BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
dziwne stukanie w tds -pilne !!!
Autor Wiadomo
ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2005-11-23, 22:47   dziwne stukanie w tds -pilne !!!

dotyczy to opla omegi i umieszczam to grzecznościowo dla znajomego

Mam problem, i to
nie mały dotyczy on silnika 2,5tds. Zacznę od samego początku: w
silniku padły dwie panewki. Decyzja padła że silnik zostaje
zastąpiony silnikiem używanym z innego samochodu. Po przekładce i
zmianie oleju na półsyntetyk, w silniku zaczęło coś stykać.
Zmieniono więc głownice na starą, w której nic nie stukało. Ale to
nic nie pomogło, byłem u ilego fachowca który po odsłuchaniu
powiedział, że to jest na 95% pęknięty tłok (w sposób podobno
szczególny dla tego silnika, pęknięcie według tego pana miało
wygladac tak, że w tłoku równolegle do sworznia jest wyżłobienie i
właśnie na krawędzi pionowej tego wyżłobienia miało być te pęknięcie
a kończyć sie na poziomej część tegoż wyżłobienia). Chciałbym dodać
iż, silnik jak jest zimny nie stuka (przynajmniej nie słuchać - być
może zagłusza go pracujący silnik) póżniej dźwięk narasta, jest
rytmiczny, metaliczny prawie jakby to był popychacz. Wraz ze
wzrostem obrotów częstotliwość rośnie. I dodam że stukot nie zanika,
jest zawsze taki sam. Mechanik który zmieniał głowice powiedział, że
na gładź cylindrycznej widać jeszcze szlif. W aucie jest jeszcze
jeden feler, koło dwumasowe jest zaspawane z jednej i drugiej
strony(przy spawie jednostronnym w monęcie zdławienia silnika napicz
był odpychany, i pasek sie luzował). Zastanawiałem sie nad tym, czy
to nie jest jakaś pompa wodna lub coś w tym rodzaju, może kompresor
klimatyzacji??? Naprawdę nie wiem. Byc moze ktoś zna odpowiedź, ja
już włozyłem niezłą walizke i końca nie widać mojch zmagań z tym
stukotem.
Z gory dziękuję za pomoc, i sugestię.
Pozdrawiam

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2005-11-24, 15:40   

Trudno tak według opisu cos ustalic,moze to byc wszystko,gdzies cos stuka puka samo z siebie,panwki,pompa wtryskowa.Co do koła dwumasowego (hmmmm) watpie zeby było zaspawane bo siedzi przy sprzegle a tobie chodzi zapewne o koło na kole od klimatyzacji ze jest zaspawane.

poltec
[Usunity]

Wysany: 2005-12-23, 23:37   

Witam!!! Powróce do tematu. :roll:
Wymieniłem koło pasowe dwumasowe, niestety nic nie pomoglo ale pasek nie spada. Poszukałem tu i ówdzie i znalazłem, iż w tds jest ważny punkt tłoczenia pompy. Jeżeli nie zawiera się w określonych wartościach samochód więcej pali, no i może tu jest pies pogrzebany. No jeszcze, mam pytanko: Ktoś bawił się wtryskami??? Bo ja ostatnio odkręcałem, no i przy odkręceniu wtrysku ze sterownikiem, oczywiście niewielkim tak żeby nie było kompresji. Samochód zaczął cicho chodzić, ale jak już się rozgrzał - znowu zaczął stukać:[ Jak ktos wie coś nt. wtrysków i ich nie domagań, sygnałów świadczączych o ich nie prawidlowej prac, prosze o pomoc.
Z góry dzięki.
Mam nadzieję że wspólnymi siłami rozwiążemy nie jeden problem.
No i muszę was drodzy klubowicze pochwalic za poziom na forum jest wysoki, można dużo wynieść z niego.

Go

Wysany: 2005-12-23, 23:51   

zrób pewien patent. po kolei wyłaczaj kazty wtrysk, jezeli po wyłączeniu któregoż przestanie stukać to świadczy to o tym ze to moze wtryskiwacz wydaje takie odgłosy. a dróga sprawa niewiem jak mechanik mógł ci powiedziec ze tłok jes pekniety i dlatego stuka skoro nierozkrecał silnika, to jest niemozliwe do ustalenia bez wyjecia tłoka, równie dobrze moze wtedy stukać sworzeń w tłoku. ale zrób najpier z tymi wtryskami , jezeli to nie wtryski to przynajmnie wyeliminujesz jedną z mozliwych przyczyn i trzeba bedzie szukac dalej

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-24, 00:00   

W kazdym Dieslu jest cos takiego jak w benzynie zaplon przy czym nazywa sie to "poczatkowe ustawienie wtrysku " czy jakos tak reguluje sie to pompa wtryskowa krecac w prawo lub lewo jesli jest zle ustawiona moze wydawac taki dzwiek klekotu stukania dosc glosnie aczkolwiek gluche nie do konca metaliczne cos jak by zawor mocno walil przy czym to zazwyczaj dzieje sie od samego poczatku po odpaleniu ......... moze u Ciebie nie jest pekniety tlok tylko sworzen tloka jest wyruchany dosc konkretnie czemu mechanicy wymieniahac glowiece nie sprawdzili stanu tlokow ?? ? trzeba zmierzyc kompresje i wszystko bedzie jasne jak bedzie pekniety poza tym jak by byl pekniety powinien byc przedmuch do skrzyni korbowej i powinno niezle dawac spalinami z rurki bagnetu oleju !! !

co do wtryskow to najlepiej wykrecic i dac do pompiarza on ustawi i powie jak dzialaja jak beda zle to poprzestawia lub wymieni koncowki wtryskow tylko tzreba znac mnije wiecej przebieg silnika bo to ma znaczenie przy ustawianu cisnienia wtrysku czym wiekszy przebieg tym mniejsze cisnienie otwarcia chyba ze sie robi odrazu pompe w tedy wszystko razem ustwi i bedzie ok....... pewnie nic nie pomoglem ale powodzenia

poltec
[Usunity]

Wysany: 2005-12-24, 00:10   

Koleś sprawdzał tłok, ale tyko z wierzchu. Tzn. to co widac jak się głowice zdejmie+gładź cylidryczą wyglądała jak nówka. Jeżeli chodzi o pęknięcie

to jak sie coś wkleja jakiś rys.???to coś naszkicuje
No jakoś polak potrafi, rys. obok po prawej stonie przy nicku. Więc rozumiecie, prawdopodobie żadnych innych objawów by nie było tzn. baknet w powietrzu, lub brak kompresji.

Mirek
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 26 Gru 2005
Skd: Rz-ów
Wysany: 2005-12-26, 20:07   

1.sprawdz ustawienie rozrzadu-gora-klamka na walek
dol-blokada
pompa wtryskowa-ustawienie pompy na zegar w tds-ie to 1 mm do GMP(tzw wysuw sekcji)
2.sprawdz wtryskiwacze-wieszajace sie wtryski robia wlasnie efekt stukania
3.sprawdz cisnienie oleju-jezeli bedzie za duze moze podstawiac hydraulike i bedzie taki efekt o ktorym mowisz

poltec
[Usunity]

Wysany: 2006-01-07, 17:25   

Witam!!!

Byłem u mechanika, koleś odrazu mówi coś stuka. No a ja głupi, zamiast zrobić to po co przyjechałem. Zrobiłem to co on chciał no i .... Nie ważne. A więc ściągneliśmy kolektor ssący, koles osłuchał silnik słuchawkami z rurką. I powiedział że, stuka najprawdopodobniej sworzeń 5 tłoka. Że tłok spuch, i stuka o zawór ssąscy(to powiedział przed zdjąciem kolektora). Ale jak zdją mówi, że nie. Zawór nie uderza o tłok. Mówi że to stuka gdzieś na dole. Tzn. w układzie korbowo-tłokowym.

No i chyba będzie samochód ganiał aż padnie:(
Ale takiej już nasze życie zajeżdzasz do mehanika, a każdy chętnie silnik wyciągnie, kasę weźmie. A problem pozostanie.

No i tym pozytywnym akcentem pragnę skończyć ten wątek.
Napisze jak coś sie zmieni, ale szczerze wątpie. :wink:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-07, 19:29   

chlopie skad ty masz takich mechanikow ?? tlok spuchl :?: :idea: ale jak i po co ............ lol pozatym napisz skad jestes ?? ktos opisywal nie pamietam kto ze visco sie wyrobilo i przy 3000 tak rabalo jak by sie motor mial rozleciec a dzwiek najlepiej slyszalny byl pod deklem zaworow silnik to nie jest poduszka gumowa tylko metal a metal mo do siebie to ze zaj...scie przenosi dzwiek i potrafi oszukac ..... a temu mechanikowi ze stetoskopem to poradz zeby se go w du..e wlozyl i poslychal moze cos madrego uslyszy i tym oto sposobe pewnie straciles minimum 50 pln jak nie 100

poltec
[Usunity]

Wysany: 2006-01-10, 20:28   

Jestem z białegostoku, może ktoś jest z białego???
tłok spuchł tzn. sworzeń jest wywalony i tłok "urusł"

pozdro

Mirek
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 26 Gru 2005
Skd: Rz-ów
Wysany: 2006-02-20, 13:55   

a kolegas nigdy o tym nie slyszal ze tlok moze spuchnac?????
choc usterka tkwi prawdopodobniej gdzie indziej ale spuchniecie tloka przy nadmiernej temperaturze to normalka!!przeciez aluminum posiada rozrzerzalnosc temperaturowa!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: