BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Uciekła moc m20 b20
Autor Wiadomo
Gelo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Mar 2006
Skd: Radom
Wysany: 2006-06-23, 00:51   Uciekła moc m20 b20

Witam eksperymentowałem kiedyś wyjmując klapke antywybuchową w m20 b20 LPG, osiągi autka się poprawiły ale.... po dwóch dniach strzelił mi gaz ( po raz pierwszy ) i wypadł gumowy przewód który wchodzi do krokowego, przewód od przepustnicy w wypadł stożek. Po złożeniu wszystkiego na swoje miejsce pojawił się problem taki że autko nie ma mocy, jeździ płynnie ale to nie to co było tak jakby znikneło kilka kucyków. Czego to może być wina?? szczelnośc już sprawdzałem, osobiście stawiam na przepływke choć wizualnie wygląda OK i klapka chodzi normalnie. A co najlepsze to teraz na gazie chodzi lepiej niż na benzynce :/

Piotrek E-30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Sie 2005
Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2006-06-23, 01:07   

Hmm, dziwna sprawa skoro na lpg chodzi lepiej, gdyby dolot był nieszczelny to by obroty falowały prychał by i niebanglał jak trzeba,to ze na benie juz tak nie hula po włozeniu zwezki na swoje miejsce wcale mnie to nie dziwi :D

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2006-06-23, 09:02   

Ja jezdze bez zadnj klapki antywybuchowej ani nawet bez zadnej gumy, mam instalacje II generacji i nic sie nie dzieje nowe: swiece, kable, kopulka, filtr, dobra regulacja i wszystko dziala jak nalezy - po wyciagnieciu tych wszystkich zwzek klapek i gumek auto naprawde odzylo a wracajac do tematu mozliwe ze sie przeplywomierz uszkodzil np klapa sie przestawila i teraz masz np inne wyprzedzenie zaplonu i to juz nie jest to na benzynie, gaz potrzebuje innego wyprzedzenia zaplonu niz benzyna i moze akurat przypadkiem trafilo na takie wyprzedzenie dobre dla gazu i chodzi lepiej na gazie niz benzynie :wink:

Every man dies... But not every man really lives...

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-06-23, 10:55   

a co ma wyprzedzenie zaplonu do przeplywki to nie wiem, przeplywka podaje tylko do kompa ile powietrxza dostaje siedo siln i o jakiej temp. katwyprzedzenia zaplonu regulowany jest wzgledem predkosci obrotowej.!!!
stawiam na trafiona przeplywke podmien od kogosto sie przekonasz!!!
pozdro

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-06-23, 16:39   

jeszcze słyszałem takie opinie:
zależnie od wychylenia potencjometru w czasie, komputer decyduje z której mapy brać zapłon ... chodzi oczywiście o obciązenie. przepływomierz pokazuje komputerowi pod jakim obciązeniem jest silnik a nie czujnik poł. przepustnicy bo czujnik ma tylko 2 sygnały (minimum i maximum) a przepływka płynny zakres... :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2006-06-23, 20:28   

Gelo-przechodziłem taką gechenne z moią 320i.Przyczyny mogą być następujące:lewe powietrze w przepływce( odklejony dekielek), przestawiony potencjometr ten pod dekielkiem na przepływce, zły odczyt z krokowego- włacz i wyłączkilka razy wtyczke. P :!: :?: owodzenia.

Gelo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Mar 2006
Skd: Radom
Wysany: 2006-06-23, 23:42   

Ogólnie to wqr.... mnie już LPG, coprawda tylko raz strzelił ale męczy mnie to do dziś, jak tak dalej pójdzie to wymontuje tą instalacje. Popatrze i zobacze co z tą przepływką podobno da się jakoś to wyregulować, jeśli nioe pomoże to zakupię nową i wywale gaz. Dzięki

[ Dodano: 2006-06-23, 22:43 ]
I jeszcze jedno pytanko czy podpięcie pod kompa wykaże błąd przepływki lub innego użądzenia np. przepustnicy lub krokowego??

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2006-06-25, 16:04   

adrian e30 napisa/a:
a co ma wyprzedzenie zaplonu do przeplywki to nie wiem, przeplywka podaje tylko do kompa ile powietrxza dostaje siedo siln i o jakiej temp. katwyprzedzenia zaplonu regulowany jest wzgledem predkosci obrotowej.!!!
stawiam na trafiona przeplywke podmien od kogosto sie przekonasz!!!
pozdro

Ma bardzo duze znaczenie - zaleznie od uchylenia klapy przeplywomierza komputer dostaje sygnal o obciazeniu silnika i w ten sposob do danego obciazenia i predkosci obrotowej dobiera kat wyprzedzenia zaplonu. Gdyby kat wyprzedzenia zaplonu byl dobierany tylko w zaleznosci od predkosci obrotowej to cofnelibysmy sie do ery fiata 126p :roll:

Every man dies... But not every man really lives...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: