Wysany: 2006-01-29, 09:53 Co wlać do m40 syntetyk czy połsyntetyk??
Pytam jak wyżej w temacie, szukałem na forum ale dokładnie nie mogłem znaleść, w związku z tym, że jestem tu nowy, wybaczcie pytanie jeslikomus wyda sie dziwne, pytałem juz wiele razy o olej, niby sprawaprosta i w sumie jest, ale mam wątpliwości. Obecnie w moim e36 1.6 m40 , jeżdzę na półsyntetyku, nie wiem co blo lane wcześniej ale chyba półsyntetyk, nie mam pojęcia to tylko gdybanie , jestem tuż przed wymianaoleju i zastanawiam sie nad przejsciem na full syntetyk 5w40...teraz mam mobila 10w40 i w sumie jest okej, no troche klepie na zimnym zwlaszcza w te mrozy i dopoki sie lekko nie rozgrzeje to klepie, podobno slyszalem, że pełny syntetyk sprawia że zawory mniej klepia i lepiej silnik pracuje odpalachociazby w te zimy...ale czy nie zaszkodzi silnikowi pelny syntetyk, nie wypluka i nie zrobi wyciekow ...dodam ze na obecnym oleju nic mi prawie nie bierze no a klekotanie jak to w m40 na zimno pozniej ustaje raczej
Dzięki pudzian, też myslę , że zostanę przy starym oleju jak jest okej , chociaż, kusi mnie zmienić na syntetyk, bo kumpel zalal syntetyk w swim m40 dwa dni temu i widze roznicę w kulturze pracy silnika, ale jak mam ryzykowac, wyciekami itd to chyba wolę dmuchać na zimne i zostac przyswoim
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-01-30, 02:57
może poprzedni olej u Twojego kumpla, to była jakas totalna kupa - lej dobry półsyntetyk - nie żałuj kaski na olej, bo nie leje sie go codziennie.... i tyle - koniec tematu