BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
łupie w silniku m40
Autor Wiadomo
Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2004-06-30, 14:52   łupie w silniku m40

Witam wszystkich serdecznie jak w temacie problem z silnikiem a mianowicie, jak przejade kilkadziesiat km słychac stukanie a własciwie walenie w silniku ja mysle ze to moga byc popychacze ale zeby az tak waliło? silnik m40 318i 90r podczas jazdu po miescie lub niedaleko wszystko jest relatywnie ok tzn zawory stukaja ale ponoc ten typ tak ma, dodam jeszcze ze tak w jednym jak i w drogim przypadku autko przyspiesza i wkreca sie na obroty normalnie. Zaznacze jeszcze ze zaczelo sie to po rozbiciu miski olejowej ( nie zaowazylem wycieku oleju i przejechalem kilka km) moze panewki ale to chyba inaczej sie objawia. stukanie wydobywa sie z gornej czesci silnika. Dzieki za wszystkie sugestie
:(
PS robic czy zmienic silnik ?? ?

Qba 

Wysany: 2004-06-30, 15:09   

Jeszcze jedno samochod jest naprawde szanowany i go nie zazynam kupa nowych czesci i to same oryginały od 2 lat w polsce i niestety gaz. wbrew temu co napisalem nie chce go sprzedac :D tylko zwrocic uwage ze silnik powinien jeszcze drogie 200 tys przekrecic spokojnie

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-06-30, 15:38   

stawiam na zuzyte krzywki na walku rozrzadu...one sa bardzo delikatne, a jak pojechales z za mala iloscia oleju to tym bardziej, jak walek jest w porzadku to nic nie stuka, zurzycie walka to 90% objawow stukania w m40. ale czemu stuka jak dluzej pojezdzisz tego nie wiem - moze byc to spowodowane tym ze masz za zadki olej, nagrzewa sie i nie spelnia juz swojej roli..

Qba 

Wysany: 2004-06-30, 19:40   

Sprawdze, a olej to polsyntetyk castrol magnatek wiec zalecany, dzieki za sugestie

WujekDobraRada 

Doczy: 22 Mar 2004
Skd: K-lin
Wysany: 2004-07-01, 16:19   

miałem zalanego magnateka do 16M40 i stwierdzam że to jedna wielka lipa. Po tym oleju zaczęło auto brać olej :(

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-07-01, 17:45   

A co sądzicie o LOTOSIE 10W40 do silnika M40?
A może ktoś się orientuje gdzie regenerują wałki i czy warto się w to bawić a i jeszcze jakie koszta tego są? :lol:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-07-01, 20:22   

Lotos, nie Lotos czy inny Orlen - wazne zeby byl to polsyntetyk spelniajacy zalecenia producenta..

Go

Wysany: 2004-07-01, 20:37   

Gadacie o oleju a chlopakowi sie motor zjeb.....l moim zdaniem a mialem to samo co ty tylko w golfie I GTI uderzylem miska olejaowa i ........ panewki wala po rozgrzaniu sie oleju i po paru kilometrach polecam sciagniecie miski i popatrzenie na panewki korbowe i glowne czym szybciej tym lepiej moze walu nie zlapie czym szybciej tym lepiej koszty minimalne a moze akurat !! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pawel-e30 

Wysany: 2004-07-01, 20:41   

stukanie wydobywa sie z gornej czesci silnika. Dzieki za wszystkie sugestie

x_e_o_n przeciez napisał że z górnej części silnika czy ja coś zle przeczytałem :?: :twisted:

Pawel-e30 

Wysany: 2004-07-02, 01:20   

Jeżeli jest już wytarty wałek czy osiągi auta pogorszą się? :?:

Qba 

Wysany: 2004-07-02, 13:25   

Dzieki za pomoc odstawie niebawem woz do mechanika i nie omieszkam poinformowac co to było.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2004-07-02, 14:34   

może się nie znam ale jest tak:

zapalasz zimny jest OK. jedziesz po chwili rozgrzewa się silnik i stukanie wzrasta potem już słychać klekot jak w dieslu.... a na światłach obserwujesz czy ktoś zwrócił też na ten dziwięk uwagę... bo ci głupio że bawara klekocze :)
to zużyty wałek.... słaba strona m40 każdy kto go ma powie to samo

a wydaje się tobie że po uderzeniu michą jest głośniej bo jesteś teraz przewraźliwiony na punkcie każdego dziwnego dzwięku.... tak samo się zachowywałem jak przywaliłem michą jeździełm z uchylonym oknem i nasłuchiwałem ....

...też jestem posiadaczem m40 i też mi wałek stuka ...

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-07-02, 17:11   

x_e_o_n napisa/a:
Gadacie o oleju a chlopakowi sie motor zjeb.....l moim zdaniem a mialem to samo co ty tylko w golfie I GTI uderzylem miska olejaowa i ........ panewki wala po rozgrzaniu sie oleju i po paru kilometrach polecam sciagniecie miski i popatrzenie na panewki korbowe i glowne czym szybciej tym lepiej moze walu nie zlapie czym szybciej tym lepiej koszty minimalne a moze akurat !! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Co maja panewki do miski olejowej? WIdziales jak wyglada to w silniku od spodu? Nie wyobrazam sobie opcji takiej ze uderzam miska (przycieram) to jebia sie panewki. Musialbys mocno aleto mocno walnac aby cos sie stalo panewka. Np: tylna czescia miski tam jest blizej walu.

Go

Wysany: 2004-07-02, 17:20   

wszytko oki slychac u gury bo blok nie jest z gumy tylko z metalu i przenosi dzwiek a co ma miska olejowa wspulnego z panewkami ................ bardzo duzo w misce jest olej a panewki bez oleju dlugo niepochodza i niemow mi przyjacielu zebym zobaczyl jak to wyglada od dolu bo podejrzewam ze troszke wiecej silnikow zlozylem od Ciebie i wiem co pisze kolega wspomnial ze mial wyciek z miski wiec jakby zabraklo oleju to przytrze potem to juz jest kwestia czasu .. A tak pozatym to ktos napisal ze m40 ma to do siebie ze sie walki sypia to prawda zgadzam sie sam robilem raz gosciowi bo rabalo jak diesel ale jemu od samego poczatku jak sie motor wlaczylo to walil ale to tez zalezy od tego jak juz sa krzywki wyrobione !! !!!!! powedzenia oby to nie bylo nic powaznego

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-07-02, 17:28   

eee o wycieku nie przeczytalem :oops:

Jesli mial wyciek to faktycznie mogl przytrzec panewki. Ale przy uderzeniu miska chwilowym przechyle oleju to wiesz to samo jak bys mocno zachamowal i tez olej przenosi sie na przod tak samo jakbys jechal pod wysoka gorke wtedy olej przenosi sie na tylna czesc miski i wtedy tez mozna przytrzec panewki.

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-07-03, 00:30   

ScOOti napisa/a:
eee o wycieku nie przeczytalem :oops:

Jesli mial wyciek to faktycznie mogl przytrzec panewki. Ale przy uderzeniu miska chwilowym przechyle oleju to wiesz to samo jak bys mocno zachamowal i tez olej przenosi sie na przod tak samo jakbys jechal pod wysoka gorke wtedy olej przenosi sie na tylna czesc miski i wtedy tez mozna przytrzec panewki.

no wlasnie nie raz mialem okazje ogladac miski BMW i one maja w srodku takie zeberka (jakos to sie fachowo nazywa ale nie pamietam jak) i ich zadaniem jest niedopuszczanie do takich sytuacji....takze zatarcie z powodu przelania oleju w BMW jest wedlug mnie malo mozliwe (spojrz co sie musi dziac z olejem jak palisz gumki ;) )

Pawel-e30 

Wysany: 2004-07-03, 09:21   

Pociesz posiadaczy M-40 :lol:

Wałek u Fusa kosztuje 1500zł. :shock:

Ale na Toruńskiej 56 regenerują wałki :lol:

Go

Wysany: 2004-07-04, 13:06   

spoczko ............... ale teraz tak jak powiedzialem kolega powinien podjechac do mechanika chyba ze umie sam i ozbaczyc najpierw jak wyglada walek jak stukanie jest bardzo glosne to na oko mozna zobaczyc ze jest walek wytarty a jak nie walek to miaska w dol i paneweczki przegladnac !! !!!! powodzenia niewiem co bym wolal zeby bylo popsute walek czy panewki (chyba lepiej nic ) oby koszta byly jak najmniejsze

a wlasnie tak pozatym wszystkim MY SIE TU NIEPRZEMODRZAMY TYLKO WYRAZAMY SWOJE ZDANIE NA TEMAT :D :D :D

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2004-07-06, 14:40   

:shock: Trzeba sie znać by wnioskować że chodzi o uszkodzenie panewek na skutek uderzenia, a nie zatrybic że panekwa przy ubytku oleju pierwsza dostaje po tyłku zazwyczaj... Wałek oczywiście też, ale tenże w m40... FUCK !! !!! :(

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: