BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Grzeje się silnik, chłodnica jest zimna E36 2.0 Dalej żle
Autor Wiadomo
siben 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Cze 2007
Skd: Radom
Wysany: 2008-10-24, 16:59   Grzeje się silnik, chłodnica jest zimna E36 2.0 Dalej żle

Witam,wczoraj rano pojechalem na ryby wszystko było wporządku,gdy wróciłem odpaliłem samochód przejechałem kawałek i temperatura skoczyła na czerwone pole,stanołem dolałem deczko płynu do chłodnicy,a chłodnica zimna wiatrak można palcem zatrzymać,kolega mowi że to termostat,te 2 węże co idą do kolanka co jest przy termostacie jeden gorący drugi twardy,co może być żeby mnie mechanik nie naciągnął bo termostat sam sobie wymienie.
Z góry dzięki :)

[ Dodano: 2008-10-24, 17:01 ]
A czy termostat mógł zparcieć ze starości,albo od stania na parkingu,śmigam raz na tydzień ok.30km
Dziś wymieniłem termostat,potem zabrałem się za odpowietrzanie i nic.
1-odkręciłem odpowietrznik
2-wlałem płyn i zaczołem uciskać węża ale z odpowietrznika nic nie leciało,uciskałem dolnego węża tego po lewo to bąbelki z odpowietrznika lekko leciały
3-zakręcilem odpowietrznik,korek od wlewu otwarty
4-zapaliłem silnikgdy się nagrzał odkręciłem lekko odpowietrznik deczko pary poleciało ale CHłODNICA dalej zimna a silnik się nie przegrzewał
5-zaczoł się gotować płyn zakręciłem korek zgasiłem silnik,odkręciłem odpowietrznik troche pary uleciało,gdy wkręcałem odpowietrznik przekręciłem śróbę :x :x chłodnica dalej zimna,gdy włączyłem silnik za chwilę sporo pary leciało raz szarej,raz zielonej,z urwanego odpowietrznika
6-Chyba żle zaczołem odpowietrzać?,pompa wody czy dobra?Dzięki za wszelkie podpowiedzi
Ostatnio zmieniony przez siben 2008-10-25, 18:23, w caoci zmieniany 1 raz  

siwy e-36 
BMW Forever

Pomg: 2 razy
Doczy: 16 Lip 2006
Skd: SarbinowoPL/WaliaUK
Wysany: 2008-10-24, 17:18   

Witam. Na 99% termostat, w gorszym przypadku pompa wody padla ale z Twojego opisu wynika ze predzej termostat. Pol godz roboty przy wymianie, gorzej pozniej z odpowietrzeniem ukladu... I tak termostat mogl zaparciec zastac sie ze straosci tym bardziej jak malo jezdzisz. Termostat odmawia posluszenstwa nawet w nowszych autach, generalnie kazdy predzej czy pozniej pada...Pozdro
Ostatnio zmieniony przez siwy e-36 2008-10-24, 17:20, w caoci zmieniany 1 raz  

nitrus 
Łukasz

Doczy: 26 Lis 2005
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-10-24, 17:53   

termostat wymień i powinno być ok

siben 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Cze 2007
Skd: Radom
Wysany: 2008-10-24, 19:04   

Dobra dzięki jutro z rana się za to wezme :spoko: :beer:

[ Dodano: 2008-10-25, 18:30 ]
A może ktoś normalnie wytłumaczyć jak to odpowietrzyć bo znalazłem na foróm z 4 sposoby.

WhiteCabrioBMW 

Doczy: 26 Gru 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-11-30, 09:03   

Witam , ten sam problem dopadl mnie wczoraj , z tym ze wszystko bylo ok do momentu kiedy dolalem koncentratu do zbiorniczka , plyn zaczal sie gotowac , i generalnie stan plynu byl za wysoki , wiec , zlalem caly plyn z chodnicy i zaczalem bwic sie w odpowietrzanie ukladu. Wobecnej chwili sytuacja wyglada tak ze plyn sie gotuje , waz na dole jest zimny , brak w nim plynu , a wisko sie nie zalacza.Co teraz ? Pompa wody padla ? termostat ? Stan oleju jest ok , a wlalem przynajmniej okolo 15 litrow plynu. Stan oleju ok.

Wczesniej zakres temperatur wygladal tak ze przy jezdzie strzalka pokazywala temperatrure ponizej normalnej czyli tak jakby byla niedogrzana , dopiero w korkach dochodzila do normy . Nie wiem co jest , pomozcie , bo nie chce strzelic jakiegos babola. Silnik m52b25.
Ostatnio zmieniony przez WhiteCabrioBMW 2008-11-30, 09:24, w caoci zmieniany 1 raz  

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-11-30, 10:13   

skoro jest silnik m52 to bardzo mozliwe ze czas na remont ukladu chlodzenia.. trzeba sie zaopatrzyc w pompe wody z metalowym wirnikiem oraz na wszelki wypadek nowy termostat..

ja u siebie mialem identyczny objaw- powod? Zapowietrzony uklad- cholernie ciezko bylo odpowietrzyc, zwlaszcza gdy sie ma weze od LPG. Lanie plynu w otwor w chlodnicy nic nie dalo (powietrze zawsze bylo), plyn uzupelnilem poprzez przewod wody od parownika..

pompa wody 120zl, termostat 30zl, odpowietrzanie 6cylindrowki: caly dzien- wrazenia bezcenne.

WhiteCabrioBMW 

Doczy: 26 Gru 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-11-30, 15:06   

Sytacja wyglada tak....chlodnica od strony wlewu , jest , goraca , od strony powrotu , zimna , waz od powrotu zimny . Gorny waz idacy od zbiorniczka do termostatu , goracy odpowietrzony . Poziom plynu dwie kreski powyzej normy,oba odpowietrzniki , pozamykane, korek odkrecony , dmuchawa full , gorace powietrze dmucha do srodka , jest cacy. temperatura ok . Problem zaczyna sie kiedy wylacze calkiem dmuchawe , wtedy po okolo 5 minutach plyn w zbiorniczku zacvzyna sie gotowac i kiepiec gora ,temperatura ok , waz od powrotu zimny , , chlodnica zimna , wisko nie reaguje , zamykam korek wlewu i otwieram odpowietrzajacy chlodnicy , Nic poza para nie leci waz i chlodnica , zimne.

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-11-30, 16:26   

skoro nic poza para nie leci to znaczy ze masz jeszcze powietrze, powietrze=para! ma leciec plyn bez babelkow..

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: