| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - HELP ! przerazliwe dzwieki ... e30 325
Maciek R - 2005-10-27, 00:52 Temat postu: HELP ! przerazliwe dzwieki ... e30 325 nie wiem co sie dzieje...
chwile dzisiaj ostro pojezdzilem i ...
pojawily sie jakies dziwne dzwieki
dobiegaja tak jakby zza deski rozdzielczej zza zegarow
brzmi to hmmm kojazy mi sie ten dzwiek ze szczerbatym smiglem ktore sie kreci na lozysku w ktorym ktoras kulka jest rozkruszona w dodatku na sucho bez smarowania...
dzwiek ten pojawia sie przy wysokich obrotach i brzmi to strasznie
auto nie stracilo mocy, pracuje rowno tylko ten dzwiek
osluchalem silnik na wolnych obrotach i brzmi to tak jakby rzeczywiscie jakies kolko chodzilo na sucho caly czas slychac jakies tarcie
olej jest bo dolewalem dzisiaj
dodatkowo czasem pojawia mi sie tez inny dzwiek
cos jakby cwierkanie (nie chodzi o cykanie zaworow) mam wrazenie ze dobiega z okolic nagrzewnicy, no i rzeczywiscie pojawia sie generalnie tylko jak chodzi wiatrak (przynajmniej takie odnosze wrazenie) ale tylko na biegu 1 i 2. brzmi to jakby jakis ptaszeg zagniezdzil sie w desce rozdzielczej
jesli ktos ma jakies pomysly to prosze o pomoc, swoja droga jutro jade gdzies niech mi ktos to oslucha...
Menel - 2005-10-27, 11:06
na 1 nie wiem
a to twoje cwierkanie to lozysko na dmuchawie.kosztuje okolo 100zl ale mozesz sam sie do niego dobrac i po prostu naoiliwic.powinno pomoc na dluzszy okres jak.najgorszy jest dostep do niego.otwierasz klape i pod polem numerowym ,gdzie jest ten plastik musisz gleboko nizej w dol pogrzebac.
raven - 2005-10-27, 15:40
ostatnio, miałem podobne wrażenia,ze cos w moim motorku pracuje na sucho. Już chciałem wymieniac łożysko w alternatorze, ale tak na wszelki wypadek popsiukałem odrobinę WD na paski klinowe...no i poskutkowało, co prawda na niedługo, ale przynajmniej wiem co to było, pozdrawiam
Artur C. - 2005-10-27, 16:21
| raven napisa³/a: | | tak na wszelki wypadek popsiukaÅ‚em odrobinÄ™ WD na paski klinowe... |
Masz pomysły - smarowidłem po paskach gumowych - a potem dziwimy się czemu te koła pasowe takie powycierane.
sarna1 - 2005-10-27, 16:57
dokladnie lepsza jest kreda no a najlepsze to po prostu zmienic pasek
MARTINEZ - 2005-10-27, 22:12
Mój przypadek z pukaniem jak by gdzies za deską rozdzielcza, nie mowiac o wiatraku, (pokunie bylo zmienne,raz przyspieszalo raz zwalnialo nie zaleznie od obrotow silnika) okazalo sie ze to pukalo mi łożysko(rolka) od pompy oleju.
naprawa:
wycielem podkładke z puszki po piwie i podłożylem pod jedna ze śrub trzymajacych rolkę
raven - 2005-10-27, 22:59
nie twierdzę,ze należy moczyc pasek w smarowidłach!!!!!!!!!!!!!!!!!, napisałem, ze to jest metoda na znalezienie usterki, tym bardziej , ze tylko przez chwilę działa, więc troche więcej wyobraźni Panie Arturze C zanim zaczniesz komentować.
Menel - 2005-10-27, 23:36
raven, zobacz kim jest artur a potem cos napisz.modem nie zostaje ktos kto nie kuma tematu itd.wiec radzilbym sie tego trzymac
raven - 2005-10-28, 01:24
wiem, kim jest Artur C., natomiast to jest forum i zdaje się , że istnieje po to by dyskutować, czy tez wymieniac opinie. To, ze Pan Artur C. jest moderatorem nie ozacza chiba, ze ma monopol na prawdę????? jeśli jednak w tym forum moderatorzy pełnią taka funkcję, to nie powinno tobyc forum, tylko poradnia beemkowa .Nie chodzi razcej o to by się dzielić na moderatorów i pozostałych, tylko o to by jakoś sobie pomagać, więc????Z całym szacunkim dla Pana Artura, zdania nie zmieniłem i wcale nie twierdziłem, ze trzeba smarować te paski.
LUKAS - 2005-10-28, 08:02
Pierwsza przypadłość kojarzy mi się z padniętym łożyskiem oporowym. Mam coś podobnego...
Jeśli chodzi o "ćwierkanie" to wydaje mi się że menel ma rację.
| raven napisa³/a: | | tak na wszelki wypadek popsiukaÅ‚em odrobinÄ™ WD na paski klinowe |
Błagam Cię nie smaruj tarcz hamulcowych jak Ci zaczną piszczeć
Maciek R - 2005-10-28, 11:20
no to fajno
bylem u swojego mecha, osluchal i tez stwierdzil ze lozysko sprzegla
a przez chwile jak ruszylem rano to tak stukalo ze myslalem juz ze panewka i mialem spi#$^@&^#dolony dzien
dzieki za pomoc
a wszystko przez kumpla bo go przed wczoraj podwozilem i troche przykatowalem furkie, a on mnie zapytal czy mi sie nie spierdoli auto jak bede tak jezdzil, nie minelo piec minut ...
Artur C. - 2005-10-28, 14:21
Raven - nie twierdzę ze smarowidła to jest twój czy wogóle sposób na paski był to mój ogólny komentaż na taki sposób postępowania bo raczej wszyscy wiedzą że guma nie lubi smarowideł na ogół hyba że jest do tego przystosowana - odnośnie mojego monopolu na pradę to jestem takim samym człowiekiem jak kazdy z nas i mam prawo jak wszyscy do pomyłki i nie mam zamiaru być Tu bogiem wyrocznia czy czymś podobnym to jest forum i każdy odpisuje /pomaga/i tym podobnie.
Nie bież tak do siebie komentarzy- pozdro .
raven - 2005-10-28, 19:51
oki, oki i tak przesadziłem ze swoją reakcją, ale mam nadzieję,ze nikogo ne wkurzyłem. Uczymy się całe życie, więc zgonie to na to , pozdrawiam(oczywiście moderatorów i resztę)
|
|