| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - OLEJ SMIERDZI BENZYNA CZY TO USZCZELKA POD GLOWICA??
marcinkosky - 2005-10-20, 16:45 Temat postu: OLEJ SMIERDZI BENZYNA CZY TO USZCZELKA POD GLOWICA?? Witam.
W mojej beemce olej smierdzi benzyna, swiece i fajki od swiec sa w oleju Podejzewamze jest to uszkodzona uszczelka pod glowica (czy mam racje czy jednak sie myle).
Mam jeszcze jedno pytanko jaki moze byc koszt kupna uszczelki pod glowice i ewentualnie koszt wymiany
korzuch - 2005-10-21, 07:40
yo!
Jeszcze tego nie przerabiałem ale cennik intercarsu jest w niezbędniku ja na twoim miejscu bym najpierw pojechał do chłopaków z garazu klubowego niech oblukają co i jak i dopiero sie djagnozował
pozdro
duchPW - 2005-10-21, 08:15
skoro śmierdzi Pb z oleju, to raczej nie uszczelka tylko np. pierścienie
LUKAS - 2005-10-21, 08:34
W jakich okolicznościach stwierdziłeś że olej śmierdzi benzyną
Czy przed tym np: kręciłeś długo silnikiem i nie mogłeś go odpalić
Wydaje mi się że Pioter jest bliższy prawdy...
adrian e30 - 2005-10-21, 08:42
jezeli olej smierdzi benzynka to tylko w gre wchodza pierscienie.
SmasherE30 - 2005-10-21, 14:44
może być tez tak że się wtryski lub wtrysk nie domyka i po zgaszeniu motoru przezotwarty zawór saczy się wacha do komory spalania i przechodzi przez pierścienie do skrzyni korbowej i miesza się z olejem ...
U mnie olej był nie do użycia jak przez 5 minut prubowałem odpalić auto bez prądu i zalało wachą gary, po czym stał tak 2 tygodnie...
sarna1 - 2005-10-21, 15:06
swiece i fajki w oleju - do wymiany uszczelka pod pokrywa klawiatury(zaworow) i takie dodatkowe dwie uszczelki na gniazda swiec. Koszt wszystkich ok 100 pln i masz susze
Paliwo w oleju - stawiam na to ze robisz krotkie przebiegi - odpalenie i od razu gaszenie auta - w takim razie jest to objaw zupelnie normlany - pogon go na trasie i zobacz jak bedzie.
Pozdrawiam.
marcinkosky - 2005-10-21, 16:35
Witam.
Nie mam problemow z odpalaniem-pali za pierwszym razem .
Ale czy jak pierscienie by byly do wymiany to chyba silnik by nie byl szczelny (no przynajmniej tak mi sie wydaje).
Stwierdzilem ze olej smierdzi benzyna jakies 10 minut po tym jak zgasilem silnik.
loko - 2005-10-21, 17:32
olej i tak będzie śmierdział benzyną... to przecież jest silnik a my nie mamy psich nosów i czężko jednoznacznie stwierdzić na węch zawartość benzyny w oleju. najprostsza sprawa - sprawdź czy przybywa ci oleju i drugie - sprawdź ciśnienie sprężania... jeśli na pierwsze odpowiedź brzmi nie a drugie wynosi koło 10-12 i na wszystkich garach jest podobnie to daj sobie spokój...
Pawel-e30 - 2005-10-23, 09:58
wez na odpalonym silniku wyjmij bagnet i zobacz czy masz przedmuch przeciesz jak pierscienie nie trzymają to kompresja ucieka do miski więc wyjmij bagnen i zobacz czy będzie się dymiło jak z kosiarki a puźniej sprawdz kompresje
Artur C. - 2005-10-23, 10:56
| Pawel-E30 napisa³/a: | wez na odpalonym silniku wyjmij bagnet i zobacz czy masz przedmuch przeciesz jak pierscienie nie trzymajÄ… to kompresja ucieka do miski wiÄ™c wyjmij bagnen i zobacz czy bÄ™dzie siÄ™ dymiÅ‚o jak z kosiarki a puźniej sprawdz kompresje |
No ciekawe po wyjęciu miarki jak się kopci to świadczyć może bynajmniej o nie drożności odmy - trzeba sprawdzić cismienie w cylindrach określić czy oleju nie przybywa(tylko sprawdzać w tym samym stanie silnika tj.tylko na ciepłym lub tylko na zimnym) to wiele wyjasni .Pozatym nieszczelność wtrysków też jest realną przyczyną.
PS: Pozatym kazda nawet nowa kośiarka z jednocylindrowym silnikiem czterosuwowyn po wyjęciu miarko oleju podczas pracy zacznie żygać olejem jest to normalny objaw ponieważ tłok poruszając sie w cylindrze powodyje zmiany objetości(ciśnienia) nie tylko w komoże spalania ale i w komoże korbowej wiec wyżuci olej przez otwartą miarke.
Pawel-e30 - 2005-10-23, 11:24
[quote="Artur CPS: Pozatym kazda nawet nowa kośiarka z jednocylindrowym silnikiem czterosuwowyn po wyjęciu miarko oleju podczas pracy zacznie żygać olejem jest to normalny objaw ponieważ tłok poruszając sie w cylindrze powodyje zmiany objetości(ciśnienia) nie tylko w komoże spalania ale i w komoże korbowej wiec wyżuci olej przez otwartą miarke.[/quote]
ta chodziło mi o jej dymienie z ala wydechu
to powiedz mi jak sprawdzic przedmuchy skoro jak z bagnetu sie dymi to swiadczy o odmie buahaaaaaaaaaaaa
loko - 2005-10-23, 11:33
| PaweÅ‚-E30 napisa³/a: | | to powiedz mi jak sprawdzic przedmuchy skoro jak z bagnetu sie dymi to swiadczy o odmie buahaaaaaaaaaaaa |
przyrządem do mierzenia sprężania na garach. a z ta odmą to racja... bo po wyjęciu bagnetu będzie tamtędy ssało lewe powietrze do układu dolotowego... i nawet gdyby były przedmuchy to ssanie w dolocie jest tak duże że przy sprawnej odmie nie powinno dmuchać bagnetem
Artur C. - 2005-10-23, 11:33
Wten sposób to można było sprawdzić przedmuchy w Żuku na w bebemce odma utrzymuje podciśnienie w bloku jak i w głowicy odsysając spaliny przedostające sie pod tłoki jak i pary oleju. Wiec jak leci dym z rurki od bagnetu to pierwsze masz niedrożna odme a potem masz mega przedmuchy a silnik to napewno na niebiesko by kopcił.
loko - 2005-10-23, 11:35
8)
Pawel-e30 - 2005-10-23, 11:53
ej panowie w jakich żukach?? przeciesz napisalem ze jezeli bedzie dymic z bagnetu tak jak z kosiarki to wtedy jest juz jakas oznaka o nieszczelnosci silnika. Nie chodzilo mi o zwykle dmuchanie czy przygasanie silnika z pod bagnetu tylko o ewidentnym kopceniu sie z rurki bagnetu moze zle napisalem albo zle pisze malo niezrozumiale ale prosze was nie wyjezdzajcie ze ta metoda jest do Zukow przeciesz jedna z podstawowych zeczy jak podchodzisz do samochodu zeby go obejzec miedzy innymi odkrecasz korek oleju i wyciagasz bagnet i patrzysz jakie sa objawy czy niestety wy macie inne metody i ja sie nie znam??
Ta loko wiem o mierzeniu kompresji itd ale napisalem taka metode gdzie kolega moze w kadej chwili to sprawdzic a nie zawsze ma sie pod reka przyżąd do mierzenia kompresji....
Artur C. - 2005-10-23, 12:00
Wszystko zależy jaki układ zasilania ma silnik to rózne metody sprawdzenia się stosuje ale teą metodą silnika BMW nie sprawdzisz.
A bagnet o korek to oglÄ…dam na niepracujÄ…cym silniku.
Pawel-e30 - 2005-10-23, 12:50
| Artur C. napisa³/a: |
A bagnet o korek to oglÄ…dam na niepracujÄ…cym silniku. |
he i korek od zbiorniczka wyrównawczego
Artur C. - 2005-10-23, 13:02
Też mozna się wiele dowiedzieć odkrecajac korek zbiorniczka wyrównawczego chłodzenia .
OK powrócmy do tematu - olej smierdzi paliwem -i co dalej? MA ktoś jakiś pomysł jeszcze?
marcinkosky - 2005-10-23, 19:15
Z tym olejem to jest taka sprawa ze na zimnym silniku olej nie smierdzi benzyna za to na rozgrzanym, zaraz po wylaczenu zaplonu "zalatuje" benzyna.
I czy mam sie tym zaczac niepokoic czy jest wszystko ok
loko - 2005-10-24, 00:18
zobacz czy po silniku z boku nie leci ci wacha...
marcinkosky - 2005-10-24, 15:26
Nie benzyna mi nigdzie nie wycieka.
Ale mam maly wyciek oleju spod pokrywy zaworow
loko - 2005-10-25, 01:36
a z której strony silnika? od wydechu? postaraj się to naprawić.. uszczelka nowa tak duzo nie kosztuje. i wtedy po umyciu silnika dalej szukaj wycieku.... i jesli oleju nie przybywa to sie nie martw niczym...
|
|