| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E28 zbiorniczek wyrównawczy
Vikuś - 2005-11-03, 09:52 Temat postu: E28 zbiorniczek wyrównawczy Witam!
Jestem nowy na forum więc witam wszystkich serdecznie i przechodzę do sedna.
Mianowicie mam mały kłopot bo mam nie podłączony jeden wężyk od zbiorniczka wyrównawczego i nie wiem gdzie on powinien iść.
Od zbiorniczka na dole wychodzi wąż do bloku, drugi wężyk idzie od chodnicy do góry zbiorniczka (odpowietrzanie) a trzeci jest po drugiej stronie na górze zbiorniczka i on nie jest podłączony i tamtędy wywala mi płyn jak zgaszę furę.
Czy moze ktoś mi pomóc gdzie powinien być podłączony.
Dzięki za pomoc
Pozdro...
Wiktor
Artur C. - 2005-11-03, 17:20
Nigdzie nie ma być podłączony - a pozatym sprawdź korek zbiorniczka czy wszystko z nim ok.
loko - 2005-11-03, 20:43
to znaczy kup sobie nowy korek. ten węzyk powoduje to że gdy masz za duże cisnienie w układzie (które to ciśnienie jest regulowane właśnie przez korek) to tamtędy ucieka to ciśnienie wraz z nadmiarem płynu. i rurka jest TYLKO po to aby to co wylatuje nie lało i tryskało wszędzie ale tylko tam gdzie się kończy rurka... czyli np. gdzieś na dole samochodu na ziemię...
jesli korek ma zpsuty zaworek to normalne że przy zgaszeniu silnika który nie ma wtedy obiegu płynu i oddaje ciepło to wzrasta troche ciśnienie w układzie i jeśli włąśnie jest zepsuty to będzie popuszczał przy niższym ciśnieniu niz to jest przewidziane. korek nie kosztuje dużo i można go kupić chyba nawet w intercarsie... ale oryginał z salonu też jest naprawdę tani.
Vikuś - 2005-11-04, 10:53
Dzięki za pomoc!
Tak samo miałem w audianie i był walnięty korek ale zaintrygował mnie ten wężyk.
Dzięki jeszcze raz!
Pozdro...
Wiktor
|
|