Wysany: 2006-03-24, 09:35 Spadają obroty na zimnym silniku i ...
Witam
Problem powtarzam ponieważ podpowiedziane rady i zakupienie nowych części nie pomogło
Problem polega na spadku obrotów na zimnym silniku i w czasie automatycznego przełączenia z paliwa na gaz.
Wymieniłem: czujniki temperatury, kable zapłonowe, z węzyka podciśnienia nie wylewa się paliwo. Nie wiem co tu jeszcze mozna zrobić w celu eliminacji tego problemu.
Nie czytałem wcześniejszego tematu i nie wiem jaki to silnik, ale pewnie m40 . Jak rozumiem na benzynie działa poprawnie kiedy jest silnnik zimny i po przełączeniu na gaz obroty maleją tak że aż silnik gaśnie, więc przyczyn może być kilka ,ale najczęściej to przedwczesne zużycie membrany w parowniku lub cieknący wtryskiwacz. Kłopot też pojawia się na żle wyregulowanym co2.
_________________ Coś się stało że się ze...ło
rafitomi [Usunity]
Wysany: 2006-03-25, 08:39
witam
wiec tak na zimnym silniku, na bezynie spdek obrotów też występuje, wogóle jakoś dziwnie chodzi. po rozgrzaniu jest ok. W czasie przełączania z paliwa na gaz obroty spdają maxymalnie w dół, czasami zgaśnie, a czasami wróci do takich jakie powinna miec.
Juz mam tego dosyć...
Co do silnika to żeczywiscie mam M40 tyle ze ten mocniejszy.
Te żeczy które wypisałeś i mogą być przyczyna... jak je sprawdzic? od czego zaczac?
co do gazu na zimnym silniku to jeśli parownik jest zimny to gaz przez niego słabo płynie a szczególnie w jak jest zimno na dworku, a nawet może parownik zamerznąć, bo jak wiadomo gaz przy rozprężaniu ma niską teperaturę, a tak po za tym to też bym stawiał na silniczek albo lewe powietrze
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-03-25, 17:18
albo czujnik temperatury, saanie nie dziala i wariuje, to do wolnych obrotow na pb, a na gazie mozebycfilterek przypchany, moze byc zle wyregulowany gaz, membrana w parowniku mogla pasc.
rafitomi [Usunity]
Wysany: 2006-03-26, 12:02
ok dzieki za rade
jutro zaczne sprawdzac
a to lewe powietrze
gdzie tak mniejwiecej szukac?
czy zdarza sie ze w ktoryms czesto leci?