Wysany: 2006-07-20, 00:17 Świeci się kontrolka ładowania ale ...
Świeci się kontrolka ładowania ale samo ładowanie jest ok.
Zrobiło się tak po wymianie alternatora - w starym było odwrotnie słabe ładowanie ale kontrolka się nie świeciła i nonstop był problem ze słabo naładowanym akumulatorem
Zmierzyłem napięcie na "nowym" alternatorze (na wolnych obrotach i na około 2500 obr.)
na przewodzie do akumulatora: 14.12 V - 14.25 V
na przewodzie do kontrolki: 12.9 V - 13.6 V
Czy da się coś w nim wymienić aby było ok
Czy zostawić tak jak jest teraz choć wolałbym aby było ok - szukać następnego alternatora
przy pokrywie zaworow, na samym przodzie jest brazowy przewod (przynajmniej u mnie) i jak on byl odpiety to swiecila mi sie ta kontrolka, sprawdz to..
a jak nie to posprawdzaj wszystkie kable, popsikaj WD40 czy wszystko ma mase itd, moze cos sie zasniedzialo po drodze..
pozdrawiam
Witam, miałem podobnie swieciła mi sie kontrolka od ładowania non stop. Okazało sie, altenator był po prostu zle podłaczony ( az sie wierzyc nie chce) zamieniłem miejscami przewód od + z przewodem idacym do filtra przeciwzakłoceniowego, teraz jest już ok. Moze masz podobną sytuację, pozdrawiam
kontrolka świeciła się dość jasno (na wolnych obrotach jakieś 50% tego co normalnie) ale w tej chwili wróciło wszystko do normy i jak odpale auto to normalnie gaśnie. podłączony jest dobrze i wszystkie miejsca gdzie przykręcone są przewody wyczyściłem przy zakładaniu.