BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
czy da sie zreperowac przeplywomierz ???
Autor Wiadomo
Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-05-31, 22:26   czy da sie zreperowac przeplywomierz ???

dzis stracilem na dobre przeplywomierz (chyba mam ostatnio pecha)

klapa pracuje luzno,zadnych pekjiec,ubytkow itd...

w takim razie so sie tam wlasciwie przestawilo?
czy ta sprezynka na tym czarnym koleczku sie wyciagnela czy co?

czy da sie to jakos naprawic?

pytam bo cos mi sie o uszy obilo ze przeplywke sie jakos "na miernik" ustawia

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-06-01, 00:44   

oczywiscie ze mozna to ustawic... nawet mniej wiecej na "oko" naciskając klapkę i sprawdzając naciąg... a potem juz na samochodzie...

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-06-01, 08:07   

sprężynke tak jak pisze loko, da sie ustawić..gorzej jest po wybuchu gazu jak klapka pęknie..wtedy musisz kupic "nowy" ( nowy kosztuje 900zł, ty pewnie kupisz używany :wink: ) przeływomierz...

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-06-01, 11:45   

wlasnie, mam ten sam problem, teraz mam gaz, ale jeszcze zanim zalozylem mialem non stop problemy z obrotami. Po zalozeniu przeplywki od kumpla problemy zniknely i silnik rowno pracowal. Tylko ze moja wyglada doslownie jak nowa, klapka lekko chodzi, nie widac zadnych uszkodzen, a jak odkrylem wieko i gory, to w srodku czysto jak z fabryki, wiec co moze byc ?? ?? cos sie ponaciagalo przez te 15 lat ?

jezeli komus sie udalo to naprawic , to dajcie znac

pozdrawiam

gg 3437874

Rafał 

Wysany: 2005-06-01, 15:05   

o widze ze sie jednak da !!
bardzo bym prosil o wiecej info jak to zrobic (ustawic pprzeplywke)

i bardzo prosze nie poruszac juz w tym temacie kwestji zasadnosci montazu inst LPG !! !!!!!!

sarna1: i prosze si do tego stosowac

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-06-01, 20:57   

a moze ktos umie naprawic przeplywke na goracym drucie? mam z M50 siemensa uszkodzonego (drut i obudowa) moge go tanio sprzedac :) info na pw

Scigany 

Wysany: 2005-06-07, 19:32   

iiihaaaaaa, po ponad roku meczarni z falujacymi obrotami i nie rowna praca silnika dzisiaj wkoncu wpadlem co bylo powodem. Wczesniej podmienilem na chwile przeplywke od kumpla z e36 aby sprawdzic, czy to o przeplywomierz chodzi, no i silnik pracowal rowno, takze mialem winowajce. Zamowilem na allegro przeplywke, ale sie okazalo, ze ta ktora dostalem to byla z 1.6 chociaz wszyscy w aukcjach mieli opis "przeplywka M40 1.6-1.8, roznia sie one srednica itd. Pozostalem przy mojej, bardzo dobrze wygladajacej, nie ocierajacej i ogolnie by bylo z nia wszystko ok, gdyby nie falowala. Otworzylem klapke , w srodku czysto jak z fabryki, no ale cos musialo byc nie tak, przyjzalem sie potencjometrowi, ktory podaje sygnal , no i zauwazylem, ze w pozycji wolnych obrotow jest on wytarty. Pomyslalem , ze trzeba cos dogiac, aby obejsc ta usterke. No, ale projektanci z Boscha chyba mieli na to pomysl i zamontowali to wszystko na srubce, dzieki ktorej mozna po poluzowaniu jej przesunac ramie suwaka omijajac sam poczatek w miejscu ktorego bylo wytarte miejsce. Miejsca na potencjometrze jest duzo, suwak teraz "posuwa" sie po zdrowym odcinku plytki, a obrotyyy.... rowniutenko jak nigdy dotad. Po prostu jeden ruch srubokreta, jedna minuta roboty i przeplywka jak nowa. Nizej zamieszczam zdjecie na ktorym widac srube regulacji i wytarte miejsce

gg 3437874

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 19:37   

Elegancko zalatwiona sprawa. Gratuluje sukcesu. Zaraz biegne sprawdzic swoją :D bo tu przeciez nie chodszi tylko o bieg jałowy tylko cały zakres obrotów. Pozdrawiam.

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 20:13   

U mnie wyglada to troche lepiej aczkolwiek maly przeswit plytki juz sie rysuje.

Rozumiem ze komp ci sie sam przestawil do nowych wartosci na podstawie obrotow?

Bo zdaje sie najlepszym rozwiazaniem byloby nie tyle przesuniecie o jakis kat tej blaszki a przesuniecie o np 1mm plytki w kierunku srodka wtedy by ta blaszka poruszala sie po zupelnie nowej czesci plytki.

Bo jak ktos ma solidnie wytarte te sciezki na calej dlugosci to nawet przesuniecie o ten poczatkowy kat moze tu nic nie dac.

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-06-07, 20:14   

jaqub napisa/a:
a moze ktos umie naprawic przeplywke na goracym drucie? mam z M50 siemensa uszkodzonego (drut i obudowa) moge go tanio sprzedac :) info na pw

tez mialem uszkodzonego Siemensa i raczej nieda rady go zrobic bo jest zadelikatny jesli chodzi o jego elektronikę.

Rafał 

Wysany: 2005-06-07, 22:27   

wracajac do poczatku tematu !
okazalo sie wcale nie stracilem przeplywki tylko pompa paliwa kt niedawmno wymienialem i zamontowalem (musze sie przyznacz) prowizorycznie a raczej ruraka laczaca pompe z ukaldem paliwowym zsunela sie i powsala nieszcelnosc w ukladzie paliwowym a co za tym idzie zbyt niskie cisnienie na wtryskach

cale zycie sie czlowiek uczy !
blad przeplywomierza-jaki odczytalem za pomoca kodow blyskowych,pojawil sie poniewaz przez chwile wczesniej przeplywka byla odpieta

i wszystko dobrze sie skonczylo .....................

Scigany 

Wysany: 2005-06-08, 10:03   

bloto napisa/a:
Bo zdaje sie najlepszym rozwiazaniem byloby nie tyle przesuniecie o jakis kat tej blaszki a przesuniecie o np 1mm plytki w kierunku srodka wtedy by ta blaszka poruszala sie po zupelnie nowej czesci plytki.

Bo jak ktos ma solidnie wytarte te sciezki na calej dlugosci to nawet przesuniecie o ten poczatkowy kat moze tu nic nie dac.

Wydaje mi sie, ze bez problemu bedzie mozna wysunac o 1mm ta blaszke ktora sunie po plytce, jest ona zamocowana w plastikowym trzymaku i przylutowana do kabelka, wszystko to jest skrecone srubka. Na pewno jest to do zrobienia, i jak w przyszlosci powtorzy mi sie problem z falowaniem, to wysune ja na nie uzywany odcinek sciezki

gg 3437874

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-06-09, 14:40   

HAMANN E30 napisa/a:
jaqub napisa/a:

tez mialem uszkodzonego Siemensa i raczej nieda rady go zrobic bo jest zadelikatny jesli chodzi o jego elektronikę.

u mnie po prostu uszkodzony jest drucik :) ciekawe czy mozna gdzies kupic taki drucik??

Anonymous
Go
Wysany: 2005-06-19, 13:08   

Sciagany jaki Ty masz przebieg ? ze masz tak powycierana ta tarczke ? zgodnie z Twoimi wskazowkami zabralem sie za robote patrze a u mnie sa delikatne dwie sciezki (jak u Ciebie w najlepszym miejscu) przebieg 184 (teoretycznie)
Czy to normalne ze wskazowka przeplywomierza delikatnie drga ?
ja ma problem z za niskim obrotami ok 600, przeplywomierz wydaje sie dobry. moze czujnik polozenia przepustnicy ? tylko jak go wyregulowac ?
a jak regulowac przeplywka obracajac to "kolko zebate " ?i patrzyc co sie dzieje ?

Pozdrawiam

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-19, 13:36   

Drgać ma jak najbardziej.

Pozdro.

loko

Wysany: 2005-06-19, 16:02   

czujnik przepustnicy działa tylko na zasadzie włącz/wyłącz.... o tym już było setki razy.

może reguluj srubką od obrotów?

a co do przesuwania płytki to życzę powodzenia w jej odkręceniu... w 80% przypadków kończy się to wierceniem. a prościej podgiąć blaszkę w 2 miejscach tak aby skrócić nieco jej zasięg i też będzie jeździła po nieużywanej ścieżce... trwa to 20 sekund.

Scigany 

Wysany: 2005-06-19, 17:27   

mam 172tys km

gg 3437874

Anonymous
Go
Wysany: 2005-06-20, 19:13   E30 1.8

Witam wszystki po pierwsze to co zrobic bo juz raz wymienialem przeplywomierz i teraz znow mi strzelila i jest do wymiany klapka nie chodzi od czego to jest zalezne dodam ze jest ona na gazie i wogule jak rozpoznac silnik M10 od M40 bo mam 1.8 ale niemam pojecia jaki to jest bo w dowodzie mam 2.0 i oczywiscie jak z tym przeplywomierzem czy sa rozne o innych numerach do tego auta czy numery musza byc idetyczne!!!??? Z gory dziekuje!!

Anonymous
Go
Wysany: 2005-06-20, 19:34   

Dzieki loko dzieki scigany .

Loko : U mnie regulacja srobka daje efekt chwilowy , niestety po przejazdzce efekt jest ten sam , obroty dalej 600 .
np. zatrzymuje sie przed swiatlami obroty spadaja do 500 natychmiast sie podnosza na te "fabryczne" 900 i pozniej spadaja do 600 i tak juz stoja w miare rowno. Nie chce ruszac tej blaszki w przeplywomierzu skoro nic tam nie jest powycierane.
Moze lewe powietrze ? ale guma od przeplywomierza idealna zadnych dziur, delikatnie moze sparciala , ale nie ma dziur .

Loko jestes pewien ze czujnik polozenia przepusticy - jego regulacja nic nie pomoze ? chlopaki na forum pisali ze ktos im tam regulowal i jest oki.

Krokowy jakby caly czas byl otwarty to moze byly by za wysokie obroty ?

Dzieki i pozdrawiam

Rafał 

Wysany: 2005-06-21, 00:58   Re: E30 1.8

Luki26 napisa/a:
Witam wszystki po pierwsze to co zrobic bo juz raz wymienialem przeplywomierz i teraz znow mi strzelila i jest do wymiany klapka nie chodzi od czego to jest zalezne dodam ze jest ona na gazie i wogule jak rozpoznac silnik M10 od M40 bo mam 1.8 ale niemam pojecia jaki to jest bo w dowodzie mam 2.0 i oczywiscie jak z tym przeplywomierzem czy sa rozne o innych numerach do tego auta czy numery musza byc idetyczne!!!??? Z gory dziekuje!!

witamy witamy
widze ze to 1 twoj post wiec cie nie objade na dziendobry (hehehe)
ale polecam www.google.pl,tam wpsz sobie bmw m10 i wybierz grafike a zobaczysz np to:
http://koti.mbnet.fi/stabil/autot/bmw/M10-1.8i.jpg
to wlasnie jest m10

a jak wpiszesz bmw m40 to zobaczysz np:
http://koti.mbnet.fi/kapi_79/bmw_m40.jpg
m40 i to z klima i wspomaganiem

witamy na www.beemka-klub !

rogaś318 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Wwa, Gardzienice
Wysany: 2005-06-21, 12:23   

uwazam ze zdjecia powyzej odnosnie silnikow m10 i m40 sa tendencyjne!!! oczywiscie na niekorzysc jednego z najlepszych i najtrwalszych silnikow BMW czyli m10!!!! 8)

już nie Mczy.

loko

Wysany: 2005-06-21, 15:13   

rogaś, żeby ci nie było przykro :-)

na gaźniorku:

i na k-jetronicu:

i trochę rodzynków:
1602:

i z 2002 turbo :-) :

rogaś318 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Wwa, Gardzienice
Wysany: 2005-06-21, 15:25   

dziekuje! :D

już nie Mczy.

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-06-25, 18:03   

Mam pytanko w jakiej pozycji jest u was ta blaszka od przeplywomierza jak silnik chodzi na wolnych obrotach bo u mnie jest na srodku pola i nie wiem czy tak ma byc.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: