BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Śmeirdzi z klimatyzacji i problem z ogrzewaniem
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-07, 02:43   Śmeirdzi z klimatyzacji i problem z ogrzewaniem

Witam mam e 34 525 z 90 roku jak troche pojeżdze na włączonej klimie to sttrasznie śmierdziz klimy. Samemu da sie coś z tym zrobić (oprócz wymiany filtra pyłkowego). I jeszcze jedno niebardzo działa mi ogżewanie tzn ciepłe leci tylko z tych bocznych w drzwiach a ze środkowego wali zimne i musze je zamykać pozatym ogrzewanie działa tylko wtedy jak np jade troche wyłącze silnik słychac takie bulgotanie właczam silnik i już jest ogrzewanie. Przy okazji jak pada deszc i jade w kilka osób to strasznie paruja mi (straaaasznie) wszystkie szyby.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-08-07, 11:29   

to ze paruja szyby to normalne w aucie z klima, jak ja uruchomisz to masz juz odparowane - co do smierdzenia - musisz podjechac do kogos kto zajmuje sie klimami - i ci ja odgrzybi (parownik z racji tego ze panuje na nim wilgoc to super miejsce do rozwoju mikroorganizmow) - a ze srodkowego nawiewu zawsze wali zimne - juz tak to konstruktorzy zaprojektowali - chodzi o to zebys nie dostawal cieplym po twarzy i czasami nie zasnal :)

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2004-08-07, 11:41   

Wcale nie musi to byc to ze szyby paruja wina tego ze klima jest nie właczona.Ostatnio wlasnie miałem tak w jednym modelu Mazdy (tfu tfu tfu) tez wlasnie szyby parowaly a okazało sie ze popsuł sie silniczek odpowiadajacy za cyrkulacje powietrza,klapka sie zamkneła i cały czas włacozny był obieg wewnetrzny.Naprailem silniczek i odrazu jak reka odjał szyby przestały parowac.Oczywiscie wcale to nie musi byc wina tego no ale zawsze jakies punkty zaczepienia sa.

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-08-07, 12:19   

dokladnie, na zamknietym tez paruja - ale ja napisalem czemu paruja gdy wszystko jest sprawne - auta z klima sa bardzo szczelne i para skrapla sie na szybach, swoja droga mi pomagalo lekkie uchylenie okna - albo wlasnie wlaczenie klimy

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-08-07, 16:05   

ze środkowych nie zawsze wali zimne - jak się nastawi temperaturę na maxa - wali ciepłe ze wszystkich nawiewów

Gepard 

Pomg: 7 razy
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-08-07, 16:48   

u mnie zawsze wali zimne nawet z tych przy drzwiach musze tam zajrzec

Go

Wysany: 2004-08-07, 19:04   Re: Śmeirdzi z klimatyzacji i problem z ogrzewaniem

="Nikoś"]Witam mam e 34 525 z 90 roku jak troche pojeżdze na włączonej klimie to sttrasznie śmierdziz klimy. Samemu da sie coś z tym zrobić (oprócz wymiany filtra pyłkowego).

-Z ciekawostek powiem Ci że nie wszystkie E34 z klimą mają ten filtr...U mnie oryginalnie go niema :idea:

I jeszcze jedno niebardzo działa mi ogżewanie tzn ciepłe leci tylko z tych bocznych w drzwiach a ze środkowego wali zimne

-Coś masz nie tak,U mnie z środkowych leci ciepłe i zimne 8) zresztą masz takie pokrętło na nawiewie(niebiekie-czerwone) gdzie możesz sobie ustawić dodatkowo rozkład ciepłego/zimne

i musze je zamykać pozatym ogrzewanie działa tylko wtedy jak np jade troche wyłącze silnik słychac takie bulgotanie właczam silnik i już jest ogrzewanie.

-Masz klimę manualaną czy automatyczną?

Przy okazji jak pada deszc i jade w kilka osób to strasznie paruja mi (straaaasznie) wszystkie szyby.[/quote]

-U mnie tego niema

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-07, 21:14   

u mnie jest cos popiepszone . cały czas coś tyka z okolic przełączników nawiewu i klimy jak zyłącze silnik to coś bulgocze tak jak ciepła woda w czajniku. Jak sprawdzi ć czy te elektrozawory co sterują ciepłą wodą do nagrzewnicy działają?? a klime mam manualną dwustrefową..

Adzik
[Usunity]

Wysany: 2004-08-08, 22:51   

witam, jesli chodzi o parowanie szyb , cos jest z nawiewem najczesciej jest to własnie filtr zabity no i jeszcze ten smrod, ale skoro mówisz ze nie filtr to moze wloty od góry sa zapchane np liśćmi , umnie w e36 tak było były zabchane igłami auto było czesto parkowane w poblizu modrzewia i zapach w aucie był nie przyjemny,

mira_croft
Go
Wysany: 2004-08-10, 17:59   

:D nie wiem co wy z ta klima macie ,ale mnie kiedys uczono ,ze w całym tym o obiegu tzreba wymieniąc co jakis czas ten gaz ,ktory sie tam znajduje i jest non stop w obiegu...ale moze mnie zle uczono...albo wymacie inna klime....nigdy nic nie wiadomo.....caluje.... a co do grzyba to watpie bo za tym parownikiem jak to sarna nazywa jest dodtakowo taki filtr ,ktory zapobiega takim gzrybom wejscia do obiegu.....ale moze ty tegzo nie masz.....i ci sie cos zalęgło....ups to juz wspolczuje takie shity ciezko usuwac....tzrymam kciuki...
caluje
mira croft

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-08-10, 19:17   

dokladnie mirko tak jak piszesz - powinno sie serwisowac klime raz na 2 lata - a co do grzyba to moze sie zalegnac jak najbardziej - na skraplaczu sa idealne warunki :) - sa specjalne preparaty ktore mozna wtryskiwac do ukladu i zabijaja grzybki i inne drobnoustroje..

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-11, 00:28   

Jak sie nazywają takie preparaty??? da sie samemu to zrobić??/ Jak ktoś wie niech sie podzieli. POZDRAWIAM!

mira_croft
Go
Wysany: 2004-08-11, 23:43   

:D :D :D panie Nikoś mnie uczono,ze wymiana tego gazu,jest polaczona z czyszczeniem i chyba w takim razie z odgrzybianiem...ale tego nie wiem na 100%..popytam sie szefa mojego.....i tego samemu sie nie da zrobic..ok bo to ma odpowiednie cisnienie...tłoczony gaz i srodki czyszczace równiez....wiec chyba samemu to mozesz podmuchac w przewody.....ale zapytam sie ...caluje
mira croft

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-11, 23:56   

Mira. Gaz nabijałem 2 miechy temu i wydaje mi sie ze on niema nic wspólnego z grzybem. Grzyb osadza sie w kanałach dlotowych do wnętrza i parowniku tylko dla tego że powietrze z klimy jest mokre. Owszem gazu sam nienapełnie ale przeczyścić przewody wentylacyjne i wymienić filtr klimy samemu można :)

Adzik
[Usunity]

Wysany: 2004-08-12, 10:38   

Kilka razy nanbijałem klime , nit nigdzie nie stosował u mnie zadnych srodków odgrzybiajacych, jezeli układ był pusty np. po wymianie sprzezarki , robiono najpier w próznie w ukłdzie klimy , potem do układu dodawano nie wielka ilosć oleju, która zotała zasysana automatycznie bo jak wczesniej powiedziałem była próżnia i na stepnie napełniano to gazem.
Co do serwisowania co dwa lata ma to na celu raczej sprawdzenie i uzupełnienie gazu no i wymiane filtrów. W mercedesie mojej siostry przynajmniej od 5 lat nie było robine nic przy klimie oprócz wymiany filtrów i nic kompletnie tam sie nie dzieje chłdzi niesamowicie.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: