BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - spalanie

Anonymous - 2004-06-27, 17:43
Temat postu: spalanie
od czego zacząć ograniczanie zużycia paliwa (gazu)
mam instalację na śrubkę, działa praktycznie bezawaryjnie od dwóch lat ale zużycie paliwa (do 14 l w miescie )jest chyba troche za duże jak na 316i m40) i bardzo słabą dynamiikę samochodu
co robić?

Pawel-e30 - 2004-06-27, 17:48

he nie wydaje mi się mam taki sam silnik i przy jezdzie po mieście mi też tyle wychodzi (oczywiście gdy jeżdze w miare normalnie :lol: )

rado jeśli dobże wyregulujesz to zejdzie ci spalanie do 13l pewnie nie otczujesz rużnicy w mocy :P (kturej i tak w tym silniku za duzej niema) :lol:

Anonymous - 2004-06-28, 11:11

w sumie czujÄ™ siÄ™ pocieszony
dzięki

paweł - a jak Ci wychodzi spalanie na trasie - tak z ciekawości pytam?

tox - 2004-06-28, 11:41
Temat postu: spalanie
czesc :lol:
nie chce nikogo denerwować :twisted: ale zuzycie gazu w moim BMW (E-30 2.0i) to około 12,5 litra gazu/ 100km w cyklu miejskim i w trasie niewiele mniej, szwagier ma silnik M40 i zawsze mnie dobija mówiąc ze on w miescie spala ok. 10,5 litra gazu (a jego noga nie należy do lekkich).

Jak juz koniecznie chcesz spalać mniej gazu to proponuje podjechać do gazownika i wyregulować instalację, a jeszcze zuzycie paliwa zależy od szerokości opon, teaz jeżdzę na 205, zimą były 195 i zauważyłem różnice (in "+" na szerszych oponach) w zuzyciu rzedu 1l/100km. Jak miałem z tyłu 215 to palił mi ok 15l/100km.
pozdr.ToX

Anonymous - 2004-06-28, 15:39

ta zgadza sie moja eta palila do 15 litrow gaziwka na oponach 195/15 a po zalozeniu 225/16 ciezko zejsc ponizej 15 w miescie
Anonymous - 2004-06-28, 15:47

tox - gratulacje dla szwagra

mam 195 więc raczej nie obciążam silnika za bardzo
ktoś zna w warszawie mechanika z otwartym umysłem znającego się na gazie?
po spalaniu drugi problem to dynamika - wiem, że to 1,6 i cudów nie oczekuję ale jestem przekonany, ze m40 1,6 na gazie moze się szybciej zebrać do setki niż w 14 sek :?

MARAS - 2004-06-28, 20:26

Nie no troszkę szwagier zaniżył sprawdziłem 11.3 l/100 gaziwa ale wynik 10,5 litra można osiągnąć przy spokojnej jeździe nie przekraczająć 4 tys obrotów. Moja kobieta w mieście pobiłea rekord 9.6 nie wiem jak i dlaczego nie potrafię tego wytłumaczyć. Podpowiem tylko że jak jeździłem ostro i na pokaz od świateł do świateł maxymalny wynik to 14.5 litra więcej poprostu się nie udało. dodam że silnik jest w dobrym stanie poza wałkiem rozrzadu klekocze juz jak diesel i kapcie 195/15" wymiana świec co 20tys. km i czyszczenie filtra gazu też co 20 tys. km. i oleju co 10 tys.

Pozdrawiam Maras

Pawel-e30 - 2004-06-29, 18:24

czyszczenie filtra gazu też co 20 tys. km

A czy filtru gazu siÄ™ nie wymienia? :lol:

poza wałkiem rozrzadu klekocze juz jak diesel

uroki M40 mam ten sam problem :cry:

Rado ostatnio sprawdzałem zużycie w trasie i przy średniej jezdzie 140km/h wyszło około 11.5litra jak dlamnie bomba :lol:

A czy słyszeliście o czymś takim że jak auto będzie dostawało za mało gazu dawka będzie za uboga to potrafią sie tłoki kruszyć :shock:

Anonymous - 2004-06-29, 20:51

[quote="Pawel-E30"]ostatnio sprawdzałem zużycie w trasie i przy średniej jezdzie 140km/h wyszło około 11.5litra jak dlamnie bomba :lol:

gratulacje mnie w trasie wychodzi ciut wiecej :cry:
ale juz postanowione - będzie zamiana na 525 touring :roll:

a o kruszeniu tłoków też pierwsze słyszę

Pawel-e30 - 2004-06-29, 21:04

he no fajna sprawa 525 ale chyba ja bym wybrał w sedanie ale wiadomo są gusta i guściki :lol:
ScOOti - 2004-06-29, 22:18

hmmmmm no szczerze mowiac jak kruszenie sie tlokow to hmmmm nie mow mi ze ten lekko podlamany umnie cylinder jest spowodowany gazem :shock:

Jak zakladalem panewki ciagnelem 6 cylinder w dol aby doszedl do walu nagle spadl mi kawalek cylindra :shock: to byl taki malutki uszczerbek rzedu hmmmm z pol centymetra w gore cos w stylu 1cm na 1cm taki zabek. Czy cos moze byc zle teraz ? Czy poszukac nowego cylindra?

MARAS - 2004-06-30, 09:34

Pawel-E30 napisa³/a:
czyszczenie filtra gazu też co 20 tys. km

A czy filtru gazu siÄ™ nie wymienia? :lol:

Tak czyszczenie... wymienia się w instalacji Lovato a w BRC CZYŚCI sie tam filtr to nic innego jak osadnik dla syfu, grafitu, oleju, wody czy innego gó...a, coś jak filtry paliwa z ubiegłego stulecia

A czy słyszeliście o czymś takim że jak auto będzie dostawało za mało gazu dawka będzie za uboga to potrafią sie tłoki kruszyć :shock:

:?: a co ma dawka paliwa czy gazu do tłoków :?: jak będziesz jeździł poniżej wymaganej wartości dla danego biegu też zawory zadzwonią i to jest chyba bardziej szkodliwe niż za mała czy za dża dawka gazu poprostu przy gazie nie katuje się silnika małymi predkościami obrotowymi przy zbyt dużych obciążeniach np. jazda w pięciu koksa 50km/h na piątym biegu .... jeżeli się mylę niech mnię ktoś poprawi

Pozatym uważam, że ustawianie gazu śrubką na słuch to lekka przesada :shock: a po co gazownicy mają kompa chyba nie do gier a ustawianie gazu np. po wymianie świec i filtara powietrza kosztuje 20 zeta po ch...j coś tam kręcić samemu mówisz czy ma być ekonomiczny czy ruszać jak na benzynce i masz od ciebie zależy czy będzie palił 10 czy 15 Gaz to kompromis pomiędzy kosztami eksploatacji a komfortem psychicznym i radością z jazdy beemką no chyba, że jeżdzisz tylko w niedzielę do kościóła i do pracy.
Ja miesięcznie robię od 1500 do 2000 km i jakimkolwiek samochodem było by za drogo jeżdzić na benzynie czy na ropie i utrzymac rodzinę i mieszkanie

To tyle pozdro Maras