BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

FELUNEK - BMW E30... i 18" calowe felgi ?

Menel - 2004-12-25, 20:09
Temat postu: BMW E30... i 18" calowe felgi ?
mam do was pytanie..
moze ktos wie jakie samochody jezdza u nas na seryjnych alufelgach 18 cali z otworami 4x100 ?? ? chodzi mi tez zeby szerokosc felgi nie byla wieksza niz 8.5 cala
chce po zimie takie alu (uzywane oczywiscie ze wzgledu na cene) zalozyc do swojej e30tki i nie znalazlem zadnych kol 18 calowych 4x100 (np.na allegro).wszystkie nowsze auta juz robia 5 otworow.z oponami nie ma takiego problemu.komplet uzywanych to okolo 500zl.
tutaj pare linkow do e30tek na 18tkach...
http://www.behindmatrix.c...0390/f00390.htm
http://www.behindmatrix.c...0669/f00669.htm
http://www.behindmatrix.c...0837/f00837.htm

i czy w ogole ktos jezdzi w polsce e30tka na 18tkach ?? ?

pozdro

Pawel-e30 - 2004-12-25, 20:18

yyyyyyyy aaaaaaa 18cali :shock:

a poco ci takie duże felgi pchać do e30-stki?
Chcesz poprostu po mieście się polansować czy wsadzasz większe tarcze oraz dociski i ci się to nie mieści ?

Jezeli chcesz się tylko polansować to na nasze drogi do e30 17-nastki w zupełności wystarczą i tak już się strasznie na 17-nastkach jezdzi :wink:

cinek_sw - 2004-12-25, 20:22

w Polsce na 18-tkach, oj duże ryzyko, trzeba omijać każdą dziurę wielkim łukiem :D , sam chciałem 16' ewentualnie 17' ale 18' to naprawde ciężko znaleźć...

tak jak Paweł pisze 17' to max na nasze warunki 8)

Bruner - 2004-12-25, 20:31

Fiaty i Ople maja taki sam rozstaw, moze np cos od Omegi by przypasilo? Stare passaty (nie znam sie na VW, chyba B3 albo B4) tez mialy jeszcze 4 sruby. Ale seryjnie to w nich chyba takich wielkich kol nie bylo.
Gasper - 2004-12-25, 20:51

Kurcze, 17'' już wyglądają na duże, ale 18'' moim zdaniem są po prostu nie proporcjonalne do wielkości całej E30. Poza tym nie wiem czy za 500zł znajdziesz komplet opon, które mają dość niski profil do E30. To nie problem wsadzić najtańsze balony i przerobić tak błotniki, aby weszly koła... Pomyśl tylko jak to będzie wyglądać. Profil musi być zaj.....e niski.
:roll: Myslę też, że wsadzając takie duże koła (17 albo 18") trzeba mieć konkretnie zglebione auto, bo inaczej będzie wyglądać jak terenówka...

Gasper - 2004-12-25, 21:00

Bruner napisał/a:
Fiaty i Ople maja taki sam rozstaw, moze np cos od Omegi by przypasilo? Stare passaty (nie znam sie na VW, chyba B3 albo B4) tez mialy jeszcze 4 sruby. Ale seryjnie to w nich chyba takich wielkich kol nie bylo.

Fiaty mają rozstaw 4*98mm a omegi na 5 śrub. Ze względu na to, że malo jest felg 18'' 4x100, Niemcy na przykład przerabiają piasty na 5 śrub. Uzywają części od E36...
http://www.behindmatrix.c...0462/f00462.htm
http://www.schwarzone.de/...1145/f01145.htm
http://www.behindmatrix.c...0036/f00036.htm

Kupa roboty jednym słowem.

ArtiBig - 2004-12-25, 21:16

ja miałem u siebie 17 na 8 cali 215na 45 et 38 z dystansami 5mm firmy AZEV fazerskie 5 ramienne bajer ale:

po pierwsze ocierały opony o nadkolaod wewnątrz przy skrecie
po drugie na wybojach ocierały o amortyzatory i jak duza dziura sie trafiła o rant nadkola niszcząc opone
po trzecie owiele gorsze przyspieszenie i o 2 litry wieksze zuzycie gazu gdyz na 17 nieschodziła mi poniezej 13 na trasie
teraz na 15 na trasie bieze 10 gazu
po czwarte padło łozysko z przodu a ze trzeba je wymieniac z piasta to kosztowało mnie to 300zł

wiec teraz jezdze na stylowych szprychowanych felach 15 et 20 z szerokim rantem i bardziej mi sie auto podoba bo 17 rantu niemiały :D

Menel - 2004-12-25, 21:16

Cytat:
Myslę też, że wsadzając takie duże koła (17 albo 18") trzeba mieć konkretnie zglebione auto,

wlasnie nie.mialem juz dwa rodzaje 17"i na zglebowanym zawieszeniu max profil na przod wchodzil 205x45 lub 215x40 ale np.juz 215x45 wszedl i...przy skrecie obcierala opona o rant.wiec jak podwyzszylem sprezyne(przy czym calosc poszla do gory )moglem zakladac 205x50x17.
nie chodzi mi o zaden lans
nienawidze spoilerow i robienia wiochy z auta ale zrobienie seryjnej e30tki tylko na wiekszych alu(np.18") bo 17" to juz stary temat dla mnie chyba nie jest tak wiesniackie.nie zaloze lamp ala lexus,glosnego buczacego wydechu,naklejek na bok auta itd.
co do wygody na 17" nie bylo tak zle.kwestia czasu i przyzwyczajenia sie.wiadomo predkosc zmniejszylem i wieksza uwage przywiazywalem do drog ale za to ...przepisow nie lamalem.
napisalem ten post bo moze ktos przede mna zauwazy 18" 4x100

Menel - 2004-12-25, 21:27

Cytat:
Stare passaty (nie znam sie na VW, chyba B3 albo B4)

vw I ,II i III byly na cztery,IV juz na piec .B3 i B4 na cztery ale chyba cos okolo 108.
mam kumpla w pruszkowie ktory ma e30 cabrio i przerabial zawieche na 5 otworow(zbyt duze koszta) i dlatego szukam standartowego roztawu.jak juz zrealizuje moje plany to oczywiscie dam tu znac. jak nie bedzie cos mi pasowalo to sprzedam na allegro.tam wszystko zchodzi :wink:

Pawel-e30 - 2004-12-25, 22:01

Gadałem dosyć niedawno z twoim kumplem :wink:

A co do tych felg to nie zapominajcie jeszcze o ET przeciesz widomo że jedna będzie schowana bardziej do srodka a inna bardziej wystawiona na zewnątrz.

Menel pisałeś coś o podniesieniu auta a jak to się zachowuje na zakrętach nie będą ci dobijać koła?
Ja bym na twoim miejscu wolał wachacze od compacta e36 włożyć i felgi z e46///M :wink:

Bruner - 2004-12-25, 23:10

menel napisał/a:
Cytat:
Stare passaty (nie znam sie na VW, chyba B3 albo B4)

vw I ,II i III byly na cztery,IV juz na piec .B3 i B4 na cztery ale chyba cos okolo 108.

B3 na 100% ma taki sam rozstaw jak E30, mam na felgach z takiego paska zimowki. Nie jestem pewien co do B4.

Menel - 2004-12-25, 23:29

Cytat:
A co do tych felg to nie zapominajcie jeszcze o ET przeciesz widomo że jedna będzie schowana bardziej do srodka a inna bardziej wystawiona na zewnątrz

no wlasnie zawsze 17" mialem z et20 i nie potrzebowalem dystansow.po wlozeniu takiej gumy w miedzy sprezyny podniosl mi sie o okolo 1.5 cm i nic nie obcieralo,nie dobijalo itd (opona 205x40x17 a felga 17x7.5).

Cytat:
Ja bym na twoim miejscu wolał wachacze od compacta e36 włożyć i felgi z e46///M

hmmm..brak takich funduszy :? same alu od e46///M sporo kosztuja.raczej bede szukal felg z tanszego rocznikowo auta (90-95)

Cytat:
B3 na 100% ma taki sam rozstaw jak E30, mam na felgach z takiego paska zimowki. Nie jestem pewien co do B4.

hmm..myslalem ze B3 to tak samo jak B4

kicha - 2004-12-26, 13:50

Moje zdanie jest takie ze do poczciwego kwadracika najlepszym rozwiazaniem sa felgi 16 calowe. I ladnie wygladaja na aucie i nie ma zadnych problemow z ocieraniem podczas zakretow itp., ale podkreslam ze to tylko moje zdanie. Sam na lato bede szukal jakis 16'tek bo obecnie mam 15 z czego jedna juz sie nadaje tylko do walcowania (dzieki poprzedniemu wlascicielowi ktory nie wiem jak ale wykrzywil ja w 3 miejscach od wewnatrz) i dzieki czemu narazilem sie w tym miesiacu na niezle koszta. :D
BADYL - 2004-12-26, 14:30

Ja miałem poprzednie felgi AZEV 17 kapiec z przdu 235/35 a z tyły 245/40 i powiem ze do :cenzura: z jazda - a wogole to felgi były popękane od dziur na jezdniach.

Po wawie natomiast jeżdzi E30 Czerwona i ma 18 załozone do siebie.

Menel - 2004-12-26, 14:45

Cytat:
Po wawie natomiast jeżdzi E30 Czerwona i ma 18 załozone do siebie.

czy chodzi ci o beemke MAXA? bo jezeli tak to emki maja inne nadkola i mniej problemow jest z upchnieciem tam wiekszych kol

loko - 2004-12-26, 14:54

beemka maxa to nie emka tylko zrobiona na enkę co i ty możesz zrobić ze swoimi błotnikami :-)
BADYL - 2004-12-26, 15:06

loko napisał/a:
beemka maxa to nie emka tylko zrobiona na enkę co i ty możesz zrobić ze swoimi błotnikami :-)

Akurat LOKO to była kiedys eMka tam jest silnik inny poprostu.

A nie mówiem o tej czerwonej ta miała silnik 2,8 M30.

loko - 2004-12-26, 15:14

no to pokręciłem... ale błotniki i tak może sobie poszerzyc. co do beemki maxa to i tak chylę czola za wygląd :-) żeby jeszcze jeździła szybciej :-)
Menel - 2004-12-26, 15:17

Cytat:
beemka maxa to nie emka tylko zrobiona na enkę

a czy ja napisalem ze to emka? napisalem beemka MAXA...poza tym ze siedzi tam inny motor a nie mpower to chyba nie tak zle.i tak ma tam okolo 190 kucy.reszta jest od emki.blacha,zawiecha,srodek(porazka sa tylko tylne lampy ale to juz kwestia jego gustu).najwazniejsze ze dba o nia,nie katuje jej, nie przynosi hanby(na ulicach) dla znaczka bialo niebieskiego :wink:
u mnie ma respect dla tej pieknosci :wink:

Menel - 2004-12-26, 15:22

sorki za poprzedniego posta ale dlugo go wysylalem i powtarza sie watek. :wink:
co do tej czerwonej na 18" to masz na mysli ta na waskiej lampie i z mtechnikiem I z przodu? :wink:

BADYL - 2004-12-26, 15:26

menel napisał/a:
sorki za poprzedniego posta ale dlugo go wysylalem i powtarza sie watek. :wink:
co do tej czerwonej na 18" to masz na mysli ta na waskiej lampie i z mtechnikiem I z przodu? :wink:

loko - 2004-12-26, 15:32

ładnie wygląda na 18" ale nie na tych :-) takie to według mnie wogóle nie pasują do bmw...
Menel - 2004-12-26, 15:39

hehehe :P :P :P przeciez to nie 18" tylko 17" :wink:
i poza tym byla moja wlasnoscia kiedys :wink:

BADYL - 2004-12-26, 15:45

menel napisał/a:
hehehe :P :P :P przeciez to nie 18" tylko 17" :wink:
i poza tym byla moja wlasnoscia kiedys :wink:

No popatrz to widocznie z którys własicieli lansował sie tym ze to były 18 mój zonk.

rogaś318 - 2004-12-26, 16:57

Felgi tej na zdjeciach powyzej sa, jka dla mnie, troche za obłe. Jakby nie p0atrzeć nasze fury są trochę kanciaste i takie felgi kłócą się z nadwoziem. Mi podobają się o trochę bardziej "ciosanym" wzorze. Ale takiego rozmiaru i tak bym nie włożył bo tu gdzie jeżdżę to 16" bywa za dużo- kuzyn w Lancii Dedrze 2.0 turbo miał 16" i dwa razy je zmieniał.. :evil: :x Za duże dziury są w mojej okolicy. :(
Menel - 2004-12-26, 17:26

oczywiscie mowilem o wlasnosci calej tej e30 2.8
Anonymous - 2004-12-26, 17:26

ja nie wiem wy smigacie wysokimi betami na max 15 calowych felgach!!1
jakto wyglada? jak 318 mojego dziadka! wlasciciel tej czerwone e30 pokazal prawdziwa szkole niemieckiego tuning czyli zglebowana furka i duze felgi! wy mu poprostu zazdroscicie..... hehe

kazik - 2004-12-26, 19:08

Cytat:
ja nie wiem wy smigacie wysokimi betami na max 15 calowych felgach!!1
jakto wyglada? jak 318 mojego dziadka! wlasciciel tej czerwone e30 pokazal prawdziwa szkole niemieckiego tuning czyli zglebowana furka i duze felgi! wy mu poprostu zazdroscicie..... hehe

Zazdrość -troche to śmieszne.U mnie w garażu leżą Azevy 17" i niska zawiacha.A ja fakt śmigam na 14" stalówkach i seryjnych sprężynach ale właśnie ŚMIGAM a nie przetaczam się 20km/h uważając na każdą dziurke i koleiny.Fakt zgodze się z tym że auto na niskim zawieszeniu i dużych kołach fajnie wygląda ale tylko wygląda bo do jazdy na codzień się nie nadaje.

Menel - 2004-12-26, 20:26

troche rozumiem nowego kolege V12 piszac o 15".zauwazylem ze wiekszosc z was to raczej zapie...ala swoimi beemkami na co dzien i chyba macie w swojej okolicy drogi o podlozu podobnym jak w kjsach a wiadomo tam raczej na 17" i profilu opony 35 sie nie pojezdzi.ja na codzien na szczescie nigdzie sie nie musze spieszyc,drogi raczej sa rowne,wszystki asfaltowe,bez wybojow itd.a jak mam ochote na drifting to wybieram sprawdzone zakrety :wink: jak kiedys bylem w modlinie to tez no problem i zmienilem faktycznie kolka na 14". po warszawie naprawde mozna bezproblemowo poruszac sie na 17"
nastepne pytanie:widzialem w jastrzebiej gorze e30 niebieska chyba z krakowa i byla na 18"(zwykla zawiecha na 4 sruby).moze ktos ja zna?

Anonymous - 2004-12-27, 00:54

Do kolegi "kazika" czy jakos tak!
pewnie!! masz taki zawias i to jeszcze pewnie gwint KW wariant 3 i smigasz na seryjnych sprezynach a te felgi 17" to sobie zalozysz jak kupisz komplet hamulcowy MOVIT!
panowie umowmy sie mozna jezdzic po dziurach na 17" i to z opona 205/40/17 po polskich drogach ale sama felga i opona o niskim profilu to niekoniecznie powod do uszkodzenia tych elementow! moze wy jezdziliscie na takich felgach na zwyklych amorkach i poucinanych sprezynach prosto z firmy "KOWAL- tanio" albo na 15letnich bilsteinach czy koni! do takich felg na nasze drogi trzeba miec pozadny zawias jak KW, czy H&R- mowie oczywiscie o gwincie, jezeli ustawisz dobrze takie zawieszenie nie ma problemu zeby poruszac sie po polskich drogach! wiem bo sam jezdzilem e30 na takich felgach....
Wiec coz koledzy tuning to nie jest gra w bierki tylko droga zabawa.....
i kazdy wydatek trzeba przemyslec....

Menel - 2004-12-27, 01:42

Cytat:
wiem bo sam jezdzilem e30 na takich felgach....

uuuuuf...w koncu ktos kto mnie rozumie...(V12) :roll:

Marcin - 2004-12-27, 01:48

V12 napisał/a:

Dzieki stary za przekazanie takiej madrosci ludowej nam biednym maluczkim pseudotuningowcom. Bez ciebie nigdy nie dalibysmy sobie rady.........
Sorki ale drazni mnie wywyzszajacy ton twojej wypowiedzi. Jak na razie przeczytalem kilka twoich postow i juz mam wrazenie, ze jestes jednym z typowych cwaniaczkow typu BMW Bad Boys.

e-30 - 2004-12-27, 01:51

16 cali najlepesze do e30 205\55 ale dla lepszych osiągów 14cali:)
Menel - 2004-12-27, 01:58

Cytat:
Sorki ale drazni mnie wywyzszajacy ton twojej wypowiedzi.

moim zdaniem nie chodzi napewno o ciebie MCINEK bo twoj rekinek jest zajebista seria :wink: .w dobrym guscie zrobiony itd .nie chce mi sie teraz szukac jaki masz tam silniczek ale jak to poczciwe 2.3 to uklon bo mialem taka z 6 lat temu i zwinna to maszynka :wink:
niektorzy robia german style w e30 tzn max gleba i max fele a ty poleciales w german style oldsmobile :wink: +dla ciebie

Gasper - 2004-12-27, 02:12

O ile wiem, ogólnie pojęty German Style nie zawiera w sobie max wielkich felg... Zajrzyjcie na www.e30.de. Tam akurat większość aut ma fele 16 calowe z dużym rantem + mocna gleba. Sam robię autko w tym stylu i też wybrałem szerokie 16. Mało kto montuje 18.
Marcin - 2004-12-27, 02:19

menel napisał/a:
Cytat:
Sorki ale drazni mnie wywyzszajacy ton twojej wypowiedzi.

moim zdaniem nie chodzi napewno o ciebie MCINEK bo twoj rekinek jest zajebista seria :wink: .w dobrym guscie zrobiony itd .nie chce mi sie teraz szukac jaki masz tam silniczek ale jak to poczciwe 2.3 to uklon bo mialem taka z 6 lat temu i zwinna to maszynka :wink:
niektorzy robia german style w e30 tzn max gleba i max fele a ty poleciales w german style oldsmobile :wink: +dla ciebie

Menel mi wcale nie chodzilo o to czy V12 kierowal swoje slowa do mnie tylko o to, ze wyjechal do forumowiczow jak do wiejskich tuningowcow, nie majac pojecia jakimi ludzmi w rzeczywistosci sa.

PS. Dzieki za mile slowa dla mojego rekina. Tak to jest oryginalne 323i.

Pawel-e30 - 2004-12-27, 17:47

Dlaczego ten temat się znajduje na tym forum?????????
Przeciesz menel zadał techniczne pytanie :wink:

V12 a ty nie gustujesz w ospoilerowaniu riger? :twisted: he
Pochwal się czym jezdzisz :wink:

duchPW - 2004-12-27, 18:18

Paweł-E30 napisał/a:
Przeciesz menel zadał techniczne pytanie
- pytanie było jak najbardziej techniczne, ale sie OT zrobił - patrz wyżej - to topic o gustach... więc po metamorfozie tematu zamiast go zamykać - przerzuciłem - i niech sie rozwija w obranym kierunku - nie oceniam

a przy okazji - jak dla mnie 18'' są za duże i nie pasują do tego modelu aż tak jak 15-16''... ewentualnie 17'' (jak ktoś bardzo musi), ale to tylko moja opinia - nie wyrok :wink:

Menel - 2004-12-27, 18:24

Cytat:
Przeciesz menel zadał techniczne pytanie

kiedys bylo w technicznym ale ktos je wy..bal :?
zadalem je w technicznym bo chcialem sie dowiedziec tez o takie sprawy z nim zwiazane np.czy szukac 18" 4x100 czy zmieniac zawieche i szukac 5x120 itd itd
jednak za bardzo mi nie pomozecie to zadam to pytanie na forum www.e30.de tylko musze poszukac kolezanki znajacej j.niemiecki :?
ze wzgledu na brak 18" 4x100 zostane chyba raczej przy 17" tyl ponad 9.5(kirka fajnie wygladala na 17" zeby nie te balerony rigera :wink: )

I CHLOPAKI ...NIE KLOCIC MI SIE TUTAJ BO NIE PO TO JEST TEN TEMAT.NA PRIVA SOBIE WALCIE BO ZARAZ PRZEZ WAS MODERATOR JUZ NIE PRZENIESIE TEMATU TYLKO GO WY..BIE!!

Pawel-e30 - 2004-12-27, 18:57

co do kirka rigerów to były zajebi...e na fotkach he chyba dumny był z ich posiadania :lol:

Ps. nikt się nie kłuci zadałem pytanie a Piotrek odpowiedział przeceisz poto jest forum :lol:

Menel - 2004-12-27, 19:03

JEEEEEEEEEEEEEST!!! w koncu znalazlem po kilku miesiacach poszukiwan :twisted: :twisted: :twisted:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=38372979

...i musze poszukac lepszej pracy zeby do nich dorobic :evil: :evil: :evil:

Miki - 2004-12-27, 19:29

menel napisał/a:

ladniutkie :P

bachus - 2004-12-27, 19:33

tak się wtrące.. wydawało mi sie ze typowy german to było nisko, szeroko ale na "małych felgach" - z tego co widziałem na niemieckich zlotach więcej było e30 na 15 z rantem czy golfów na 13 z rantem a nawet takich z jeszcze mniejszymi. sliczne beemki ciągnące niemalze brzuszkiem po ziemi :) - ja np wymysliłem ostatnio ze E28 postawie na maluskich :P 15" z oponkami o niskim profilu...

aha widziałem tez moni morisa na felgach szerokasnych w chromie o rozmairze ... 10" !! auto budował znajomy (wlasciwie bardziej ojca niz moj) przez 5 lat, miało litrowy silnik i jezdziło dorównując E30 320 ;] sprzedane za 6500,- (z lat 70)

Anonymous - 2004-12-27, 19:39

do Mcinek: piszesz ze nie wiem jacy jestescie w rzeczywistosci a sam jedziesz mi ze jestem "cwaniaczkiem"
kocham bmw i wiesz mi ze wiem o czym pisze!

acha i jakis kolega pytal czy lubie te ochydne balerony rieger'a
wiec odpowiadam NIE
a czym jezdze? popatrz na moj profil i zgadnij!
ogolnie chlopaki bez urazy!!!!!
wyluzujcie troche

Miki - 2004-12-27, 19:41

bachus napisał/a:

aha widziałem tez moni morisa na felgach szerokasnych w chromie o rozmairze ... 10" !!

z tego co kojarze mini mialo 10" w serii nie wiem tylko jak z szerokością...

bachus - 2004-12-27, 20:37

mi sie wydaje ze w serii były chyba 12 cali ale moze sie myle
Menel - 2004-12-27, 21:35

sorki ale powalil mi sie post to go skasowalem i jest nizej...chyba...
mocry - 2004-12-27, 21:36

Cytat:

Fajne te fele! Jestem bardzo ciekawy jak na nich wyglada e30stka. Menel jak sobie je zakupisz to koniecznie pochwal sie zdjeciam autka :wink:

Moim zdaniem takie duze fele to super sprawa. Bardzo mi sie podobaja autka np na 18'. Tyle, ze u nas to jest nieporozumienie... po1)falgi kosztuja majatek, po2)zaraz ci ukradna :) po3)nasze wspaniale drogi... zaraz jest po ladnych felach :?

Menel - 2004-12-27, 21:44

Cytat:
z tego co widziałem na niemieckich zlotach więcej było e30 na 15 z rantem

nie zgodze sie ! przykladem jest www.e30.de gdzie faktycznie najwiecej jest e30tek na 16x9,sporo jest na 17x9 ale na 15"??? na 15" ta sa tylko cywile tj.zwykla seria,bez dokladek pod zderzakami i na bbs 7x15.
napisales tez o golfach na 13" i jeszcze mniejszych...o tych to sie nawet nie wypowiadam...phiiii (widziales kiedy e30 na 13"? ) hehe..na 14" nawet nie znajdziesz chyba na e30.de (chodzi mi o te z parapetem min.8 cali)

a musze sie pochwalic ze przez ten moj post skontaktowal sie ze mna facet i zaproponowal mi na lato pokrycie polowy kosztow alu 18" jezeli bede na nich jezdzic +jego reklama firmy na mojej e30tce(importer felg z wloch) :wink:

Menel - 2004-12-27, 21:51

eee..no raczej sie zdecyduje bo komplet kosztuje okolo 3500zl.ja daje 1600 a on reszte no i jeszcze ta reklama :? ale moze bedzie spoko to ujdzie w tloku...
inni maja bzika na punkcie np.turbin w zwyklej e30 (chyba nie ma takiej w kraju) a ja chce byc jednym z pierwszych na 18" i tyle...

ps.znowu znikla mi wypowiedz pawla z grochowa a moje slowa sie tycza wlasnie jego...co tu sie dzieje?moze ja mam jakies haluksy :?: jakies grzybki fajne zjadlem nie chcaco? :?:

kazik - 2004-12-27, 23:04

menel naprawde dobrze sie zastanów nad tymi 18".Do takich felg jedyny sensowny profil to 30 albo i nawet 25 bo na profilu 40 lub 45 auto będzie wygladać jak terenówka.A na czymś takim nie da się jeździć po polskich drogach,każda najmniejsza dziura i po feldze a o krawężnikach juz nie wspomne.Chyba że masz to auto tylko na pokaz i będziesz je woził na lawecie to wtedy to inna sprawa

v12 napisał
Cytat:
pewnie!! masz taki zawias i to jeszcze pewnie gwint KW wariant 3 i smigasz na seryjnych sprezynach a te felgi 17" to sobie zalozysz jak kupisz komplet hamulcowy MOVIT!
panowie umowmy sie mozna jezdzic po dziurach na 17" i to z opona 205/40/17 po polskich drogach ale sama felga i opona o niskim profilu to niekoniecznie powod do uszkodzenia tych elementow! moze wy jezdziliscie na takich felgach na zwyklych amorkach i poucinanych sprezynach prosto z firmy "KOWAL- tanio" albo na 15letnich bilsteinach czy koni! do takich felg na nasze drogi trzeba miec pozadny zawias jak KW, czy H&R- mowie oczywiscie o gwincie, jezeli ustawisz dobrze takie zawieszenie nie ma problemu zeby poruszac sie po polskich drogach! wiem bo sam jezdzilem e30 na takich felgach....
Cytat:

do v12
Stary nie znasz mnie a już mnie obrażasz.W życiu nie obcielem ani jednej sprężyny a z 15letnich amorów to robie co najwyżej przecinaki.Dla mnie tuning to nie tylko duże fele i niski zawias(co mi z tego jeśli będe musiał jeżdzić 30km/h patrzeć tylko na której dziurze rozwale felge)Ja autem wole jeżdzić,paslić gume ścigać się,niż siedzieć z kumplami przy piwie przechwalając sie ile to ono ma koni i jak szybko :cenzura: umilając sobie w ten sposub czas w kturym zaprzyjaźniony warsztat wyprostuje mi felge lub zmienirozwaloną miske olejową.
A w gatke typu
Cytat:
panowie umowmy sie mozna jezdzic po dziurach na 17" i to z opona 205/40/17 po polskich drogach ale sama felga i opona o niskim profilu to niekoniecznie powod do uszkodzenia tych elementow!
to chyba sam nie wierzysz skoro pisasz że jeździleś już na 17".
Dla mnie taka gadka to poprostu kłamstwo .Mam już nie jeden komplet felg na koncie(dlatego nie zakładam tych 17" tylko mam je zamiar sprzedać)i wiem że wcale nie czeba się natrudzić żeby rozwalić 15" a co dopiero 17".Chyba że chodzi ci o jazde w niedziele do kościoła z prędkością 20 km/h to wtedy może żeczywiście troche czasu na nich"pojeździsz"

kazik - 2004-12-27, 23:06

Co jest z tym forum?
posty musze wysyłać 3 razy a i tak zaznacza mi wszystko jako cytat :(

Menel - 2004-12-28, 18:20

no wlasnie cos sie je.ie z tym forum bo mi tez cytaty wyskakuja...

a co do 17" to juz mowilem..nie szczyce sie tak bardzo ze mieszkam w stolicy ale jest mi tu dobrze i jezdze "swoimi drogami" gdzie nie ma dziur ,raczej spokojnie ,predkosc mam nizsza od waszych bo...tak jak sie podpisuje . E30 LOWRIDER :wink:
do kosciola nie jezdze bo nie jestem wierzacy .
wspomniales ze mam autko na pokaz..faktycznie :!: przyznam sie ze tak raczej jest.co dwa dni jezdze na myjnie tzw.slonia czy carmana(bezdotykowa).nie dopuszcze do tego aby moja beemka byla gdzies brudna.plaka do kokpitu zuzywam jednego na tydzien.
palic gumy jak ktos napisal to nie w moim stylu.po co :?: scigac sie :?: owszem ale w modlinie na 14".
pisk ze swiatel to dla mnie tzw.dresiarstwo.
z kumplami pic browar :?: a jakby inaczej :twisted: zawsze i wszedzie aby na swoim osiedlu i raczej u kogos na kwadracie(nie mylic z e30)
miski olejowej nie da sie rozwalic bo mam oslone.
felg nie naprawialem jeszcze bo zawsze mam na 17" opony 205x40 i 215x40 i przy dobrym zawiasie nawet dziura (ktorych i tak nie ma w warszawie) nie rozwali ani opony,ani felgi.krawezniki faktycznie sa moim wrogiem i nie musze parkowac tam gdzie one sie znajduja.parkingi sa od tego..czasami delikatnie da sie podjechac jak juz trzeba.poza tym mam dokladke mtechnika ktora zawadza najpierw o krawerek informujac mnie ze w tym miejscu jest za wysoki i nie podjade sobie 8)
:wink: :wink: :wink: pozdro

Menel - 2004-12-28, 21:31

aha..pare wypowiedzi wyzej jest zdjecie wstawione przez kirka mojej czerwonej e30tki na 17" oponki 205x40 i co?tak zle?(tzn.bardzo niski profil?)...przeciez normalnie wyglada i o wiele ladniej wygladaly te felgi jak jezdzilem bez kapsli srodkowych...
Marcin e30 - 2004-12-28, 23:13

V12 napisał/a:
a czym jezdze? popatrz na moj profil i zgadnij!

jesli sie myle to mnie poprawcie ale to mi wygląda na serie 8 :D

ps. nie krzyczcie :D

center - 2004-12-28, 23:36

jak dla mnie to nowa 7....:)
Menel - 2004-12-28, 23:36

jak bylem u kumpla w pruszkowie tego od cabrio 325(znacie go) to pokazywal mi kozacka 750 E32 na alu 18" i szerokosc tylnej felgi to 11.5 z parapetem gdzie chowala mi sie stopa :twisted:
zbieg okolicznosci bo akurat byla srebrna a V12 jak widac ma srebrna...

Marcin - 2004-12-29, 00:12

Obstawiam 850i :D
Daniel e-28 - 2004-12-29, 00:23

też myśle ze to 8-mka
Anonymous - 2004-12-29, 00:52

zgadza sie to 850ci ale niestety juz jej nie mam,milalem mega dzwona
ta piekna strzala, teraz 750 e32 i jestem baaaaaaaaaaaaardzo zadowolony!!!!
8) 8)

Anonymous - 2004-12-29, 00:55

acha MENEL to faktycznie byla moja v12'stka
pozdro

Menel - 2004-12-29, 01:12

hehe ...ale mial kumpel nosa...szkoda ze sie nie znamy i masz inny roztaw srub bo przymierzylbym do swojej malutkiej e30tki twoje 18"wiem ze za szerokie bo napewno nie wejda mi 11.5 calowe na tyl ale.... :wink: kurde wyglad bylby kozacki z taaaakim parapetem
poza tym to wolalem dlugo sie nie krecic przy tej 750tce bo wiadomo jacy bezkarkowcy takimi jezdza...bez obrazy
walnij do mnie na priva bo jak handlujesz autami to moze mi szybko sciagniesz przed wejsciem ustawy po kolezensku (niby) jakas 325(24v) w touringu koniecznie tez czarna... :wink:
pozdro

Scigany - 2004-12-29, 12:02

a ja mam takie zapytanie, jak bedzie wygladala E30 1.8i z 16" np AZEVami na standardowym zawieszeniu ? chce zakupic jakies fele, w oko mi wpadly AZEVy 16" tylko sie zastanawiam czy to bedzie ladnie wygladalo, czy bede musial obnizac auto. Teraz mi sie wygodnie jezdzi, i chcialbym aby tak bylo, bo przed 1,5 roku jezdzilem GTI Pirelli ktory mial kilka centymetrow do gleby i z wygodnym jezdzeniem to nie mial nic wspolnego. Dlatego chcialbym pozostac przy wygodzie jaka jest jezdzenie BMW, ale nie wiem tez jak beda wygladaly fele wieksze o 2" od tych co teraz mam na standardowym zawieszeniu. Przeciez ta szpara miedzy opona a nadkolem jest okropnie ogromna. Sa jakies sprezynki ktore nieznacznie obnizaja ?
Anonymous - 2004-12-29, 18:06

brawo wreszcie ktos chce wieksze felgi niz 15 cali!
a sprezynki mozna np "eibach" obnizaja o 30mm a koszt 600zl noweczki!!
polecam!!

chlopcy bierzcie przyklad zkolegi zakladajcie duuuuuze kola 8) 8) 8)

Marcin - 2004-12-29, 22:57

Scigany napisał/a:
Teraz mi sie wygodnie jezdzi, i chcialbym aby tak bylo,

Juz samo zalzenie wiekszych felg spowoduje wyrazne obnizenie komfortu jazdy. Przeciez opona o duzym profilu pochlania znacznie wiecej drgan spowodowanych nierownosciami niz opona niskoprofilowa zalozona na 16".
Ale ja jestem za duzymi felgami :D

Miki - 2005-01-02, 00:06

a jak wam te sie podobaja? mam nadzieje ze to 18-tki bo jakos opisu autka brak :?

Miki - 2005-01-02, 00:07

niee to jednak 17-yki chyba raczej. sorki.
cinek_sw - 2005-01-02, 11:04

no nie wiem, ciężko stwierdzić na moje oko to równie dobrze mogą być 18-tki...... ale na oko to jeden umarł hihi :D
Menel - 2005-01-02, 13:59

100% nie 18" a tyl cos krzywo stoi..czyzby az taki negatyw? i glaba moglaby byc wieksza !
ChriS - 2005-01-02, 16:32

Tył faktycznie w dużym negatywie,może to fotomontaż?Czasami złudzenie optyczne powoduje,że felgi wydają się mniejsze niż są naprawdę.Sam mam 9x16,ale może zmienię na 8x17-a gleba już jest(-40mm)Pzdr.[/list]
Gasper - 2005-01-02, 17:33

menel napisał/a:
100% nie 18" a tyl cos krzywo stoi..czyzby az taki negatyw? i glaba moglaby byc wieksza !

Może to zdjęcie było źle zeskanowane i dlatego tylne koło jest krzywe...

Pawel-e30 - 2005-01-02, 18:08

Menel jak ubieżesz beemke w 18-nastki to daj znać chętnie bym zobaczył jak będzie e-30 wyglądać na takich felgach :wink:
Menel - 2005-01-02, 19:26

spoko pawel...tak jak mowilem..jak ten importer nie wymieknie to na lato zaloze bo sam napewno 3000 nie wyloze na alu.wolalbym za ta cene jakies zwylke 9x16" i swap motorku na 3.5.
Zbychu - 2005-01-02, 21:00

http://www.cardomain.com/memberpage/324493
http://www.cardomain.com/memberpage/426274
M3 na 18"

Menel - 2005-01-03, 00:43

no tak...ale dla M3 18" to pikus..tak samo jak bys zalozyl do e30 zwylkej 17"..porownaniem dla mnie moze byc M3 i 19" to jak e30 zwylka i 18"
poza tym jak wyglada zwykla e30 tka na 18" dalem przyklad na poczatku tego dlugiego postu...

Menel - 2005-04-23, 22:56

troche zapomniany temat ale prosze...nawet w polsce ktos smiga w e30 na 18 calowych alu...tylko ze te 18' wygladaja jak 17" 8)
ale fakt jest faktem....18"

Pawel-e30 - 2005-04-24, 00:03

kogo dorwałeś co jezdzi na 18-nastkach??? 8) 8) 8)
Menel - 2005-04-24, 08:13

o w morde ..jak pisalem tego posta bylem porzadnie narabany i zapomnialem wkleic linka..
wiec...
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=49189191

Jacek E30 - 2005-04-24, 09:06

Nawet to jakoś wygląda , ale łożyskom nie daje długiego zywotu .
Menel - 2005-04-24, 09:17

ogolnie i lozyska i cala zawiecha raczej niedlugo powiedza dowidzenia :wink:
komfotu to tez raczej zadnego ale...cos za cos... 8)

Jacek E30 - 2005-04-24, 09:53

Masz racje MENELLO - dla mnie w takich sprawach jak TUNING nie ma kompromisów , auto bedzie dobrze wyglądać i budzić zachwyt jeżeli odbierze mu sie troche komfortu i trwałości . W moim przypadku tak było , ale żyje sie raz !! !!!
Marcin - 2005-04-24, 10:31

To cabrio w ogole jest SUPER. Pelny zestaw M Tech I robi wrazenie:)
Grzesio - 2005-04-24, 13:58

a wogóle to CABRIO jest do sprzedania :!:
pudzian - 2005-04-24, 14:26

no ladnie sie prezentuje mi sie podobalo cabrio agenta :wink: szkoda ze sprzedal :cry: a wracajac do tematu to nieiwem jak sie na takich felgach bedzie jezdzic moj koleszka ma escorta cabrio i ma zalozone 16 oponki juz nie opamietam ale mowi ze raz na miesiac wymienia lozyska w kolach tak wiec cos za cos pozdro :wink: to jedz menelo do kolesia i sie przejedz ta beta i zobaczysz jak sie jezdzi pozdro :twisted:
cinek_sw - 2005-04-24, 15:33

a ja chciałbym 16' co myślicie da rady moja maleńka na 16', wydaje mi sięże to jeszcze nie extrem a z drugiej strony lepiej niż 15' bo tak jakoś jużmi się wydają male te moje 15-tki.....
Menel - 2005-04-24, 21:34

jazda na tych na 18" moze i bedzie git jak zawiecha jest dobrze dobrana..gorzej jak np. beta nie ma wspomagania..
co do lozysk to ani razu nie zmienialem jak jezdzilem ponad rok na 17"...
a dlaczego cinek uwazasz ze twoja nie pojedzie na 16" jak z palcem w d... 17" wchodza do e30tki...nie zastanawiaj sie tylko szykuj na sezon 16tki

KotSylwester - 2005-07-13, 07:49

Z moim niemieckim nie najlepiej , troszke poczytałem...

Chodzi mi o przerobienie flanszy/piast na 5 śrub. Na 4 śruby mało jest ładnych beemkowych kółek... Jak z szerokością? Chodzi mi o możliwość podpasowania kółek od e34 lub e36. Róznica chyba właśnie jest w et znaczna... Czy ktoś wie gdzie to się kupuje? czy ktoś wymiary zdejmował? Domyślam się że jest to forma dystansu a nie przeróbka flanszy bo problem z tarczami się robi....

Szukam ładnych kółek nie koniecznie 18tek...

Łukasz - 2005-07-13, 11:07

no niebrzydkie :roll: ....
Lord Lukasz - 2005-07-14, 09:27

18 cali ?? ?? to ja bym założył, postawił auto przed oknem i sobie patrzył na nie w wolnych chwilach bo jeździć z tym niebardzo sie da.

Wiem coś o tym bo jeźdze na 17", niecałe 2 tygodnie i juz mi sie znudziły :D :D :D , ktoś szuka 17" 4x100 link poniżej.
(tak naprawde sprzedaje auto i felgi osobno)

VinCent318iS - 2005-07-28, 21:46

18stki in da E30 nie da się w POLSCE, j amiałem na E36 18stki najwęższa opona na osiemnastke to 225/40/18 za szeroka na polSkie koleiny buja bardzo traci się radość z jazdy. przyspieszenie zmalało o 0,5 sec ale to może źle bieg zmieniłem jeden i już 0,5 sec więcej albo mniej. najlepsz a opcja to 17stki przód opona 205/4017 i jest pięknie. POZDRO lożysk nie wymieniałem nigdy i są dobre nie wiem jak żywotne są w E30 w E36 jest lajt.
Miki - 2005-07-28, 22:49

a wiecie co? ja uwazam ze ladne 16-tki w zupelnosci wystarcza... i samochodzik ma latwiejsze zycie i my...
czasem mniej znaczy wiecej :P

Menel - 2005-07-28, 23:16

ale ladne tzn 9x16(komplet 4szt) i zeby nie bylo przeswitu miedzy opona a blotnikiem bo to porazka..gleba musi byc.. a takich to raczej nie ma w dobrej cenie..jezeli w ogole sa...17 sa oki ale 7.5 cala w nich wyglada jak 6x15 ..sa za waskie..i tez dostac 10x17(tyl) na 4 sruby to rarytas...a temat 18tek juz ominalem bo nie ma raczej takich na sprzedaz z otworami 4x100..jak sa to kolosalne sumy chca za nie..
fajnie by bylo jak ktos poszedlby w duga strone tak jak niemcy..zalozyc 9x14 do e30 i gleba...niezly matchbox 8)
pzdr

Miki - 2005-07-28, 23:22

tylko wes tym matchboxem jezdzij po miescie :evil:
Menel - 2005-07-28, 23:30

kiedys bylem mlody tzn okolo 5-7 lat temu i jak jezdzilem moim 3 lub 4 bmw to pedal w podloge i jak kazdy nie wyzyty malolat ogien przez miasto,palenie gumy itd..
znudzilo mi sie takie gowniarstwo i wole spokojna jazde,muzyczka w tle ,blondi obok mnie i max wielkie alu..zawsze na prostej jakby co to mozna sie sprawdzic...
wiec po warszafce da sie jezdzic..wszystko obeznane jak swoja kieszen.gorzej jak sie jedzie w trase i przejezdza przez jakies male wioski..eeeeh
pzdr

Anonymous - 2005-08-07, 20:52

Witam, jakiś czas temu zakupiłem e30 z felgami 17 x7,5, opony z przodu 225/35/17 z tyłu 225/45/17, wielkość na styk, co prawda nigdzie nic nie obciera, ale nic większego (szerszego lub wyższego) nie wejdzie. Przyspieszenie do 100 km/h w porównaniu do 15'' pogorszyło się o 2 (DWIE !! !) sekundy, spalnie wzrosło o jakieś 2 litry 95pb / 100, a do tego jak jadę to nie rozglądam się za laskami tylko wypatruję dziur w jezdni :( , gdyby nie to, że już takie były nigdy nie wsadziłbym większych niż 16''
Lord Lukasz - 2005-08-08, 07:09

Cytat:
Witam, jakiś czas temu zakupiłem e30 z felgami 17 x7,5, opony z przodu 225/35/17 z tyłu 225/45/17, wielkość na styk, co prawda nigdzie nic nie obciera, ale nic większego (szerszego lub wyższego) nie wejdzie. Przyspieszenie do 100 km/h w porównaniu do 15'' pogorszyło się o 2 (DWIE !! !) sekundy, spalnie wzrosło o jakieś 2 litry 95pb / 100, a do tego jak jadę to nie rozglądam się za laskami tylko wypatruję dziur w jezdni Sad, gdyby nie to, że już takie były nigdy nie wsadziłbym większych niż 16'

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Znam to uczucie, w ciągu tygodnia 2 razy łatałem opone i drógie 2 razy pompowałem bo uciekło powietrze między rantem a oponą. A napompować opone 225x45 na feldze o szerokości 9" to prawdziwe wyzwanie, musiałem jeździć do warsztatu gdzie robią koła do tirów i autobusów bo w normalnych warsztatach nie dawali rady.
Ogóllnie mówiąc jak bym mniej jeździł autem i miał zwykłe zawieszenie to do dzisiaj miał bym 17" bo wygląda niesamowicie. Ale po długim namyśle doszedłem do wniosku że więcej jest minusów niż plusów i.... sprzedałem, radze Ci zrób to samo .

Menel - 2005-08-08, 17:52

hehe
a u mnie wyszlo wiecej + za jazda na 17"
tylko ze ja mieszkam w stolicy i mamy raczej ladne drogi...( raczej ) 8)

Lord Lukasz - 2005-08-08, 17:57

No ja też mam u siebie raczej ładne drogi poza dojazdem do domu, 200 metrów po krzywo poukładanych płytach, kilka razy dziennie po takiej drodze i masz dość 17" :D :D :D Tak na poważnie to też nieprzewidziane kłopoty finansowe mnie zmusiły do sprzedaży....
Jacek E30 - 2005-08-09, 20:16

Znalazłem niby E30 na 18" ale wg mnie to 17" ale mogę się mylić, fota poniżej
http://img97.imageshack.u...beztytuu3jg.png

cinek_sw - 2005-08-09, 20:21

jakoś takie za duże czy coś, szczególnie te z tyłu :shock: