

pozdro

Melis - 2008-08-23, 12:22

Piekne auto i fajne fotki!!!!

Pozostało Ci tylko wnetrze zrobic... czarna podsufitka, OBC II, fotele sportsitze, czarne podgrzewane skóry, OBC II, klima, kiera MT II, el. szyber, tempomat, lusterko wewnetrzne z lampkami (M), Jak przód jest w BH i to na tył lampy MHW, wycieraczki przednich lamp i jeszcze pare drobiazgów by sie przydało. Jakbys to jeszcze wykonał to dla mnie najpiekniejsza e30 chyba by była... szkoda tylko ze nie ma pod macha wypucowanego m20b25... :roll:

pozdrawiam i powodzenia! [/list]

lesiek - 2008-08-24, 11:51

Melis napisa/a:
m20b25..

albo jakiejś hybrydy z ety :roll:

LUKAS - 2008-08-29, 19:57

Jestem w szoku, normalnie kopara na jajcam mi opadła :shock:

Piekne zdjęcia, poprostu niesamowite !! !! !!

Wygląda na nich jak z okładki !!

Gratuluję tak pięknie utrzymanej E30 ;)
A to że wygląda na tych zdjęciach jak z jakiegoś prospektu, jest tylko ukoronowaniem Twojej pracy, czasu i pieniędzy jakie włożyłeś w ten projekt ...

Melis napisa/a:
szkoda tylko ze nie ma pod macha wypucowanego m20b25... :roll:

Hehehehe, szkoda że niewidziałeś jak wychuchany oryginalnie siedział tu motor, właśnie M20B25, wypolerowane na wysoki połysk.
Tak to wyglądało przed SWAPem ...

... 8-)

Melis - 2008-08-29, 22:39

hmmm cos kojarze... to jest ten Tomek i Ta Beemka co jest filmik z Tobą LUKAS na tym rodzie i placyku???

Jesli tak to gdybym miał tak zachowana E30 to nie robiłbym SWAPU tylko w aktualnym wygladzie dodał tylko te akcesoria co pisałem i by był piękny ori masakrator... :twisted:

Stammek86 - 2008-08-30, 00:34

Po tych wszytskich fotach widzę ze muszę sie ostro zabrac za sprzatnie pod maską :D
Tez bym wolał tak odpicowane m20 tym bardziej ze zdrowe b25 dobrze lata.
ale m54 tez jest :spoko:

LUKAS - 2008-08-30, 07:25

Melis, tak to ta sama Beemka ;)

A Swap... bardzo dobrze wygląda, zresztą Puz zadbał o to żeby motor w tej komorze wyglądał jak z fabryki ... ;)

Melis - 2008-08-30, 08:56

LUKAS napisa/a:
Melis, tak to ta sama Beemka ;)

A Swap... bardzo dobrze wygląda, zresztą Puz zadbał o to żeby motor w tej komorze wyglądał jak z fabryki ... ;)

Co do SWAPU i tego jak sie sprawuje to akurat nie mam zastrzezen i napeno wielka radocha z jazdy jest.
Nie ma tez co porównywac silników bo wiadomo co lepsze w eksploatacji... :wink:

Mi chodzi tylko o to że fajnie byłoby miec tak odpicowany fabryczny rodzynek z m20b25 8-)

Pozdro i jeszcze raz napisze ze super ta E30-cha :spoko:

Tymon - 2008-08-30, 09:23

Teraz motorek M20B25 od Tomka siedzi u Mnie :D
tylmanek88 - 2008-08-30, 12:01

Ta Beemka byla moim idealem zanim kupilem swoja :D w sumie teraz tez jest :) i bede dazyl zeby Tomka mala nie wstydzila sie siostry zza miedzy :P za kazdym razem sie do niej slinie jak ja widze :P a teraz silnik... jak probowalem swoja powyzej 180 krecic to zobaczylem cienka lachssilberowa linie ktora przeleciala obok mnie :D zupelnie jakbym w miejscu stal :P

piekna Betka w odpowiednich rekach!!

a gdzie robiles fotki z eMTechem?? jak swoja zrobie to musimy koniecznie ustawic sesje ktora mielismy zrobic na mazurach :)

pozdro!

kalolek16 - 2008-10-04, 15:23

cudo...a zdjecia...mam tapete na kazdy dzien :] :jupi: :spoko:
dEeste - 2008-10-10, 22:39

Ale zartownis z Ciebie... z tym noskiem :D ... fura kozak.. widzialem wczesniej foty na e30.pl
killme - 2008-10-14, 10:42

piękna:D ile kręci taka z tym silnikiem na 400 m ?
Tomek - 2009-07-19, 20:12

aktualizacja - kilka fot z sesji do artykulu w BMW trends:

Tymon - 2009-07-20, 08:26

Tomek, ty żyjesz :wow: :mg:
Jest piękna :!:

Moje zdanie już znasz :)
Mam jedno ale.... foteliki :mg:

Pozdrawiam

Grucha Jr - 2009-07-20, 08:59

Piękna sztuka :spoko:
Ale tak jak Tymon napisał, fotele do wymiany :wink:

Tomek - 2009-08-10, 18:44

hej,

sprzedaję swoją beemkę...

http://beemka-klub.com/forum/viewtopic.php?t=39752 tutaj znajdziecie wiecej informacji

zapraszam
Tomek