BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Czy to napewno łożysko??
Autor Wiadomo
marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2006-09-05, 21:29   Czy to napewno łożysko??

Siemanko
Jestem prawie pewien ze ten dziwny hałas pochodzi ze skrzyni biegów. Tak jak by sie tam jakies łozysko zatarło. Bo jak wysprzegle albo wrzuce na luz to ustaje nie ma znaczenia z jaka predkascia jade to znika, oczywiscie przy wiekszych predkosciach jest bardziej odczuwalny kiedy mam wrzucony bieg. Domyslam sie ze to cos napewno ze skrzynia bo jesli to by był most to by nie ustalo jak wysprzegle prawda.
Dwa miesiace temu wymienialem olej w skrzyni. Czy zeby to tymienic to trzeba cala skrzynie rozkrecic??[/center]

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-05, 22:17   

to łożysko sprzęgła - póki nie wali (niezbyt mocno, ale czuć) Ci sprzęgło w nogę przy rozłączaniu, to olej to - jak będziesz wymieniał tarczę (i docisk), to wymienisz przy okazji, chyba, że już je czuć

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-09-05, 22:20   

Ale ja olej wymienialem niedawno! :-( ale to znaczy ze bedzie jeszcze jakis objaw poza tym buczeniem?? Co bedzie waliło, bo czasami mi szarpie jak chcem ruszyc? Czy to mozliwe ze od tego?? Ile takie cos moze kosztowac??

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-05, 22:27   

samo łożysko nie jest drogi, ale trzeba zrobić tę samą operację co przy wymianie sprzęgła, czyli rozłączyć skrzynię, co do tego walenia w pedał, to trochę przesadziłem - jeśli podczas załączania sprzęgła (odpusczania pedału) czuć wibracje, to znaczy, że już jest z łożyskiem gorzej, ale jak tylko je słychać, to odpuścuiłbym sobie - zakładam oczywiście, że to łożysko, bo to częsty przypadek, ale nie słyszałem tego dźwięku, więc głowy nie daję więc najlepiej, żeby to sprawdził ktoś, kto kojarzy temat

co do szarpania przy ruszaniu, to powodów może być wiele - zazwyczaj podpora wału.... ale nie wiem jak ruszasz :wink:

wymiana oleju w skrzyni nie ma na to wpływu

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-09-05, 22:38   

Nie czuje nic na pedale, jedynie buczenie które znika po wcisnieciu sprzegla, albo wrzuceniu na luz. Ten objaw jest slyszalny podczas jazdy na biegu zaczyna sie przy ok 50km/h. Czyli dopuki nic nie czuc na sprzegle to jezdzic?
A jesli chodzi o ruszanie to jak czasami chcem ruszyc wolno, albo podjechac na krawerznik z bliska to czuje takie dziwne szarpanie jak by mostem mi szarpało. Nie ma to znaczenia od obrotów jak zaobserwowałem poprostu czasami tak mam ze 2 - 3 razy w tym miesiacu :-)

[ Dodano: 2006-09-05, 21:44 ]
A ta podpora to spory koszt?? Bede w tym tygodniu w serwisie na wymiane McPersona i amorka moze oni mi to łozysko sprawdza zeby potwierdzic?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: