BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] Janek

JanekE30 - 2008-08-16, 17:16
Temat postu: [E30] Janek
Witam.

Auto kupiłem w sierpniu 2008.

Auto zostało sprowadzone w 2006 roku z Niemiec jako 316i (tak też pokazuje VIN). W kraju przez poprzedniego właściciela zostało przeswapowane na isa oraz zamontowano kilka drobiazgów umilających jazdę i cieszących oko.

Wyposażenie:
- wspomaganie
- szyber
- fotele przód Sportsitze
- el. szyby
- el. lusterka
- radio Sony, cztery głośniki Blaupunkt, tweetery w lusterkach
- xenon 4300k
- żółte Bilsteiny B4
- sprężyny Reuter Motorsport 40/40 od touringa
- felgi MIM 15'

Tak auto wyglądało jak je kupiłem w roku 2008:

Zmiany jakie zostały poczynione przeze mnie w roku 2009:

- felgi BK Racing wzór Alpina 17/8
- elektrycznie uchylane tylne szyby
- elektryczny szyberdach
- czarna podsufitka
- kierownica Momo Corse 32mm
- sprężyny Weitec 40/40
- zamiana bębnów na tarcze + remont całego zawieszenia
- bh home made
- czarna nera
- malowanie maski, klapy, lusterek i dwóch błotników (kosmetyka)

Zdjęcia 2009:

Zmiany jakie zostały poczynione przeze mnie w roku 2010:

- felgi BBS RS przód 8/16, tył 9/16
- M-Technic II (zrezygnowałem ze spojlera)
- amortyzatory przód i tył TaTechnix te skrócone i utwardzone
- sprężyny przód TaTechnix -60
- sprężyny tył TaTechnix -75 od compacta

Aktualne zdjęcia 2010:

Wszystkie zmiany opisane są dość szczegółowo w tym temacie tak więc życzę miłej lektury.

Auto było w kwietniowym numerze BMW Trends. Skany:

Plany:

- jest kilka ; ]

Poniżej macie link do albumu gdzie znajduje się większa ilość zdjęć. Komentarze, pytania i uwagi mile widziane.

Link do większej ilości zdjęć

siben - 2008-08-16, 18:50

ładna seria,fajnie się prazentuje w miarę zadbana :spoko:
kavka - 2008-08-16, 21:34

Tył troszke na ziemie bo dziwnie wygląda :P :wink: Ogólnie bardzo ładna i zadbana :)

PS. Fajne zdjęcia z dziewczyną hehe :wink:

sybir - 2008-08-17, 09:09

Fajna beemka, fajne zdjęcia, szczególnie jak zabierasz się za kobietę na masce :)
Nie bałeś się, że maskę pognieciecie :?:
sie ma

piotrek528 - 2008-08-17, 10:05

O ile się nie myle to łyknąłeś ją z allegro :wink: bardzo ładna, moim zdaniem też wygląda na zadbaną :) lakier ori czy była malowana ? Pozdro
JanekE30 - 2008-08-17, 11:06

To raczej niemożliwe żeby czerwone auto po osiemnastu latach tak wyglądało. Na 100% była malowana. Taka już przyjechała do Polski. Inny odcień mają zderzaki i lusterka (taki trochę wypłowiały, nie były malowane razem z budą). Mam dobrych znajomych blacharzy-lakierników i polatali przy niej pół godziny stwierdzając, że stan {biiiiip} jak na tylu letnie auto i że 100% nie walona.

Jak najszybciej przed jesienią muszę pozbyć się drobnych oznak korozji w okolicach progów, odprysków od kamieni na dole nadkoli, z tyłu pod hakiem holowniczym jest dość spora dziura.

Takie niby duperele ale to priorytet bo buda najważniejsza.

Muszę pospawać miskę olejową bo z boku jest lekko pęknięta i kapie olej.
Podobno wymienić zawór nagrzewnicy, bo jak leci ciepłe powietrze to słychać stukanie pod deską.
Czasami potrafią zafalować wolne obroty.

Sporo czasu spędziłem w kanale i dyfer jest strasznie zardzewiały. Mokro ma pod skrzynia biegów w okolicach korka. Lewa guma od maglownicy jest zalana, ale to pewnie przez kapiący olej w czasie jazdy z miski. Nie ma katalizatora.

Silnik z tego co przeczytałem na innym forum poświęconym BMW, gdzie udzielał się poprzedni właściciel miał wiele przygód tak więc pożyjemy zobaczymy.

Planów jako takich większych nie mam. Takie duperele: brakuje trzech kluczy w bagażniku, brakuje gałki od szyberdachu.. Denerwuje mnie brak centralnego. Antena jest złamana. Gleby (jeśli można to nazwać glebą) większej nie będzie. Na Warszawę jest idealnie. Może z czasem rzeczywiście obniżę ten tył żeby był równo z przodem, ale to dopiero wtedy jak będę zmieniał bębny z tyłu na tarcze czyli pewnie w przyszłym roku.

Generalnie ma prawie wszystko, wygląda i jest w stanie właśnie takim jak chciałem także zadowolony jestem bardzo.

Ps. Tak to ta z allegro.

Kruczek - 2008-08-17, 11:34

fajna, te fotele to sportsize nie racaro :P
urbi - 2008-08-17, 19:37

co do stukania pod deska to nie bedzie to regulator tylko odwrotnie zalozone przewody na nagrzewnice w grodzi silnika - zmien je kolejnoscia gora na dol i odwrotnie i powinno stukanie ustac i zaczac grzac :) a jesli to nie pomoze ... to juz wtedy fakt - napewno bedzie uwalony ten zawor
Łukasz - 2008-08-17, 21:13

niebrzydkie auto i godne plany, tylko zastanawia mnie, że nie boisz się tak uzewnętrzniać publicznie przed kompletnie nieznanymi ludźmi - może nowy topik - soft eroticon :lol: - kilka Gwiazd na tym forum już jest - rozumiem, że chcesz dołączyć :mg:

is z bębnami, prawie tak dobrze jak hartge z bębnami - gonisz mnie kolego :beer:

P.S po co malować nie waloną furę? Poprzedni właściciel był artystą malarzem :wink: ?

bono20002 - 2008-08-18, 09:40

Siemka,

znam to auto, jeśli chodzi o malowanie, była malowana dwa lata temu w monachium, auto było po prostu odświeżane, nie miało żadnej przygody,

Co do silnika.... teraz jest już igiełka, :) tyle co Paweł kasy władował w to auto....e46 by miał :) w sumie to już ma, :lol:

powiem ci że auto warte było swoich pieniędzy, i jest naprawdę zadbane, ze swojej strony powiem Ci że napewno przygód JUŻ nie będziesz miał z nim...

napisz mi na PW jak możesz ile Paweł zciagnął z Ciebie za to autko :)

pzdr, i szerokich dróg.

Wielki_Szu - 2008-08-18, 13:58

oj racja, Paweł wyładował fure siana na to auto:P zresztą każdy kto sie uzależnia to tak ma chyba...

Oby Ci sie dobrze sprawował!

trapp - 2008-08-20, 15:10

No no - piękne auto nabyłeś :cry: Mam nadzieję, że Ci będzie wiernie służyło. No i co najważniejsze dobrze wiedzieć, że trafiła w dobre ręce :wink:

Pozdr

JanekE30 - 2008-10-07, 23:58

Przed zimą zabrałem się za budę mojej lalki i oto co znalazłem i co zostało zrobione:
- skorodowana była dolna część lewego błotnika (dospawana została nowa reperaturka, zabezpieczona od wewnątrz i pomalowana z zewnątrz)
- skorodowały dookoła te elementy pod które podkłada się kobyłki (została wycięta część skorodowana, dospawana nowa blacha, zabezpieczona, pomalowana itepe itede)
- pod tylnym hakiem holowniczym była paskudna dziura którą spotyka się w większości e30'ek (oczywiście do wycięcia)

Auto dostało nowego barana dookoła.

Tu macie kilka zdjęć jakie udało mi się zrobić podczas oględzin:

A tu podczas prac:

Chwilowo poluję na nowy zawór nagrzewnicy, bo ten co mam puka podczas jazdy i jest polepiony izolacją jak i na porządne tylne wahacze wraz z tarczami. W wolnych chwilach rozglądam się też za nowymi sprężynami (chyba będzie weitec) jak i za porządnymi borbetami.

Serdecznie pozdrawiam.

Pietrek - 2008-10-08, 22:41

Chyba każdego posiadacza e30 prędzej czy puźniej czeka spawanie przednich zakoli ;/
Miro - 2008-10-08, 23:18

Teraz to fabryka :D
JanekE30 - 2008-10-09, 21:36

Jeśli buda to na pewno tak :-) Bo do isa to jeszcze sporo brakuje ;)
dEeste - 2008-10-10, 21:57

Szkoda ze Szczepan ale jak to ma być IS to dawaj przednią dokładke i tylni spoiler na klape :)
JanekE30 - 2008-10-22, 15:56

Wczoraj wybrałem się do Lublina:

Dokładnie po coś takiego :mg:

Miałem zakładać dopiero na wiosnę do nowych wahaczy i sprężyn, ale nie wytrzymałem :jum:
Zrobiłem też kilka zdjęć na szybko, niestety telefonem.

Co sądzicie? :)

Łukasz - 2008-10-22, 16:18

załóż śruby zabezpieczające :)
urbi - 2008-10-22, 17:09

ło kurde Janek ! pojechales po bandzie ! piekne kolka :) identyczna sie robi jak mial kiedys barabus hehe :)
hahahaha przypomnialo mi sie jak kiedys na zajeciach wyjechalem z prezentacja o moim e30 :jupi: pamietasz ? :P

bono20002 - 2008-10-22, 17:39

Zacnie ... ładne kółko...

Pokaż pawłowi to sie zleje :lol: :lol:

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-10-22, 20:03

Nie ma co gadać. Kozak felunek.

[ Dodano: 2008-10-22, 20:03 ]
Łukasz napisał/a:
załóż śruby zabezpieczające
oj trzeba, i zrób to jak najszybciej
Bob(E)k(30) - 2008-10-22, 21:57

bardzo mi się podoba, felunek też niczego sobie :)
pozdro

kavka - 2008-10-22, 23:27

Te felgi nawet bez gleby wyglądają pięknie :wink: Tak trzymać śliczna sie robi :wink:
woytek13 - 2008-10-23, 18:14

Takie rzeczy tylko w Lublinie :mg:
Tropek89 - 2008-10-25, 16:33

Ladna, zadbana Beatka... prezentuje sie looz:P
JanekE30 - 2008-10-30, 19:18

Moje poprzednie felgi są na sprzedaż.

http://allegro.pl/show_item.php?item=471794819

Tu macie więcej zdjęć: http://picasaweb.google.com/JanekE30/Felgi#

pammm - 2008-11-02, 13:02

Ładne te alpinki.. :D bardzo pasują.
Andrew E36 - 2008-11-09, 00:17

Oglądam i mówię... skądś znam to auto...

A widuję je codziennie pod swoją szkołą... studiujesz na VIM-ie chyba ?

Auto zwraca uwagę, odrazu widać że zadbana E30-tka

:prosze:

JanekE30 - 2008-11-09, 21:01

Studiuję na WIPie.

Twoje auto też oczywiście kojarzę. Bardzo ładny, zadbany kebab :- )

[ Dodano: 2008-12-21, 14:15 ]
Od Mikołaja autko dostało:

- Black Hella hand made:

- Rozpórki by Nakrętka (założę dopiero jak będę glebował, ale znając życie zaraz pójde do garażu :D )

Już jakiś czas temu założyłem centralny z alarmem, to też macie parę fot:

pocisk997 - 2008-12-21, 16:57

No noo... Widze ze ostro suniesz z pracami nad bolidem;] Pozdro!!!
Tymon - 2008-12-21, 20:13

JanekE30, Pięknie wygląda :!:
Naprawdę ładny IS-ik :)

Miro - 2008-12-22, 02:20

robi się sympatyczne autko. Bedzie trochę niżej ??
JanekE30 - 2008-12-22, 07:39

Mam teraz niebieskie sprężyny AP do touringa, które obniżają 40/40. Przód stoi w miarę ok, ale za to tył jest za wysoko.

Plany co do zawieszenia są takie:
- bębny tył na tarcze
- wymienić wszystkie gumowe elementy z tyłu i z przodu
- Weitec 60/40
- ślizg pod michę

Od nowego roku powoli, systematycznie zaczynam gromadzić graty i tak późną zimą, wczesną wiosną powinien być zauważalny rezultat :D

pocisk997 - 2008-12-22, 09:06

Z tym tyłem wygląda jak DRAG:D Ja mam slizg zrobiony i jakoś nie moge go założyc. Jaki masz na niego plan? Chcesz przykrecać za pomocą jakiejś konstrukcji to podłużnicy, czy do pasa przedniego?
JanekE30 - 2008-12-22, 16:09

Jeszcze nie wiem jak ją będę przykręcał, muszę wejść do kanału i popatrzeć gdzie by ją umocować, tak, żeby nie wiercić dziur. Osłonę zrobię sam z blachy 5mm podobną do tej jaką ma/miał Stammek. Na forum e30 jest topick "ślizg pod miskę" ma 8 stron i kilku rzeczy można się dowiedzieć.
bono20002 - 2008-12-23, 13:17

widze że dobrze idzie robota :brawo: ..

Janek..cos Ci sporo kotłuje ten ISik patrże ....12,4 ?

JanekE30 - 2008-12-23, 21:46

No niestety, co poradzić :mg:

Kotłuje przez te pierdzielone korki. Trasę ze szkoły 6km do domu robię o 16 w pół godziny..
Rano trochę mniej. Do tego codziennie robię krótki odcinek 4km praktycznie na zimnym silniku. Do roboty mam ze 7km. Zanim wskazówka się podniesie trochę wypali. Jak do Lublina jechałem i wracałem spalił w trasie około 9l.

No i kurde lampa lewa mijania dalej mi paruje, tak jak parowała. Teraz jest to bardziej wkurzające bo na czarnym tle :mg:

wojtaq - 2008-12-24, 12:27

wszystkie ori uszczelki są w dobrym stanie ?moze przez to parować
jak robisz takie krótkie odcinki to sprawdź czy w wężu który wchodzi do gumy od przepływki z odmy nie ma masła czasem

JanekE30 - 2008-12-24, 16:21

Wyglądały na ok. Jeszcze raz lampy ściągnę i dokładniej obadam. Jest tylko 5 miejsc którędy może się dostawać wilgoć/woda i tym razem nie będzie litości :mg:

Co do tego 'masła' to dzięki za radę, sprawdzę.

pocisk997 - 2008-12-25, 13:17

JanekE30, Ja tez juz mam gotową , ale lkeży i czema na montaż. Ja zrobiłem to tak, ze do blachy 6mm wygietej wg wymiarow podanych na forum, dospawalem profil 40mm scianka jako dystans miedzy maglem a blachą, choć chyba troche z nim przesadziłem :P Teraz zostaje tylko przewiercić sie przez przedni pas i montaż.

JanekE30 napisał/a:
Jak do Lublina jechałem i wracałem spalił w trasie około 9l.

Nie duż Ci pali, ale jak sie jedzie naprawde spokojnie, tirowi na zderzaku, to da sie zejsc poniżej 6 :twisted:

JanekE30 - 2008-12-25, 14:23

Założyłem rozpórki od Nakrętki i zrobiłem parę zdjęć lepszym aparatem. Wreszcie czerwień wyszła taka jaka jest w rzeczywistości :mrgreen:

pocisk997 - 2008-12-25, 14:44

Kooozacka czerwień! Jeszcze nie widzialem e30 w tak soczystej czerwieni, zawsze myslalem ze one takie wyblakle są :P Robiles jej jakas polerke, czy nowy lakier?
mackillus316i - 2008-12-25, 15:01

Bardzo podoba mi sie ten IeS. Rozpóreczki Gwiazdor przyniósł? :wink:
Jak na niego patrze to przypomina mi sie auto Barabusa.

Pikna ta czerwień.

Tak trzymać!
Powodzenia w dalszych modach!

P.s
Fajnie, że masz takiego pomocnika, który podziela Twoją pasję ;)

pzdr

wojtaq - 2008-12-25, 15:10

czy ja tam widze xenon ?? :>
kavka - 2008-12-25, 15:16

Kurde normalnie błotniki widać nie ruszane naprawde rarytasik :wink: A czerwień aż nie Briliantrotowa :D Pięna sztuka naprawde :]
MAJSU - 2008-12-25, 18:55

Widziałem ją jakiś czas temu pod Politechniką... Czerwień jak na Ferrari :mg: :spoko:
maciek e30 - 2008-12-25, 23:17

Prawdziwa perełka jakich malo :) :spoko:
bono20002 - 2008-12-26, 10:46

Janek kup sobie zaślepki na lampy, szczególnie tą z wlotem (zbieraczem) powietrza, no i oczywiscie rurę do puvhy, bo łapie ci silnik cały czas ciepłe powietrze, a w dodatku buuuczy zapewne nie mile w środku, choć niektorym to sie podoba bo bez stożka jest dźwięk :lol:
JanekE30 - 2009-01-11, 23:11

Zaślepki już są, tylko rura nie pasuje bo od 1,6.

Parę zimowych zdjęć.

I taki mały śnieżny boczek :mg:

I co śmieszniejsze po kilku dniach jeżdzenia w te mrozy i kręceniu się po śniegu na dwójce w sumie tak podliczając kilka godzin z tego się uzbiera, spaliła mi do tej pory tyle samo co przy normalnej jeździe, a jeszcze żyd się nie pali. Tankuję zawsze do pełna gdy tylko zapali się pomarańcza.

pocisk997 - 2009-01-11, 23:18

U mnie to samo, przy miejskich zabawach snieżnych gdzie najwyższym biegiem jaki wbijalem to 3 lataniu bokiem przez każde skrzyżowanie OBC pokazalo mi 12L a to kozacki wynik :D

Masz sciągacz do tylnych sajlentbloków czy bedziesz wypalał?

JanekE30 - 2009-01-11, 23:42

Wszystko będzie robił mój znajomy mechanik. Ja będę tylko patrzył i się uczył :mg:
kavka - 2009-01-11, 23:48

Cytat:
U mnie to samo, przy miejskich zabawach snieżnych gdzie najwyższym biegiem jaki wbijalem to 3 lataniu bokiem przez każde skrzyżowanie OBC pokazalo mi 12L a to kozacki wyni

U mnie to samo :wink: Większość kilometrów stojąc w miejscu i wyszło niecałe 12l i to gazoliny :D :wink:

bono20002 - 2009-01-12, 11:40

ISy przy zabawie mało palą , to ich zaleta...

ale i tak...swoje ciągnął:)

W sobote 2,5 godz zabawy....ok 20 L :lol: :lol: cały czas bokiem ...2,3 głównie :mg:

pocisk997 - 2009-01-12, 15:01

bono20002 napisał/a:
ISy przy zabawie mało palą , to ich zaleta...

No wlasnie, wlasnie dlatego jest tak atrakcyjnym towarem dla nas studentów , prawda Janek? :twisted:
gdyby palil dużo to pewnie jezdzilbym m20b25 :wink:

JanekE30 - 2009-02-19, 18:51

Tak jak wcześniej pisałem bardzo chciałem mieć tarcze na tyle. Bębny nie oszukujmy się wyglądają paskudnie i za każdym razem jak na nie patrzyłem zbierało mi się na wymiot.

Zakupiłem wahacze pochodzące od ety kolegi Bobka. Autko spłonęło, a wahacze dostały druga szansę:

Wahacze poszły do piaskowania, przy okazji zostały pomalowane proszkowo, oto efekt:

Dostały nowe łożyska SKF:

Zaciski również odżyły po piaskowaniu i malowaniu. Wybór padł na srebrny (na zdjęciu wyszły szare, w rzeczywistości są srebrne) . Zakupiłem również zestawy naprawcze do tłoczków:

Stare tarcze, klocki i szczęki poszły na śmietnik, a ich miejsce zajęły nowe ATE:

Ponieważ nie mam stabilizatora wypadało to naprawić. Stabilizator razem z wahaczami został wypiaskowany i pomalowany. Doszły nowe łączniki FEBI i gumy stabilizatora na przód i tył:

Jak już wszystko nowe to grzechem byłoby nie dokupić nowych elementów montażowych do szczęk i klocków:

Nowe tuleje wahacza na tył, nowe na przód oraz nowe łączniki stabilizatora na przód:

Nowe końcowe przewody hamulcowe, nowe przewody gumowe, nowe tuleje tylnej belki oraz nowe poduszki amortyzatorów na tył:

Nowe linki ręcznego:

Nowe wahacze na przód:

Tu się szarpnąłem :mrgreen:

Nowe drążki kierownicze:

Nowe sprężyny Weitec 40/40:

Wszystkie śrubki dzisiaj zostały wypsikane wd40 i jutro od 7 zaczynamy z moim dobrym kumplem działać. Zdejmiemy całą belkę tylną ze starymi wahaczami bo wypadałoby jeszcze pomalować belkę. Kolega na szczęście już przerabiał temat wymiany wahaczy w swojej czarnuli coupe tak więc moja wiedza teoretyczna i jego praktyczno-teoretyczna myślę, że wystarczą :mrgreen:

Planujemy najpierw zająć się tyłem, a za jakiś czas przodem. Na tył już wszystko mam, a na przód brakuje mi jeszcze kilku dupereli takich jak: odboi, osłon i poduszek amortyzatorów, gum pod sprężyny, planuję również wymianę tarczy, klocków i doprowadzenia zacisków na przodzie do takiego stanu jak tylnych.

Co do amortyzatorów to w zeszłym roku zostały przez poprzedniego właściciela założone nowe Bilsteiny b4, muszę je wyciągnąć żeby zobaczyć stan tych odboi, poduszek czy gumek, więc jeśli wszystko z nimi będzie ok to za jednym zamachem machniemy i przód, a zaciski zrobię już w jakiejś wolnej chwili.

O wszelkich pracach postaram się informować na bieżąco bo nie powiem, że jest to dla mnie wyzwanie :mrgreen:

biemdablju - 2009-02-19, 20:41

Swietna robota :spoko:
Czyste i konkretne podejscei do tematu... bez połśrodków

tak trzymaj :)

pozdro

mackillus316i - 2009-02-19, 21:04

Bardzo podoba mi się Twoje podejście do tematu.

Oby tak dalej :!:

Pzdr

southOFheaven - 2009-02-21, 17:51

super. Zrob zdjecia i wstaw ! :)
Vitek_Slupsk - 2009-02-21, 22:03

no ładnie działasz z tą e30.
JanekE30 - 2009-02-25, 13:23

Na wstępie chciałem bardzo podziękować Maćkowi z forum od pięknej czarnuli za pomoc i poświęcony czas przy wymianie. Pomimo przestudiowania wielu tematów i całej praktycznie książki "sam naprawiam" miałbym sporo kłopotów gdybym sam się za to zabrał :prosze:

Wszystko zdemontowaliśmy w kilka godzin. Najwięcej problemów było z tulejami wahacza, sprawiły kilka niespodzianek, ale w końcu daliśmy sobie z nimi radę.

Tu zdjęcia jak wyjmowałem tuleje wahacza w domowym zaciszu :lol: , a potem patent na wciśnięcie nowych (na prasie mechanicznej trzy sztuki nam się rozerwały i musiałem kupić nowe :evil: , tą metodą wlazły bez problemu, do wciskania polecam glicerynową pastę bhp).

Któregoś tam wieczoru znalazłem chwile wolnego i złożyłem graty do kupy.

Tu kilka zdjęć z montażu.

:lol:

Auto jeździ, tarcze się docierają :mrgreen: Wystąpił problem z pukaniem z lewej strony (walił tłoczek o wewnętrzną ściankę zacisku). Po zamianie tarcz stronami przestało pukać. Trochę byłem niepocieszony tym, że na nowych tylnych sprężynach już do coupe auto nie usiadło bardziej niż na poprzednich, rozważałem zamianę na -60, ale po przełożeniu z powrotem sprężyn na AP :cenzura: stała 2cm wyżej niż przed zamianą wahaczy.
Tak więc Weitec po namowie kilku osób z forum i przemyśleniu zostaje.

Na dniach rozbieramy zawias przedni. Jak wszystko ładnie da się odkręcić i wycisnąć to myślę że w kilka godzin się wyrobimy :D

kalolek16 - 2009-02-25, 16:42

Fajnie fajnie na wakacje planuje to samo u siebie, wiec pewnie bede Cie meczyl pytaniami. Coraz bardziej mi sie podoba Twoj IS.
JanekE30 - 2009-03-11, 12:39

Wolny dzień i przód zrobiony. Było parę upierdliwych problemów, ale wszystkie jakoś udało się rozwiązać. Jutro jadę ustawić zbieżność i zawias complete.

Wymienione:
- wahacze ze sworzniami
- poduszki amortyzatorów
- drążki kierownicze
- łączniki stabilizatora
- tuleje wahaczy
- gumy stabilizatora
- sprężyny
- dolne i górne gumy sprężyn
- śrubki, podkładki, osłony

mackillus316i - 2009-03-11, 13:43

:spoko: :brawo: :spoko:

Fotki auta proszę..
.. na Weitec'u i letnim obuwiu ;)

Pzdr

Ajnalski - 2009-03-11, 14:02

Mnie też czeka wymiana końcówek drążka.. czekamy na foto.. Też miałeś problem z odkrecniem wachaczy z ramy??..Bo ja nie dawno też sie użerałem ze starymi srubami i mega kijowym dojsciem od strony kolektora.
MAJSU - 2009-03-11, 14:16

Oby więcej ludzi z takim podejściem !! Rewelacja !! :spoko: :brawo:
mattim_bmw - 2009-03-11, 15:04

Równiez jestem pełen podziwu, bardzo mi sie podoba!! Z takim podejsciem wiadomo ze to auto nie zgnie marnie :) szacunek pozdrooo
JanekE30 - 2009-03-11, 17:47

Zawias musi się ułożyć, ale tak to mniej więcej wyszło

kavka - 2009-03-11, 17:56

Ale czerwień masz prze....aną :twisted: :wink: Aż miło popatrzeć jak prace idą do przodu :] Oby tak dalej .
JanekE30 - 2009-03-28, 20:00

Razem z Jackiem (jackx-36) kopnął nas zaszczyt uczestniczenia w sesji zdjęciowej do kwietniowo-majowego numeru BMW Trends :mrgreen: . Mi przy okazji kilka zdjęć też się udało pstryknąć.

Tymon - 2009-03-28, 20:04

Boska :!:
mattim_bmw - 2009-03-28, 21:52

Obie robia wrazenie :!: gratki i pozdrooo
mackillus316i - 2009-03-28, 23:31

Gratulacje Trends'a!

Wybierasz się może na jakis zlot w tym roku, gdzie można by na żywo tą czerwień oblookać?

Dla mnie rewelacja :!:

Pzdr

JanekE30 - 2009-03-29, 08:54

Na bmw-e30.pl powstał pomysł zrobienia ogólnopolskiego zlotu e30. Jeśli temat chłopakom wypali to na pewno się pojawię.
Kruczek - 2009-03-29, 09:04

ehhh piękne są, szkoda że nie białe :P
JanekE30 - 2009-04-18, 08:00

Wrzucam skany artykułu z BMW Trends.

W tekście jest trochę faktów pomieszanych. Spalanie 8 litrów to chyba na 60km, poprzedni właściciel, który dbał o nią został nazwany handlarzem, kilka innych dupereli i do tego rażące pomylenie zdjęć silników.
No, ale pamiątka jest i miło, że ktoś docenił nasze truskaweczki :lol:

Kilka dni temu zmieniłem kierownicę na 320mm Momo Corse:

[ Dodano: 2009-07-01, 22:51 ]
Gramolenie sie co chwile na tył i uchylanie bądź zamykanie szybek było dość uciążliwe. Postanowiłem coś z tym zrobić. Słyszałem, że ktoś coś takiego ma jednak nie udało mi sie dostać do tego kogoś numeru i musiałem sam sobie to wszystko wykombinować.
Polowanie na uchylane szybki trochę czasu mi zajęło. W komplecie z szybkami dostałem uszczelki i zamki (które się nie przydadzą, ale o tym później). Jedynym ich mankamentem było to, że jedna miała lekkiego wgniota na słupku, dość nieudolnie zaszpachlowanego przez poprzedniego użytkownika. Postanowiłem je trochę odrestaurować. Napiszę wszystko w formie poradnika coby w przyszłości niektórym było łatwiej. A więc tak:

W sklepie z artykułami malarskimi kupujemy specyfik do ściągania farby (np. rem-lack). Wszystkie uszczelki i elementy gumowe zaklejamy. Smarujemy powierzchnię, czekamy i ściągamy farbę szpachlą. Smarujemy ponownie i druciakiem do naczyń ściągamy farbę do gołego alu. Szpachla z wgniota została wygrzebana i wgłębienie wypełnione zostało żywicą i papierkiem zeszlifowane na równo. Szybki obklejamy i malujemy. Ja pomalowałem farba wysokotemperaturową tą którą robiłem bh i malowałem nerę na czarno. Na nerce nie ma żadnego odprysku po pół roku tak więc postanowiłem taką samą farbą pomalować listwy tym bardziej, że jest taki sam odcień jak oryginalnych.

Kolejnym krokiem było upolowanie na allegro silniczków, cięgien i zamków z kiebaba kupe.

Niestety moje silniczki nie miały wiązki. Z pomocą przyszło ASO gdzie nabyłem kawałek wiązki wraz z wtyczką. Jeden kabel to plus, drugi to minus. Nie wiem do czego służy trzeci kabel. Ja go nie wykorzystałem, silnik podpiąłem tak samo jak silnik od opuszczania i podnoszenia w drzwiach przednich (dwa kable).

Przechodzimy do auta w celu wybebeszenia kanapy, oparcia, boczków, tunelów słupków, szybek tylnych nieuchylanych. Pod podsufitką na tylnym słupku jest nacięta gąbka, którą należy wygrzebać aby dobrac się do fabrycznych mocowań zamków w budzie.

Zamki od kiebaba mają dwa minusy. Po pierwsze mocowanie jest pod innym kątem, po drugie aby szyba od e30 współgrała z mocowaniem od kiebaba trzeba jeden otwór trochę powiększyć do środka. Jeśli tego nie zrobimy szyba nie będzie chciała się otwierać. Zamek od kiebaba musi być cofnięty do tyłu, a żeby to było możliwe konieczne jest wydłużenie jednego z otworów. Mocowanie w zamkach od kebaba jest pod innym kątem niż to z e30 tak więc konieczne jest zastosowanie samodzielnie wykonanych podkładek, które tą różnicę wyeliminują. W ASO nie trzeba kupować i przepłacać na mocowaniach zamków, te blaszki i wkręty można dostać w byle jakim sklepie ze śrubami kilkakrotnie taniej. Poza tym wkręty z ASO i tak są za krótkie aby przymocować zamki z e36. Dorobione skośne podkładki wsadzamy miedzy zamek a budę żeby zniwelować ten nieszczęsny kąt. Przykręcamy szybki, zameczki i już mamy uchylanie ale ręczne.

Czas na elektrykę. Potrzebne nam będą dwa przyciski od otwierania szyb (dzięki Kruczek i kolego Kruczka) oraz kawałek wiązki z wtyczką do przycisków. Ja kupiłem wiązki z drzwi tylnych od sedana e30.

Z wiązki będą nam potrzebne tylko wtyczki do przycisków z kawałkami kabli. Jeśli chodzi o podłączenie to ja wykorzystałem oryginalną wiązkę z szyb przednich. Z wtyczek wychodzi pięć kabli, dwa plusy (brązowe), minus (zielony) oraz dwa kable fioletowy i czarny do silniczka w drzwiach. Jeden i drugi plus z wiązki od sedana co poszła na tył połączyłem z tymi dwoma brązowymi, minus z minusem, a do tyłu puściłem dwa kable do sterowania silniczkiem. To samo z drugą stroną od pasażera. Kolory kabli z wiązki przedniej i tylnej były zupełnie inne, ale to żaden problem żeby ogarnąć co do czego podłączyć.

Następnie trzeba przymocować silniczki. Jedynym słusznym i rozsądnym miejscem jest ten wystający rant od nadkola. Cięgna są dość sztywne i najlepiej gdyby były proste podczas pracy, niestety inżynierowie BMW nie pomyśleli o elektryce tylnych uchylnych w e30 i samemu trzeba kombinować. Silniczki mają dość duży moment więc postanowiłem ich bezpośrednio nie mocować do tego rantu tylko wykorzystać wszystkie otwory w oryginalnych blachach do montażu i przymocować je przy pomocy dorobionych sztywnych blaszek.

Aby cięgna przełożyć przez boczki trzeba w tekturze i w ceracie wyciąć otwory takie jak na zdjęciach.

Po zmontowaniu tak to wygląda.

Linki do filmików:

http://www.youtube.com/watch?v=cW25MInZ1BU
http://www.youtube.com/watch?v=2HmRwZvNqG0

Jedyny minus to za bardzo widoczne cięgna. W kebabie szyby są dłuższe i zamki są przy samej półce, tak więc cięgna widać tylko kawałek. Z początku myślałem, że moje silniczki będą gdzieś w bagażniku, dopiero jak już wszystko zacząłem montować okazało się, że nie ma takiej możliwości. Wszystko śmiga pierwsza klasa, generalnie pełen bajer :)

Zadawajcie pytania może coś przeoczyłem, edytuję wtedy posta i za jakiś czas wrzuci się to w poradnik. Pozdro

maciek e30 - 2009-07-02, 15:13

Kawał dobrej roboty ,byłem widziałem ile czasu to zajeło ale warto bo jest to rarytas na maxa :spoko: :prosze:
biemdablju - 2009-07-02, 15:33

moje gratulacje

rozwaliłeś temat na maxa :spoko:

bajer jakich mało :D

pozdro

tylmanek88 - 2009-07-02, 15:52

o kurde! :shock: pelen szacuneczek :D wypas wypas wypas :) moze jakos niebawem podejrzalbym z bliska caly Twoj pojazd bo ostatnio przelotem tylko Cie widzialem :D
pozdrawiam :)

orzel811 - 2009-07-02, 18:44

elegancki bajer :!: :twisted: kawał dobrej roboty

ogólnie długo ci to zajęło wszystko :?:

pozdro

JanekE30 - 2009-07-06, 18:56

Odnowienie szybek zajęło mi kilka godzin.
Montaż tego towaru półtora dnia.
Musiałem wszystko poprzymierzać, pomyśleć, podocinać, ze dwa razy byłem w ASO, kilka razy w sklepie ze śrubami i duperelami. Teraz jakbym wszystko miał kupione i robiłbym to po raz drugi to myślę że tak od 9 do 15 z przerwą na obiad bym się zmieścił :D

Do szczęścia brakuje mi elektrycznego szyberdachu, podgrzewanych siedzeń na zimę, poluję na czarny idealny sufit. Muszę świece wymienić, na jednej cewce jest przebicie, kable to też spory wydatek. Wydech od baranów przydałoby się cały nowy zrobić bo ten to nie dość, że nie wygląda to rzęzi jak stary polonez. Planuję niedługo lusterka pomalować bo alu od mocowań się utleniło i farba odpryskuje, załatwiłem tylną klapę jak cofałem po babsku i właśnie pocztą idzie do mnie 'nowa' prosta. Jak byłem na mazurach na weselu to kelnerka cofając na parkingu wgniotła mi lekko rant przedniego błotnika.. co jeszcze.. trochę zrobiło się za wysoko, korci mnie żeby wsadzić 60/60, a i mam nową miskę olejową, stara poklejona poxiliną jeździła rok, ale stwierdziłem że dość już tego bo codzienne zaglądanie pod auto czy nie kapie już mi się znudziło :D

urbi - 2009-07-07, 10:04

kuuuuurde a jeszcze 2 lata temu bym nawet nie przypuszczal :P

a patrzyli na mnie jak na wariata jak sie spuszczalem z referatem o mojej beti na jakis tam zajeciach :P

Gniewek89 - 2009-07-07, 10:57

Ostatnio przekraczacie wszelkie granice , ale to już jest istne przegięcie :mg:
Pozdrawiam i czekam na kolejne mody :wink:

urbi - 2009-07-07, 11:48

przegiecie to bedzie jak zalozy dociaganie drzwi z nowej 7er :P
tylmanek88 - 2009-07-07, 14:47

ewentualnie nerka od niej 8-)
JanekE30 - 2009-07-11, 09:01

Takie coś sobie kupiłem (15mm):

Tak było przed:

Tak jest teraz:

W weekend byłem na mazurach na ślubie i weselu znajomych. Lalą przejechałem 600 kilometrów za około 50 litrów benzyny. W Warszawie po mieście za 50 litrów robię 350 kilometrów :lol:

Grucha Jr - 2009-07-11, 10:42

Teraz jest zdecydowanie lepiej :spoko:
JanekE30 - 2009-07-25, 08:43

A więc tak:

Auto kupiłem z lekkim wgniotem na masce.
Lusterka były wyblakłe i co chwile trzeba było polerować i woskować na czerwono, żeby nie różniły się od reszty budy.
Tylny błotnik jak kupiłem auto miał małe ognisko rdzy na rancie, które przed zimą obskrobałem i zrobiłem zaprawkę, ale wiedziałem, że czeka mnie grubsza robota, bo rant od środka brała ruda menda.
Tylną klapę sam załatwiłem. Zawracałem na nieznanej uliczce po zmroku zmęczony po robocie i większą uwagę skupiłem, żeby nie przytrzeć felgą o krawężnik, a nie zauważyłem takiej wielkiej doniczki z kwiatkami :duh:
W przedni błotnik cofnęła mi kelnerka Passatem jak byłem na mazurach na weselu, zrobiła wgniota aż lakier odprysł. Do tego poprzedni blacharz kurwiszon jak robił mi błotnik rok temu to od środka niczym nie zabezpieczył :duh:

No i lala trafiła na warsztat.

Łukasz - 2009-07-25, 11:21

też nie lubię wszelkich małych nawet niedoskonałości - także rozumiem Twój perfekcjonizm :) będzie ładnie!
Tymon - 2009-07-25, 12:22

JanekE30, super podejście do tematu :)
Mam nadzieję że masz dobrego blacharza/lakiernika bo ja na swoje auto czekałem 3 miesiące a robił mi niby tylko drzwi + cieniowanie.

Pozdrawian

JanekE30 - 2009-07-26, 08:26

Chłopaki wynajmują garaże u mojego teścia na podwórku, problemem było wręcz wybłaganie ich żeby się za to wzięli bo to dla nich za mała robota i za mały pieniądz, a czas trzeba poświęcić.

[ Dodano: 2009-07-28, 22:01 ]

[ Dodano: 2009-09-28, 18:33 ]
Na pokładzie zawitał elektryczny szyberdach oraz czarna podsufitka.

Przy okazji kilka zdjęć lali, żeby nie było że nie dbam :lol:

maciek e30 - 2009-09-30, 22:03

Czarna podsufitka elektryczny szyber ta twoja lala jest idealna i chyba jest jedną z najładniejszych E30 w Polsce :prosze: :spoko: :prosze:
biemdablju - 2009-09-30, 22:59

Masakrator jesteś :spoko:

Kiedyś z Wojkiem od srebrnej MT1 podjade i oblookam na żywo :wink:

pozdro

tylmanek88 - 2009-09-30, 23:31

piekna piekna! jeszcze tylko wisienke na dachu jakas bo wyglada za.ebiscie :D
pozdrawiam

Hansio - 2009-10-01, 10:25

nice auto i felunek+++
blue - 2009-10-02, 22:40

Powiem tyle..........MEGA wypas to co zrobiles,super podejscie :shock: Beemka zrobiona na gabinet :brawo: .Zeby kazdy mial take checi i prace przy swojej to niemcy by byli daleko w tyle .Jeszcze raz gratultje ,>szanuj ja bo jest tego warta< :spoko:
Tuner - 2009-10-03, 14:37

Widzę że bardzo dbacie o swoje e30 i nie brak Wam wytrwałości, Gratuluje autka i Trends'a. Kwadrat robi wrażenie.
Zapraszam do mojej 3er

lesiek - 2009-10-06, 11:56

jak dla mnie to brakuje tu jedynie M20 i IS Lippe ;) przepiękna jest :)

Pozdro

JanekE30 - 2009-10-14, 16:43

lesiu IS lippe nie będzie, będzie co innego, ale o tym niżej.

Jak pamiętacie na wiosnę odbył się kompletny remont zawieszenia wraz z kompletnym odrestaurowaniem tylnych hamulców (piaskowanie, malowanie proszkowo, nowe gumy i elementy montażowe) Dla przypomnienia zdjęcie jak to wygląda na tyle:

Niestety przez sezon letni nie miałem zbytnio czasu i dopiero pod koniec wakacji ogarnąłem temat i zakupiłem od kolegi tigre komplet zacisków na przód oczywiście z zamierzeniem odrestaurowania ich tak jak tylnych. Hamulce założę za jakiś czas bo pierdolnąwszy śniegiem pogoda zniechęciła mnie do montażu :D Tak to wyszło (piaskowanie, proszek, nowe pierdolety):

Od kolegi wojtasm5 udało mi się nabyć kompletny M pakiet. Oprócz e30'tki coupe było to moje kolejne marzenie czyli e30'tka coupe w pakiecie :mrgreen:
Nie ma sensu zakładać plastiki na zimę do zimówek, tak więc spokojnie przez zimę sobie je odrestauruję i po psiknięciu briliantrotem na wiosnę lala nabierze trochę charakteru :mrgreen:

mariane30 - 2009-10-14, 17:51

Bardzo ładne e30! Zero drutu, to się chwali. Dojdzie jeszcze jakieś ciekawe wyposażenie?
lesiek - 2009-10-16, 17:37

No no no, odpuszczam IS Lippe :mg: Teraz do kompletu brakuje M20B25 ;)
Podoba mi się taki detaling ;)

Pozdro !!

Blazer - 2009-10-16, 19:55

Gratulacje. Kroczysz właściwą drogą :prosze: oby tak dalej. Pzdr
Vitek_Slupsk - 2009-11-16, 23:19

pochwal się nowym felunkiem co??
JanekE30 - 2009-11-23, 14:18

No okiej :)

Przód:

BBS RS022
8x16
ET24
4x100 (konwersja z 5x120)
otw. centr. 72,5
opony: Continental Sport Contact 195/45

Tył:
BBS RS022
9x16
ET24
4x100 (konwersja z 5x120)
otw. centr. 72,5
opony: Pirelli PZERO NERO 215/40

Kółeczka tak jak auto sobie zimują. Generalnie nie mogę doczekać się wiosny. Auto na pewno będzie jeszcze obniżane, ale jeszcze nie mogę się zdecydować ile i za pomocą czego. Kilka zdjęć z przymiarki:

Vitek_Slupsk - 2009-11-23, 16:13

:spoko: jeszcze jak dorzucisz m-pakiet będzie grubo.
rtuber - 2009-11-23, 23:32

Felunek łądny, tylko troszkę jeszcze wysoko stoi :beer:
lesiek - 2009-11-24, 18:53

Teraz to jest klasa :spoko: :spoko: :prosze: Po prostu pięknie :prosze:
mackillus316i - 2010-03-15, 16:02

Wiosna tuz tuż..

Co tam z autkiem się dzieje??

Wykombinowałeś już coś z obniżeniem i plastikami?

Wiem, że krzywdy nie będzie :wink: więc jakaś aktualizacja może..

Pzdr

Bloody - 2010-03-15, 17:15

JanekE30 napisał/a:
Auto na pewno będzie jeszcze obniżane, ale jeszcze nie mogę się zdecydować ile i za pomocą czego

Cięte springi! :twisted: :P

A tak na serio to pięknie wygląda na nowym felunku, teraz czekamy na obniżenie :spoko:

Alvex - 2010-03-15, 17:29

teraz wyglada zejebscie :) gratuluje. widze ze jestes z Bielan bo blachy na WD. tez tam mieszkam.. ale jakos nie widzialem Cie nigdy w okolicy
Jancza - 2010-03-15, 18:56

E30 ladna, fela ładna - jest potencjał. zawias dopelni szczescia :)
lubie widok zadbanej E30 !!

bąku - 2010-03-16, 09:59

W sumie tylko jedno mi na myśl przychodzi: auto jest przezajebiste no i trzeba powiedzieć że właściciel dba jak o własne dziecko :spoko:
mattim_bmw - 2010-03-16, 22:47

No sie robi sporo ale nie tutaj fotorelacja :wink:
JanekE30 - 2010-03-17, 23:40

No trochę zaniedbałem to forum, ale lepiej późno niż wcale :mg:

Auto muszę jeszcze obniżyć, poprawić końcówkę wydechu no i generalnie nie ma co planów wypisywać bo to niekończąca się opowieść. Powoli i z sercem, aby radość i przyjemność była.

No to jedziem.

loco - 2010-03-17, 23:56

To beem jest pyszne!! Jeszcze tylko kilka cm gleby i bedzie naprawde mistrz!!
A jakies plany odnośnie tylnych lamp?

JanekE30 - 2010-03-18, 00:09

Na żywo ten brak gleby aż tak w oczy się nie rzuca. Chyba pójdę na całość i od razu wceluję w gwint bo i tak żeby obniżyć muszę zmienić moje b4 i do tego sprężyny, a nie ma sensu znowu się ładować w 4 cylindry i wydawać kabonę w błoto skoro w przyszłości planuję wymienić piec i na pewno nie będą to cztery garnki :mg: Ciężko wcelować w idealne obniżenie, zawsze jest ten niedosyt, że za wysoko, ale można też w drugą stronę i trochę przesadzić. Do tego dochodzi ta nieszczęsna niska miska od isa tak więc prawdopodobnie ten sezon jeszcze przejeżdzę jak na isa przystało, a za jakiś czas jak trafi się silnik, z którym tego problemu nie będzie będę mógł bardziej poszurać.

Ciągle szukam odpowiedniego gewinde, mam już coś na oku, ale na razie cicho sza. Na pewno nie będzie to rozwiązanie k-sporta.

O lampach na razie nie myślę.

Nie samą beemką człowiek żyje :roll:

Grucha Jr - 2010-03-18, 09:10

Jest pięknie :spoko: Normalnie bliźniacze auto do byłego IS'a Barabusa...
sebek189 - 2010-03-18, 10:00

bardzo fajne auto super teraz sie prezentuje z tym mt2 i na rsach
Jancza - 2010-03-18, 10:06

Kolego moze i glupia prosba akle czy moglbys pokierowac mnie jak zdobyc takie naklejki M-Technic bo pomalowaniu pozbylem sie swoich. ASO BMW? Jakis numer katalogowy podawac? Ile kosztowały? Bede wdzieczny za podpowiedz.

Coraz ladniej - gleba i bedzie konkret!! Powodzenia

LUKAS - 2010-03-18, 10:26

Jancza, naklejki M Technic na nakładki boczne MTII mają numer:

51 11 1 919 154 (występują 2 na auto), cena 26zł 57gr w detalu brutto ;)

E30tka prezentuje się super, felgi zacne, MTII jeszcze lotke na klape dorzuć, pod maske przynajmniej 2,8 i będzie wymiatacz :D

JanekE30 - 2010-03-18, 10:37

Lotki na klapie nie będzie na forum e30 sporo o tym pisałem dlaczego, po prostu mi się nie podoba i uważam, że nie pasuje. Lotkę mam, ale nawet jej nie malowałem. W ostateczności kupię tylną klapę i pomaluje razem z lotką i będzie na wymianę.

Jancza, napisałem na PW.

Jancza - 2010-03-18, 14:00

LUKAS napisał/a:
Jancza, naklejki M Technic na nakładki boczne MTII mają numer:

51 11 1 919 154 (występują 2 na auto), cena 26zł 57gr w detalu brutto ;)

Dzięki za cene, bedę wiedział czy próbują mnie naciągnąc czy nie :]

MaxxxS - 2010-03-18, 15:32

:D zawsze mnie wszyscy wytykali palcem ze lotka mt2 mi nie lezy...
:D :D Fajna masz beemke kolego!!

bono20002 - 2010-03-19, 08:24

Skąd Tu się stammkowa beemka między fotkami wzieła?

Jankes, gleba gleba gleba i będzie cacy malina.
Nigdy się nie spodziewałem że to auto kiedys nabierze takiego uroku.

bart - 2010-03-19, 08:37

Metamorfoza jak się patrzy.
JanekE30 - 2010-04-07, 09:55

Tył jest niżej 3,5cm od poprzednich sprężyn, czyli jakieś -75. Na przodzie są sprężyny -60. No i z przodu i z tyłu nowe amory utwardzone, podobno o skróconym skoku, nieporównywalnie bardziej twarde niż b4. Jeszcze całość musi się uklepać, bo po zmianie zrobiłem dopiero jakieś 50km. Z przodu są dystanse 15mm z centrowaniem i dłuższe 15mm śruby, z tyłu są dystanse 5mm i dłuższe o 5mm śruby. Kolejnym krokiem będzie wypuszczenie końcówki wydechu bo zniknęła pod MT. Coraz poważniej rozważam wymianę pieca, na pewno ona nastąpi, ale nie wiem jeszcze kiedy. Myślę, że przyszłej wiosny już moherom berety pospadają.

W międzyczasie kupiłem drugą beemkę, do jazdy na codzień. Na zdjęciu czarnuch ma -40 Weitec'a

blue - 2010-04-07, 10:23
Temat postu: e30
Pokaz ten twoj nowy zakup :mg:
mackillus316i - 2010-04-07, 10:29

Jak już wczesniej pisałem szacunek za profi podejście do tematu :!:

Piękna Lala wyszła :brawo:

Co do pieca to dwie opcje bym widział tylko:
albo klasycznie M20B25
albo plastikowo M54B30

Pzdr

JanekE30 - 2010-04-07, 10:42

Klasycznie myślałem bardziej nad m30b35.

Nowy zakup pokażę tutaj, bo jeszcze jest przy nim trochę pracy.

No to może krótka historia jak sedan trafił w moje ręce.

Sprzedałem codziennego wozidupa Swifta i szukałem jakiegoś innego. Przebierałem w Micrach, Sunnych, Uniaczach, Corollach, Cinquakach byle nie BMW bo jedna skarbonka wystarczy. No, ale jak zobaczyłem czarnucha najpierw na allegro, potem na żywo to kluska wymiękła i już jest mój :twisted:

- BMW e30 316i
- sedan
- kolor: szchwartz
- na przelot nie ma co patrzeć, ale jest: 190.000
- zawias: Weitec -40
- hamulce: brembo/ferodo
- wspomaganie
- klimatyzacja
- brak szyberdachu
- el. lusterka
- el. szyby przód
- centralny zamek
- obc 1
- kiera M-Technic I
- fotele Recaro
- ori alu z nowymi zimówkami i do tego cztery letnie barumy
- halogeny
- radio mp3
- instalacja lpg, butla 50l
- po wymianie wszystkich sworzni, gum i pierdół
- nowy cały wydech
- nowe przewody, świece, filtry
- wymieniony rozrząd, czapka po remoncie, zero klekotu, zero falowania
- nowe wisko

Generalnie jest przy nim trochę pracy, ale to pierdoły.
Po nabiciu klima gdzieś popuszcza.
Cieknie wspomaganie.
Lampy świecą gdzie chcą.
Przedni pas miał kilka przygód.
Najgorsze to nadkole prawe w bagażniku, jest dziura 5cmx5cm, ale to drobiazg.
Recaro kierowcy ma kilka dziur w boczkach od wsiadania.
Przednie błotniki były zdejmowane bo nie mają ori sylikonu, najważniejsze, że podłużnice całe.
Progi na czarno trzeba prysnąć bo są szare.
Jest też trochę parchów, ale to dwa słoneczne dni.

Plany?

Dbać i lać.

No i przód trzeba dać niżej :mrgreen:

Grucha Jr - 2010-04-07, 12:23

Czerwona idealna :prosze: Gdzie w Wawie można ją zobaczyć?? Co do czarnej to dobra baza do dalszych modów, na dobrym wypasie :twisted: Daj przód niżej i koła jak w czerwonej i będzie git :spoko:
charin - 2010-04-07, 15:16

Obydwie mi się podobają :)

e30 to jednak jest samochód...
A tak od siebie dodam, że zazdroszczę sportsitze w takim stanie :wink:

lesiek - 2010-04-08, 12:34

Co tu dużo mówić - jest perfekt :spoko: :spoko:
trapp - 2010-04-12, 19:21

:shock:

Janek, nie chcesz się zamienić na 320td?

:cry: :cry: :cry: