Wyjmowanie i co gorsze wkładanie podsufitki w e30 nie jest prostą sprawą, przekonałem się o tym, kiedy wpadłem na pomysł, żeby zamiast ją wyprać wymieniłem ją na skórę:)
Podsufitka jest zawinięta na rantach karoserii na które później są założone uszczelki od szyb i drzwi. O ile uszczelkę drzwi jest łatwo zdjąć i założyć, to żeby dostać się do końcówek podufitki trzeba wyjąć WSZYSTKIE szyby (coupe 4 chyba że masz uchylne tylne szyby to 2, a w 4 door 2 szyby) . Do tego trzeba odkęcić listwy pod które zachodzi podsufitka przy szyberdachu i o ile pamiętam trzeba go wyjąć żeby się do nich dostać.. z tyłu w coupe podsufitak jest podwieszona dodatkowo na 2 drutach, wyjmuje się je dosyć łatwo, trzeba je tylko obócić o 180 stopni i same wypadają....
Podsufitkę od szyberdachu podobno można wyjąć bez jego wyjmowania ( widziałem gdzieś zdjęcia na necie) , jednak nie próbowałem , a szyber i tak musiałem wyjąć do naprawy...
Czas wyjmowania: jakieś 2-3 godziny, czas zakładania i dopasowania (skóra) 2 dni + wyjazd do szklarza, żeby kliny od szyb założył na miejsce...
[ Dodano: Nie Lut 05, 2006 6:41 pm ]
Nie wiem jak w kombi (teraz spojrzałem na miniaturkę) ale i tak przednią szybę będziesz musiał wyjąć... Nie próbuj upychać tapicerki pod uszczelkę bez zdjęcia szyby i uszczelki ...i na 1000 % wylezie
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-02-05, 20:07
w Touringu jest napewno łatwiej niż w sedanie - mój ziom to robił, napiszę
do Niego żeby to opisał...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Lesiu BMW [Usunity]
Wysany: 2006-02-05, 22:01
Robo Cop mnie prosił abym wam pomógł co do podsufitki.Mam sciąganie już za sobą i to jest nic w porównaniu z założeniem.
Po pierwsze wszystkie rączki i uszczelki drzwiowe ,szyba przednia,a co do szyberdachu musisz go wyciągnąć ,a potem zdjąć całą konstrukcję prowadnic bo ona jest wywinięta aż za te niklowane prowadnice.
A co ważne jak już wszystko macie ściagnięte to należy ją przesunąć od tyłdo przodu bo na drugim wzmocnieniu dachu są plastikowe łapy które dośc łatwo się łamią.
Ja bym drugi raz nie zajmował się zdejmowaniem bo przy zakładaniu jest jeszcze cała sprawa z podklejaniem jej do każdego rantu ,lepiej ja dobrze zabezpieczyć
dzięki, Lesiu, widziałem to ost u Ciebie w garażu-RoboCop