BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Lakier na felgi??
Autor Wiadomo
Ostry 

Doczy: 13 Lip 2005
Skd: lewobrzezna warszawa
Wysany: 2006-04-04, 21:35   Lakier na felgi??

Siemanko... Zabralem sie za odnawianie swoich felg i mam maly problem. Moze ktos wie co to jest za taki specjalny lakier BEZBARWNY co mozna klasc na polerowane aluminium? Dokladniej chodzi o rant bo bedzie polerowany i trzeba go pozniej pokryc bezbarwnym ale chyba nie mozna takiego normalnego bo bedzie zlazil... Jak ktos cos wie na ten temat i gdzie mozna nabyc taki lakier to prosze o odp...

Beti: e-36 328 cabrio "miss"
Beatka: e-32 740 "przyszla miss"

Meecowhy 

Doczy: 09 Sty 2006
Skd: Żory
Wysany: 2006-04-04, 21:46   

powiem tak :
albo chronisz felge - normalna farba i lakier
albo chcesz by sie swiecila - polerujesz ....
jesli polakierujesz polerowane aluminium to nie bedzie sie juz tak blyszczec - wiec cala robota na marne.....
ogolnie polerowanego aluminium sie nie lakieruje - trzeba poprostu o nie dbac ...
czyscic woda i nablyszczac flanelową koszula !:D

Ostry 

Wysany: 2006-04-04, 21:50   

Ale to chodzi o lakier bezbarwny!! Zeby polerowane aluminium pokryc bezbarwnym lakierem... Ja myslalem ze jak sie kilka warst bezbarwnego polozy to tez sie bedzie swiecic...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-04-04, 21:55   

Meecowhy ma racje, polerowane felgi pomalowane bezbarwnym nie blyszcza sie tak jak "surowe", szkoda roboty zeby potem popsuc efekt. Drazylem temat dosc ostro bo sam zastanawialem sie nad polerka i wiem ze to nie najlepszy pomysl, poza tym taki lakier nie bardzo ma sie czego trzymac i nie jest zbyt trwaly. Przeszukaj forum cultstyle, atam jest sporo o polerce.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Ostry 

Wysany: 2006-04-04, 22:15   

Jeszcze jedno... Jezeli sie jednak zdecyduje na polerke i zostawie surowe aluminium to ono moze sie jakos zniszczyc, czy jest narazone na dzialanie jakis czynnikow??

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-04-04, 22:17   

Czysc jak czesto sie da, nie pozwol zeby pyl z klockow zdazyl sie wezrec. unikaj wszelkiej chemii do mycia felg itp, bo straca polysk. No i lepiej zebys zdazyl zmienic felgi przed pierwszym posypaniem soli, chyba ze chcez zima powtarzac robote.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-04-04, 23:20   

wydaje mi sie ze sa specjalne lakiery bezbarwne ktore nadawaly by sie do polakierowania polerki... w kazdym badz razie fabrycznie polerowane felgi sa czyms pokryte bo ostatnio ogladalem nowki z polerowanym rantem i moge sie zalozyc ze mialy jakies zabezpieczenia... nie wiem co na to ortodoksyjni poleranci ale chyba dosc dobrym rozwiazaniem jest porzadny wosk ktory choc troszke powinien zabezpieczyc aluski....

Sebabmw 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Limanowa
Wysany: 2006-04-05, 17:33   

Witam

Temat polerowania był już poruszany. Mam w tym udział bo robię trochę z motocyklami a tam się aluminium poleruje dość często. Jak go polakierujesz to matowieje strasznie. Jak nie polakierujesz to od czasu do czasu musisz przelecieć taką zieloną pastą specjalnie do polerowania, najlepiej filcem i jest OK. Taki wypolerowany materiał możesz chronić przed matowieniem spowodowanym przez tlen z powietrza i inne czynniki powodujące jego utlennianie i tym samym matowienie przez pokrycie np woskiem do lakierów samochodowych. cieniutka warstewka zapewni powłokę ochronną.

Seba

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-04-11, 11:36   

też widziałem że nowe felgi sa często srebrzyste a wypolerowany rant mają polakierowany. Nie świeci sie tak jak bez lakieru ale jest Ok.

jasiel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 18 Gru 2005
Skd: Bialystok
Wysany: 2006-04-12, 23:43   

ja w swoje stare felgi polakierowalem zwyklym lakierem bo mialem dosc codziennego mycia fakt "czysta" polerka wyglada super ale jest strasznie uciazliwa a wracajac do tematu spolerowana felge przejechalem delikatnie "gabka scierna" (nie wiem jak sie fachowo nazywa) pozniej podgrzewanie felgi opalarka tak zeby byla ciepla i lakierowanie wygladalo to mniej wiecej tak jak nowa felga polerowana i zabezpieczona lakierem jezdzilem na nich jeszcze dwa lata lakier odszedl w 2 moze 3 miejscach prkatycznie nie zauwazalnie dodam jeszcze ze polozylem tylko jedna warstwe fele swiecily sie o wiele lepiej niz malowane

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-04-12, 23:55   

polecam cos takiego.lakier srebrny i bezbarwny.nie dostalem dupli wiec taki tez moze byc.

a jeszcze lepszy zestwik wyglada nastepujaco :

:wink: :wink: :wink:

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-04-13, 10:07   

jaqub napisa/a:
wydaje mi sie ze sa specjalne lakiery bezbarwne ktore nadawaly by sie do polakierowania polerki... w kazdym badz razie fabrycznie polerowane felgi sa czyms pokryte bo ostatnio ogladalem nowki z polerowanym rantem i moge sie zalozyc ze mialy jakies zabezpieczenia...

mnie się wydaje, że to wygląda jeszcze inaczej... oglądałem u znajomego w sklepie dopasionego O.Z. eta skręcanego, który ma na rancie nałożoną nakładkę, ze stali nierdzewnej polerowanej na lustro... nakładka pełni funkcję dekoracyjną i ochronną dla rantu felgi - w razie uszkodzenia wymienia się na nową...
do tematu lakierów - trzeba pamiętać żeby kolor i bezbarwny były z jednej firmy bo lakiery mogą się ścinać...

RoboCop 
Morder...ator

Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-04-13, 11:05   

tu są takie nakładki o których wspominałem:

center 

Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-04-13, 19:12   

ja mam sie wlasnie wziasc za malowanie felg, ale mam pytanko:
najpierw maluje tym sprajem do felg a pozniej na to jeszcze klade warstwe bezbarwnego?
bo rantow nie bede malowal niczym, bede dbal o felunek :)

mgr inż. Jędrek ;)

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2006-04-14, 10:10   

co do lakierowania polerowanego, to tak jak wspomnieliscie wyzej traci sie polowe efektu, z polerowanego lustra robi sie zasniedziala kupa po nalozeniu klara. Te co sa w sklepie i pieknie w nich blyszczy rant to maja mikro frez zrobiony na rancie i polozony chrom, a na ten chrom w tym mikrofrezie dopiero przychodzi lakier bezbarwny, chrom nie reaguje z lakierem, a dzieki mikrofrezowi lakier sie trzyma. Ja swoje fele czasem i po 3 tygodniach czyscilem, wystarczylo ludwikiem przemyc, pasta przetrzec i sie blyszczaly jak swiezo spod maszyny do polerowania. Nie uzywaj zadnej chemii do czyszczenia felg oraz piany aktywnej w myjni. To tyle

gg 3437874

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-06-27, 20:03   

jeśli chodzi o polerowanie rantów to jak się sprawy mają? Można to zrobić we własnym zakresie? Jak wspominałęm w którymś poście mam polerkę u dziadka i śmignę do niego po maszynkę, ale czy np są jakieś takie końcówki polerskie czy cuś?
Robił wogóle coś takiego ktoś samemu w garażu

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-27, 20:31   

nie chce nowego tematu zakladac...
mam feleczki od M3 e36 Motorsport BMW 7,5x17 (firma chyba lemmier czy jakos tak)... i jezdze na nich w zimie... maja pare zarysowan i chce je przeszpachlowac i odmalowac... widzialem ze sa jakies szpachle do alu ale czy nadaja sie do felg aluminiowych? i jak sie do tego zabrac... wiem ze trzeba wyczyscic, odtluscic itd... ale co po kolei dokladnie...

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-06-27, 20:48   

jaqub napisa/a:
ale co po kolei dokladnie...

a ja chce pomalować czarno, i jakoś mini rancik w moich polerka, o ile sam dam radę z mechaniczną polerką i pastą, i jakimiś sprzętami co można kupić w sklepie...
co mozna kupić żeby samemu polerować?
jak się za to wziąść?
papier ścierny najpierw? jaki? od 800 przez 1500 do 2500?
jakich past sprzętów używać a jakich nie?
wiem ze polerki nie malować, lakiery mam specjalne do felg
ale ubytki czym maskować? Szpachlą zwykłą?
pasta polerska konkretnej jakiejś firmy? jakaś granulacja jest? podkładowa? wierzchnia?

Seria "100 pytań do...". Będę szczęśliwy jak przynajmniej połowa będzie z odpowiedziami... Szukałem odpowiedzi na te pytania nie znalazłem, wiec plis nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, "bo to już było"

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: