| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - zawory m20b25
Piotr_1 - 2005-10-22, 22:40 Temat postu: zawory m20b25 Witam, wiem że temat ustawiania luzu zaworowego był poruszany... ale... ten dotyczy mojego silnika. Auto świeżo kupione, poprzedni właściciel ani jego mechanik nie słyszeli o czymś takim jak ustawianie luzu.
Trochę poirytowany świerszczami w silniku przystąpiłem do regulacji, ustawiłem 0,25 na zimnym silniku. Poprawa jest znikoma, powyżej 2000 RPM słychać nadal świerszczenie, tyle że bardziej regularne, jakby z każdego zaworu takie same , Więc.... zastanawiam się czy przeregulować na 0,2. Myśli które mnie nachodzą:
1. Wałek: nie wydawał się wytarty, przynajmiej nie zaobserwowałem, poza tym poziom i głośność świerszenia nie wydawał się niebezpieczny dla wałka. Aby to ocenić musiałbym go wyjąć, ale nie wydaje mi się że to wałęk
2. Olej, niby był zalewany niedawno Castrol półsyntetyk, nie wiem czy właściciel mówił prawdę, nie mam kasy na niepotrzebną wymianę bo całkowicie się spłukałem, mówił że mam zmienić jak zapali się inspekcja
3. Może rurka zapchana???
4. Czy może mała wydajność pompy, ale czy wtedy nie paiła by się kontrolka ciśnienia oleju?
A może to normalne takie lekkie świerszczenie w tym silniku?
OsiÄ…gi sÄ… super, zbiera siÄ™ jak poje..... 7,8 do 100km/h mierzone rzetelnie.
Czy warto ustawić na 0,2mm?
przebieg rzeczywisty szacuję na 250-270 tyś. jazdy 210tyś w niemczech i 40tyś średnio ostrej jazdy w polsce
poza tym chodzi ładnie, dość niskie obroty jałowe, (650RPM), po nagrzaniu lekko falują na jałowym (filtr powietrza?)
wkręca się niesamowicie odcinka około 6350
ProszÄ™ was o polemikÄ™ na temat tego silnika
Menel - 2005-10-22, 23:04
hmmm. to w koncu co ty tam masz? M40 czy M20 ? nic nie wspomniales o nowym nabytku..
--==maly==-- - 2005-10-22, 23:05
Dawaj zdjęcia
A co do świszczenia całkowicie go nie usuniesz. Moje m20b20 po usawieniu zaworów na 0,2 nie równo pracowało.
Piotr_1 - 2005-10-22, 23:28
Menello ,przedwczoraj kupiłem messerschmitta do zadań specjalnych, jest już wypróżniony nie jest zbyt ładny z zewnątrz, zapodałem kontynuację topica w naszych śmigłach, czejam nadal na polemikę co do silnika? Czy to norma takie lekkie świerszczenie? nie mam izolacji akustycznej na masce ani nawet już nic w kabinie sama blacha. Jednak uważam że słyszalny powinien być tylko bardzo mięsny bulgot rzędowej szóstki bez żadnego świerszczenia które w trasie potrafi odebrać uśmiech.
| Cytat: | | A co do świszczenia całkowicie go nie usuniesz. Moje m20b20 po usawieniu zaworów na 0,2 nie równo pracowało. | Nie równo? na zimnym tylko czy w ogóle? bo na zimnym to by mnie rybkało, katuję na gorącym silniku
LUKAS - 2005-10-23, 00:37
jeśli to o takie świerszczenie chodzi to to normalne w M20. Gdy pisałeś mi o tym na GG to widać nie dokładnie Cię zrozumiałem, tu lepiej to wyjaśniłeś.
Wiec wydaje sie to normalne
Jesteśw stanie przyrównać pracętego motorka do mojego Może to da Ci jakieś porównanie...
Co do falowania obrotów. to sprawdź szczelność przewodu gumowego miedzy przepustnicą a przepływką i wyczyść silniczek krokowy
Gratulasy
Menel - 2005-10-23, 00:52
eee.to tym bardziej jak wywalasz wszystkie maty itd.robisz odwrotnie do mnie.ja szukam jak najlepszych i najnowszych mat a nawet podwojnych aby bylo jak najciszej...przy tym roczniku nie bata zebys doszedl do ciszy w silniku tym bardziej jak wszystko wybebeszysz 8)
Piotr_1 - 2005-10-23, 00:54
Hmm, nie jestem w stanie przyrównać pracy do twojego, bo tak bardzo dokładnie na dźwięk twojego nie zwracałem uwagi, byłem ogólnie zbyt podniecony samą jazdą
Natomiast w 6,7 s w twoim nie bardzo chce mi się wierzyć. Z włączeniem trójki??? Ja po odchudzeniu z trójką zszedłem do 7,2 do 100km/h (fajny jest problem z obsługą stopera i skrzyni biegów przy tych przeciążeniach (nie to co w m40), a także obserwacją obrotomierza w nocy do tego wszystkiego gdy żaróweczka przepalona )
LUKAS - 2005-10-23, 00:58
hehe
Już dawno napisałem że Gtecha nie biorę na powaznie, tylko jako test, czy osiągi się poprawiły, a że mi na Gtechu Biała schodzi poniżej 7 sekund, to co ja Ci na to poradzę
Bruner - 2005-10-23, 01:49
Skoro regulacja nic nie dala to moze to co slyszysz to nie zawory tylko wtryski? Potrafia calkiem glosno cykac, a dzwiek tez dochodzi gdzies z gory
duchX - 2005-10-23, 08:23
POpieram przedmowce to jest dzwiek wtryskow a jak skrecisz luz na 0,20 to na 100% bedzie ci nierwno pracowal i mozesz przypalic gniazda zaworow
drencrom - 2005-10-23, 09:06
co do nierownej pracy po ustawianiu zaworow:
nalezy przed procedura ustawiania odlaczyc akumulator. jezeli skasuje sie motronica bedzie mogl on nauczyc sie potem obrotow z nowymi parametrami i nie bedzie chodzilo nic nierowno.
ja mam ten sam dylemat. mam ustawione na 0,25 ale nie palowalem tak przy dociskaniu. ustawie chyba jeszcze raz nieco mocniej klinujac blacik.
Artur C. - 2005-10-23, 11:12
Zawory zostaw na 0.25 a cykają wtryski - osobiście tez draznił mnie ten dźwięk dopuki nie założyłem gazowni i sie dowiedziałem że to wtryski . Jest prosty sposób zeby to sprawdzić wkręcasz cilnik pod trzy(lub wiecej) tysiące puszczasz gaz i wtryski na chwilke milkna bo sie wtłączają -gdy obroty spadną do około tysiąc dwieście znowu sie włączają i wtedy będzie je ponownie słychać.
Piotr_1 - 2005-10-23, 12:23
Sprawdziłem, to jednak zawory, przy hamowaniu silnikiem jest tak samo a problem występuje po rozgrzaniu silnika, czyli gdy powiększa się luz. Może jednak 0,2?? Czy jeżeli będzie pracował nierówno to tylko na zimnym silniku??? a na zimnym i tak spokojnie jadę
Bruner - 2005-10-23, 13:04
Skoro ustawiasz dobrze i nadal cyka to jest jeszcze czarny scenariusz: wyjechane krzywki na walku i/lub dzwignie zaworowe. Na dzwigni lub krzywce moze byc schodek lub wglebienie i luz bedzie w tym miejscu inny.
LUKAS - 2005-10-23, 13:31
A może poprostu nie dokładnie wyregulowałeś zawory...
Z własnego doświadczenia wiem że przy skręcaniu mimośrodu potrawi się on czasem lekko obrócić, dlatego czasem jeden zawór ustawiam nawet po 3-4 razy, dotad aż mam 100% pewność że jest ok.
PZDR!
Maciek R - 2005-10-23, 23:49
hej
mam tez 325i
nawet z takim samym przebiegiem i tez szcuje ze zrobilo ze 40 , 50 tysi w Polsce, tez mam podobne wrazenia z jazdy, ma kopa i zawory cykaja i nie przeszkadza mi to, sam je regulowalem pod okiem swojego mechanika na 0.25 na zimnym silniku. troszke jeszcze je slychac, ale powidzial mi (a ja to w 100% popieram) lepiej zeby cos bylo slychac niz zeby bylo za cicho. bo jak jest tak cicho to one (zawory) cos kombinuja. nie ryzyku wypalenia gniazda zaworu bo z tym to juz bedzie duzy klopot...
aha i tez mam takie falujace obroty, nie weim jeszcze od czego, musze podlaczyc kompa sprawdzic sonde...
pozatym skoro i u mnie i u ciebie te silniczki zachowuja sie tak bardzo podobnie to musi byc dobrze
duchX - 2005-10-24, 23:29
Odlaczyc akumulator przed ustawieniem zaworo to sie nauczy K...wa chyba oszaleje co ty kolega za ksiazki czytasz ze takie brednie piszesz ,jak za ciasno ustawisz zawor to komputer sie nauczy ze jest ciasno i sie wypalaja gniazda i ze za male ilosci miesznaki sie dostaja i za malo ucieka spalin i bedzie ok ??? a moze trzeba przed ustawieniem zaworow radio odlaczyc i zresetowac nauczy sie ze po ustawiniu zaworow bedzie cicho i juz nie musi tak glosno grac
cypis0 - 2005-11-08, 14:22
pytanie bo temat mi sarna zamknol (czy eta m20b27 86 rok ma taki sam luz na zaworach jak m20b25??? czyli0.25???
slawo - 2005-11-08, 15:00
wedlug ksiazki 0.25 na zimnym silniku dla ssacych i wydechowych,ja mialem ustawione na 0.2 ale juz po 15 tys sie odzywaja,czeka mnie regulacja,ustawie chyba na 0.25
Piotr_1 - 2005-11-08, 15:30
Co się okazało! Postanowiłem ustawić na blaszce 0,2 na dość luźno. Poprzednio zawory ustawiłem prawidłowo, tzn. blaszka przy sprawdzaniu 0,3 nigdzie, nawet na siłę nie weszła, czyli było około 0,25. Ustawiłem więc trochę ciaśniej - luźne 0,2. Chodzi teraz rewelacyjnie, na zimnym silniku równo, spaliny delikatnie się cofają, na ciepłym idealnie lekko i równomiernie wypompowuje. Wydaje mi się że nawet zapach spalin jest teraz nawet ładniejszy, bardziej standardowy. Silnik chodzi prawie jak zegarek w pełnym zakresie obrotów, cykanie prawie niesłyszalne. Istnieje też taka możliwość, że to szczelinomierz jest niedokładny , ale to już by było przegięcie, bo co to za problem zrobić dokładnie blaszki...nie mam mikromierza niestety aby to sprawdzić.
loko - 2005-11-08, 18:47
od razu mówiłem żeby ustawiać na 0.2...
duchX - 2005-11-08, 21:44
zobaczymy kiedy sobie gniazda powypalacie na tkich luzach ale jak cicho to extra to jest najwazniejsze pozdrawiam
Piotr_1 - 2005-11-10, 14:13
Tia... gniazda powypalacie. Prawdopodobnie przy odpalaniu zimnego silnika przy temp. -60st. C z małym przekatowaniem.
sarna1 - 2005-11-10, 16:29
tez ustawie na 0.2 jutro tylko ze ja teraz ustawilem na 0.25 ale metoda Lukasa czyli tak aby po skreceniu szczelinomierz nie wszedl i niby jest super ok - zaworki nie graja ale jednak czuc roznice w odglosach pracy mojego motorka zwiazanych z nabieraniem temperatury - im cieplejszy tym ciszej chodzi...na zimnym zaraz po odpaleniu troszke klekoce.
duchX - 2005-11-10, 18:48
nie powypalaja sie ???? to jak ktos ma czas to niech zmierzy kompresje na cilindrach przy ustawieniu 0,25 a potem przy 0,20 i wszystko sie wyjasni powodzenia a tak szczerze to nie moj silnik i nie ja potem bede stekal ze cos sie dzieje kto mi pomoze pozdrawiam
loko - 2005-11-10, 23:50
xeon proszę cię.... ile twoim zdaniem zwiększy się sprężanie? napewno nie do 16-18... bo przy takim sprężaniu trzeba by wymieniac gniazda na mocniejsze.... drack ma koło 15 pewnie i ma seryjne sprężanie... pamiętaj że temepratura nie tyle wzrasta ze sprężaniem co z za ubogą mieszanką. natomiast samo ściaśnienie zaworów o 0,05mm nie będzie miało miało wpływu na wypalenie zaworów
Maciek R - 2005-11-11, 00:43
nie jestem biegly
ale
skoro nie ma znaczenia 0.05 w jedna czy w druga to drodzy panowie powiedzcie mi po kiego grzyba ktos wymyslil cos takiego jak odpowiedni luz zaworowy
nikt wam nie zabroni tego zrobic i jak bedziecie chcieli to zrobicie
pomyslcie o tym, moze sie cos stac moze nie, ale jak sie cos stanie to was kieszen zaboli...
a cykanie ja bym zaliczyl do urokow tego silnika
pozdrawiam i zycze zeby wam sie gniazda nie powypalaly
loko - 2005-11-11, 12:26
Maciek R. czytaj uważnie co napisałem. napisałem że: "... samo ściaśnienie zaworów o 0,05mm nie będzie miało miało wpływu na wypalenie zaworów"
luz jest po to aby przy rozszerzeniu materiału pod wpływem teperatury nie okazało się że się zawory nie domykają... jeśli by nie było luzu to własnie tak by się działo... ale co mają do tego gniazda? niech mi ktoś wyjaśni bo może nie mam racji ale chciałbym usłyszeć coś na ten temat od kogoś kto wie to napewno....
Maciek R - 2005-11-11, 13:18
cytuje ksiazke :
Luzy zaworow w silniku sa niezbede ze wzgledu na koniecznosc skompensowania roznej rozszezalnosci cieplnej elementow napedu zaworow.
W razie zbyt malych luzow zmieniaja sie fazy rozrzadu, cisnienie sprezania jest niedostateczne, zmniejsza sie moc silnika i jego praca jest nieregularna. W skrajnym przypadku moze nastapic skrzywienie zaworow, nadpalenie grzybkow lub gniazd zaworow
duchX - 2005-11-11, 15:17
Kontynujac 0,05 to nie jest tylko 0,05 to jest az 1/5 wartosci czy przy 100 mm jak zacisniesz o 20 mm to tez nie bedzie nic takiego ?? a co do kompresji to mi nie chodzi o to ze kompresja na cieasnych zaworach wzrosnie bo nie ma prawa ona spadnie na za ciasnych zaworach bo beda przepuszczac i wlasnie dlatego ze beda za ciasne i bede przepuszczac beda sie wypalac mnie panowie naprawde nie zalezy na tym co wy zrobicie ja wam nie chce zrobic na zlosc tylko zwrocilem uwage z kolezenstwa ....... pozdrawiam
cichecki0511 - 2008-04-09, 19:41
Jeszcze pociągnę trochę temat luzu zaworów w m20b25 Powiedzcie czy jest możliwe że luz zaworowy z tych fabrycznych 0.25 zrobi się w trakcie użytkowania mniejszy? Bo rozumiem że jak klepią zawory to znaczy że luz się zwiększył. I jeśli jest to możliwe to jak to wpływa na pracę silnika?
LUKAS - 2008-04-09, 20:06
Tak zwiększenie luzu zaworowego oznacza że z 0,25 powiękdzył się na np. 0,30.
Jest to jak najbardziej możliwe. Luzy natomiast się nie zmniejszają podczas przebiegu silnika.
Więc klepanie zaworów oznacza ze luz sięzwiększył.
Wpływa to wpłynać na kulturę pracy silnika.
kamil.k - 2008-04-09, 20:14
| cichecki0511 napisa³/a: | Jeszcze pociÄ…gnÄ™ trochÄ™ temat luzu zaworów w m20b25 Powiedzcie czy jest możliwe że luz zaworowy z tych fabrycznych 0.25 zrobi siÄ™ w trakcie użytkowania mniejszy? Bo rozumiem że jak klepiÄ… zawory to znaczy że luz siÄ™ zwiÄ™kszyÅ‚. I jeÅ›li jest to możliwe to jak to wpÅ‚ywa na pracÄ™ silnika? |
jak sie gniazdo - zawór wypala to luz sie zmiejsza
luz zwieksza sie gdy zużywa sie konik,wałek,trzonek zaworu
LUKAS - 2008-04-09, 20:18
| kamil.k napisa³/a: |
jak sie gniazdo - zawór wypala to luz sie zmiejsza
luz zwieksza sie gdy zużywa sie konik,wałek,trzonek zaworu |
Nie tylko wtedy.
Jeśli Luz potrafi się zwiekszyc samoistnie poprzez zwyczajnie pracę.
Przecie po 40 tysiach (a co tyle zaleca producent regulacje - chodź ja to robięco około 7 tys. km sprawdzenie) nie wypalilyby sie gniazda, czy zuzyl walek lub trzonek zaworu.
cichecki0511 - 2008-04-09, 20:52
Dzięki panowie, czyli przy regulacj nie ważne czy jeden ma powiedzmy 0.22 a inny 0.28 wszystkie ustawić na ciasne 0.25?
I jeszcze poza konkursem - LUKAS jakie masz obniżenie z przodu i jakie koła/opony na tych fotkach pod twoimi postami.
MOD EDIT: LUKAS
Wysłałem Ci PW z odpowiedzią, żeby nierobić OT.
kamil.k - 2008-04-09, 21:22
| LUKAS napisa³/a: |
Nie tylko wtedy.
Jeśli Luz potrafi się zwiekszyc samoistnie poprzez zwyczajnie pracę.
Przecie po 40 tysiach (a co tyle zaleca producent regulacje - chodź ja to robięco około 7 tys. km sprawdzenie) nie wypalilyby sie gniazda, czy zuzyl walek lub trzonek zaworu. |
co masz dokładnie na mysli bo nie bardzo rozumiem
LUKAS - 2008-04-09, 21:41
ehh przecież mimosród jest skrecony i ma prawo obrócic sie po pewnym przebiegu zwiekszajac przez to luz na zaworze.
W starych Beemkach regulacja byla co drugÄ… inspekcjÄ™ czyli srednio co okolo 40tys. km.
duchX - 2008-04-09, 22:17
Ja tez bardzo czesto sprawdzam luz zaworow i czasami zdarza sie ze cos trzeba poprawic
LUKAS - 2008-04-09, 22:18
| x_e_o_n napisa³/a: | | Ja tez bardzo czesto sprawdzam luz zaworow i czasami zdarza sie ze cos trzeba poprawic |
Dlatego wczesnij napisalem ze robiÄ™ to co max 10tys. km.
Opto - 2008-04-12, 10:46
Podłącze sie Panowie do tematu jako ze tez mam m20 i czeka mnie regulacja zaworów.
Wczesniej posiadalem m20b276kb i tam juz bylo za późno na regulacje bo zawory były ustawione zbyt ciasno ale do rzeczy. Od serduszka mam zaufanego mechanika - swojego czasu robil silniki w samochodach wyścigowych i zawory ustawiali UWAGA! na czujnik o rozdzielczości 0.001mm z dokładnościa do 0.002 na każdym zaworze!!! i bardzo duże znacznie ma luz zaworowy jeżeli chodzi o pracę silnika itp. Co do m20 luz zaworowy ma byc 0.25 na zimnym silniku ten motor po prostu ma taki swój urok ze "cyka". Co do ety pieknie i cicho pracowala i pierwsze jak pojechalem sie pochwalic mechanik stwierdzil " ...za ladnie ten silnik pracuje..." i okazalo sie ze gniazda dostaly juz po d...e w każdym badz razie u Siebie ustawiam na 0.25 nie poprawiam inż. BMW
|
|