BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RoboCop
2007-05-31, 15:36
ZROB TO SAM - Plaskie dekielki
Autor Wiadomość
duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-28, 13:54   ZROB TO SAM - Plaskie dekielki

Chyba tutaj moge dac bo to bardziej zwiazane ze stylizacja niz z technicznym ?? ?

Materialy potrzebne do zrobienia dekielka najszybsza metoda i najtansza :

Pleksa grubosc 4mm
Klej najlepiej cjanopan

tyle z zeczy ktore musismy kupic teraz narzedzia :

Wkretarka
Wyrzynarka
Dremel (mala szlifiereczka)
Wiertla
Papier scierny
Nozyczki
Karton
Suwmiarka lub linijka

Teraz zaczynamy :)

musimy zrobic sobie szablon :

wycinamy w nim dziury w tym miejscu gdzie jest oryginalny przykrecany , nastepnie wycinamy z pleksy odrysowany ksztal mi akurat wyszlo za pierwszym razem prawie kolo :)

musimy oszlifowac pilnikiem krawedzie i potem papierem sciernym 60-80 wygladzamy ranty i robimy mala fazke dookola nastepnie papierem sciernym 240 likwidujemy duzy rysy po poprzednim papierze , przymierzamy czy pasuje nam ksztal i zabieramy sie za robienie dzury na srubke w tym celu musimy wykorzystac szablon ktory juz mamy zrobiony wiercimy w dekielkach dziury najlepiej okolo 15mm srednicy , matujemy od wewnetrznej storny dekielek w obrebie wywyierconej dziury i przyklejamy maly kwadracik wyciety z pleksy rowzniez zmatowany od strony gdzie bedziemy kleic

po wyschnieciu kleju wiercimy w przyklejonym kwadraciku dziure o srednicy naszej srubki + 1-2 mm powinno to wygladac tak :

i wszystkie gotowe do malowania po uprzednim zmatowaniu paierem 400

malujemy tym co ammy do dyspozycji mi sie nei chcailo wiec wzialem spray i prysnalem na szybko

no i efekt koncowy mysle ze nie wyszlo zle jutro zrobie z daleka jak sie prezentuje

Pozdarwim wszystkich i udenej produkcji :)

emaloo 

Wysłany: 2006-05-28, 14:07   

Super! Chyba zrobie sobie nowe do moich OZtek :mrgreen: i dam znajmomemu z ASP żeby wymalował jakiś ciekawy motyw :D
Pozdrawiam!

--==maly==-- 

Wysłany: 2006-05-28, 14:24   

Fajne tylko mogły by być bardziej okrągłe :wink:

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-28, 14:25   

uwiez mi jak zrobie z daleka zdjecia nie zobaczysz ze sa nieidealne :)

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysłany: 2006-05-28, 15:16   

takze pierwsza rzecz jaka mi sie rzuciła w oczy to to ze są nieokrągłe ... :wink: ale to kwestia ciecia w kazdym badz razie proste ale dobre ... choc ciekawe czy farba z tego nie zejdzie :roll:

wiechue30 
/////ALPINE equipped

Wysłany: 2006-05-28, 15:30   

w końcu zrobiłeś płaskie dekle i wyszły super :D
od razu felga lepiej wyglada

" To nie kierowca wybiera samochód - to samochód wybiera kierowcę "

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-28, 16:31   

:)
opislaem jak to mozna zrobic samemu mam kolege ktory ma frezarke i wytnie mi idealne okragle dekielki odrazu w nich dziury i beda super ale te i tak wyszly na to co zrobilem ok :)

--==maly==-- 

Wysłany: 2006-05-28, 17:31   

Tak mnie podkusiłeś,że i ja pójde do pana Wacka żeby wycioł takie coś bo faktycznie poprawia wygląd.

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-28, 17:35   

:) no pewnie lepiej wyglada felga sie robi wieksza a te nierownosci ktore widac na zdjeciach znikaja po zlozeniu na felge ale zawsze tak jak napisalem mozna wyciac na ploterze z frezem

KotSylwester 

Wysłany: 2006-05-28, 17:41   

Hmm... mam mieszane uczucia... w sumie takie druciarstwo....ale można to potraktować jako rysunek schematyczny i zamiast plexy użyć aluminium i wtedy malina. O ile pamietam chyba Urbi robił dekielki...

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-28, 17:45   

ja wole z pleksy bo drozsza a druciarstwem mi nie smierdzi aluminum trzeba toczyc bo inaczej lipa i koszt sie robi zedu 150 pln za dekielki a tu chodzi zeby robic ladnie i tanio a i bardzo Cie prosze nie uzywaj okreslenia (druciarstwo) w moich tematach bo strasznie mnie irytuje i dziala mi na nerwya kazdy wie ze ja konfliktowy jestem (to taka prosba kolezenska ) ........... :D :)

KotSylwester 

Wysłany: 2006-05-28, 18:01   

Aluminium wycina się piłą włosową, ew. wyżynarką... Nieważne czy jest droższe czy tańsze, bo nie chodzi o to aby zwiększyć koszty, tylko użyć odpowiedniego materiału. Plusem alu jest że można je wypolerować.

P.S. Plexi chyba powinno się psiknąć podkładem do plastiku:)

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysłany: 2006-05-28, 20:06   

Prawie idealne :mrgreen: Ja osobiście bym dokładniej je wykończył... chodzi mi o kształt "koła", bo z daleka wszystko fajnie wygląda, ale z bliska.... hmmmmm no wiesz :D dużo ludzi z bliska bedzie na to patrzec :D Ale ogólnie super, brawo za pomysł i inwencje twórcze

Pozdro

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-28, 20:51   

moze w srode wytne na frezie odrazu wytne z 12 albo 16 tyle na ile mi starczy materialu .
A co do malowania to trzeba dobrze zmatowac i podklad plastik a potem juz normalnie i nic sie z tym nie stanie

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysłany: 2006-05-28, 21:04   

Pomysł jak najbardziej OK - własna inicjatywa :wink:

Wykonanie, hmm jak na warunki domowe jest też OK
na maszynach w warsztacie ślusarza napewno byś to zrobił lepiej/dokładniej no nie
martwi mnie ten cyjanopan :/ i tu dwa pytanka:
1. otwór na łepek śruby mocującej jest na taki tej samej średnicy w całym przekroju dekielka?? czy nie i dlatego pod spodem podklejałeś drugą warstwę??
2. czy druga warstwa (pod śrubą) opiera się o felgę??

włączyłem stoper i zobaczymy ile to wytrzyma

IMHO: niewiem czy zauważyłeś ale w AZEVach ramiona felg zaczynają wychodzić właśnie już z dekielka, czyli rant dekielka jest już delikatnie pofalowany

PZDR

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2006-05-28, 21:07   

robilem dekielki juz kilka razy dla znajomego i jakie 150zl :lol:
bierze sie blache alu albo kupuje jak ktos nie ma takiego wujka jak ja -grubosc chyba 5 mm
wycina sie kwadraty takie zeby mozna bylo w nie wpisac okregi rowne srednicy dekielkow
laduje sie w uchwyt tokarki i jazda :mrgreen: i po paru minutach mamy caly komplet gotowy :mrgreen:

Menel 

Wysłany: 2006-05-28, 22:19   

ale chyba w tym temacie xeonowi chodzilo o to ze mozna w pare minut zrobic plaskie dekielki wiec jak ktos ma wiecej czasu to moze se i nawet borbet wygrawerowac. no nie?
:lol:
dobry temat zeby pozniej nie bylo glupich tematow w stylu jak zrobic plaskie dekle 8)

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2006-05-29, 06:33   

menel napisał/a:
xeonowi chodzilo o to ze mozna w pare minut zrobic plaskie dekielki

mysle ze ja bym szybciej to dotoczyl 8) :mrgreen:
nie musialem robic zadnych wzornikow ani nic innego - mierzy sie srednice suwmiarka , wycina kwadrat z blachy i juz toczymy :mrgreen:

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 07:26   

Kamil K. to ci powiem ze ze jak bym mial tokarke co za niedlugo bedzie realne bo nie mam jej tylko czym przewiezc to wytocze sobie z aluminum . Wiec nie dziw sie ze majac tokarke nie wyjda cie dekielki 150 pln prosze cie chlopie zrozum co pisze nie kazdy ma w domu caly warsztat .MENEL chyba jako jedyna osoba zrozumial temat zrobic samemu !! !! tanim kosztem .

Nokerman

1. po to jest zeby srubka sie schowala w deklu jest otwor o srednicy 13mm a w tym co podkleilem od spodu 9mm
2.tak opiera sie o felge :)

nokerman 
ostatni mohikanin

Wysłany: 2006-05-29, 07:39   

x_e_o_n napisał/a:

1. po to jest zeby srubka sie schowala w deklu jest otwor o srednicy 13mm a w tym co podkleilem od spodu 9mm
2.tak opiera sie o felge :)

no właśnie :? to obawiam się o ten cyjanopan :? jak puści to dekielek poleci w pole :|
bo jak byś w samym dekielku nawiercił fi9 na wylot a potem fi13 na łepek ale nie do końca a potem podkleił drugą warstwę pod spodem dla wzmocnienia toby było pewniejsze

Ale pewnie sie nie dało :| zapewne wysokość łepka śruby równa z grubością pleksi

PZDR

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Pawel-e30 

Wysłany: 2006-05-29, 08:03   

ja pierdziele ale sie czepiacie :cry: doslownie kazdego juz mnie to powoli strasznie denerwuje :? najpierw brabusa o kazda zecz jaka opisale a teraz xeona :|

moze sie sami wezcie do roboty i opisujcie swoje dziela :mrgreen:

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 09:51   

Pawelku spokojnie nie przejmuj sie ja tez czasami taki jestem :) ....... czasami

Nokerman watpie zeby odlecialo pleksa starsznie wiaze sie z tym klejem i naprawde robilem testy ciezko jest to oderwac :) mlotkiem jak uderzalem to popekalo cale a dalej bylo przyklejone

PS mam juz wyciete frezem rowniutkie dekielki przy okazji wycialem sobie migacze przezroczyste :)

Menel 

Wysłany: 2006-05-30, 00:08   

sadze urbi ze kazdy z nas za te 80 zl zrobil by w 1 dzien zajebiste plaskie dekle do swoich alu i jeszcze zostaloby 20 zl na flaszke do opicia tworczej pracy pod wieczor ...tylko trzeba miec zapal i nie miec dwoch lewych rak jak nie ktorzy z forum :lol: :lol: :lol:

duchX
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-30, 07:52   

bede monotonny jak zwykle pleksa jest plaska i rowna jak bym wymalowal z pleksy i z aluminium gwaratuje ze nie rozroznicie chyba ze po tym ze z aluminium bedzie ciezszy i zimny !! !
Koszt zrobienia okolo 30 pln nudzilo mi sie bo jestem chory to zrobilem ................

jutro usuwam niepotrzebne komentarza lub na wasza prosbe caly temat bo to nie ma sensu :)

KotSylwester 

Wysłany: 2006-05-30, 07:55   

Pleksy nie wypolerujesz, W ten sposób, zamykasz sobie drgoę so zmian.Proponuję sklejkę, chociaż do kominka pójdzie, a pleksa do kosza i ekologia...

Odpowiedz do tematu