BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wymiana płynu w e34 535

NIKOŚ - 2005-10-21, 23:27
Temat postu: wymiana płynu w e34 535
Witam. mam pytanko. Dzisiaj podjechałem do warsztatu wymienic olej i chłopaki sprawdzili mi jakimś badziewiastym użądzonkiem do ilu wytrzyma mój płyn chłodzący. Wyszło ze do MINUS 9 stopini. Mam pytanko czy zmieniać cały płyn 12 litrów czy spuścić np to co jest w zbiorniczku i dolać koncentratu. Czy jak tak zrobie np spuszcze 3 litry płynu i doleje 3 litry koncentratu czy to mi sie wszyatko dobrze wymiesza czy zostanie gdzies w układzie niewymieszana woda. Jeszce jedno niechodzi mi o to ze niechce mi sie wymieniac wszyatkiego ale wiem ze w 525 jest później kłopot z odpowietrzeniem układu i dlatego chce uniknąć odpowietrzania. Pozdrawiam.
PS : Fajnie TU wrócić po roku:)

Sosen - 2005-10-21, 23:31

Nie wiem czy dolanie koncentratu zrobi robotę, ale ja osobiście polecę wymianę całego płynu.
loko - 2005-10-22, 00:12

oczywiście ze wystarczy dolać samego koncentratu.... oczywiście wytrzymałość na mróz będzie niższa niż na opakowaniu koncentratu ale na 100% wymiesza się on dakładnie z resztą zawartości.... wystraczy się trochęprzejechać...
wtedy mozesz znowu zmierzyć tym urządzeniem i jeśli wyjdzie jeszcze za mało to wtedy znowu spuść 3 litry i dolej samego koncentratu... unikniesz odpowietrzania...

Sosen - 2005-10-22, 00:37

Tylko, na ile można wierzyć w dokładność tego urządzonka? Jak zmienisz cały płyn to masz pewność, a swoją drogą czy ktoś wie jak działa ten sprzęcik do mierzenia temperatury zamarzania płynu? A poza tym odpowietrzanie M30 to żaden problem, sekundowe sprawy i po temacie.
Darek W-wa 735 - 2005-10-23, 17:12

I jeszcze jedna ważna sprawa-czy koncentrat jest wskazany do alu- chłodnic?
Artur C. - 2005-10-23, 17:21

Niema znaczenia czy to koncentrat czy fabrycznie rozrobiony płun jedyna różnica to zwartość wody w plynie(wiecej) a koncentracie(mniej). Do koncentratu i tak należy dolać wody destylowanej(demineralizowanej)a do gotowca nie.
Jedyne kryterium to czy dany specyfik jest dopuszczony do uzytku z danym (posiadanym) rodzajem chłodnic.

NIKOŚ - 2005-10-23, 17:38

Chyba tak dla pewnosci wymienie cały płyn potrzebne sa mi informacje gdzie sa odpowietrzniki (wiem tylko o tym w obudowie termostatu) i gdzie sie spuszcza płyn z bloku.
Sosen - 2005-10-23, 19:29

Dokładnie, ten na obudowie termostatu jest jedynym. Śruba o którą pytasz jest od strony kolektorów wydechowych blisko połączenia silnika ze skrzynią biegów.
NIKOŚ - 2005-10-23, 20:17

Napewno to jest tylko ta jedna śruba bo gdzies wyczytałem ze jest jeszcze odpowietrznik gdzies przy nagrzewnicy (różne źródła inaczej podają).
sherifff - 2005-10-23, 23:04

śruba do spuszczania płynu jest dokładnie tam gdzie pisze sosen. Jest ona na klucz 19 , odkrecisz i płyn z bloku spadnie. A odpowietrzniki sa dwa. Pierwszy w zbiorniczku wyrównawczym obok korka, a drugi na termostacie.
NIKOŚ - 2005-10-23, 23:14

na zbiorniczku nie ma srubki. Jest w e 34 ale 2,5 litrowej przy korku sruba na ampul a e 34 3,5l niewidac. czyli wynika z tego ze jest tylko jeden.
sherifff - 2005-10-23, 23:17

Ja u siebie na zbirnicku mam. Ale i tak go nie używam .Ten na termostacie w zupełnosci wystarczy do odpowietrzenia układu.