BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
GASNIE NA WOLNYCH - NAPRAWIONE !!!!!!!!!!!!!!! :)
Autor Wiadomo
duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-01, 19:41   GASNIE NA WOLNYCH - NAPRAWIONE !!!!!!!!!!!!!!! :)

Mam pytanie czy ktos mial cos podobnego ?? ? mianowicie jak autko chodzi na ssaniu jest zimne to wszystko okjak sie juz zagrzeje obroty spadaja do normalnych i zaczyna sie problem , co jakis czas spadna obroty ale silniczek krokowy zarzy i je stabilizuje . Jednak za 3 czy 4 razem juz gasnie calkiem da sie odplaic odrazu bez problemu obroty sa w normie po czym kilka sekund i znowu albo gasnie odrazu albo najpierw spadna obroty i potem za drugim razem gasnie . Jak trzymalem noge na gazie tak 1000 obr/min wszystko jest ok nic sie nie dziej ewidentnie cos na wolnych teraz pytanie co ?? ??? moje domysly ............. czy to moze miec cos wspolnego z przeplywomierzem bo czujnik hall'a raczej nie ?? ??
Ostatnio zmieniony przez duchX 2006-02-05, 21:03, w caoci zmieniany 3 razy  

lagadula 

Doczy: 30 Gru 2005
Skd: .:P O Z N A Ń:.
Wysany: 2006-02-01, 20:06   

A jak z mocami ?? I głośnoscią "góry" ?? Moze luzy trzeba podregulować. Ja mam podobnie ale jeszcze nie gasnie.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-01, 20:21   

no wlasnie moc chyba ok ale gore troszke slychac zawory niedawno regulowalem ale motor krece za 6500 czesto i chyba sie rozregulowaly :( ale nie wiem czy to by byla wina tego !! !!

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-02-01, 20:51   

moze sie krokowy zaciera

umnie ostatnio były podobne objawy jak był nadpękniety przewód od serwa jak wciskałem chamulec to gasł odrazu

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-02-01, 21:07   

skoro na cieplym tak sie dzieje to raczej przeplywka... jak mialem padnieta przeplywke to wogle na cieplym nie dalo sie jezdzic po miescie (na pb) bo po wcisnieciu sprzegla odrazu obroty spadaly i gasl...

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-01, 21:15   

bylem sprawdzilem przeplywke !! ! i wyglada na ok jedynie bylo to za jak przytrzymalem palcem suwak od potencjometru to jak by bylo lepiej czy to moze miec cos wspolnego z ustawieniem tej przeplywki ?? ??

jaqub 

Wysany: 2006-02-01, 21:17   

nie wiem ja mam z goracym drutem... jak masz mozliwosc to podepnij pod kompa, skasuj jak jest blad i pokombinuj...

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-01, 21:46   

kurcze :( nie wiem co to moze byc jutro rano ide wyregulowac zawory po kolei bede robil moze uda mi sie skas zalatwic przeplywke zeby podpiac na probe jak narazie dzieki za pomoc jesli beda jakies sugestie to bardzo prosze

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-02-01, 22:06   

To samo mial Metaldaw jakis czas temu, u niego to byla wina peknietej gumy od przeplywomierza
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-01, 23:02   

sprawdzalem wiekoszosc gum i tylko znalazlem ze przepuszcalo podcisnienie do serwa a tak wszsytko na oko dobre bylo ....... juz nie wiem sam jutro zaworki i sie okaze co dalej dzieki za pomoc jak znajde napewno powiem co bylo

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-01, 23:24   

na moje oko to będzie lewe powietrze - może powyginaj gumkę od przepływki i przyjrzyj sie jej dobrze - ewentualnie może być źle przykręcona przepływka do puszki od filtra - grzebałes przy niej?

... ale nie koniecznie :roll: - sam jestem ciekaw, bo ostatnio mam za małe wolne i zdarza się, że przy delikatnym ruszaniu (bez gazu) zgaśnie

no i wreszcie - rozumiem, ze mówimy cały czas o Twojej sztandarowej 2,5 - bo nigdzie nie jest to wprost napisane :wink:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-02, 07:45   

tak oczywiscie mowa o 2,5 L , przeplywki nie ruszalem tylko nie wiem moge sie mylic ale jak by lapal lewe to powinno nim troszke trzasc lub falowac ?? ? a silnik chodzi idelanie ai nagle ...... koniec odpalasz i chwilke czasu mija znowu to samo

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-02, 08:48   

podepnij inna dobra na 100% przeplywke, jezeli twoja byla juz ruszana to mozessz ja wywalic.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-02, 09:47   

ja ja ruszylem wczesniej jej nikt chyba nie dotykal bo bylo ok , zawory sprawdzone luz jest ok 0,25mm na ssacym 0,30mm na wydechu zobacze jak bedzie dzisiaj po przestawienu tej przeplywki (zaznaczylem gdzie byla wczesnije jak cos to wroce ustawienie )

jaqub 

Wysany: 2006-02-02, 12:13   

z tego co piszesz to coraz bardziej wskazuje na przeplywke... ale po zmianach w przeplywce kasuj kompa i daj troche czasu na ustawienie sie auta....

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2006-02-02, 12:36   

A co powiesz kolego o swojej lambdzie?
jak jest zimny to sonda od razu nie pracuje i dopiero zaczyna jak złapie temperaturkę i wtedy zaczyna szaleć, to taka moja sugestia a sprawdzenie nie jest pracochłonne.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-02, 18:54   

Wiec tak !! !! dzisiaj byla tragedia .............. auto rano odpalilo po przejechaniu 5 km zacelo sie pieklo :( gasla co sekunde na wolnych od czasu do czasu nie wkrecala sie na obroty strzelala z wydechu obroty przy dodanym gazie same falowaly potem nie zapalila wogole jak juz zapalila po 10 minutach obroty byly w granicach 500 po ostygnieciu choidzial normalnie zagrzala sie jak sie wkrecala to walila czarnym dymem z rury i stzrelal zalewalo ja ..... po pracy podjechalem do kolegi i znalazl ze mam odkrecona mase faktycznie ja sie ruszyloto gaso myslalem ze juz po problemie ale okazlo sie ze wszystko po staremu juz nie ma pojecia co to moze byc uszkodzony komputer !! !!!!!!!!!! czy co

po rozkreceniu komputera mam na chipie napis 0261 200 380 co to moze byc

jaqub 

Wysany: 2006-02-02, 20:53   

jak masz mozliwosc to podlacz do kompa... ja nie mam pomyslu... ale moze lepiej nie mecz juz wiecej motoru bo mozesz zrobic wiecej zlego niz dobrego...

MaSTeR

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2006-02-03, 00:03   

no tak pewnie ... podlacz pod komputer wydaj $$$$ i i tak nie bedziesz nic wiedzial ... te rady na tym forum mnie po prostu rozwalaja :) (bez obrazy oczywiscie dla piszacych bo racja w tym tez jest) , tak samo bylo jak ja sie pytalem o co chodzi w bardzo podobnym przypadku w isie... mialem to samo puki sie nie rozgrzal bylo OK ale potem byla masakra wlasnie bardzo podobnie jak w opisie u kolegi... powiem tak ... u siebie wymienilem pierw kable WN(i przez 1 dzien chodzilo prawie OK, potem sie zaczelo dziac prawie to samo) a potem dnia nastepnego swiece (jak sie okazalo byly tam jakies mega kosmiczne oryginalne swiece BMW ktore mialy niby to 3 elektrody ale polaczone w jedna z 3 dziurkami i byly zapewne baaardzo stare), po wymianie swiec auto smiga jak nigdy. Lambda okazala sie dobra w moim przypadku, przeplywka i czujnik polozenia przepustnicy tez (wszystko nawet pomierzylem:) ). POZDRAWIAM.

jaqub 

Wysany: 2006-02-03, 08:12   

Master... to po co w BMW jest zlacze diagnostyczne? dla draki? a moze dlatego ze bmw to dobra firma i fajnie sie pochwalic ze robi cos takiego?

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-02-03, 08:18   

panowie nie klucic sie :) oddalem auto rano i zobaczymy ......... walczylem do dzisija z miernikiem i nic nie znalazlem teraz dzieje sie juz na zimnym wszystko od gasniecia do przerywania itp nie wiem moze cewka jak sie nagrzewa , moze siwece komputer itp ja juz nie mam sily poddalem sie moze cos znajda jak nie to musze kazda zecz po kolei wymieniac

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-02-03, 10:55   

oddaj do prawdziwego fachowca. jak ktos jest dobry to znajdzie bo byc moze to nic wielkiego. i nie pisz ze bedziesz po kolei wymienial bo sie wpedzisz niepotrzebnie w jakies koszta i to duze. mnie tak spece wymieniali metoda prob i bledow i doszedlem do drobnych. dopiero pojechalem do serwisu Boscha i fura na drugi dzien byla gotowa i smiga juz rok bez zadnej naprawy. dodam ze faceci znalezli zupelnie cos innego niz reszta tych pseudo speców.
Pozdrawiam.

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2006-02-03, 12:30   

Ja się podłącze, bo u mnie jest odwrotnie;
Jak tylko odpalam silnik to obroty wariuja, czasem aż silnik zgaśnie, ale jak przytrzymam pedał gazu przez ok 5-10sek na 2000tyś - się stabilizuje, o co chodzi :?:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-02-03, 15:26   

Xeon u Metaldaw'a też nie ruszaliśmy przepływki ani nie zdejmowaliśmy gumy podczas wymiany paska rozrządu a jednak może wystarczyło oparcie się jedno czy dwa o przepływkę i guma wkońcu pękła w sumie można powiedzieć była szczelina sparciałe miejsce w zagięciu ok. 1cm szczelinka i głupiał właśnie jak zaczynał sie rozgrzewac to spadały obroty i gasł jak otwierałem przepustnicę chodził na wolnych spadały aż do zgaśniecia a za właśnie 3-4 razem nie dawał się już utrzymać na wolnych, stawiam na lewe powietrze. Tez byłem na początu uparty i sprawdzaliśmy wszystko inne poza dolotem zamienialiśmy dwa dni palec kopułkę silnik krokowy, czujniki, dwa razy sprawdzałem położenie paska rozrządu, ustawienie zaworów też dwa razyi nic aż wróciliśmy do dolotu spowrotem i jak już nie miałem pomysłów znalazłem maleńkie pękniecie za opaską.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-02-03, 16:41   

Dokladnie tak jak napisal Maras, u Metala objawy byly identyczne. Zdejmij ta gume i obejrzyj ja dokladnie bo wystarczy niewielkie pekniecie a na samochodzie dokladnie jej nie sprawdzisz. Ewentualnie moze uszczelka pod kolektorem ssacym, efekt powinien byc podobny.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku