niestety przyszly mrozy moj akumulator odmowil posluszenstwa poraz drugi wiec musze go wymienic zeby niemiec niespodzianek z rana co polecacie zastanawiam sie nad tym akumulatorem
_________________ sprzedam czesci do e30
gg 4521730
tel 607254606
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-01-22, 11:13
jeśli to rzeczywiście BMW i jest to nówka, która nie przestała w jakimś magazynie, to za taka cenę na pewno warto, bo nawet w hipermarkecie centry za tyle nie kupisz
nowa centra plus lub centra futura (na future masz 3 lata gwarancji) jest to nowa technologia aku. i jak masz 55 to możesz śmiało brać 50 jest mniejszy (wizualnie )a moc rozruchową ma jak starsze 55 czyli 480 a futura przy 50 ma az 510 jak dobrze pamiętam a i ceny w miare 180-220zł
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-01-22, 13:26
pudzian zalezy ile masz pojezdzic sawja beta? jak nie dluzej niz rok to bierz ten bo cena faktycznie jak za jakis szajs 35amperowy.co innego jak masz zamiar sie nie roztawac z autkiem przez pare lat do doluz 100 i zainwestuj w cos z gwarancja.
witam
odradzam akumulatory centra miałem takowy z 2 letnią gearancją minely 2 lata i jakies 2-3 miesiace od zakupu i teraz najlepsze wsiadam do auta przekrecam kluczyk i nic (nawet kontrolki sie nie zaswiecily) no wiec laduje aku po raz pierwszy odkad go kupilem po paru godzinach nadal nie ma pradu wiec sprawdzilem czy jest elektrolit co sie okazalo niema prawie nic (bardzo dziwna sprawa pare godzin wczesniej jezdzilem autem i wszystko bylo ok) i tu jest haczyk jak chce sie miec gwarancje nie mozesz zerwac nalepki pod ktora sa korki a przez 2 lata mi wyparowal prawie caly elektrolit wiec osobiscie polecam akumulatory bez jakich kolwiek korkow
BOGGY E36 [Usunity]
Wysany: 2006-01-22, 14:17
jasiel napisa/a:
i tu jest haczyk jak chce sie miec gwarancje nie mozesz zerwac nalepki pod ktora sa korki a przez 2 lata mi wyparowal prawie caly elektrolit wiec osobiscie polecam akumulatory bez jakich kolwiek korkow
To nie przez korki "uciekł ci" elektrolit ,jakby były nie dokręcone to uciekł by ci dużo,dużo wcześniej,miałem bezobsługowe i tam właśnie nigdy nie możesz zobaczyć co jest w środku,technologia idzie do przodu i nie sa to już te same aku co 2 lata temu i 3 m-ce.
Ważną rzeczą jest ładowanie,jak za duże to też nie dobrze bo można "zagotować" akumulator !
kup jakikolwiek nowy z 2 letnia gwarancja, ja nawet nie wiem jaki mam chyba jenox czy cos auto kupilem 3 latka temu juz z tym aku i nie mam zadnych klopotow... wsiadam przekrecam i jade... latem potrafi stac pare godzin z muza odkrecona na maksa i jeszcze mozna odpalic... najwazniejsze zebys nie kupil nza duzego jak jezdzisz na krotkich odcinkach bo nie bedzie sie doladowywal i szlak go trafi...
ta bo polowa aku z supermarketow to sstary dobry polski piastow generalnie kazdy nowy jest dobry uzywalem delpi bylem zadowolony ale polecic Kagera gdyz z tego co moj znajomy z Foty mowil ze jest to Bosch ze skosnymi plytami a cena jest atrakcyjna. Obecnie takiego uzywam i nie ma z nim problemu
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-01-23, 03:24
jak 2 letnia gwarancja to jaki problem macie przed uplywem czasu? oddajecie zlom i koniec.. a jak chodzi to chodzi... 200 zl na 2 lata to tylko 9 zl miesiecznie..
WLASNIE OBEJRZALEM NA TVN TURBO PROGRAM GARAZ...
CI REDAKTORZY RAZEM Z TYMI Z GAZETY MOTOR PRZEPROWADZILI TEST KILKU AKU :
DELPHI, BOSCH ,CENTRA , WARTA, JAW**...
PAMIETAM TYLKO TYLE ZE AKU BYLY WSZYSTKIE TAKIEJ SAMEJ POJEMNOSCI
55AH I MIALY BYC NAJTANSZE TE Z DOLNEJ POLKI CENOWEJ KUPINE W MARKECIE
NAJTANSZY PRODUKT KOSZTOWAL 128 zL JA**(COS TAM) NAJDROZSZY BOSCH 218zl WARTA 217zl CENTRA 198 ZL, DELPHI 178zl.
ZROBILI KILKA TESTÓW OD TAKIE JAK:
- SILNIK NAJDLUZEJ KRECI ZA JEDNYM PRZEKRECENIEM KLUCZYKA:
NAJDLUZEJ 178s
- NAJDLUZSZA JAZDA BEZ LADOWANIA :
NAJLEPSZY 100min NAJGORSZY 68min
- POJEMNOSC :
SPADEK MIEDZY NIMI BYL TAKI ZE NAJTANSZY JA** - 70% A NAJLEPSZY +5% OD WARTOSC OD TEJ NA OPAKOWANIU 55AH
- UBYTEK WODY
- CZAS DOLADOWANIA
- CZAS LADOWANIA
RESZTY NIE PAMIETAM
I WYSZLO NA TO ZE :
BOSCH I WARTA OKAZŁY SIE BYC NAJLEPSZYMI AKUMULATORAMI
NA 3 MIEJSCU UPLASOWALA SIE CENTRA
DALEJ DELHI
I JA**
PS.
AHA CO DO PODANYCH WARTOSCI TO MOGE SIE MYLIC TAK ZAPAMIETALEM
A WYGRALY NA PEWNO BOSCH I WARTA!!!!
BYL JESZCZE CHYBA JEDEN AKU ALE NIE PAMIETAM NAZWY...
JAK COS TO MATERIAL O TESTOWANYCH AKU OKAZE SIE W GAZECIE MOTOR!
_________________ BMW E30 M30B28 TOURING BYLA:(
BYLA
E30 M20B25 TOURING
JEST
E46 Compact 320d
Pomg: 1 raz Doczy: 11 Lip 2005 Skd: Radomyśl Wielki
Wysany: 2006-01-24, 10:25
Polecam BOSCH`a. Sam taki posiadam w swojej 525 i sie wczoraj milo zaskoczylem. A mianowicie betka stala TYDZIEN nie ruszana na tych mrozach. Przez mysl mi nie przeszlo zeby chociaz kontrolki zaswiecily. Z glupia podeszlem, i .... odpalila bez jakichkolwiek oporow, a mi kopara opadla. Naprawde super akumulatory. Polecam i pozdrawiam.
moj to jednak nie jenox a TAB model bodajze topla i o dziwo mam 75Ah... i dzis musialem go wyjac bo... elektrolit zamarzl... (po otwarciu cel okazalo sie ze sa krysztalki (brylki) na wierzchu) auto stalo od piatku nie ruszane na powietrzu... mieszkam w LUBLINIE... teraz aku stoi w kuchni przy grzejniku i odmraza sie... minelo pol godzinki i jak na razie bez zmian... akumulatory bardzo dobrze akumuluja zimno
ma ktos e36 M50B20 jaka powinna byc pojemnosc aku?
Pytanie troche z innej beczki, ale tez dotyczy akumulatora wiec nie bede zakladal nowego tematu. Czy to prawda ze odpalanie "na pozyczke", czyli za pomoca kabli rozruchowych moze uszkadzac akumulator w ktoryms z tych dwoch samochodow? Oczywiscie w aucie "pozyczajacym" silnik pracuje w trakcie rozruchu drugiego.
etam... wydaje mi sie to bez sensu... przeciez podlaczenie drugie auta to po prostu tak jakby jakies urzadzenie podlaczyc... fakt ze bierze troche pradu ale...
BOGGY E36 [Usunity]
Wysany: 2006-01-24, 16:17
Bruner napisa/a:
Pytanie troche z innej beczki, ale tez dotyczy akumulatora wiec nie bede zakladal nowego tematu. Czy to prawda ze odpalanie "na pozyczke", czyli za pomoca kabli rozruchowych moze uszkadzac akumulator w ktoryms z tych dwoch samochodow? Oczywiscie w aucie "pozyczajacym" silnik pracuje w trakcie rozruchu drugiego.
cześć Bruner!
słuchaj niedawno nie mogłem odpalić i poprosiłem sąsiadkę z parkingu o "porzyczkę" prądu z yarisa i mój ani nie drgną,ale sąsiad powiedział że "yaris nie pociągnie" !
pytam go "a czemu nie?"
a on "że nie pociągnie i jak chce to mogę wziąć od niego"
no dobra,podjechał audi 2,3 i mało nie wyrwało mi aku przy rozruchu.
Tak więc do końca nie wiem ale myślę że ma to jakiś wpływ na mniejsze aku do "pożyczki"