Witam!
Czy możliwe jest, żeby szybka pękła pod wpływem działania promieni słonecznych? Zostawiłem auto nad jeziorem, w największym słońcu niestety na próżno było szukać cienia. Wracam po kilku godzinach i mam pęknięcie na ok 15 cm! Przyjrzałem się dokładnie i pęknięcie zaczyna się od odprysku (chyba po kamieniu)... Słońce czy komuś nie spodobała się moja beemka?
Czekam na Wasze opinie...
Wiem ze jak jest mróz to może się zdażyć, że nawet udeżenie skrobaczką powoduje pęknięcie, jednak co do słońca i wysokiej temperatury...
I podpinam pytanie, mam u siebie maluśkie pęknięcie na środku, kamień spod kół pewnie to spowodował, jest maluśka dziurka, i od niej w każdym kierunku odchodzą dosłownie kilkumilimetrowe pęknięca,. Nie widać jednak dobrzeby było coś z tym zrobić. Gdzie ( czy wogóle) naprawia się takie pęknięcia i ile to może kosztować??
moze pekac od slonca... szyba SIE BARDZO MOCNO NAGRZEWA i rozszerza sie i w miejscu gdzie bylo jakies uszkodzenie dochodzi do dalszego pekania... naprawia sie szyby z tym ze:
nie w polu widzenia (bezposredniego) kierowcy i raczej bardzo male uszkodzenia typu odprysk po kamyku... naprawa szyby w profesjonalnym serwisie do najtanszych nie nalezy a stara szyba to stara szyba i czasem lepiej po prostu kupic nowa zwlaszcza ze ew. przeglad po zatrzymaniu dowodu przez policje moze stanowic 50% ceny szyby..
Ojciec kiedys zostawił samochod na słońcu ale ze byl brudny postanowilismy go umyc a mial na szybie maly odprysk od kamienia wystarczylo troche zimnej wody i po szybie.
zalezy jaki zaklad. Z tego co opisujesz to wypelnienie takiego ubytku to koszt okolo 80 zeta. Zabieg trwa 45 min do 1 godziny.
Tak sie zastanawiam nad tym peknieciem i szczerze powiem ze jedyny przypadek takiego pekniecia od slonca widzialem na Florydzie. I to tez nie do konca pewne czy aby tylko slonce czy polaczenie slonce+zimna woda+ udrzenie tej wody z 6 pietra...
A czy twoje autko jest autkiem wypadkowym czy igielka? Bo moze naprezenia karoserii + sloneczko spowodowalo takie sily ze szyba nie wytrzymala - to tak na logike.
Co sie tyczy wymiany szyby. Jesli nie ma mechanicznych uszkodzen typu pekniecia, duze ubytki pokamieniowe to mimo wszystko ja bym pozostal przy takiej szybie. Powod jest prozaiczny. Przy ewentualnej sprzedazy zaden potencjalny kupujacy nie uwierzy ze wymieniliscie szybe bo byla "porysowana". Bo przeciez kazda szyba ma swoje numery w ktorych ukryty jest rok produkcji a niezgodnosc lat powoduje ze odstraszy to nabywce. No chyba ze uszkodzenia sa na tyle duze ze jest "mus" wymienic takiego window-a... bezpieczenstwo ponad wszystko.
mod:(jeśli o to chodzi, to można zrobić zdjęcia porysowanej szyby jeszcze na samochodzi - na wypadek sprzedaży )
zalezy jaki zaklad. Z tego co opisujesz to wypelnienie takiego ubytku to koszt okolo 80 zeta. Zabieg trwa 45 min do 1 godziny.
Tak sie zastanawiam nad tym peknieciem i szczerze powiem ze jedyny przypadek takiego pekniecia od slonca widzialem na Florydzie. I to tez nie do konca pewne czy aby tylko slonce czy polaczenie slonce+zimna woda+ udrzenie tej wody z 6 pietra...
A czy twoje autko jest autkiem wypadkowym czy igielka? Bo moze naprezenia karoserii + sloneczko spowodowalo takie sily ze szyba nie wytrzymala - to tak na logike.
Co sie tyczy wymiany szyby. Jesli nie ma mechanicznych uszkodzen typu pekniecia, duze ubytki pokamieniowe to mimo wszystko ja bym pozostal przy takiej szybie. Powod jest prozaiczny. Przy ewentualnej sprzedazy zaden potencjalny kupujacy nie uwierzy ze wymieniliscie szybe bo byla "porysowana". Bo przeciez kazda szyba ma swoje numery w ktorych ukryty jest rok produkcji a niezgodnosc lat powoduje ze odstraszy to nabywce. No chyba ze uszkodzenia sa na tyle duze ze jest "mus" wymienic takiego window-a... bezpieczenstwo ponad wszystko.
mod:(jeśli o to chodzi, to można zrobić zdjęcia porysowanej szyby jeszcze na samochodzi - na wypadek sprzedaży )
koszt nowej szyby to cos od okolo 300pln... mozna i taniej znalezc... poza tym nie zawsze wymiana szyby swiadczy o wypadkowosci auta... kolega wstawial 3 razy szybe boczna od pasazera... zreszta mozna sobie wziac fakturke za wymiane z opisem dlaczego byla wymieniana i pieczatka...
co do pekania na slonku to kumpel kupil carine II i szybka byla minimalnie peknieta (trzeba bylo dobrze sie przyjzec) a w tej chwili ma juz kilkunastocentymetrowe pekniecia bo autko stalo na slonku... w hondzie civic salonowce mielismy odprysk po kamyku i powoli zaczela pekac szybka (naszczescie zdazylismy sprzedac auto ale nowy wlasciciel musial wymienic bo pekniecie sie rozlazilo) a auto kupilismy w salonie i mialo 100% bezwypadkowa przeszlosc...
Mauser:
Ja kleiłem dziurki po kamieniach w szybie sześć razy(jeżdżę dużo na trasie). Koszt w Krakowie to ok. 50zł/szt.
Praktycznie po naprawie nic nie widać, najwyżej jedno miejsce jest minimalnie widoczne, ale to dlatego, że nie pojechałem od razu i się bardzo zabrudziło. Dobrze jest na takie miejsce od razu nakleić kawałek taśmy przezroczystej.
Z reguły nie powinno się kleić bezpośrednio w polu widzenia, ale z praktyki wiem, że jeśli pajączek jest niewielki i dobrze się sklei, to naprawdę nie widać.
Polecam klejenie, bo gdybym chciał za każdym razem wymieniać szybę, to by to znacznie więcej kosztowało. Poza tym nadal mam oryginalną szybę.
koszt nowej szyby to cos od okolo 300pln... mozna i taniej znalezc... poza tym nie zawsze wymiana szyby swiadczy o wypadkowosci auta... kolega wstawial 3 razy szybe boczna od pasazera... zreszta mozna sobie wziac fakturke za wymiane z opisem dlaczego byla wymieniana i pieczatka...
co do pekania na slonku to kumpel kupil carine II i szybka byla minimalnie peknieta (trzeba bylo dobrze sie przyjzec) a w tej chwili ma juz kilkunastocentymetrowe pekniecia bo autko stalo na slonku... w hondzie civic salonowce mielismy odprysk po kamyku i powoli zaczela pekac szybka (naszczescie zdazylismy sprzedac auto ale nowy wlasciciel musial wymienic bo pekniecie sie rozlazilo) a auto kupilismy w salonie i mialo 100% bezwypadkowa przeszlosc...
Zapłaciłem za urzywkę ale igłe 50zł, chyba nie bawiłbym się w naprawę...
pozdr!