BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Pierścienie - wymiana

ScOOti - 2004-06-22, 15:47
Temat postu: Pierścienie - wymiana
Witam.

Jakie uwagi macie co do wymiany pierscieni w silniku M20 ? dokladnie to jest model 325e (stara eta)

Jakie kupic pierscienie co przy okazji zrobic?
(wole wiedziec co przy okazji mozna zrobic bo robilem panewki a nie pomyslalem o pierscieniach :cry: moglem odrazu to zrobic i mialbym spokoj.)

Jaki koszt jest pierscieni?
Slyszalem ze trapezowe sa lepsze ale jak cenowowo to wyglada?

PS :idea: bede wymianial samemu oraz podnoszac jedynie silnik nie wyjmujac go.

PS2 :idea: zrobie dokumentacje jak wymienialem pierscienie oraz zrobie fotki wszystkie krok po kroku jak to sie robi :) chyba przyda sie :?:

ScOOti - 2004-06-23, 12:39

Ok pierscienie w AutoFus kosztuja 150 zl kopmlet (3 pierscienie) na jeden cylinder.
a wiec:
6*150= 900 zl. :(

Lecz znalazlem pierscienie firmy Goetze za 55 zl komplet na cylinder:
6*55= 330 zl.

plus uszczelka 20 zl wiec bedzie koszt naprawy okolo 350-400 zl. :D

LUKAS - 2004-06-23, 12:46

ScOOti napisa³/a:
plus uszczelka 20 zl wiec bedzie koszt naprawy okolo 350-400 zl. :D

Mówisz o uszczelce pod głowice :?: :?: :?:
To co to za firma... SZROTEX... :shock:

Ja za uszczelkę Goetze pod pokrywe klawiatury dałem koło 40zł :!: :!: :!:

loko - 2004-06-23, 12:58

a po co miałby zdejmować owicę do wymiany pierścieni? chodzi pewnie o uszczelkę miski...
LUKAS - 2004-06-23, 13:03

No też fakt, hehe o tym nie pomyślałem. Tylko ta cena to jakaś strasznie niska. ScOOti masz jakieś super hiper zniżki czy co :wink:
ScOOti - 2004-06-23, 13:32

ta cena jest z InterCars. cos okolo 20-30 zl.

Uszczelka miski olejowej,

LUKAS - 2004-06-23, 13:46

Ja też kupowałem w IC. I zapłaciłem 38zł za uszczelke Goetza. Jakiej firmy jest ta Twoja uszczelka :?: Bo za polski odpowiednik chcieli własnie 20zł :?:
ScOOti - 2004-06-23, 13:49

chyba ta polska uszczelka jest. Mielem na takim kartoniku zaciagniete folia strech.
ScOOti - 2004-07-12, 14:26

wiec czas zaczac wymiane pierscieni.

chce wymienic pierscienie w tych etapach:

1: zdjecie kolektora dolotowego,
2: zdjecie kolektora wydechowego
3: zdjecie glowicy
4: oddanie glowicy na przeswietlenie
5: zdjecie miski olejowej
6: sprawdzanie panewke (w jakim stanie sa)
7: odkrecenie tlokow
8: wyjecie tlokow
9: sprawdzenie tlokow czy nie ma pekniec i w jakim stanie sa
10: rozszczepienie zaworow w glowicy
11: wymiana uszczelniaczy
12: zalozenie nowych twardych sprezyn od 2.5
13: spiecie zaworow
14: zalozenie pierscieni
15: wlozenie tlokow do bloku
16: skrecenie tlokow
17: zalozenie miski olejowej
18: zalozenie glowicy
19: zalozenie kolektora wydechowego
20: zalozenie kolektora dolotowego
21: zalanie nowym olejem,
22: SMIGAMY :)

sarna1 - 2004-07-12, 23:43

Powodzenia - i rada, jak cos bedzie nie tak - nie oszczedzaj - lepiej powymieniac, zregenerowac i miec pewnos ze sie pozniej nie odbije - jak oranzada z komunii :)
BADYL - 2004-07-12, 23:58

Cytat:
a po co miałby zdejmować owicę do wymiany pierścieni?

To dziwne albo ja cos przeoczyłem jak rozbierałem swój silnik i nie dało sie wyjac tłoków dołem wał jak nie wiem co przeszkadzal!!

ScOOti - 2004-07-13, 08:27

kirek_e30 napisa³/a:
Cytat:
a po co miałby zdejmować owicę do wymiany pierścieni?

To dziwne albo ja cos przeoczyłem jak rozbierałem swój silnik i nie dało sie wyjac tłoków dołem wał jak nie wiem co przeszkadzal!!

Wiem na poczatku byla wersja ze wyjme wal i wyjme wtedy tloki. Ale wole juz zdjac glowice ponaprawiac ja i miec to z glowy ;)

ScOOti - 2004-07-13, 14:55

ok wiec sprezyny od 325i kosztuje 16 zl szt :) NOWKI!!

Wiec powoli zaczynam robic zakupy :)

ScOOti - 2004-07-29, 15:08

remont zakonczony

Wiec tak pierscienie 230 zl komplet,
nowy pasek rozrzadu 127 zebow 63 zl
nowy pasek klinowy 20 zl
nowy olej
nowy filtr
nowe uszczleki pod glowica, miska, deklem od zaworow,
nowe uszczelniacze
nowe prowadnice dzwigenek zaworowych
planowanie glowicy minimalne (bielenie)
wentylator dodatkowy przed chlodnica

Laczny koszt 1300 zl.

Nie bylo problemow z montazem wszystkiego chociaz reka ucierpiala przy zakladaniu pierscieni ;P rozciecie do kosci nadgarstka :( ( jeb**** blacha

Nie zmienialem sprezyn zaworowych zostawilem seryjnie aby nie ryzykowac ponownej awari silnika. Kupuje w przyszlym tyg glowice od 2.0 i ja przerabiam i na wiosne jak sniegu juz nie bedzie wyprowadzam betke z garazu aby pokazac nowe modyfikacje :)

Dzis ODPALAM BETKE :)

miejmy nadzieje ze bedzie wszystko ok :)

ScOOti - 2004-07-29, 22:50

OK wiec tak silnik odpalony chodzi ladnie ale po strzale gazu wtedy przpelywka walnieta jest i podaje zla dawke paliwa. :? jeszcze jest ulamana rura miedzy kolektorem wyltowym a reszta tlumika. Pierdzi jak cholera :?

KTO MA NA SPRZEDASZ PRZEPLYWKE DO STAREJ ETY?????

4 pinowa.

Baur - 2004-07-30, 10:37

Ja mam chyba przepływomierz do starej ety, w idealnym stanie. Nigdy nie strzelił, nie zaciął sie itd. Tylko musze sprawdzic w garażu. W weekend nie ma mnie przy kompie, więc jak coś to zadzwoń na 601 789 074.
ScOOti - 2004-07-31, 18:58

i kur**** wszystko szlak trafil :(

KUR*******

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

zle cos dokrecilem glowice i zaciagnal wode do oleju :(

KUR****
zalamal sie tak wszystko ladnie bylo a tu taki zgrzyt :(

w poniedzialek oddaje do serwisu niech zrobia wszystko tak abym zapomnial otym silniku ze cos psuje sie :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

ChriS - 2004-07-31, 19:36

Wyrazy współczucia.Nie chcę być nie taktowny,ale pisałem że lepiej wymienić silnik.pozdrawiam
ScOOti - 2004-07-31, 19:47

wiem :(

ale tyle kasy wlozylem w ten silnik to chce juz go miec dalej :( ech

SmasherE30 - 2004-07-31, 21:26

Scooti ... a głowice sprawdzałeś? Nie miała pęknięć? Czy założyłeś niesprawdzoną.

Mówiłeś cos że robiłęś bielenie w auto szlifie ... moze to oni coś sp*** :roll:

ChriS - 2004-07-31, 22:25

Całkiem możliwe że głowica nie dolega.Jak robiłem mój stary silnik to po planowaniu głowicy zmarnowałem 2 uszczelki bo "fachowcy" spartolili robotę-głowica była wklęsła na środku.Głowa do góry jeszcze betka pojeżdzi.
ScOOti - 2004-08-01, 00:45

hmmm myslicie ze schrzanili? :P

qrcze sprawdzali szczelnosc i jest wszystko ok.

grrrr

to co oddac do serwisu niech zrobia to czy sprobowac samemu ?

mam jeszcze pytanie

czy jak sa sruby od glowicy przynich sa takie dziurki to je trzeba podkladka zakryc czy moga byc odsloniete?

LUKAS - 2004-08-01, 00:58

ScOOti napisa³/a:
czy jak sa sruby od glowicy przynich sa takie dziurki to je trzeba podkladka zakryc czy moga byc odsloniete?

Chodzi Ci o kanały olejowe :?: Jeśli tak, to po co chcesz je zakrywać :?:

ScOOti - 2004-08-01, 01:11

niewiem czy to kanaly olejowy sa tuz przy srubach
jedne podkladki zakrywaja inne nie

Co myslicie dobrze zrobilem ze tak

przykrecilem wedlug kolejnosci sruby najpierw z moemntem 30

pozniej raz 90 stopni wszystkie pokoleji
pozniej jeszcze raz 90 stopni

Sruby TORX
wiec wedlug ksiazki tak powinno byc
dzis sprawdzalem jaki moment jest, wyszlo mi ze okolo 70+80 moment na srubach jest aktualnie.

SmasherE30 - 2004-08-01, 16:50

Masz klucz dynamometryczny? To z niego te odczyty? to znaczy że w sumie teraz masz głowice dokręconą na 150Nm?

A w tym zakładzie to sprawdzli ci szczelnośc mierząc ciśnienie sprężania tak? Jeśli wychodziło poprawne i równe to dziwne że się coś spitoliło. Może to rzeczywiście wina Twojej głowicy, co znią w końcu sprawdzona?? :roll:

ScOOti - 2004-08-01, 17:03

srry mialo byc ze mam 70 Nm a na niektorych 80 Nm

sprawdzali cisnienie

loko - 2004-08-02, 13:42

a zdjales juz w koncu ta glowice? dopóki nie zdejmiesz to się nie dowiesz co się stało... ja zdejmiesz to będzie widać którędy woda leciała... druga sprawa ze w książce piszą że ZAWSZE po zdjeciu głowicy trzeba dać nowe śruby... a co do podkładek to chyba nie ma to większego znaczenia.. u mnie napewno niektóre zakrywają a niektóre nie... poza tym i tak nie ma to żadnego znaczenia, boprzez to nie ma prawa cilecieć woda do oleju... może uszczelka wadliwa? ja zakładałem GOETZE z intercarsu
ScOOti - 2004-08-02, 14:39

ja tez Goetze z intercarsu ktora normalnie jest po 120 zl.

Hmmm jak myslicie podjac sie ponownie montazu samemu glowicy czy dac 400-500 zl za robote?

SmasherE30 - 2004-08-03, 00:39

Loko ... mówisz że nalezy dac nowe szpilki?? Ile kosztują szpilki ... czyba 100z za sztukę a ich jest 12 :shock: :!: Albo ja czegoś nie rozumiem albo nikt się do tego nie stosuje włącznie z Tobą ...

O jakie śruby Ci chodzi Loko? ... czy ktos to wie?

A jeśli dobrze zrozumiałem to czy ktos je wymieniał przy zdejmowaniu i ponownym zakładaniu głowicy?? :roll:

ScOOti - 2004-08-03, 10:21

buehehehehe

szpilki do glowicy 14 szt kosztuje mnie 50zl w IC :lol:

uszczelka Goetze 68 zl

oraz uszczelka pod kolektor wylotowy ta potrojna z fartuchem kosztuje 40 zl

SRUBY OD GLOWICY TRZEBA WYMIENIAC ZAWSZE PONIEWAZ ROSCIAGAJA SIE PRZY MONTAZU I NIEROWNOMIERNIE DOCISKAJA GLOWICE!!!!

Ponoc umnie jest ten problem :(

BADYL - 2004-08-03, 10:38

SmasherE30 napisa³/a:
Loko ... mówisz że nalezy dac nowe szpilki?? Ile kosztują szpilki ... czyba 100z za sztukę a ich jest 12 :shock: :!: Albo ja czegoś nie rozumiem albo nikt się do tego nie stosuje włącznie z Tobą ...

O jakie śruby Ci chodzi Loko? ... czy ktos to wie?

A jeśli dobrze zrozumiałem to czy ktos je wymieniał przy zdejmowaniu i ponownym zakładaniu głowicy?? :roll:

A czym masz przykrecona głowice???????Bo ja mam kilkonastopa wlasnie śrubami!!I za kazdym razem je sie wymienia i nie sa wcale takie drogie.

ScOOti - 2004-08-03, 10:45

w silniku 6 cylindrowym jest 14 srub
w silniku 4 cylindrowym jest 10 srub

Co myslicie o przykreceniu glowicy momentem 30Nm
pozniej wszystkie pokoleji 90 stopni pozniej jeszcze raz wszystkie 90 stopni

Jak wy przykrecacie glowice usiebie ?? ???? jakie momenty itd sruby mam TORX

To sa te sruby oktorych mowil LOKO i otych wlasnie jest rozmowa.

SmasherE30 - 2004-08-03, 18:06

Ok ... tylko po prostu w pewnym sklepie online widziełem cenę 99zł za sztukę :? :shock:

A powracając do Twojego zonka Scooti, to może zdążyłeś podrapac gdzieś głowicę. Jak już ją odebrałeś po bieleniu to porysowałeś krawędzie styku z blokiem :roll: i stąd przeciek. Inna opcja ... nie odczekałeś wystarczająco długo między fazami dokręcania śrub :roll:

Ehhh ... jeszcze raz pytam bo nie odpowiedziałeś ... sprawdzałes czy nie masz pęknięć po przygodach z gotująca się wodą?

lokop e30 320i - 2004-08-03, 18:23

ScOOti nie martw sie ja takie przypadki przerabialem u siebie z 5 razy. Po pierwsze chołowka w gore i wyciagnij walek. Jak zobaczysz pod nim chocby jedno pekniecie to glowica do skupu metali kolorowych, chyba ze pospawasz i do zyda 8) Ja sie bawilem , kombinowalem przez 2 miechy az w koncy inny silnik wlozylem i wyjolem bo tez byl rypniety. W koncu kupilem cale auto na czesci przezucilem silnik i teraz chulam. :twisted: \

Acha i nie rozumiem po co odkreczasz kolektor ssacy przed demontazem nie latwiej jest odkrecac i przykrecach chołowke z kolektorami :?:

ScOOti - 2004-08-03, 19:55

wiem ze moge zdemontowac glowice bez dmeontazu kolektorow. ale coz sam robie ;( i nie podniose wszystkiego :(

Cytat:
Ehhh ... jeszcze raz pytam bo nie odpowiedziałeś ... sprawdzałes czy nie masz pęknięć po przygodach z gotująca się wodą?

Sprawdzalem cisnieniowo. Jutro podjade niech mi ja przeswietla.

Choler a trzeba odczekiwac miedzy dokrecaniem?

W ksiazce pisza ze nietrzeba odczekiwac miedzy momentami. Ale pamietam ze jak skrecalem dokrecilem raz te 30 Nm pozniej wszystkie po 90 stopni pozniej poszedlem zjesc MC ;) wiec z 30 min bylo przerwy.

CO ROBIC????

Sprawdzalem uszczelke pod glowica i nie widac rzadnych rys itd.

Jak odkrecalem glowice sruby jakos szybko bez problemu odkrecily sie.

Ech ide pozbierac wszystko myje sie i jade do zony.

Czekam na wasze opinnie :evil:

lokop e30 320i - 2004-08-03, 20:07

Oblukaj jeszcze blok najbardziej na 6 cyl mi popekal miedzy 5-6.
ScOOti - 2004-08-03, 20:19

ok jutro bede lookal. Jeszcze jutro rano zawioze na Parafcowa do Auto Szlifu niech przeswietla ja. Zobaczymy czy to glowicy.

Ja jestem na 99% pewien ze winne sa sruby bo byly rosciagniete ale to juz zobaczymy pokoleji eleminujac wszystkie mozliwe przyczyny i dopiero zakladam ;)

ScOOti - 2004-08-04, 11:31

Jak usiebie dokrecacie glowice??????
SmasherE30 - 2004-08-04, 12:49

Poprawka:
W przypadku śrub typu TORX między poszczególnymi etapami nie sa wymagane przerwy ani nagrzewanie silnika :!:
1etap - dokręcić śruby momentem 30Nm
2etap - dokręcić śruby sztywnym kluczem o 90 stopni
3etap - dokręcić śruby sztywnym kluczem o 90 stopni
tylko w takim razie po co wogóle dzielą na etap 2 i 3 skoro między dokręcaniem nie trzeba robić przerw :?

W przypadku śrub klasycznych:
etap1 - dokręcić momentem 40-45Nm
przerwa 15 minut
etap2 - dokręcić momentem 60-65Nm

PS: śruby torx występowały w m20 od września '87
PS2: dane z książki "Sam Naprawiam"

LUKAS - 2004-08-04, 12:54

SmasherE30 napisa³/a:
tylko w takim razie po co wogóle dzielą na etap 2 i 3 skoro między dokręcaniem nie trzeba robić przerw :?

Żeby równomiernie dościsnąć głowicę do bloku.

ScOOti - 2004-08-04, 12:56

SmasherE30 napisa³/a:
Poprawka:
W przypadku śrub typu TORX między poszczególnymi etapami nie sa wymagane przerwy ani nagrzewanie silnika :!:
1etap - dokręcić śruby momentem 30Nm
2etap - dokręcić śruby sztywnym kluczem o 90 stopni
3etap - dokręcić śruby sztywnym kluczem o 90 stopni

W przypadku śrub klasycznych:
etap1 - dokręcić momentem 40-45Nm
przerwa 15 minut
etap2 - dokręcić momentem 60-65Nm

:lol: a jak kolo dokrecasz?

chyba najpierw do danego momentu pozniej mocno.

Dzownilem na Parafcowa do Auto-Szlifu i oni mowi ze nagrzewaja do 70 stopni glowice pozniej wpuszczaja wode z powietrzem pod cisnieniem 4 Atm i tak jest sprawdzenie. Innej mozliwosci niema. Hmmm

Wiec ja robilem to wczesniej. QRCZE!!!!

:(

Kto ma na zbyciu palec od kopulki? bo moj ulegl wypadkowi przy odkrecaniu???

LUKAS - 2004-08-04, 12:59

Ja mam :)
lokop e30 320i - 2004-08-04, 13:22

Apropo srub. Jesli orginalnie byly zalozone na zwykly szesciakat a ktos by sobie postanowil wymienic na torx to z jakimi mometami dokrecac? Tak jak byly orginalne szrsciokatne czy tak jak torx?
ScOOti - 2004-08-04, 13:38

a no wlansie bo ja mam seryjnie zwykle sruby a nie TORX ktos zmienial uszczleke i zalozyl TORX.

Jak dokrecac wedlug Torxow czy zwyklych?

lokop e30 320i - 2004-08-04, 14:07

Tak sobie wlasnie wydedukowalem ze nalezy chyba dokrecac tak jakie sa sruby aktualnie zalozone a nie jak orginal a to z tego powodu ze torxy maja wieksza wytrzymalosc i dlatego je w 87 zaczeto wstawiac. Te stare na zwykly klucz lubily sie urywac (leb sruby poprostu odskakiwal jak ktos z dokrecaniem przesadzil)
ScOOti - 2004-08-04, 14:12

ja tez tak mysle.

Po niedzieli zaczynam montaz ponowny glowicy.

lokop e30 320i - 2004-08-04, 14:20

Powodzenia :!: :D
ScOOti - 2004-08-04, 14:29

mam wszystkie dane dotyczace silnikow BMW jak dokrecac glowice itd itd :)

http://www.tsx.pl/e30.pdf

Wiec tak:

Kroki:

1: dokrecenie momentem 40-45
2: odczekanie 15 min
3: dokrecenie 60-65 moment
4: dokrecenie o 25-30 stopni.

Jak ktos sie zna na niemieckim molgy przetlumaczyc te slowa:

Hauptlager
Pleuellager
Schwungrad
Zündkerzen
Radmuttern

lokop e30 320i - 2004-08-04, 15:00

8)
sarna1 - 2004-08-04, 18:15

tlumaczenie:
1.glowne lozysko :shock:
2.lozysko korbowodowe
3.kolo zamachowe
4.swiece
5.szpilki kol

ScOOti - 2004-08-04, 18:46

Sarna jak sie tak dobrze znasz przetlumacz caly ten plik co podalem :D
sarna1 - 2004-08-04, 18:54

postaram sie ale to chwile zajmie :) slownik w ruch i na dnach bedzie ;)
Go¶æ - 2004-08-05, 12:42

SmasherE30 napisa³/a:

hmmm ja mam m20 '85 i juz mam torxy , wiec albo były wcześniej montowane albo ktoś mi grzebał w silniku :evil:

a przy okazji :oops: przy wymianie głowicy załozyłem stare sruby i żyje :twisted:
co prawda zakładałem ja trzy razy zanim mi sie udało.
1. próba - (pozyczony klucz dynamometryczny) - urwana szpilka --klucz nawet przy 20 Nm nie dawał znaku życia -oddałem i grzecznie podziękowałem :evil:
2. próba - próba dokręcenia udana- niestety jak mi robili głowicę to jeden zawór im się skrzywił - głowica zdjęta :evil:
3. próba - nowy zawór i mechanik z własnym kluczem - jeździ :twisted:

Ale i tak potzrebuję kogoś kto by do niej zajrzał bo mi gdzieś z 50 kucyków sobie poleciało.... :evil: :( :(

ScOOti - 2004-08-05, 15:17

a moze masz wlasnie uszczelke zle cos i miedzy garami przelatuje? ? ?
ScOOti - 2004-08-13, 00:12

Ok wiec tak :) juz nie cieknie z pod glowicy

beemka nagle dostala takiego zaje.... kopa ze szok :)
ale nie katuje jej powyzej 3 tys poniewaz pierscienie musze dotrzec.

Teraz mam tylko problemy bo cos puka w silniku byc moze cos zle ustawilem zawory i na ktoryms jest duzy luz. Nastepna kwestia to woda :P nonstop dochodzi do polowy mimo wywalenia temrostatu wentylatora przedniego itd nie wiem czemu :( odpowietrze jeszcze uklad pozniej moze cos nie halo.

SmasherE30 - 2004-08-13, 00:34

Scooti ... to finalnie utwierdź nas w pozytywnym przekonianiu jakimi momentami dokręcić głowicę śrubami TORX. Kłaniam się przed Tobą że wogóle się tak poswięcasz i chyle czoła przed tobą jako pionierem od remontów silnika hehe :D

P.S. Układ chłodzenia odpowietrz kilka razy, ale jeśli wywaliłeś twermostat odpowietrzanie może okazac się nieskuteczne :roll:

ScOOti - 2004-08-13, 00:43

nom jak jutro poprawie zawory i bedzie juz cichutko sobie szumic silniczek to napisze :)

A co do chlodzenia to moze i masz racje bo tylko raz odkrecilem srubke od odpowietrzania gdy wlewalem wode do silnika i mialem wlaczony na full ogrzewanie.

Pawel-e30 - 2004-08-13, 00:45

scooti jak ja miałem zje**** termostat to tak jak by go chyba wogule nie było to nie mogłem odpowietrzyć układu :cry:
ScOOti - 2004-08-13, 06:54

to co zakladac nowy termostat? Moze moj byl walniety bo ostatnio nie mogles jakos odpowietrzyc bo nonstop gotowal. Hmmm jak ogladalem temorstat to wygladal wporzadku. Hmmmmm
Pawel-e30 - 2004-08-13, 07:18

Wiesz patrząc na nie to one wszystkie wyglądają ładnie :lol:

Scooti a sprawdzałeś ten termostat pod gorącą wodą czy się otwiera? :twisted: (chyba nie trzeba pisać jak to się robi?) :wink:

Jeżeli się nie będzie otwierał to masz powód dlaczeka twoja beemka się grzała :)