|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
Projekty i realizacja - Bob(E)k(30) - [E30] 318 IS KaCyk
Bob(E)k(30) - 2008-03-25, 21:35 Temat postu: Bob(E)k(30) - [E30] 318 IS KaCyk Witam,
zamierzam odrestaurować 24 letnią "Babcię" na dojrzałą, piękną, pełną wigoru i klasyki "Beatkę".
Niebawem zamieszczę zdjęcia z obecnego stanu auta, proszę o opinię, rady, ostrzeżenia, wszelkie propozycje mile widziane.
Oraz mam pytanie czy taki projekt wart jest realizacji.
Więc.
obiektem jest BMW E30 z 84r. buda 316, ale został zmieniony silnik na 1,8. Samochód zakupiłem za 2000 zł. Z zewnątrz jest troszkę zjedzona przez rdzę. Podwozie jak na ten rocznik jest w stanie niemalże idealnym. Natomiast w środku jest strasznie - pęknięty kokpit w 3 miejscach ( zapewne działanie słonka ). Przy wrzucaniu wstecznego cała obudowa tunelu się rusza, kiepsko spasowane i zapewne nie trzymająca się na zaciskach elementy. Fotel kierowcy jest podarty, fotel pasażera jest bodajże od innego samochodu, tylna kanapa w dobrym stanie. Kierownica M-Tech I.
Zderzaki są lekko pogięte, mam problem ze zdjęciem tylnego, ponieważ samochód miał zamontowany hak ( według mnie trochę dziwne żeby w coupe montować HAK).
Teraz stan serca pojazdu:
Chłodnica - sypie się ze starości, bardzo się grzeje ( podejrzewam że to starość, choć nie wykluczam wiskozy).
Skończyło mi sie sprzęgło, alternator w stosunku do paska jest krzywo zamontowany. Auto jest pozbawione tylnego układu hamulcowego ( zaślepiony jest śrubami ), na prawym przednim wahaczu są luzy i przy prędkości 80km/h kierownica trzęsie się jak oszalała.
Niebawem wstawię zdjęcia Auta.
Pozdrawiam.
Bob(E)k(30) - 2008-03-25, 22:37
A o to parę fotek,
Czekam na wasze oceny Auta z zewnątrz. Niebawem wysprzątam i zrobię zdjęcia wewnątrz.
P.S. Wydaje mi się że samochód ma potencjał do tego żeby mu pomóc na starość. W KONCU TO BMW
Cypisek - 2008-03-25, 23:07
OOOoooooooooooo panie! masz automatyczny dolewacz oleju! wypasik! działa? A co do reszty to wymaga trochę pracy, ale wszystko jest do zrobienia.
Bob(E)k(30) - 2008-03-25, 23:10
chyba działa, przynajmniej mam nadzieję. na razie jak odkręcam ten czarny korek na tym metalowym bloku silnika, od oleju to jest tam pusto i się dymi ... na razie za bardzo się nie znam na samochodach i za bardzo nie wiem o co chodzi. Dolałem tam oleju.
Cypisek - 2008-03-25, 23:19
No to dobrze że dolałeś. To jest fajny rarytasik!
Łukasz - 2008-03-26, 10:22
oj chyba studnia bez dna, tym bardziej, że piszesz, że jest zjedzona przez rdzę( pamiętaj, że naprawa nadwozia kosztuje najwięcej zachodu i nie tylko....) - jeśli masz na nią prawie nieograniczony budżet - baw się i powodzenia( w końcu wąska lampa w coupecie) - jeśli chcesz to zrobic za 3 tysiące to daj sobie na wstrzymanie, bo się nie da( no chyba, że drut car)
Ale jakby co trzymam kciuki.
Bob(E)k(30) - 2008-03-26, 16:10
Znaczy rdza trochę podgryza ją mam dwa lata żeby ją zrobić, przynajmniej tak planuje bo za dwa lata będę miał prawko, i myślałem, że może to się udać.
Yakuzatti - 2008-03-26, 20:43
Bob(E)k(30) napisał/a: | Znaczy rdza trochę podgryza ją mam dwa lata żeby ją zrobić, przynajmniej tak planuje bo za dwa lata będę miał prawko, i myślałem, że może to się udać. |
Pierwsze co przy restaurowaniu klasyka to hasło: "miej siły na zamiary". Ja osobiście z całego serca życzę Ci powodzenia, ale pamiętaj, że bez sporej ilości kasy ciężko zrobić cokolwiek. Więc jak masz w miarę stały dochód to walcz, bo szkoda, żeby za 2 lata beema pojechała na złom bo już nic nie da się zrobić...
Bob(E)k(30) - 2008-03-26, 20:54
Będę się starał, włożę w nią tyle serca ile tylko będę mógł. Mam nadzieję że się uda ... rzeczywiście szkoda by było żeby się zmarnowała. W sobotę zabieram ją do lekarza żeby ten opatrzył jej sprzęgło i chłodnicę, aby serce się nie psuło ...
Bob(E)k(30) - 2008-03-27, 16:36
Przedstawię teraz, co chciałbym zrobić, moje plany :
1. Sprzęgło ( do wymiany)
2. Chłodnica (do wymiany)
3. Wyprostować alternator.
4. Prawy wahacz ( są luzy na nim)
5. Układ hamulcowy tył
6. Zderzaki tył i przód
7. Drzwi kierowcy ( nie wiem czemu mam 2 zamki)
8. Lusterka ( tylko lewe mam elektryczne )
9. Lampa tylna ( ktoś mi zbił )
10. Podłączyć halogeny
11. Odnowić lakier.
12.Wymienić deskę rozdzielczą, tunel
13. Wsadzić jasne wnętrze, a następnie ( z upływem czasu) obić w jasnej skórze
14. Zegary z obrotomierzem, ten duży zegarek mnie dobija
15. Radio Bavaria C
16. Zamontować centralny zamek
17. Zamontować alarm
18. ABS
19. i jak Bóg da to wspomaganie kierownicy.
Na razie naliczyłem tyle rzeczy ... Ciekaw jestem tylko czy wykonalne
robcio_ - 2008-03-27, 16:47
a ten drugi zamek to nie jest te jakies oryginalne zabezpieczenie antywlamaniowe czy tam cos raz czytalem na temat ale na tym zdjeciu dokladnie nie widac
killme - 2008-03-27, 20:23
plany zacne, podziwiam i powodzenia tez mam wąską i dbam o nią bo mało już ich jeżdzi ) a co do pkt 19 to niewiem czy można do m10 zamontować wspomaganie
Bob(E)k(30) - 2008-03-27, 20:32
Właśnie dziś się dowiedziałem od znajomego że wspomaganie to duża robota i chyba pkt 19 wykreślę z listy tak samo jak ABS ...
Cypisek - 2008-03-27, 20:47
ee tam zamontowanie wspomagania to nie jest duży problem, tylko w znalezieniu zestawu do m10 może być problem.
Bob(E)k(30) - 2008-03-27, 21:09
Wiecie może czy chromowane nadkola ( te listwy chromowane na nadkola ) były montowane seryjnie ?
Piotr_1 - 2008-03-27, 23:25
Deski tak na co dzień nie pękają od słonca. Pewno był dzwon... Poprzednicy mają rację... Chcesz wyjątkowe ładne auto, to włożysz w nią 20 patoli niepotrzebnie, natomiast jakbyś kupił coś dobrego, to byś wydał może 8 kawałków na auto i 4 kawałki na małe naprawy. I gdzie tu sens? Bo jak chcesz zrobić to dobrze, to chyba masz wujka dealera części bmw. Nie na wszystko są zamienniki i używki.
Łukasz - 2008-03-28, 09:20
tak też pisałem wczesniej..... Dla przykładu - Kupiłem prawie idealne E30 i doprowadzenie jej do prawdziwego ideału - przede wszystkim mechanika - olej, filtry, kable, świece, palce, kopułki, płyny itp ( a z blacha prawie nic nie muszę robić, oprócz kilku malutkich pierdółek) będzie pewnie kosztowało 2-3 tys PLN, więc przy Twojej może to być dużo więcej....
Plan jest zacny, tylko sam zobaczysz co będzie w trakcie.
Ale trwaj w tym.
Łukasz - 2008-03-28, 09:22
Bob(E)k(30) napisał/a: | Wiecie może czy chromowane nadkola ( te listwy chromowane na nadkola ) były montowane seryjnie ? |
Proszę nie rób siary i nie zakładaj tego g uwna.... To jest dobre do Mesia, choć generalnie uważam, że wygląda to kichowato....Zresztą zapytaj innych
Dobrze radzę.....
Sputnik - 2008-03-28, 09:32
Łukasz napisał/a: | Bob(E)k(30) napisał/a: | Wiecie może czy chromowane nadkola ( te listwy chromowane na nadkola ) były montowane seryjnie ? |
Proszę nie rób siary i nie zakładaj tego g uwna.... To jest dobre do Mesia, choć generalnie uważam, że wygląda to kichowato....Zresztą zapytaj innych
Dobrze radzę..... |
W mercedesach wygląda to tak samo tragicznie
Bob(E)k(30) - 2008-03-28, 12:37
hehe ... skoro tak uważacie, tylko chciałem wiedzieć czy wyjeżdżały z tym z fabryki ... bo słyszałemm że zakładali je, aby zamaskować rdze na nadkolach ...
Sputnik - 2008-03-28, 12:39
to dobrze słyszałeś Ulubiony gadżet taksówkarzy
Bob(E)k(30) - 2008-03-28, 12:42
Aha dzięki za info, już mnie skutecznie zniechęciliście ...
Bob(E)k(30) - 2008-03-29, 22:23
Czy cena 600 zł za nowe sprzęgło wraz z robotą to dobra cena
Łukasz - 2008-03-30, 08:08
normalna, targuj się
Stammek86 - 2008-03-30, 09:58
według mnie to mało jak za nowe sprzegło i robote...
A jakiej firmy to sprzegło?
Bob(E)k(30) - 2008-03-30, 16:06
Sprzęgło firmy LUK ... jak byłem u znajomego w serwisie ( nieautoryzowany serwis BMW) to powiedział że pewnie za 500 PLN będę miał nowe sprzęgło i chłodnice ... tyle że powiedział, że na razie nie orientuje się w cenach więc to też było pod znakiem zapytania ...
Bob(E)k(30) - 2008-04-16, 17:56
I tu poległem, ...
Heh koszty jakie do tej pory poniosłem przerosły moje oczekiwania ... Jeżeli jest ktoś zainteresowany kupnem tego samochodu, to czekam na wiadomości ... W silniku do zrobienia pozostała chłodnica.
Łukasz - 2008-04-16, 19:29
skąd ja to wiedziałem
a tak serio, to ile włożyłeś dotychczas?
Bob(E)k(30) - 2008-04-16, 19:41
dotychczas włożyłem 1000 PLN ... I ni stąd ni zowąd wszystko naraz zaczęło sie sypać ... i po prostu zabrakło funduszy na dalszą część realizacji projektu ... Dostałem lepsza propozycję od mechanika u którego zostawiłem samochód by zrobił sprzęgło ...
Zaproponował mi E 30 również wąską lampę tylko że silnik 2,7 w stanie technicznym dobrym ... ale są dwa minusy tego ... w silniku jeden cylinder ( coś z nim jest nie tak ) i to jest automat ... a tak to jest wersja 4drzwiowa i dosyć bogata, o niebo w lepszym stanie ...
Sputnik - 2008-04-16, 19:50
Ile chcesz za nią kasy? i Jak wygląda podwozie?
Gniewek89 - 2008-04-16, 22:15
Bobek weź na razie się nie porywaj na tą 2.7 , zagadaj do Warszawiaków i niech ktoś obeznany w temacie z Tobą podjedzie oblookać sprzęta
Bo zamienić stertę gruzu na ruinę to też nie sztuka....
Bob(E)k(30) - 2008-04-27, 11:28
Jeżeli ktoś jest zainteresowany jakimiś częściami samochodu to pisać na PW. mogę odstąpić ten " automatyczna dozownik oleju " i pare innych gratów.
Bob(E)k(30) - 2008-06-02, 21:22
Witam ponownie, zmieniam trochę obiekt mojego projektu, na taki abym mógł spokojnie, rozkładając w czasie wszystkie pomysły, powoli dążył do zrealizowania planu.
Więc :
BMW E30 325E
Rok produkcji: 07.1986r.
Skrzynia biegów (jak na razie automatyczna)
teraz Kilka fotek:
Moje Plany:
1. Wymiana felg stalowych na alusy oryginalne BMW 14'' (chwilowo, potem mam nadzieję na BBS )
2. Blacharka, prawa strona, przed sprzedażą auta, człowiek, od którego kupiłem, otarł się o FORDA
3. Wymiana automatycznej skrzyni biegów na manualną ( nie twierdzę, że automat jest zły ale to mój wiek sprawia, że wolę manualną )
4. Wykończenie wnętrza w skórze ( mam na myśli deskę rozdzielczą, obudowę tunelu, fotele i kanapę i tym podobne elementy, wykładzinę wolałbym zostawić ciemną, ze względu na to iż jasna, szybko mogła by się brudzić i ciężko utrzymać jasną w czystości)
5. Odnowienie lakieru
6. ... (gdyby coś mi jeszcze strzeliło do głowy, to dopiszę)
Miro - 2008-06-02, 21:39
jak za tamtą dałeś 2000 to za tą ile szczerze mówiąc chyba porywasz się z motyką na księżyc. Nie żebym chciał cie zniechęcić ale jeśli w poprzedniej beemce 1000 zł w naprawy Cie przerosło to twoje plany jak skóra itp chyba nigdy nie będą zrealizowane. Wiesz co ile kosztuje
maciek e30 - 2008-06-02, 21:43
No ta baza jest zdecydowanie lepsza od poprzedniej i siłniczek ciekawy, zrób becie na mtech 1 jakies borbety z parapetem i glebe koniecznie.. wszystko inne to już wiadomo z czasem , ciekawe autko do odbudowy powodzenia
Bob(E)k(30) - 2008-06-02, 21:51
Miro napisał/a: | jak za tamtą dałeś 2000 to za tą ile szczerze mówiąc chyba porywasz się z motyką na księżyc. Nie żebym chciał cie zniechęcić ale jeśli w poprzedniej beemce 1000 zł w naprawy Cie przerosło to twoje plany jak skóra itp chyba nigdy nie będą zrealizowane. Wiesz co ile kosztuje |
Za tą dałem 1500 ale, przed kupnem poszedłem z bratem (Bartas) sprawdzić ją, na razie zrobiłem najważniejsze rzeczy, jak przeglądałem inne E30 z tego rocznika, to mają silnik zalany olejem dookoła, ten samochód użytkowała starsza kobieta w Niemczech, sprowadził ją z Niemiec mechanik, od którego ją kupiłem, samochód posiada Kartę Pojazdu, i jest naprawdę w bardzo dobrym stanie, już przeszła kilka najpoważniejszych napraw ( wiedziałem iż takie będą ze względu na wiek samochodu ) i jak na razie wszystko działa bez zarzutu. Jest na bieżąco serwisowana, a z tymi rzeczami jak skóra itd. to nie spieszę się, bo to nie jest projekt ekspresowy.
Miro - 2008-06-02, 21:59
No więc życzę powodzenia. I liczę na to że nie znudzą i nie zniechęca Cię napotkane przeszkody.
Bob(E)k(30) - 2008-06-02, 22:03
Dzięki, też mam taką nadzieję
Bob(E)k(30) - 2008-06-02, 22:04
maciek e30 napisał/a: | No ta baza jest zdecydowanie lepsza od poprzedniej i siłniczek ciekawy, zrób becie na mtech 1 jakies borbety z parapetem i glebe koniecznie.. wszystko inne to już wiadomo z czasem , ciekawe autko do odbudowy powodzenia |
hehe bardzo bym chciał zrobić ją na Mtecha, ale na razie muszę zrobić wszystkie rzeczy techniczne, później będe myślał o stylizacji zewnętrznej
Pietrek - 2008-06-03, 12:24
Yo !
Co to za lakier ?
Artur C. - 2008-06-03, 14:40
I ma tempomat.
Bob(E)k(30) - 2008-06-03, 15:08
Pietrek napisał/a: | Yo !
Co to za lakier ? |
o ile pamiętam, tak na szybko, ale jeszcze sprawdzę Gazellenbeige
Pietrek - 2008-06-04, 12:39
Bob(E)k(30) napisał/a: | Gazellenbeige |
Mam ten sam też wąska lampa i też eta
Sputnik - 2008-06-04, 12:58
Wstaw do niej felgi z czarnej
Bob(E)k(30) - 2008-06-04, 15:26
Pietrek napisał/a: | Bob(E)k(30) napisał/a: | Gazellenbeige |
Mam ten sam też wąska lampa i też eta |
Wreszcie się doczekałeś E30?? kolorek nie jest najgorszy silnik z resztą też, mam benzynę w oleju, i jeden cylinder nie sprawny więc mam pytanie ... zrobić cylinder i wymienić olej czy odrazu remont albo nowy silnik??
Bob(E)k(30) - 2008-07-17, 09:08
Kolejne problemy na jakie natrafiłem ostatnim czasem:
- Wiskoza i wnetylator chłodnicy,
- Uchwyt tylnego zderzaka skordował i się (k)urwał
- Z tylnych lamp wylałem po szklance wody, zbierały wilgoć, już zostały osuszone i uszczelnione,
- Przednie lampy, byly pozbawione niemalże wszelkich regulacji i uchwytów, no i oczywiście zbierały wode, lampy wyrzuciłem i czekam na nowe.
Czy będe w stanie sam wymienić Visco?? konieczny jest do tego klucz dynamometryczny? w książce z serii "Sam naprawiam E30, jest napisane że śrube trzeba dokręcić momentem 9 Nm, coś może się stać jak dokręce mocniej albo słabiej?
Bob(E)k(30) - 2008-07-17, 09:32
Rodzice dowiedzieli się o moim dość nielegalnym posiadaniu samochodu ( nie chodzi o to że kradziony tylko o to że mam 16 lat ), jakims cudem udało mi się ich ubłagać żeby nie sprzedali tego auta i mi je zostawili. Więc teraz robota pójdzie pełną parą ...
Mauser - 2008-07-17, 10:28
Bob(E)k(30) napisał/a: | Rodzice dowiedzieli się o moim dość nielegalnym posiadaniu samochodu ( nie chodzi o to że kradziony tylko o to że mam 16 lat ), jakims cudem udało mi się ich ubłagać żeby nie sprzedali tego auta i mi je zostawili. Więc teraz robota pójdzie pełną parą ... |
No to nieźle chłopaczku, wszystko jasne, jak pisałeś że wpakowałeś 1000 zł i to było zadużo. Ja w swoją, to 1000 zł na miesiąc bez paliwa potrafiłem władować, i to nie raz. W każdym razie, chcesz zrobić z padła porządne auto jak widać, to powodzenia, i wysokich zarobków w przyszłości
Bob(E)k(30) - 2008-07-17, 10:39
teraz nie muszę się ukrywać z samochodem przed rodzicami, a w wieku 16 lat samemu zarobic 1000 pln to nie jest tak łatwo, mam delikatne wsparcie finansowe rodziców, więc jakos dam rade, ta eta nie jest padłem, wiem po swoim wczesniejszym aucie co to znaczy padło ...
wojtaq - 2008-07-18, 07:31
wisco wymienisz sam bez problemów
dokrec mocno i nic sie nie stanie
klucz dynamometryczny jest niepotrzebny
tigre0070 - 2008-07-19, 11:32
jak nie jest padłem , jak silnik na jeden gar chory...
Bob(E)k(30) - 2008-07-19, 12:03
Chodzi mi bardziej o to że za 1500 pln to jest w bardzo bardzo dobrym stanie ...
Jeżeli chciałbym kupić E30 - zrobioną w 100 % to jest wydatek 7000 - 8000 pln, ale też jaką mam pewność że jest w takim stanie jakim mówi sprzedający? a jak sam włoże te 7000 - 8000 pln to mam pewność że jest zdrowa ... Taki jest mój tok myślenia, jest wiele rzeczy do zrobienia pod względem technicznym, ale blacha, podwozie i wyposażenie wnętrza jest idealne ( blacha pod względem rdzy, wgniecenia zostaną niedługo wyklepane, to co trzeba będzie wymienić wymienione, pomalowane, i odnowiony lakier)
...
Dzisiaj przyszły lampy Helle z czarnym uśmieszkiem ...
Bob(E)k(30) - 2008-07-22, 19:04
Dobra ludziska ...
Nadszedł czas na całkowite zmiany ...
Przedstawiam mój plan i mam prośbę czy pomoglibyście mi się zapoznać z cenami ...
Etę którą mam teraz pod maską, chce wsadzić do pudła i się pozbyć.
Mam zamiar wstawić M52 2.8 - jakie mogą być całkowite koszta takiej operacji?
Myślałem nad remontem aktualnego silnika, ale dowiedziałem się iż do może mnie kosztować 1000PLN od cylindra ...
Wszelka pomoc i porady bardzo mile widziane ...
reso - 2008-07-22, 19:20
Jak chcesz to robić na bogato to jakieś 8-10tyś musisz mieć.
Miro - 2008-07-22, 20:04
Bob(E)k(30) napisał/a: | Mam zamiar wstawić M52 2.8 - jakie mogą być całkowite koszta takiej operacji?
Myślałem nad remontem aktualnego silnika, ale dowiedziałem się iż do może mnie kosztować 1000PLN od cylindra ... |
A myslałeś że wsadzić m52b28 czy nawet inny motor wyjdzie taniej niż po 1000 zł za cylinder Poczytaj troche forum...
Bob(E)k(30) - 2008-07-22, 20:22
właśnie mam zamiar wstawić m52b28 ale to dalekie plany jak 8 - 10 koła taka wymiana to myślę że z 3 lata i będzie ... hehe nadszedł czas posklejać świnkę - skarbonkę ...
tigre0070 - 2008-07-22, 20:24
zakładając że dostaniesz silnik za 4k z osprzętem , no może za 5k to w 7-8 sie wyrobisz...
Pietrek - 2008-07-22, 20:27
Co z Twoją etą jest nie tak ?
Zostaw silnik na drugi plan puki nie masz prawka ... zajmij się blachami , taka moja rada
Bob(E)k(30) - 2008-07-22, 20:33
ostatnio przestał kręcić się wentylator chłodnicy, myślałem że to jedynie wiskoza. Ale silnik przesunął się ok 1,5cm na poduszkach i wentylator jest dociśnięty do chłodnicy, oczywiście silnik zostanie ustawiony na swoje miejsce, ale jeden cylinder jest niesprawny, uszczelka pod głowicą jest do wyj....bania, remont całej jednostki koło 6000PLN.
Blacha swoją drogą, ale jakoś trzeba na silnik uzbierać, żeby w ogóle mieć czym się poruszać po uzyskaniu prawa jazdy ...
tigre0070 - 2008-07-23, 23:47
to może wsadź m50b25 , też przyjemne i taniej wyjdzie....
Bob(E)k(30) - 2008-07-24, 08:26
też o tym myślę, tylko pozostaje kwestia zanlezienia zdrowego m50 ...
tigre0070 - 2008-07-24, 11:23
napisz do kogoś kto robi SWAPy , na pewno pomogą...
Mauser - 2008-07-25, 05:06
Kolego radzę wykonywać narazie prace, które pochłaniają mało pieniędzy, a zajmują sporo czasu - tego chyba troche masz.
A kase zbieraj, zbieraj . . . wydasz na raz, i bedzie dobrze.
Pomyśl również o tym,. że silnik załóżmy 8k ( powiedzmy te M52) do tego szpera koniecznie, i hamulce, przynajmniej org od 325, zawias też musi być zrobiony, bo inaczej wypieprzysz na pierwszym lepszym zakręcie. Z dodawania i mnożenia myslę jesteś dobry, więc 8k pomnóż razy dwa.
Cypisek - 2008-07-25, 07:14
Mauser napisał/a: | przynajmniej org od 325 |
W ETAch są takie same hamulce co w 325i
Ale to nie zwalnia Cię z obowiązku wymiany układu hamulcowego Klocki reperaturki, przewody elastyczne i najlepiej stalowe przewody hamulcowe do wymiany ; ]
Bob(E)k(30) - 2008-07-25, 07:21
Doszedłem do wniosku, że przez ten cza który będe zbierał na serducho, wymienie jednostkę napędową na taką samą, tyle że w lepszym stanie, żeby samochód był w stanie się przemieszczać. Może i nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale dla mnie najsensowniejsze, mam na oku juz pewien sprzęt, osoba sprzedająca twierdzi, że silnik który mi oferuje jest w idealnym stanie, w co trochę wątpie bo to m20, ale jest napewno lepsze niż to co mam teraz i odrazu wraz z wymianą silnika, wymienie skrzynie na manualną. A za parę lat przywitam M52.
Gepard - 2008-07-25, 07:53
A ja Ci proponuje na dobry poczatek skoro i tak chcesz zmieniac silnik zkup ksiazki sam naprawiam i zdjecie glowiczki we wlasnym zakresie. Mowisz ze uszczelka padaka to moze ona jest przyczyna niesprawnosci jednego cylindra. Poki nie rozbierzesz to sie nie dowiesz. Korzystajac z pomocy ludzi na forum i ksiazki jestes w stanie zrobic to samemu. Jezeli padla Ci tylko uszczelka to w 500zl zamkniesz sie z nowym rozrzadem.
Bob(E)k(30) - 2008-07-25, 08:01
Książkę już mam od paru miesięcy, a sprawa jest teg rodzaju że nie mam garażu, a jak rozbiorę, zacznie robić się ciemno to będe musiał składać, bo rozgrzebanego samochodu na dworze na noc nie zostawię, gdybym miał gdzie grzebać to pewnie, całe dnie bym siedział, a że jeszcze pracuję do 16-17 to nawet francuzem mi się nie chce ruszyć.
Gepard - 2008-07-25, 08:46
Zrobisz jak uwarzasz ja tylko Ci radze by sie uczyc Ale skoro mowisz ze auta nei zostawisz na noc rozgrzebanego to Twoj wybor bo faktycznie lepiej pakowac komus kase w tylek.
Bob(E)k(30) - 2008-07-25, 09:47
nie o to chodzi żeby pakowac kase komus w tyłek ... mieszkam w bloku, rozkręce pół samochodu, zostawie rozgrzebany na noc, wstane rano a drugiej połówki samochodu już nie zobacze, przynajmniej połowy elementów. Inna sprawa by była gdybym miał swój garaż, kanał miejsce do roboty gdzie mogę się oderwać od grzebania i nie bać się że coś zgubię, że ktoś mi coś ukradnie, a tak to na parkingu pod blokiem są marne perspektywy...
tigre0070 - 2008-07-25, 10:37
Bob(E)k(30), stoi na allegro eta z wieliczki - sprawdź to...i niedrogo bo kompletny za 1300 ,a za 250 jest do niej skrzynia...
też mieszkam w bloku i nie mam problemów z robieniem czegoś w aucie , tyle że faktycznie jak mam zrobić coś pod autem to ciężko jest...
Bob(E)k(30) - 2008-07-25, 12:41
właśnie ten silnik z wieliczki mam zamiar pobrać, już umówiłem się z klientem, wpłace mu zaliczke, żeby nikt mi sprzed nosa nie wykupił i zabiere ją
Bob(E)k(30) - 2008-07-25, 12:46
Ile może mnie wynieść sama wymiana silnika?
Miro - 2008-07-25, 13:01
300 zł jeśli reszta jest ok
tigre0070 - 2008-07-25, 17:01
Bob(E)k(30), też go chciałem ,ale z kasą się ukróciło u mnie...
Cypisek - 2008-07-25, 18:07
Miro napisał/a: | 300 zł jeśli reszta jest ok |
Nie za mało troszku? dodać trzeba nowy rozrząd szmery bajery i wyjdzie i tak 500 zł
Przemyśl sprawę czy jednak nie lepiej wyjdziesz na remoncie czapki.
Bob(E)k(30) - 2008-07-29, 08:58
Co byście mi polecili jakbym wymieniał zawieszenie, na wstępie mówię że nie chce obcierać przednim i tylnym zderzakiem podczas jazdy po asfalcie. Chciałbym delikatnie ją obniżyć ale nie za nisko ...
tigre0070 - 2008-07-29, 13:33
60/40 - z opinii wiadomo wszem i wobec że 40/40 jest za mało...
jamex , H&R....
mafia - 2008-07-29, 14:17
ja mam h&r'y -40/40 i uważam ze jak na polskie warunki jest idealnie.
Bob(E)k(30) - 2008-07-29, 20:01
a jakie są mniej więcej koszta takiej przyjemności
pozdro.
cichecki0511 - 2008-07-30, 19:19
Używki w dobrym stanie do 300 powinieneś znaleźć. (za komplet przód i tył)
Miro - 2008-07-30, 19:22
niebawem bedę sprzedawał swoje sprężyny 60/40
Tak to u mnie wygląda
tigre0070 - 2008-08-05, 11:01
za 300zł to można kupić komplet nowych Jamexów np , po co kupować używki za tą kasę skoro można mieć nowe?
bierz -60/-40
Bob(E)k(30) - 2008-08-07, 08:44
Doszło kilka nowych gratów :
Nowa kierownica ( oczywiście oryginał bmw tyle że trójramienna z okrągłym klaksonem)
No i Czekam na Yellow Hella
Bob(E)k(30) - 2008-08-08, 21:32
Niebawem wkleję zdjęcia z nowymi oczkami i kierą.
Kruczek - 2008-08-08, 22:04
jakbyś chciał sprzedać swój stary silnik to pisz, podłubałbym sobie
Bob(E)k(30) - 2008-08-08, 22:20
ok nie ma sprawy ...
Bob(E)k(30) - 2008-08-09, 13:43
kilka fotek :
Cypisek - 2008-08-09, 13:46
Żółte lampy świetnie wyglądają, ale weź je popraw bo są strasznie krzywo!
Bob(E)k(30) - 2008-08-09, 13:58
wiem że są krzywo ale nie mieszczą się idealnie będę musial delikatnie podszlifować je, też zauważyłem że jest dziura jak sam sk***syn, ale musiałem je założyć.
wojtaq - 2008-08-09, 23:10
co chcesz tam szlifować? albo auto miało dzwon albo lampy trzeba wyregulować
Pietrek - 2008-08-10, 12:55
Ramki świateł są krzywo przykręcone do karoseri , Trzeba było przymierzać atrapy zanim dokręcałeś światła
Bob(E)k(30) - 2008-08-10, 14:37
Już jest gitara przykręcił tak jak Pan Bóg przykazał.
Wystawiłem kilka gratów na alledrogo jakby ktoś był zainteresowany
http://allegro.pl/item416..._bmw_e_30_.html
http://allegro.pl/item416..._usmiechem.html
tigre0070 - 2008-08-10, 18:04
z żółtkami jest wypas...
ślicznotka się szykuje...
ps - pas przedni do wymiany lub klepanie i maska do regulacji...
Bob(E)k(30) - 2008-08-10, 18:41
z maski też muszę usunąć drobne wgniecenia i też właśnie pas mnie martwi ...
Bob(E)k(30) - 2008-08-13, 21:53
Da radę wsadzić tylną kanapę z touring'a do sedana? u kogoś widziałem i bardzo mi się spodobało
Miro - 2008-08-13, 22:11
sam kupiłem od tourinha do sedana inie pasuje za żadne skarby
Bob(E)k(30) - 2008-08-13, 22:17
aha ... no to marnie ...
Bob(E)k(30) - 2008-08-27, 23:31
Super eta już do mnie dotarła, teraz pozostaje mi tylko dozbierać na wymianę ... Gdyby ktoś był zainteresowany starym silnikiem to pisać na PW
tigre0070 - 2008-09-21, 02:51
i jak prace? widziałem autko w trakcie, ale nie pochwaliłeś się co z nim teraz
Bob(E)k(30) - 2008-09-21, 09:41
niebawem powinna do mnie wrócić z nowym silnikiem, i co dla mnie najważniejsze z manualną skrzynią . kupiłem jeszcze poduchę powietrzną tylko nie wiem czy zakładać ją czy nie. Następną rzeczą za którą się wezmę to będzie zawieszenie a później felgi i opony.
tigre0070 - 2008-09-21, 16:25
Bob(E)k(30), wiem że będzie manual
o blache zadbaj bo ważniejsza , zrób kosmetykę , doprowadź do ori stanu a później zawias i felgi.
Masz zdrową blachę , tylko zaniedbaną.
To może być wypaśne autko
Bob(E)k(30) - 2008-09-21, 17:16
Też właśnie wpierw myślałem o blacharce i chyba tak zrobię, bo szkoda żeby rdza zaczęła ją jeść ...
Bob(E)k(30) - 2008-09-23, 14:55
Szczerze mówiąc spodziewałem się lepszego silnika, ale
- Ciśnienie na cylindrach powyżej 10 gdzieniegdzie dochodzi do 12
- Jest kilka niedociągnięć, ale ...
Gdyby ktoś był zainteresowany jakimiś klamotami to pisać na PW Posiadam:
Skrzynie manualną do ETY
Skrzynię Automatyczną 4HP22
Dużego Pedała od automatów
plątaninę kabli to jest bodajże wiązka od e28
Cięgno zmiany biegów ( lewarek zmiany biegów )
No i silnik ( tyle że nie wiem czy go sprzedam, ale
M20B27 silnik będzie naprawiony ( wymiana dźwigienki zaworów przez co jeden cylinder nie pracował ) więc silnik jest w miarę zdrowy i chmarę innych klamotów mechanicznych ...
Mam jeszcze pytanie ktokolwiek orientuję się gdzie mogę wyregulować silnik krokowy, bieg jałowy itp. w okolicznej stacji kontroli pojazdów nie zajmują się takimi akcjami, a w aso taka czynność wyniosłaby mnie zapewne fortunę
Cypisek - 2008-09-23, 20:38
Bob(E)k(30) napisał/a: | gdzie mogę wyregulować silnik krokowy, bieg jałowy itp. |
Silnika krokowego się nie reguluje, co najwyżej możesz go umyć benzyną w środku.
Bob(E)k(30) - 2008-09-23, 21:32
w moim aucie na silniku krokowym jest taka śrubka którą można wkręcić i wykręcić, co jak wiele osób mi mówiło jest regulacją. Może lepiej będzie w jakim miejscu w Warszawie mogę ustawić odpowiednie parametry silnika??
Gepard - 2008-09-23, 21:37
Pozostalo mi powiedziec "a nie mowilem" jezeli chodzi o Twoj stary silniczek
Bob(E)k(30) - 2008-09-24, 17:35
Poducha Powietrzna ...
Zakładać czy nie??
Pietrek - 2008-09-24, 22:15
nie
Łukasz - 2008-09-25, 10:33
Bob(E)k(30) napisał/a: | Poducha Powietrzna ...
Zakładać czy nie?? |
Po co??????
Bob(E)k(30) - 2008-09-25, 16:25
dodatkowe bezpieczeństwo ... nieważne nie ma poduchy bo to też brzydka kiera ...
Bob(E)k(30) - 2008-10-22, 20:06
Dzisiaj doszły podgrzewane lusterka.
Łukasz - 2008-10-23, 09:07
poducha w E30 i tak już pewnie nie będzie działać, producenci dają określony czas na ważność poduszek, zazwyczaj okolo 10 lat, później to już wileka niewiadoma
Bob(E)k(30) - 2008-10-23, 09:10
aha no to pozbęde się tej instalacji i nie będe badziwia instalował
Bob(E)k(30) - 2008-11-03, 10:03
Mam nieważne badanie stanu technicznego auta. Muszę wymienić amorki. Mam kilka propozycji aukcji na allegro. prosiłbym o pomoc w doborze dobrego kompletu.
BILSTEIN B4 PRZÓD
BILSTEIN B4 TYŁ
Tylko nie mam pojęcia czy u mnie w aucie jest gurba laga czy cienka
Pietrek - 2008-11-03, 16:12
W ja w Ecie mam grubą lage , Ty pewnie też
Łukasz - 2008-11-04, 09:05
Eta miała grubą lagę
Bob(E)k(30) - 2008-11-05, 20:01
A tak ogółem jaka jest opinia o Bilsteinach B4
Pietrek - 2008-11-06, 18:46
B4 to seria.
Bob(E)k(30) - 2008-11-13, 19:30
I dzisiaj doszła felga, jak naciągnę oponki to wstawię fotki
Kruczek - 2008-11-13, 19:38
borbet a ? (bla bla bla)
Bob(E)k(30) - 2008-11-13, 19:50
BBS ori BMW
Kruczek - 2008-11-13, 20:19
po tym jak napisałeś "naciągnę oponki" myślałem że będzie jakieś 9 cali
Bob(E)k(30) - 2008-11-13, 22:07
Szczerze to kompletnie nie znam się na oponkach
Szajbaa - 2008-11-14, 10:48
oby felgi dobrze służyły
Bob(E)k(30) - 2008-11-14, 20:10
Dziś przyszedł do mnie przedni zderzak
Fotki felaszek :
Felgi zostały ręcznie wypolerowane pastą TEMPO, czekają tylko na gumy i dekielki
Bob(E)k(30) - 2008-11-27, 20:18
Dziś przyszło mi się pożegnać z Moją Ukochaną Beemką, 24 letnie BMW E30 325e,
Moje najukochańsze SPŁONĘŁO pod domem.
Możecie mnie zlinczować, może to była moja wina, moje niedopatrzenie ...
slawo - 2008-11-27, 20:22
co Ty mowisz...co sie stalo?
orzel811 - 2008-11-27, 20:23
jak to spłoneło jak to się stało
Bob(E)k(30) - 2008-11-27, 20:24
Chyba od aparatu zapłonowego wężyk był nieszczelny, podczas przestawiania auta pod blokiem, silnik stanął w płomieniach.
orzel811 - 2008-11-27, 20:26
ale to ogólnie auto doszczętnie spłonęło czemu gaśnicą nie gasiłeś
Bob(E)k(30) - 2008-11-27, 20:28
gasiłem gaśnicą, gasiłem wszystkim co się dało, straż podjechała po 15 minutach, sąsiedzi pomagali gasić ... spłonęła cała komora silnika zaczęła topić się deska tył auta jest cały ...
orzel811 - 2008-11-27, 20:35
cóż moge powiedzieć przykro mi ciekawe czy ubezpieczalnia w takich wypadkach uznaje szkodę.
kamil.k - 2008-11-27, 21:28
współczuje stary
ale co ma nieszczelny weżyk od aparatu zapłonowego do pożaru. przecież tym weżykem idzie podcisnienie i nic wiecej wiec pomysl że to wina wezyka jak dla mnie odpada
pamietasz w którym miejscu dokladnie zaczelo sie jarac najpierw
Bob(E)k(30) - 2008-11-27, 21:37
jutro na zdjęciu pokaze
Pietrek - 2008-11-27, 22:50
Kurw ! Szkoda Majoneza Jedyne auto w takim kolorze jak moje o którym mi wiadomo
Nie da się odbudować ?
Bob(E)k(30) - 2008-11-27, 23:02
Zobaczę w jakim stanie jest podwozie ... Następną swoją Bume oddam lakiernikowi żeby nałożył Majoneza na blachę bo to Chyba jedyny i niepowtarzalny kolor ...
Bob(E)k(30) - 2008-11-27, 23:21
nie mam lepszego foto, ta rurka najprawdopodobniej byłą nieszczelna, sam dokładnie nie wiem od czego ona jest, ktoś mi powiedział że aparat zapłonowy, więc tak napisałem ... W tej rurce leci benzyna i z tej rurki prawdopodobnie ona wylatywała bo była jakoś dziwnie skręcona i czuć i słychać było że uchodzi z niej. Więc ją poprawiłem tak aby była prosto, docisnąłem, po czym odczekał jakiś czas. Uruchomiłem silnik i chciałem przestawić auto zacząłem cofać aż w pewnym momencie jebut i ogień pod maską wybiegłem zacząłem gasić na lekko uchylonej masce aby jak najmniej powietrza się dostawało ale h** taka gaśniczka starcza na 10 sek psiukania, straż przyjechała po 15 minutach jak z silnika zostało samo żeliwo. Środek zaczął się topić ...
michaś - 2008-11-27, 23:25
ja pierdo****e stary normalnie jak to czytam to robi mi sie przykro....
Bob(E)k(30) - 2008-11-27, 23:27
wszystkie marzenia, mnóstwo pracy serca zaangażowania w 15 minut straciłem nieodwracalnie ... nikomu nie życzę
slawo - 2008-11-27, 23:33
to wtryskiwacz rozruchowy i do niego dochodzi paliwo!
wielka szkoda...
kamil.k - 2008-11-28, 08:13
slawo napisał/a: | to wtryskiwacz rozruchowy i do niego dochodzi paliwo!
wielka szkoda... |
dokladnie to przewód od wtryskiwacza i z paliwem nie ma żartów. pewnie jeszcze masz popekane przewody zapłonowe i paliwo na nie poleciało zrobilo sie przebicie i pożar gotowy . masz nauczke że pewnych rzeczy nie można robic tak że tylko wyprostujesz,lekko poprawisz zeby bylo prosto i bedzie git ... poruszałes ta rurka to pewnie spadła i paliwo leciało jak z weza ogrodowego
Szajbaa - 2008-11-28, 08:27
eh no nie ciekawa sprawa. dawaj fotki moze da sie ją uratowac. wiozke do ety mam od ciebie przecież kokpit to grosze, tyle co malowanie ogarnać.
dawaj fotki i zobaczymy czy cos z tego bedzie.
zdejmij kokpit i pokaz czy kable całe czy nie.
wielką starta by było gdyby miała isc na złom... kolejna wąska na złom....
Kruczek - 2008-11-28, 08:52
wielka szkoda
Bob(E)k(30) - 2008-11-28, 12:10
nie da nic się zrobić ... cała deska spłynęła od żaru, wszystkie kable, dosłownie wszystko się spaliło ... dziś wrzucę foty ...
tomcat944 - 2008-11-28, 14:07
hej,
mozna w tej sytuacji znalezc jakies plusy....
mozesz rozebrac auto do golej blachy, wygonic rudego i zaczac odbudowe podobnie jak Marcin ze swoim e21...
Tyle, ze w e30 bedzie latwiej o czesci uzywane....
nie lam sie i powodzenia...
Cypisek - 2008-11-28, 14:23
Kurcze stary masakra tragedia Dawaj jakieś foty i zabieraj się za reanimacje.
misza - 2008-11-28, 16:03
szkoda auta, czasem i takie rzeczy sie zdążają, ale jak słyszę żeby reanimować auto po spaleniu takie rzeczy nie maja sensu ruda wyjdzie wcześniej niż mogło by sie wydawać bo skoro żar był taki że deskę stopiło dajcie spokój
Bob(E)k(30) - 2008-11-28, 17:06
dzisiaj auto pójdzie do czyśćca i będziecie mogli je kupić sobie w kształcie waszych maszynek do golenia i żyletek do tych maszynek ...
Rudego dużo nie było na podwoziu ale były miejsca gdzie była wyżarta na wylot ...
Poza tym nie mam pieniędzy aby odbudować tak bukę, nie mam warunków ...
foty będą jak kumpel mi prześle bo on robił
Cypisek - 2008-11-28, 17:07
To faktycznie, odbudowa nie ma sensu. Wyciągnij co możesz i zabieraj się za następny projekt.
Kruczek - 2008-11-28, 17:44
może jeszcze coś da się z niej wyciągnąć ?
Bob(E)k(30) - 2008-11-28, 18:24
Wyciągnełem wszystko na co mi starczyło czasu
Bob(E)k(30) - 2008-11-28, 19:30
tak to wygląda
Enzo - 2008-11-28, 19:34
Strasznie ci wspolczuje, ja nie moglem dluzgo patrzec na te fotosy
slawo - 2008-11-28, 20:32
o jasny gwint,ciezko to ogladac...
Cypisek - 2008-11-28, 20:32
Aż żal patrzeć.
Pamiętaj z beemkami jak z kobietami......... zawsze będzie następna.
Melis - 2008-11-28, 20:42
ja ............... sobie nie wyobrażam jaki musisz byc załamany............ współczuje, ale nie trać ducha, bedzie nastepna. Cierpliwości.
Pozdrawiam!
dzidziusbmw - 2008-11-28, 22:00
Wspolczuje kolego naprawde , ale glowa do gory napewno bedziesz miaj jeszcze nie jedna e30tke . Pozatym niedlugo gwiazdka i wiesz co mozesz doctac na prezent (e30) .
PS. Mysle ze z tego co zostalo to mozna by zrobic fajna e30tke (rat style) , pozatym mozesz posprzedawac czesci. Jak bys chcial to ja bym cos od ciebie moze kupil, pozdro 3maj sie i nie zalamuj
Bob(E)k(30) - 2008-11-28, 22:13
Serdecznie dziękuję za słowa wsparcia, napewno na tym historia z BMW się nie zakończy jestem 100% świadom że samochód nie zawinił ...
Gdyby ktoś był zainteresowany to posiadam 4 szyby przybrązowione ori BMW brak jednej od strony pasażera (strażacy wybili ) ...
Może ktoś wie jak zdemontować bez wybijania tylną szybę ?
Kruczek - 2008-11-28, 22:26
wyjąć klina i później próbować
dzidziusbmw - 2008-11-28, 22:30
Kruczek napisał/a: | wyjąć klina i później próbować |
dokladnie, potem jesli ci nie zalezy wez nozyk do tapet i wytnij uszczelke dookola , potem powinno sie dac wypchnac szybe...
Pietrek - 2008-11-29, 00:22
Nawet nie wiesz jak bardzo szkoda mi tego auta , no i Ciebie ... Było widać że wkładałeś w to serce i pieniądze - chociaż tych zawsze jest mało.
Ja swojego majoneza będę odbudowywał do końca
Zegary masz sprawne ? odkupię jak masz jeszcze coś do Ety , też przygarnę.
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-11-29, 07:06
WSPÓŁCZUJE, SZKODA AUTA.
Z czasme trafisz napewno jakąś e30 która zastąpi ci tą.
P.s. czy waszym zdaniem dół silnika może być jeszcze dobry???????
Cypisek - 2008-11-29, 07:11
Bob(E)k(30) napisał/a: | P.s. czy waszym zdaniem dół silnika może być jeszcze dobry??????? |
dół? tu cała głowica nieźle wygląda ; ]
kamil.k - 2008-11-29, 08:48
w silniku to jedyne co to powymieniac by trzeba uszczelki i pewnie bezie hulał a kto wie czy jak by podlaczył wszystko po staremu to może i by odpalił
temp. widac nie była wysoko bo sie kolektor chyba nie stopil
nie martw sie nastepna e30 bedzie lepsza
Bob(E)k(30) - 2008-11-29, 09:41
jeżeli ktoś by chciał ją na części to oddam za bardzo malutkie pieniądze ... dziś o 14 przyjeżdza laweciarz do tego czasu można się dogadywać czy ktoś zabiera czy na żyletki ...
512-590-816 Robert.
Bob(E)k(30) - 2008-11-30, 16:36
AUTO SPRZEDANE ... posiadam jedynie parę części które udało mi się wyciągnąć, zrobię listę rzeczy które mam napisze i porobię foty.
tigre0070 - 2008-12-01, 12:30
Bob(E)k(30), przykro mi widziałem jak powstawał ten projekt ,widziałem radość w Twoich oczach na spocie , widziałem jak się cieszysz , stary no nie wiem co mogę więcej powiedzieć - chyba tylko tyle że nie jesteś sam w swoim bólu.
Naprawdę serdecznie współczuję...
Bob(E)k(30) - 2008-12-01, 20:11
tigre0070, dziękuję Tigre za słowa wsparcia, wiem że nie jestem sam, chyba Twoje autko też miało jakąś przygodę, ale To nie będzie ostatnia. również nie było mi łatwo patrzeć na Twoją Bumę po dzwonie
Bob(E)k(30) - 2008-12-14, 22:00
Witam,
Przyszła pora na nowy projekt ... padło na Coupe na szerokiej lampie, z motorem 1.8 IS.
Jutro wklepie kilka fotek, oraz dokładniejsze informacje na temat budy. ( Brat pojechał po auto, i nawet nie wiem jaki to jest dokładniue kolor )
Więc tak serducho IS, buda w miarę zdrowa, rocznik 90' stoi na zimowych kapciuszkach, a teraz deser, całe wnętrze ///M w skład którego wchodzi:
- sportsitze
- tylna kanapa z podłokietnikiem,
- czarny sufit z szybrem ( bez checka )
- gała od m-ki
- kiera od m-ki
- OBC I
PLANY:
- Nisko
- Ciemno
- Szeroko
Cypisek - 2008-12-14, 22:07
Nooooooo wiedziałem że to się tak nie skończy ; ] czekamy na foty.
Miro - 2008-12-14, 23:07
foty foty
Stammek86 - 2008-12-14, 23:44
Bob(E)k(30) napisał/a: | PLANY:
- Nisko
- Ciemno
- Szeroko |
Czyli tak jak powinno być
Dawaj foty nowego kanta
Dymek_kg - 2008-12-14, 23:45
focisze focisze dobrze ze udalo sie fundusz zebrac na nowa laleczke i powodzenia
Szajbaa - 2008-12-15, 07:00
fotki fotki, czy to ten is o którym mówiłeś??
Kruczek - 2008-12-15, 08:20
od klasyka do germana
Bob(E)k(30) - 2008-12-15, 09:52
foty będą jak umyje auto i będzie w miare jasno żeby było cokolwiek widać
Szajbaa, tak to ten
Bob(E)k(30) - 2008-12-15, 19:13
Więc tak kolor nosi nazwę Diamant Schwartz Metalic.
Jak będę tylko miał możliwość to zrobię foty, myślę że w sobotę albo w czwartek będą ...
Kamill - 2008-12-15, 19:21
http://allegro.pl/item499...wnetrze_m3.html
czyżby ona trafiła w twoje ręce?
Enzo - 2008-12-15, 19:28
gratuluje nwoego nabytku
Bob(E)k(30) - 2008-12-15, 19:33
Kamill, Dokładnie ta sama
Bob(E)k(30) - 2008-12-15, 19:37
Gdyby ktoś miał na zbyciu to chętnie bym przytulił czarną nerkę na allegro nie ma
Kamill - 2008-12-15, 19:50
Bob(E)k(30) napisał/a: | Kamill, Dokładnie ta sama |
Gratki
zdrowa sztuka
Kruczek - 2008-12-15, 19:52
kolego czarną nerkę robi się samemu
papier ścierny w dłoń i sprayem ja sprayem
Bob(E)k(30) - 2008-12-15, 21:26
no to niebawem wskoczy czarna nerka , a tym czasem zrobiłem oświetlenie bagażnika (lewa i prawa strona światełka)
Bob(E)k(30) - 2008-12-18, 19:27
Udało mi się dzisiaj cyknąć kilka fotek ... nie są jakieś piękne, ale na sesje niebawem przyjdzie czas ...
Tu są jeszcze te paskudne światła
Teraz Kilka fotek wewnątrz :
tylna kanapa z podłokietnikiem i workiem na narty
Teraz Motor
1 Zmiana na aucie to są Tylne Lampy z ...
... TAKICH ( malowanych sprayem )
NA ...
NORMALNE , ORYGINALNE, PIĘKNE LAMPY
W najbliższych planach mam doprowadzenie powłoki lakierniczej do ideału, wszelkie odpryski, zadrapania zlikwidować, a na wiosnę odświeżyć lakier.
kavka - 2008-12-18, 23:33
No pogratulować nowego nabytku
Plus za dokładke ISa
Podoba mi sie plan
Pozdrawiam
wojtaq - 2008-12-19, 09:21
nie wiem czy jeździłeś etą ale zapytam jak wypada porównanie z isem ?
widze ze chyba ładna sztuka tylko ta rura troche dziwna
Enzo - 2008-12-19, 09:59
wojtaq napisał/a: | nie wiem czy jeździłeś etą ale zapytam jak wypada porównanie z isem ?
widze ze chyba ładna sztuka tylko ta rura troche dziwna |
Mam dwoch kumpli ze zwyklymi etami i jednego Isa, i ies je porabia
Aco do auta to srodek wymiata
MAJSU - 2008-12-19, 10:21
Wygląda całkiem nieźle ! Szczególnie środek mi się podoba... Zawsze lubiłem te szarości w kratkę
Powodzenia
Bob(E)k(30) - 2008-12-19, 11:34
wojtaq, Moja poprzednia to była eta
Co do środka, to kratka jest fajna, ale będę chciał skórką obszyć.
tomcat944 - 2008-12-19, 11:48
hej,
to bys dopiero zgrzeszyl.... zostaw kratke a jak juz chcesz cos obszyc skora to te boki szare....
ZOSTAW KRATKE ZOSTAW KRATKE
wojtaq - 2008-12-19, 12:30
wiem ze poprzednia była etą ale nie wiem czy miales okazje przejechac sie tak zeby zobaczyc co potrafi dlatego pytam co wg Ciebie lepiej jezdzi i w jakim zakresie obrotów
kratka mi sie nie podoba
KwitoE30 - 2008-12-19, 13:38
Enzo napisał/a: | wojtaq napisał/a: | nie wiem czy jeździłeś etą ale zapytam jak wypada porównanie z isem ?
Aco do auta to srodek wymiata | zapomniałes wspomniec o tym ze obydwie maja zjeb..... przepływomierze i nie kreca sie wyzej jak 4000obr.
Bob(E)k(30) - 2008-12-19, 13:44
Eta według mnie jest bardziej "ekskluzywnym" silnikiem, który woli na niskich obrotach jeździć. Swoją etę miałem trochę rozregulowaną i nie jestem pewien czy mogę porównywać prawidłowo działającej ety do IS'a. IS jest bardzo fajny, ładnie się wkręca, ma zapas mocy ... Oba silniki są według mnie bardzo dobre, ale eta TO 6 GARÓW a IS 4 ... i tu cała różnica
Teraz czekam aż wyschną nerki i ramki lamp ... Wszystko na czarno
bono20002 - 2008-12-19, 16:37
No prawda jest taka że IS zwykłą etę robi... jeździłem etą, i jeżdzę ISem na codzien można by żec. . Eta jest bardziej kulturalna od ISa tu nei ma co porównywać.. r6 to r6 ISa trzeba wysoko strasznie kręcić żeby jechał, bo do 3 tys to zachowuje sie jak m40 natomiat powyżej pokazuje pazur, taki wilk w owczej skórze, jednak strasznie głosno w nim jest czego nie ma w ecie bo nie trzeba go pałowac ok 5-6k żeby zasuwało no i sie nie da.Eta napewno jest dużo dużo wytrzymalsza mimo że ma pasek, ale to nie o to tu gra między tymi dwoam silnikami jest kolosalna róznica, wręcz przepaść....
Osiągi na korzysc ISa, natomiast kultura pracy wytrzymałośc... etc na korzysc ety.
CO do ISa.... hmmm mozna wierzyc i nie ale zdrowym ISem b25 można nie mile zaskoczyć... choć nie mówie tu o objechaniu b25 ISem ale i taki przypadek słyszałem
Jak sie ma zwinne ręce..... krótkie przełożenie dyfra + zdrowe m42 i b25 moze sie bać..
Kruczek - 2008-12-19, 16:53
a to dobre is jedzie prawie jak b25
is może jest i szybszy ale od b20 i ety ale nic poza tym, nie ma tego dźwięku, kultury pracy i tego czegoś
chyba prawie wszystkie is`y miały lotkę na tylnej klapie. Twoja jest chyba pierwsza którą widzę bez
Enzo - 2008-12-19, 16:57
KwitoE30 napisał/a: | Enzo napisał/a: | wojtaq napisał/a: | nie wiem czy jeździłeś etą ale zapytam jak wypada porównanie z isem ?
Aco do auta to srodek wymiata | zapomniałes wspomniec o tym ze obydwie maja zjeb..... przepływomierze i nie kreca sie wyzej jak 4000obr. |
Kwito ale ty znowu masz krotki dyfer jzu sie tak nie tlumacz
KwitoE30 - 2008-12-19, 17:08
nie tyle chodzi o mnie co ogregora
MAJSU - 2008-12-19, 18:02
bono20002 napisał/a: |
CO do ISa.... hmmm mozna wierzyc i nie ale zdrowym ISem b25 można nie mile zaskoczyć... choć nie mówie tu o objechaniu b25 ISem ale i taki przypadek słyszałem
Jak sie ma zwinne ręce..... krótkie przełożenie dyfra + zdrowe m42 i b25 moze sie bać.. |
Hehehe Dobre Zaskoczyć można i owszem ale chyba śpiącego kierowcę B25 na parkingu
slawo - 2008-12-19, 18:56
bono20002 napisał/a: | No prawda jest taka że IS zwykłą etę robi |
jak jeszzce nie dlubalem ety to jechalem 3 razy z isem nie zaszambionym,praktycznie rowno
teraz to nie jade bo nie ma po co
frantic - 2008-12-19, 19:53
seta z dolotem od m20b25 shamowana na 146 koni mnie objeżdżała od trójki, start mialem lepszy IS-em a co do tego jak chodzi bardzo szybki IS alexil mógl sie ostatnio przekonać, oczywiscie ze objechal mnie swoim m20b25 ale raz że mam motor w super stanie a dwa IS nie został mega w tyle tyłko ładnie walczył
lukasz_ - 2008-12-19, 22:34
Bardzo ładna e30 i zapowiada się na to, że będzie jeszcze ładniejsza. Powodzenia w 'dopieszczaniu' IS'a.
Bob(E)k(30) - 2008-12-19, 22:48
dziś zamówiłem w ASO wygłuszenie maski ...
Powoli zbieram graty. Diabeł tkwi w szczegółach
Grzesiek2290 - 2008-12-19, 22:53
Srodek musi być w krate!! bo inaczej to nie is
Szczegolnie ze cale nic zostało w orginale z tych +20'000 wyprodukowanych
Cytat: | dziś zamówiłem w ASO wygłuszenie maski ... |
A no własnie jak z cena tego ?
Bob(E)k(30) - 2008-12-20, 15:43
połasiłem się jeszcze na półkę tylną z roletą
Pietrek - 2008-12-24, 10:36
To wygłuszenie maski jest dostępne w ASO ? Wg realoem.com juz jest niedostępne ...
PS, mam takie wygłuszenie do sprzedania
Bob(E)k(30) - 2008-12-24, 11:13
Ja korzystam z tego " REAL OEM "
Wygłuszenie w ASO składa się z 2 części a Ty masz 1 częściowe?
Pietrek - 2008-12-24, 21:08
Ja mówię o części nr 28
Bob(E)k(30) - 2008-12-25, 12:30
To chyba nie jest ... Zrobię zdjęcia i przedstawię część po odebraniu
Szajbaa - 2008-12-25, 13:34
Bob(E)k(30), a Tobie nie chodzi przypadkiem o te wygłuszenia gąbkowe przyklejane??
Bob(E)k(30) - 2008-12-25, 15:02
właśnie gąbkowe przyklejane
wojtaq - 2008-12-25, 15:06
no to troche zepsułeś sprawe bo mogłeś brać to jednoczęściowe duże które występuje w dieselkach i jest prawdziwym lansem
Bob(E)k(30) - 2008-12-25, 15:10
właśnie się zastanawiam czy nie da się zaadoptować tych dwóch, gąbkowego i tej całej maty ...
wojtaq - 2008-12-25, 15:29
ktoś pisał kiedyś że na gąbkowe da sie zalożyć to duze ale nie jestem pewien na 100%
CyRyL - 2008-12-25, 17:25
na zdjeciu co pietrek wrzucił macie przecież jedno i drugie wygłuszenie naraz pokazane .... taki jest komplet ... najpierw trzy płaty gąbki a na to mate na spinki ... także nie ma się tu nad czym zastanawiać czy razem to sie zmieści
Szajbaa - 2008-12-25, 19:25
a jaki koszt tych gabek w aso??
CyRyL - 2008-12-25, 19:42
o ile dobrze kojarze za komplecik 3 szt wyjdzie niecale 100 zl
tigre0070 - 2008-12-25, 20:06
Bob(E)k(30), nareeszcie strasznie się cieszę że masz już autko
powodzenia z nim życzę i gratki zakupu
slawo - 2008-12-25, 22:03
CyRyL napisał/a: | taki jest komplet ... najpierw trzy płaty gąbki a na to mate na spinki |
to nie jest komplet
alnbo maty albo wygluszenie cale
moja eta fabrycznie to miala juz i pod nia nie bylo zadnych mat
Szajbaa - 2008-12-26, 00:01
no własnie mi sie wydaje że to zdjecie pokazuje po proastu taką i taką opcje.
rozebrałem juz sporo beemek i nigdy nie było zeby miały i to i to.
moim zdaniem generalnie były chyba montowane gąbki.
a ta duża mata w dieslu i może jakoś dodatkowo??
poprawcie jak sie mocno myle
ale jak by załorzyć gąbki i ta dużą mate nie będzie troche ciszej??
Bob(E)k(30) - 2008-12-26, 00:09
No więc właśnie wydaje mi się że będzie ciszej, ładniej,
Znajomy mnie poprosił żebym ogarnął
" MANŻETA, MANSZETA (nie wiem jak to się zwie) na tylną półośkę ... JAKBY CO PW
Szajbaa - 2008-12-26, 10:57
chyba najlepiej kupic nowa groszowa kwestja
Bob(E)k(30) - 2008-12-26, 11:56
mogę prosić by ktoś mi przedstawił tą część na realoem
Szajbaa - 2008-12-26, 16:13
na real oem nie wiem, ale z tego co pamietam w inter carsie na wymiar maja.
jest i real oem
http://www.realoem.com/bm...470&hg=33&fg=25
Bob(E)k(30) - 2008-12-29, 15:56
Odebrałem wygłuszenie, przykleiłem i jest git oto efekt:
Miro - 2008-12-29, 15:59
średnio to wyglada
Szajbaa - 2008-12-29, 16:12
wyobrażałem sobie taką ori gąbeczke, tak dziwnie wygląda, ale to ma służyć a nie wygladac
Bob(E)k(30) - 2008-12-29, 18:00
Szajbaa, Dokładnie, ma służyć a nie wyglądać , zapoluje jeszcze na tą matę dieslowską, wtedy ładnie wszystko zakryje.
Bob(E)k(30) - 2008-12-29, 22:44
Mam już dopracowane ramki świateł i czekam na BH
Bob(E)k(30) - 2009-01-07, 20:50
Doszły i już wkoczyły na swoje miejsce Black Helle
Niebawem zrobię zdjęcia i wkleję.
Muszę podziękować Tedi'emu z BMW SYNDYKAT. Zaproponował mi kupno, wycofał aukcję z allegro i cierpliwie poczekał, aż zbiorę fundusz.
Bob(E)k(30) - 2009-01-07, 22:12
Gdyby ktoś chciał w weekend będę malował ramki świateł na czarno mam 7 sztuk to Pisać na PW cena do ustalenia, mi wyszło naprawdę fajnie.
Bob(E)k(30) - 2009-01-13, 22:26
Lampy przed założeniem na auto. Jak auto wróci z serwisu to zrobię Foty z przodu z założonymi Lampami.
Bob(E)k(30) - 2009-01-14, 15:02
Półka z roletą dziś do mnie dotarła, jak wyzdrowieję to będę zakładał. I Tu mam pytanie, ciężko jest zdjąć półkę?? Może macie jakieś rady
kilka fotek :
CyRyL - 2009-01-14, 19:32
nie ma tam żadnych dziwnych rozwiązań ... także pare min i zdjęte
widze zakupy robisz odpowiednie
Pietrek - 2009-01-15, 17:22
przy przekładaniu półek zdejmij najpierw oparcie kanapy
alexil - 2009-01-16, 13:19
Cytat: | przy przekładaniu półek zdejmij najpierw oparcie kanapy |
Dokładnie. Dużo łatwiej wyjdzie i jej nie połamiesz.
Bob(E)k(30) - 2009-01-16, 13:44
Już przełożyłem, w ogóle bez zdejmowania oparcia nie da się zdjąć półki, trzeba całą kanapę wymontować, bo żeby zdjąć i założyć półkę trzeba przełożyć pasy przez otwory.
Cała operacja zakończyła się sukcesem
JanekE30 - 2009-01-24, 08:09
Bobek, wczoraj od Szajbyy nabyłem Twoje byłe wahacze tylne od ety i stabilizator. Obiecuję, że będę się nimi dobrze opiekował i wczesną wiosną będą już śmigać z powrotem
Współczuję Ci z powodu poprzedniej beemki, nie chciałbym się znaleźć wtedy na Twoim miejscu. Gratuluję zakupu nowego śmigła. Do zobaczenia na jakimś spocie
Bob(E)k(30) - 2009-01-24, 10:49
JanekE30, Dzięki mam nadzieję że dobrze będą służyły. Właśnie o to mi chodziło, żeby poszła na części zamiast na żyletki. Do spotu
Szajbaa - 2009-01-24, 10:51
hehe te części to bedzie jej drugie życie
bobek a kiedy jakies ładne fotki całości sie pojawią??
Bob(E)k(30) - 2009-01-24, 14:40
miałem zamiar dziś coś wrzucić ale ... kolejna rzecz wymaga naprawy, oberwał się tłumik tuż za katalizatorem biednemu zawsze wiatr w oczy ... Niebawem fotki wstawię może jak pogoda będzie ...
Przecieka mi Bagażnik, zbiera się woda POTRZEBUJĘ POMOCY ! Zauważyłem że na samej klapie tam gdzie schowek z narzędziami zbiera się wilgoć i skrapla ... HELP
Kruczek - 2009-01-24, 14:47
u mnie to samo przy takiej pogodzie, pewnie uszczelka gdzieś pękła lub lampy puszczają
Bob(E)k(30) - 2009-01-24, 15:59
lampy nie puszczają bo to sprawdziłem czyli uszczelka, a czy znaczenie może mieć wyregulowania zamka??strasznie mi napier*** klapa jak się otwiera ...
Pietrek - 2009-01-25, 11:10
Sprawdź czy nie masz przerdzewiałych dziur w narożnikach przy szybie , pod uszczelką
Tak w ogóle to zdejmij uszczelką i obejrzyj czy nie przegniło pod nią
Bob(E)k(30) - 2009-01-25, 14:52
kilka fotek z nowymi gratami ... ale samochód brudny
a tutaj dwie siostry spod bloku
Mlody - 2009-01-25, 15:00
Przydały by sie jakieś ciemne kierunki
Szajbaa - 2009-01-27, 11:36
a gdzie bbs'y??
Bob(E)k(30) - 2009-01-27, 15:16
bbs'y czekają na opony i na lato zostały wyczyszczone i ręcznie wypolerowane
Bob(E)k(30) - 2009-01-27, 22:37
sesja na szybko ... ciemno się robiło
Z przykrością muszę stwierdzić że urwał mi się tłumik nie do naprawy pucha katalizatora się rozsypała i z powodu braku finansowego musiałem wspawać tłumik sportowy firmy KRZAK może macie jakieś rady co robić z wydechem, chciałbym żeby nie pierdział jak wieśniackie WRC ale żeby w miarę wyglądał i aby odgłos jego był normalny
tigre0070 - 2009-01-28, 18:36
Bob(E)k(30), to włóż ori od ISa...
Bob(E)k(30) - 2009-01-29, 01:44
tak chcę zrobić, za nowy chcieli 1200 uzbieram pieniądze i poszukam, jak wymieniać to całość od kolektora czy wspawać to co się urwało?
kavka - 2009-01-29, 14:47
Frantic ma wydech cały z Isa od kata do końca podobno w b.dobrym stanie no i napewno taniej niż nówka Miałem brać ale narazie nie mam kasy a Tobie może być przydatny Ewentualnie możesz coś pokombinować żeby wywalić środkowy i zamontować tylko końcowy z 2,5 l ktoś tak robił
Bob(E)k(30) - 2009-01-29, 18:05
LANDCAR mi zaproponował wydech od kata w bdb stanie
ale chwilowo brak funduszu
kavka - 2009-01-29, 18:55
No niestety wydech do ISa nawet na rynku wtórnym jest dość kosztowny
bono20002 - 2009-01-30, 16:35
Ja będę montował u siebie jakąs zgrabną dwururkę prawdopodobnie od 325 bedzie, Ciekawi mnie jak to chodzi...
Bobek, na alle , sporo zamienników po 130zł jest, ja zamiewrzam zakupic taki zamiennik od 325, do tego dospawac dwie ładne końcówki z kwasóweczki i bedzie cacy... (oczywiscie trzeba bedzie porzeźbić troche pod autem ale.....mam speca ) nie drogo a bedzie ładnie, zgrabnie .....byle nie za głośno ale nie sądzę
kavka - 2009-01-30, 18:13
Bono czekam na fotorelacje z Twoich prac bo już od dłuższego czasu kminie temat wydechu i ISie
Bob(E)k(30) - 2009-01-30, 18:25
bono20002, To jak uda Ci się to zrobić to pochwal się zdjęciami i opowiedz jak pracuje, i jaki odgłos daje, bo mój ten SPORTOWY buczący poprostu mnie irytuje a dwururkę może też bym w coś takiego zainwestował
bono20002 - 2009-02-02, 11:22
udać się uda napewno panowie, tylok czekam troche na cieplejsze dni nie mam zbyt dużego garażu
poza tym, co do wywalania środkowego tłumika, chyba jednak pozostanie, zrobię tylko końcowy z 325, bo ISy nie lubią przekombinowanych wydechów bo dostają po d..ie, jedyne co to kata nawet mogę powiedzieć, należy wyciąć
Bob(E)k(30) - 2009-02-22, 16:07
Niedawno odebrałem kierownicę ///M-Tech II, pozostaje mi ją obszyć tylko
Bob(E)k(30) - 2009-02-28, 15:32
Kilka fotek kiery ... na razie wygląda mało zachęcająco, ale będe zmuszony ją obszyć ... Będę musiał pozostawić tą sprawę Pani Wioletcie z ALLEGRO
Później wkleję zdjęcia po obszyciu i założeniu.
Jeszcze dziś Buka została wysprzątana i wymyta w środku. Niedługo powinna przyjść nerka (zgubiłem jedną) i emblemat 318 Is
Bob(E)k(30) - 2009-03-01, 22:05
Mieliśmy dziś w podwarszawskiej Zielonce bardzo piękną pogodę, pokusiłem się o małą sesję wraz z beemką brata
No i na razie to tak wygląda,
Mateusz - 2009-03-01, 23:28
nie za wysoka temp silnika?
Bob(E)k(30) - 2009-03-01, 23:33
przed malowaniem wskazówek była odrobinę za nisko, poprawiałem ją i pewnie za bardzo przesunąłem i pokazuje odrobinę za wysoko ale temp jest ok
Pietras - 2009-03-02, 17:59
kiera widze ładniutka a jak Pani Wioletta obszyje ladnie to juz wogule wypas
Bob(E)k(30) - 2009-03-08, 11:43
Emblemat 318 IS jest przygotowywany do założenia na klapę ...
WIKTOR - 2009-03-08, 11:56
Ale to z e36
Bob(E)k(30) - 2009-03-08, 12:04
WIKTOR, a to się czymś różni??
WIKTOR - 2009-03-08, 12:06
Bob(E)k(30) napisał/a: | WIKTOR, a to się czymś różni?? |
Ta czcionka jest inna w e36 taka bardziej pochyła.
Bob(E)k(30) - 2009-03-08, 17:39
mam pytanie do ludzi którzy znają się na IS'ach.
Jakie są mniej więcej koszta wymiany rozrządu, za 3tys. km wybije mi na liczniku 200 000 KM i chciałbym wymienić rozrząd, wyregulować zawory, wymienić olej świece, filtry, kable, wszystkie płyny eksploatacyjne ...
Chciałbym się psychicznie i materialnie przygotować na taką operację a nie wiem w granicach jakich kosztów się zmieszcze.
Pozdrawiam i z góry dziękuje
wojtaq - 2009-03-08, 22:23
płyny eksploatacyjne to moze z 200pln to samo olej i filtry
rozrzad to pewnie ok 1500
swiece ok 100 a kable ok 400-500
kavka - 2009-03-09, 12:11
W ISie są hydroregulatory więc zaworów nie wyregulujesz
Pietras - 2009-03-09, 19:02
wymiana oleju z filtrem oleju i powietrza ok. 150 zl. troche wydatkow masz ale dasz rade
bono20002 - 2009-03-10, 10:59
Bob(E)k(30) napisał/a: | mam pytanie do ludzi którzy znają się na IS'ach.
Jakie są mniej więcej koszta wymiany rozrządu, za 3tys. km wybije mi na liczniku 200 000 KM i chciałbym wymienić rozrząd, wyregulować zawory, wymienić olej świece, filtry, kable, wszystkie płyny eksploatacyjne ...
Chciałbym się psychicznie i materialnie przygotować na taką operację a nie wiem w granicach jakich kosztów się zmieszcze.
Pozdrawiam i z góry dziękuje |
Łańcuch ok 130zł
Napinacz 150zł
koło zębate na wałek 160zł
To Ci wystarczy bo zapewne jak masz przebieg ory to ślizgi masz dobre i reszte kół też . ale warto obadać
Do tego uszczelki pod obudowe rozrządu ok 70 zł
pod głowicę 100-180 zł ,zalezy jaka
uszczelka pod dekiel (pokrywe zaworów ) max 50zł
planowanie - 50zł -100zł
mozesz zmienic sruby do głowicy ale niekoniecznie, zmień tylko te które bedą zjechane ok 50-70 zł sztuka
no i robocizna , chyab ze sam robisz,
Jak potrafisz ogarnąć sobie zniżki czy coś w jakims sklepie to wyjdzie Cie z 500-600zł za graciory
Jak będziesz chciał ślizgi wymienic to dolicz jeszcze 500 zł ale zapewne nie bedziesz musiał , tak jak i reszty kół zębatych.
Dalej
Oliwa ; zalezy co lejesz , czy syntetyk, czy pół czy minerał ale ok 150 zł na bidę
filtr powietrza 30 zł
paliwa 80 zł
oleju 25 zł
do ukła chłodzącego.... od 20 zł
do skrzyni od 30 zł do xxx zł
do dyfra od 40 zł w górę
ATF do wspomy 15 zł za litr
kable od 300zł do 1200 zł
świece ok 80 zł NGK
Więc...licz
polecam Ci takze termostat zmienic jak bedziesz płyny w ukł zmieniał 30 zł nie zaszkodzi
zapewne w 1500 zł siewyrobisz z tym wszystkim , i patrz chłopaku realnie na świat trzeba szukać, a bedzie tanio i dobrze
Co do sklepów..polecam Ci FOTA, albo IC ,
wojtaq - 2009-03-10, 11:50
wg mnie jeśli silnik chodzi dobrze to po co ruszac wszystko niepotrzebnie ?
uszczelka pod dekiel to wydaje mi sie nie max 50pln bo nie zmienia sie samej uszczelki tylko jeszcze uszczeleczki takie 4 okragle zeby na swiece olej nie szedl bo pewnie one beda juz puszczaly
moze na poczatek sprawdz czy masz gdzies wycieki jakiś płynow i powymieniaj uszczelki tam gdzie sie leje , wlej nowy olej i plyn chlodniczy
pamietaj ze jak auto chodzi dobrze i masz ori podzespoły to lepiej zostawic
Bob(E)k(30) - 2009-03-10, 11:55
bono20002,
FOTA albo IC gdzie znajdę te sklepy
Pozdro.
Cypisek - 2009-03-10, 13:53
Bob(E)k(30) Najpierw rozbierz rozrząd i zobaczysz co jest do wymiany. Na pewno łańcuch i napinacz. Jeżeli koła zębate wałków mają ostre zęby to też do wymiany. Ale z drugiej strony jeżeli łańcuch jest cicho to po co się za to zabierać?
Bob(E)k(30) - 2009-03-10, 15:04
teraz coś zaczęło dziwnie klekotać myślałem że to zawory, ale to nie mogą być zawory i sam już nie wiem o co chodzi ...
bono20002 - 2009-03-10, 16:11
http://www.intercars.com.pl/
http://www.fota.pl/fota_pl/web/pl/
zapewne góra klekocze zobacz ile masz oleju to raz, a dwa .. ciekawe ile na tym oleju zrobił slinik IS=dużo świerzego oleju, inaczej się nie polubicie i zrazisz się do ISa
Bob(E)k(30) - 2009-03-10, 20:13
W takim razie co ile najlepiej wymieniać olej?
kavka - 2009-03-11, 00:01
Ja wymieniam na inspekcje więc co około 12 kkm
Bob(E)k(30) - 2009-03-11, 00:17
jeszcze dziś pojechałem na wymianę
nie wiedziałem co było wlane wiec wlałem CASTROL MAGNATEC 10w40 ... chyba tak dobrze nie pamiętam napewno pół syntetyk ... oraz wymiana filtrów powietrza i oleju. Może odrazu po oleju świece wymieniać?
bono20002 - 2009-03-11, 07:47
hmm, bobek..... tylko nie mów że pojechałeś i dałes komuś żeby Ci olej zmienili ? przecież sama przyjemność, a jaka radocha jak sam coś zrobisz echh,
Łukasz - 2009-03-11, 08:41
ja w każdym swoim aucie zmianiam 2 razy do roku olej i filtry - wiosna i przed zimą, wychodzi po jakieś 4-5 tys km może nadgorliwość, ale jak ganiam raczej krótkie trasy po mieście to ma to swoje uzasadnienie
Gniewek89 - 2009-03-11, 08:55
To ile tego oleju do ikarusa wchodzi
tigre0070 - 2009-03-11, 18:38
Bob(E)k(30), fotę masz na Łodygowej , a IC na 11 listopada
Bob(E)k(30) - 2009-04-12, 17:35
Świąteczna sesja z okazji Jajka
Pietras - 2009-04-13, 11:41
no wreszcie na feldze prezentuje sie znakomicie i caly czas sie błyszczy nice
Bob(E)k(30) - 2009-04-28, 19:36
Kolejny dobry nabytek który udało mi się wyrwać od naszego Kolegi KAREPA.
BMW SOUND SYSTEM na tylną półkę, wszystko działa głośniki grają pięknie
Pietrek - 2009-04-30, 04:55
Jakbyś kiedyś chciał sprzedać to ustawiam się pierwszy w kolejce
Bob(E)k(30) - 2009-04-30, 09:09
Pietrek, Bardzo chętnie bym zrobił podmiankę na czarne u Ciebie kolor by idealnie pasował.
MAJSU - 2009-04-30, 09:20
Bob(E)k(30) napisał/a: | głośniki grają pięknie
|
Prawie jak BOSE 20 letni karton Nokii potrafi wydobyć z siebie niesamowicie piękny dźwięk hehe
Ale sam rarytas konkretny
tigre0070 - 2009-05-04, 23:40
znam miejsce z fotek...szkoda ze nie wiedzialem , ktos by mnie przywiozl
Bob(E)k(30) - 2009-05-05, 13:55
tigre0070, Serdecznie zapraszam może jakaś wspólna sesja
Bob(E)k(30) - 2009-08-11, 17:25
Niestety rozstałem się z Moją czarną qp'tką ....
CyRyL - 2009-08-12, 07:45
czemu co będzie teraz
Szajbaa - 2009-08-12, 07:54
a coż to się stało??
Bob(E)k(30) - 2009-08-12, 11:29
w gruncie rzeczy nic się nie stało ... ale marzę o E24 albo o E30 bez dachu
CyRyL - 2009-08-13, 06:40
a marzenia trzeba realizować wszystko w tym temacie.
Pietras - 2009-08-15, 16:09
marzenia sie spelniaja i trzeba w nie wierzyc moje marzenia o E38 tez sie spelnia zycze powodzenia Bob
|
|