wycinamy w nim dziury w tym miejscu gdzie jest oryginalny przykrecany , nastepnie wycinamy z pleksy odrysowany ksztal mi akurat wyszlo za pierwszym razem prawie kolo
musimy oszlifowac pilnikiem krawedzie i potem papierem sciernym 60-80 wygladzamy ranty i robimy mala fazke dookola nastepnie papierem sciernym 240 likwidujemy duzy rysy po poprzednim papierze , przymierzamy czy pasuje nam ksztal i zabieramy sie za robienie dzury na srubke w tym celu musimy wykorzystac szablon ktory juz mamy zrobiony wiercimy w dekielkach dziury najlepiej okolo 15mm srednicy , matujemy od wewnetrznej storny dekielek w obrebie wywyierconej dziury i przyklejamy maly kwadracik wyciety z pleksy rowzniez zmatowany od strony gdzie bedziemy kleic
po wyschnieciu kleju wiercimy w przyklejonym kwadraciku dziure o srednicy naszej srubki + 1-2 mm powinno to wygladac tak :
i wszystkie gotowe do malowania po uprzednim zmatowaniu paierem 400
malujemy tym co ammy do dyspozycji mi sie nei chcailo wiec wzialem spray i prysnalem na szybko
no i efekt koncowy mysle ze nie wyszlo zle jutro zrobie z daleka jak sie prezentuje
takze pierwsza rzecz jaka mi sie rzuciła w oczy to to ze są nieokrągłe ... ale to kwestia ciecia w kazdym badz razie proste ale dobre ... choc ciekawe czy farba z tego nie zejdzie
" To nie kierowca wybiera samochód - to samochód wybiera kierowcę "
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-28, 16:31
opislaem jak to mozna zrobic samemu mam kolege ktory ma frezarke i wytnie mi idealne okragle dekielki odrazu w nich dziury i beda super ale te i tak wyszly na to co zrobilem ok
Wysłany: 2006-05-28, 17:31
Tak mnie podkusiłeś,że i ja pójde do pana Wacka żeby wycioł takie coś bo faktycznie poprawia wygląd.
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-28, 17:35
no pewnie lepiej wyglada felga sie robi wieksza a te nierownosci ktore widac na zdjeciach znikaja po zlozeniu na felge ale zawsze tak jak napisalem mozna wyciac na ploterze z frezem
Hmm... mam mieszane uczucia... w sumie takie druciarstwo....ale można to potraktować jako rysunek schematyczny i zamiast plexy użyć aluminium i wtedy malina. O ile pamietam chyba Urbi robił dekielki...
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-28, 17:45
ja wole z pleksy bo drozsza a druciarstwem mi nie smierdzi aluminum trzeba toczyc bo inaczej lipa i koszt sie robi zedu 150 pln za dekielki a tu chodzi zeby robic ladnie i tanio a i bardzo Cie prosze nie uzywaj okreslenia (druciarstwo) w moich tematach bo strasznie mnie irytuje i dziala mi na nerwya kazdy wie ze ja konfliktowy jestem (to taka prosba kolezenska ) ...........
Aluminium wycina się piłą włosową, ew. wyżynarką... Nieważne czy jest droższe czy tańsze, bo nie chodzi o to aby zwiększyć koszty, tylko użyć odpowiedniego materiału. Plusem alu jest że można je wypolerować.
P.S. Plexi chyba powinno się psiknąć podkładem do plastiku:)
Wysłany: 2006-05-28, 20:06
Prawie idealne Ja osobiście bym dokładniej je wykończył... chodzi mi o kształt "koła", bo z daleka wszystko fajnie wygląda, ale z bliska.... hmmmmm no wiesz dużo ludzi z bliska bedzie na to patrzec Ale ogólnie super, brawo za pomysł i inwencje twórcze
Pozdro
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
moze w srode wytne na frezie odrazu wytne z 12 albo 16 tyle na ile mi starczy materialu .
A co do malowania to trzeba dobrze zmatowac i podklad plastik a potem juz normalnie i nic sie z tym nie stanie
Wysłany: 2006-05-28, 21:04
Pomysł jak najbardziej OK - własna inicjatywa
Wykonanie, hmm jak na warunki domowe jest też OK
na maszynach w warsztacie ślusarza napewno byś to zrobił lepiej/dokładniej no nie
martwi mnie ten cyjanopan i tu dwa pytanka:
1. otwór na łepek śruby mocującej jest na taki tej samej średnicy w całym przekroju dekielka?? czy nie i dlatego pod spodem podklejałeś drugą warstwę??
2. czy druga warstwa (pod śrubą) opiera się o felgę??
włączyłem stoper i zobaczymy ile to wytrzyma
IMHO: niewiem czy zauważyłeś ale w AZEVach ramiona felg zaczynają wychodzić właśnie już z dekielka, czyli rant dekielka jest już delikatnie pofalowany
PZDR
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
robilem dekielki juz kilka razy dla znajomego i jakie 150zl
bierze sie blache alu albo kupuje jak ktos nie ma takiego wujka jak ja -grubosc chyba 5 mm
wycina sie kwadraty takie zeby mozna bylo w nie wpisac okregi rowne srednicy dekielkow
laduje sie w uchwyt tokarki i jazda i po paru minutach mamy caly komplet gotowy
Wysłany: 2006-05-28, 22:19
ale chyba w tym temacie xeonowi chodzilo o to ze mozna w pare minut zrobic plaskie dekielki wiec jak ktos ma wiecej czasu to moze se i nawet borbet wygrawerowac. no nie?
dobry temat zeby pozniej nie bylo glupich tematow w stylu jak zrobic plaskie dekle 8)
xeonowi chodzilo o to ze mozna w pare minut zrobic plaskie dekielki
mysle ze ja bym szybciej to dotoczyl 8)
nie musialem robic zadnych wzornikow ani nic innego - mierzy sie srednice suwmiarka , wycina kwadrat z blachy i juz toczymy
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-29, 07:26
Kamil K. to ci powiem ze ze jak bym mial tokarke co za niedlugo bedzie realne bo nie mam jej tylko czym przewiezc to wytocze sobie z aluminum . Wiec nie dziw sie ze majac tokarke nie wyjda cie dekielki 150 pln prosze cie chlopie zrozum co pisze nie kazdy ma w domu caly warsztat .MENEL chyba jako jedyna osoba zrozumial temat zrobic samemu !! tanim kosztem .
Nokerman
1. po to jest zeby srubka sie schowala w deklu jest otwor o srednicy 13mm a w tym co podkleilem od spodu 9mm
2.tak opiera sie o felge
Wysłany: 2006-05-29, 07:39
x_e_o_n napisał/a:
1. po to jest zeby srubka sie schowala w deklu jest otwor o srednicy 13mm a w tym co podkleilem od spodu 9mm
2.tak opiera sie o felge
no właśnie to obawiam się o ten cyjanopan jak puści to dekielek poleci w pole
bo jak byś w samym dekielku nawiercił fi9 na wylot a potem fi13 na łepek ale nie do końca a potem podkleił drugą warstwę pod spodem dla wzmocnienia toby było pewniejsze
Ale pewnie sie nie dało zapewne wysokość łepka śruby równa z grubością pleksi
PZDR
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
Wysłany: 2006-05-29, 08:03
ja pierdziele ale sie czepiacie doslownie kazdego juz mnie to powoli strasznie denerwuje najpierw brabusa o kazda zecz jaka opisale a teraz xeona
moze sie sami wezcie do roboty i opisujcie swoje dziela
_________________ Pomoc Drogowa 24h.
665-29-29-01
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-29, 09:51
Pawelku spokojnie nie przejmuj sie ja tez czasami taki jestem ....... czasami
Nokerman watpie zeby odlecialo pleksa starsznie wiaze sie z tym klejem i naprawde robilem testy ciezko jest to oderwac mlotkiem jak uderzalem to popekalo cale a dalej bylo przyklejone
PS mam juz wyciete frezem rowniutkie dekielki przy okazji wycialem sobie migacze przezroczyste
Wysłany: 2006-05-30, 00:08
sadze urbi ze kazdy z nas za te 80 zl zrobil by w 1 dzien zajebiste plaskie dekle do swoich alu i jeszcze zostaloby 20 zl na flaszke do opicia tworczej pracy pod wieczor ...tylko trzeba miec zapal i nie miec dwoch lewych rak jak nie ktorzy z forum
bede monotonny jak zwykle pleksa jest plaska i rowna jak bym wymalowal z pleksy i z aluminium gwaratuje ze nie rozroznicie chyba ze po tym ze z aluminium bedzie ciezszy i zimny !
Koszt zrobienia okolo 30 pln nudzilo mi sie bo jestem chory to zrobilem ................
jutro usuwam niepotrzebne komentarza lub na wasza prosbe caly temat bo to nie ma sensu