Czy mógłby mi ktoś " krok po kroku" opisać jak mozliwie najszybciej i najłatwiej wymienic sprzęgło w touringu e30 m20 ? Patrzyłem na to trochę i makabra...zero podejscia...nie mam pojęcia jak odkręcić skrzynie od silnika - tam na górze jest zero miejsca na klucz....przynajmniej tak mi się wydaje.
Trzeba wyjmować skrzynie - czy może można ją tylko odsunąć? Ale jak odsuwać to chyba też trzeba odkręcać wał itd....??
Gdyby ktoś rzucił kilka rad.... )
Czy mógłby mi ktoś " krok po kroku" opisać jak mozliwie najszybciej i najłatwiej wymienic sprzęgło w touringu e30 m20 ? Patrzyłem na to trochę i makabra...zero podejscia...nie mam pojęcia jak odkręcić skrzynie od silnika - tam na górze jest zero miejsca na klucz....przynajmniej tak mi się wydaje.
Trzeba wyjmować skrzynie - czy może można ją tylko odsunąć? Ale jak odsuwać to chyba też trzeba odkręcać wał itd....??
Gdyby ktoś rzucił kilka rad.... )
No niestety skrzynie trzeba wyciagnac nie ma innej opcji.
- zdjac wydech;
- odkrecił wał (mozna podpore i przy szkrzyni jak komu wygodnej pozniej manerowac pod spodem);
- odkrecic wysprzeglik (dwie nakretnki da sie podejsc dwiemia przedłuzkami i kluczem nasadowym 13);
- odłaczyc przewody w kabinie psazerskiej (od wstecznego);
- odkrecic srubke przy łapie skrzynki biegów (od spodu mocowana jest na na kretke);
- odkrecic śruby od skrzyni biegów (mozna osbie pomóc podnoszac silnik od przodu robi sie wtedy mały skos i mozna reke wszedzie wsadzic);
- zdjac skrzynie ;
- odkrecic sprzegło i zmienic na nowe;
Przy zakladaniu trzeba dokladnie na srodku umiejscowic tarcze sprzegła tak aby wałek ze skrzyni wlazl jak w masełko w łozysko kótre sie tam znajduje (pomocny moze byc np stary wałek ze starej krzyni tak aby wielklin naszedl na tarcze sprzegła i centarlnie umiejcowił sie w łózysku).
Sryby ciezkie do odkrecenia ---> od rozrusznika.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.