witam wszystkich jestem tu nowy mam taki problem chcę wyciąć katalizator w mojej e30 silnik m40 16i i czy będzie to ciut lepiej jeździlo czy spadnom osiągi .
mozesz wyciac poprawi osiagi,lepiej samochod wchodzi w obroty,nie dusi sie
ale zamiast katalizatora musi byc jakis tlumik np od 318 bez katalizatora,lub uniwersalny sportowy np ultera nie jest drogi
w kazdym wydechu nawet sportowym jest przedni tlumik lub sportowy katalizator,nie mozna wstawic samej rurki bo nie bedzie tak jak nalezy
rob jak chcesz ale aby bylo dobrze prawidlowo powinien byc tlumik przedni lub ten uniwersalny sportowy ultera
kazdy wydech nawet profesjonalny sportowy w nowych autach ma przedni tlumik lub sportowy katalizator
kazdy kto ma pojecie o wydechach powie ci to co ja
strumienic nie zakladaj to wyrzucone pieniadze
najlepiej najtaniej wyjdzie jak kupisz uzywany przedni tlumik od 318
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-03-06, 12:07
ja miałem (zaraz po kupnie) wycięty katalizator i w to miejsce wspawane rury - nic to nie daje prócz tego, że autko jest o wiele głośniejsze, a może nawet trochę zabiera po wstawieniu środkowego tłumika (ja wstawiałem od 323, bo są 2in i 2 out) i moim zdaniem się nawet polepszyło, a na pewno autko nie warczy jak wściekłe na niskich obrotach - na wysokich nadal ryczy
moim zdaniem również wycięcie kata i wstawienie w to miejsce rur jest bez sensu, a jak się ma zdrowy katalizator, to już w ogóle nie warto - jeśli jednak wytniesz kata, to nie zapomnij go zabrac od tłumikarza, bo on go przy tobie wywali do śmieci... a potem sprzeda za 200 PLNów