Witam
Mam taki problem, faluja mi obroty silnika, sprawdzilem nigdzie nie dostaje sie niepozadane powietrze.Na gazie jest ok trzyma oborty,ale jak jest na benzynce to faluja,a ostatnio nie chce wogule jezdzic na benzynce. Jade dajmy na to 50 na gazie przelaczam na benzyne i obroty spadaja mimo iz wciskam pedal gazu tak samo, tak jakby chcial sie wylaczyc. Czyzby to pompa paliwa padla? Czasem odpali i faluja a czasem zupelnie nic:(
Trzeba dodac ze przed wymiana kolektora od 2,5, przepustnicy chodzila jak ta lala, a po wymianie lipa.
tak wszystko podlaczone, ale nie wiem czy sprawna bo jak ja odlacze na gazie to zadnej reakcji na to nie ma, a jak na benzynie faluje i odlacze to zgasnie.
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-03-13, 08:25
a co z tym kolektorem bylo mieszane???? moze przycina sie pompa paliwa, sprawdz cisnienie, sprawdz silniczek krokowy, podjedz gdzies na pomiar spalin to duzo powie.
pozdro.
Tez wymienilem na 3bary, wczesniej byl 2.5. Z tym ze najpierw wymienilem regulator cisnienia i chodzilo ok, dopiero po jakims tygodniu wymienilem kolektor wraz z przepustnica. I dopiero wtedy zaczelo sie kaszanic, od razu po wymianie kolektora zaczely falowac obroty.
Wysany: 2006-03-15, 10:50
co do przeplywki: jezeli nie bylomieszane w niej, tzn nie byla przestawiana sprezyna, i jest przeplywka sprawna, to regulacja jez(sruba upustowa) nie ma zadnego znaczenia, bedzie chodzila zawsze tak samo pod warunkiem ze cala reszta jest sprawna, tzn sonda, czujniki temp, komp, pompa paliwa... nadal twierdze ze to jakies powietrze lewe albo krokowy, podepnij miernik pod sonde i sprawdz jak sie zachowuje. jak to zrobisz to opisz to co sie dzieje na mierniku.wtedy bedzie wiadomo mniej wiecej co sie dzieje w silniku. przyczyna falowania silnika moga byc takze zle wyregulowane zawory, padniety czujnik polozenia przepystnicy.
pozdrawiam
jedz na pomiar spalin, przez to lubi falowac, a to sie ustawia na przeplywce...
pompa tez Ci mogla pasc jak smigasz na gazie, to czesta sprawa w beemkach...
Wysany: 2006-03-18, 17:22
na przeplywce spalin nie ustawisz, jezeli wszystko dziala ok to po przekreceniu sruby regulacyjnej sklad spalin powraca po chwili do tej samej wartosci co przed pokreceniem. no chyba ze sie skreci na max to wtedy spaliny sie zmienia, aleto niema sensu zadnego.
od tego jest sonda i komp zeby spaliny byly zawsze takie same. a srobka sluzy do tego zeby wyregulowac tak przeplywke aby sonda pracowala w pelnym zakresie napiec. czyli od 0 do 1v.