Wysany: 2005-11-17, 18:10 sonda uniwersalna czy nie???
jaką sondę kupić uniwersalną czy pod model?uniwersalna jest o wiele tańsza ale czy zda rezultat?jaką wybrać czy wystarczy pow.że potrzebuje 1W cztero pinową i taka będzie dobra do każdej pojemności mam e36 m40 na 4 piny,czy ktoś wie???
Przy kupnie sondy nie patrz na to czy do 1.6 czy 2.5 . Ważne aby była 1V (zakładając że taką masz), najlepiej Boscha. Wtyk przelutujesz sobie ze starej.
kiedyś kupiłem i niby 1v na 4 piny a szarpało autem po numerze boscha doszliśmy że jest stosowana w modelach 325 e 36 może to zbieg okoliczności,teraz mam wycięta wtyczkę bo była zawilgocona i mechanior polutował na krótko,ale dalej szarpie(to już inna sonda używka którą kupiłem pół roku temu ale już pod model) czy jak kupię uniwersal za jakieś 200 bez wtyczki (bo i tak nie mam ) bedzie chodzić? czy darować sobie i wybulić 700 zł na oryginał ?
Może poblem nie tkwi w sondzie. na 99% każda 1v 4pinowa sonda bedzie pasować, także daruj sobie tą za 700zł. Poszukaj problemu gdzie indziej.
Jak masz kogoś znajomego która ma beemka z sondą, to podmień swoją i zobacz czy chodzi tak samo. Sugeruje BMW ,gdyż bez problemu w kilka min ją podmienisz, bez zmieniania wtyków.
BOGGY E36 [Usunity]
Wysany: 2005-11-17, 18:44
na teście po dodaniu gazu wiesza się na górnych wartościach 0,7i chodzi ospale a za chwile w miarę normalnie,bład wykazało"sonda-za bogata mieszanka"i tylko taki jesli masz jakieś przemyślenia to proszę bo straciłem już nadzieję,a z podmianą był byproblem bo mam wycięte kostki i nie pożyczy mi nikt bo będę musiał mu ją rozbroić.
A spróbuj ją odłączyć(w takim wypadku odciąć) . Lepiej chyba żeby w trybie awaryjnym chodził niż na takim przekłamaniu. Tak jak mówisz ,zawiesiła sie, u mnie też kiedyś na 0,5v i pomogla tylko wymiana.
BOGGY E36 [Usunity]
Wysany: 2005-11-17, 18:55
i tak miałem zrobić ale na warsztacie po odkręceniu wylała sie woda z kostek i poradzili mi że to wina wilgoci i zlutują na styk i takim sposobem ani lepsza praca sondy ani kostek na łączeniach,jutro chyba zaryzykuje i kupie uniwersala za 200 zł i zobacze co będzie.
Więc tak, napewno sondy się nie lutuje tylko łączy na szybkozłączki, jeżeli lutowałeś sonde to gratuluję i to mocno, jeżeli nie masz wtyczki to radzę zakupić na allegro chyba 56 PLN a sondę polecam taką
http://allegro.pl/show_item.php?item=72114401 sam kupowałem takie sondy i jest ok a co do silnika 2.5 w e36 to są tam sondy nie 1V tylko 5V i róznią się kolorami przewodów a to najistotniejsza rzecz.
Jeżeli nie zdecydujesz sie na boscha to może coś w tym stylu też pomoże
http://allegro.pl/show_item.php?item=72251006