No to jak pisałam miśki jestem nowa i mam pierwsze pytanie. Widziałam 2 dni temu jak jechało na mieście czerwone e 36. Niby zwykłe ale podobał mi się dzwięk spod maski albo tłumnika [ mówiłam że jestem d**a w tych sprawach ]. BMW wydawało ładny cichy dzwięk w stylu odrzutowca lub odkurzacza xD. Jak sobie zrobić coś takiego w swoim Compakcie, bo nie słyszałamjeszcze takiego dzwięku w innym BMW. Trzeba założyć jakiś tłumnik czy coś innego? Prosze tylko nie śmiejcie się ze mnie że się nie znam .
PS. Szukałam na forum ale wszędzie było tylko o basowych tłumnikach
Kumpel ma strumienice (zakładasz ja w miejsce katalizatora, tłumika środkowego) i jest cicha a przy dodaniu gazu tlumik ładny dziwek wydaje (tylko nie wiem czy własnie o taki Ci chodzi ). Koszt strumienicy to ok 70zł... ale ja tam proponuje założyć jeszcze końcowy (basowy np. ulter itp) 8)
To tyle ode mnie... niech wypowiedza sie Ci co robili sobie odrzutowy sound...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-11-12, 19:47
wydech powinien być seryjny a już na pewno żadnych strumiennic i końcowych tłumików przelotowych bez innych zmian w silniku!
Jeśłi masz seryjny ukłąd wydechowy to usuń środkowy tłumik aby wydobyć trochę decybeli oraz basu
Pamiętaj że odgłos nie ulegnie drastycznej zmianie ... nie wiem jaki masz silnik ale nigdy 4 cylindry nie będą brzmiały tak jak 6
muszę cię zmartwić ale co byś nie robiła to nie będziesz miała takiego dźwięku ze swojego malutkiego silniczka... to co słyszałaś to dźwięk syczących spalin.... duże silniki mają ich tak dużo że jeśli wydech sam w sobie nie hałasuje to wówczas słychać dźwięk samego przelotu spalin przez wydech...
Ja mam Compacta 316i. Z tłumnika nie chcę raczej wydobywać żadnych ciekawych basów tyko zrobić coś w tym stylu co opisałam. Czy to więc na pewno strumiennica daje taki efekt???
...raczej nie (samochód nie brzmi az tak jak opisywałaś), na wydobywajacy sie dzwiek moze wpływac baaaardzo wiele rzeczy (np. tak jak wczesniej było pisane pojemność...). Nie ma co kombinowac w ciemno!!!... bo można zaszkodzic...
Najlepiej jak byś porozmawiiała z właścicielem owego odrzutowca
a i jeszcze jedna sprawa... przypomnialo mi się że podobno mozna kupić taką nadkładkę na wydech zwężającą wylot i powodującą owe syczenie.... ale nie wiem gdzie takie coś kupić... trzeba by poszukać.
moze to owe 318 nie mialo silnika 1,8 .. roznie to moglo byc ... fumfel mial e30 2,0 wyciol katalizator wsadzil rure wtedy to mega ryczalo ale po 3 dniach wycinal rure bo nie szlo wytrzymac w aucie .. macie racje jesli auto ma pojemnosc moc itd.. to na seryjnym wydechu powinno cykac lalunia .. albo sie pobawic w jakis koncowy wydeszek .. napewno sie cos zmieni .. ale czy na lepsze
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-11-14, 18:58
ja mam 325 i dwie strumiennice i od okolo 4500-5000 obr/min zaczyna sie wlasnie owy sykkkk efekt dokaldnie jak by startowal lub przelatywal jakis odrzutowiec malutki
Przerabiałem te klimaty i stwierdzam : tak brzmi silnik tylko wtedy kiedy wydech jest szczelny i ma duży tłumik z tyłu do całkowitego (prawie) wyciszenia spalin. Wtedy jak samochód jedzie powoli to słychać tylko SSSSYYYKKKK a jak się przyciśnie to ...... ech dech zapiera , słychać środkowy tłumik jak dość agresywnie pobrzękuje.
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-11-15, 15:24
kumpel ma peugeota 206 z silnikiem 1,4 - żadnych zmian w silniku czy wydechach - założył tylko pojedyńczą końcówkę f-my ULTER (z siatką w środku) o średnicy 7cm i przy przegazówkach i gwałtownym przyspieszaniu, daje ona bardzo ciekawy dzwięk...
mnie się to podoba - ale dzwięk tak jak i wygląd to bardzo indywidualna sprawa...
nie wiem czy to taki dzwięk jaki Ty słyszałaś Angel, ale nie próbuj dewastować sobie wydechów jak masz w dobrym stanie - tylko może zacznij od samej końcówy...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Przerabiałem te klimaty i stwierdzam : tak brzmi silnik tylko wtedy kiedy wydech jest szczelny i ma duży tłumik z tyłu do całkowitego (prawie) wyciszenia spalin.
Hehe no to się troche już pogubiłam
Co to za tłumnik i gdzie można to kupić???
Urbi musimy pujść napiwo jak będe miała coś czasu bo teraz praca tylko i wciąż praca do końca tygodnia A BMW nie było na tablicach z TBG niestety.
EDIT: Przeszukałam allegro popytałam znajomych i nic nie wiem o tym tłumniku. Pomóżcie....
W przyszłym tyg mam tydz urlopu, więc chciałabym zająć się tym wydechem bo autko nie będzie mi potrzebne.
Więc jak to jest w końcu? Czy Strumiennica zmienia odgłos auta oprucz tych niby poprawów osiągów i co to za typ tłumnika o którym wspominał Vindevil
Przepraszam misiaczki za post pod postem, ale zależy mi by zająć się autem w przyszłym tygodniu bo potem do końca roku już nie będe miała czasu [ głupia praca koniec roku 0 urlopu i nawał roboty więc autko będzie ciągle w użyciu że nikt w nim nie podłubie].Nie gniewajcie się naAniołka że jest niecierpliwy Oki