BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
trzęsie E30
Autor Wiadomo
sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2006-09-10, 16:18   trzęsie E30

no więc zachciało mi sie łapac z jakąs dwururową hondą szlo niezle do czasu jak cos przy zmianie biegów na wysokich obrotach metalicznie zgrzytneło ale dosyc cicho bo zastanawiałem sie czy to wogóle u mnie czy przypadkiem nie w tej hondzie no ale po zakonczeniu poscigu i zjechaniu w docelową ulice jak zwolnilem poczulem nietypowe trzesienie calego samochodu zatrzymalem sie obejrzalem wszystko co moglem i nic pojechalem dalej za 1h trafilem na kanał obejrzalem mocowanie skrzyni poduszki silnika i wszystko inne co amortyzuje wibracje ukl napedowego/silnika ,oprócz podpory wału optycznie wszystko ok poduszki na miejscyu nie powyrywane niezniszczone.Zachowanie: czy stoje czy jade czy bieg 2 czy 4 czy sprzegło czy luz trzesie samochodem wlasciwie to jest rezonans , który najmocniej czuć przy okolo 900-1000 obrotow jak jade 80km/h to własciwie nie czuc że trzesie czy ktos wie co to moze byc? bo chyba nie podpora walu? mam nie miłe wrażenie , że to trzęsienie jest wywołane przez jakiś obiekt ,który poprostu się skrzywił ale w takim razie musiałby się znajdować w silniku ;/

była E30 320i coupe

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-10, 19:28   

zdejmij pokrywę zaworów i sprawdź czy wszystko OK

sebo 

Wysany: 2006-09-10, 19:58   

no nie wiem czy to dźwigienka bo silnik chodzi jak nalleży nic nie odczułem chociaż z drugiej strony nigdy mi nie pekla to nie wiem jak to jest czy silnik przy peknietej dzwigience moze chodzic bez zmian?

była E30 320i coupe

motoser 

Doczy: 31 Lip 2006
Skd: wawa
Wysany: 2006-09-10, 20:53   

u mnie za to trzesie jak cholera na obrotach jalowych...
pozniej normal

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-10, 21:21   

jak jest pęknięta dźwigienka, to silnik oczywiście nie pracuje normalnie, bo pracuje tylko na 5 garków, ale im wyższe obroty, tym mniej to czuć - jeszcze ważne czy to wydechowa czy ssąca

mi dźwigienka (na szczęście ssąca) pękła w Kielcach i jakoś dojechałem do domu, ale już bez tej ukruszonej części - sprawdź to nawet jak nie podejrzewasz, bo jeśli jest tam jakiś pęknięty kawałek i się dostanie gdzieś, gdzie nie powinien, to może być poważny problem

sebo 

Wysany: 2006-09-10, 22:59   

hmm no zobaczymy jutro może uda mi się zajrzec pod dekiel i mam pytanie trochę wybiegające w przyszłość jak wymienić dźwigienkę ?pamiętam że są na dwóch wałkach i o ile się nie myle ten wałek się wyciąga do góry jakos?

była E30 320i coupe

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-11, 00:22   

w górę nie wyjdzie - trzeba wysunąć - nie wiem dokładnie czy to łatwe, bo u mnie była wymieniana, ale sam tego nie robiłem

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-09-11, 08:17   

apoduszki podsinikiem sprawdziles??? a sprzeglolaczace silnik zwalem???

sebo 

Wysany: 2006-09-11, 09:48   

mogłeś przeczytać uważnie mój pierwszy post to miałbyś od razu odpowiedź poduszki sprawdziłem wszystkie a sprzęgło łączące silnik z wałem? chyba chodzi o krzyżak jeżeli tak to i tak nie ma to znaczenia bo wszystko się tręsie również w trakcie postoju

[ Dodano: Pon Wrz 11, 2006 6:13 pm ]
no dobra to nie dźwigienka właśnie sprawdziłem ma ktoś jakiś pomysł bo ja już sam nie wiem czy komuś tak zwaliła się poduszka że nic po niej nie było widać?

była E30 320i coupe

MaSTeR

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2006-09-11, 19:28   

moze to nie poduszka ... tylko ... mocowanie poduszki jest walniete (mi sie przytrafilo w iS-ce na polskich pieknych drogach ... na szczescie blisko domu, silnik sie przekrzywil i oparl na zdje sie przekladni bo skrecac sie prawie nie dalo...) moze u Ciebie oparl sie na czyms innym ... ewidentnie jesli drgania sa na postoju to silnik na czyms lezy/cos sie do niego dotyka, bo innego wyjscia nie ma..

sebo 

Wysany: 2006-09-11, 19:32   

jak napisałem wcześniej wszytskie poduszki łacznie z silnika obejżałem na kanale na chodzącym silniku i na niechodzącym nawet dla pewności czy są jakoś niewidocznie pourywane podważałem wszystko łapką ale nic tam dziwnego niezauważyłem gdyby łapa była urwana byłoby to nie do przeoczenia .Miałem walniętą poduszkę w poprzedniej e30 i tam sie poprostu rozerwała i koniec a tu wszystko git

była E30 320i coupe

kuzyn 

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-09-11, 20:13   

hmmm mam podobny problem. z tym ze u mnie trzesie na pierwszym i wstecznym biegu jak się wolno toczę. i to nie zawsze. napewno wyraźnie to sie nasila jak auto jest dobrze rozgrzane. na wyższych obrotach jest dobrze. nie falują.

jacekg.deviantART. com - galeria moich zdjęć

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-11, 20:59   

mialem podobny objaw jak rozleciala mi sie tarcza sprzegla .kilka razy wysoko zakrecilem silnikiem + piszczenie na trojce :lol:
dwa dni pozniej jadac normalnie padla tarcza - rozleciala sie i wlasnie na postoju trzeslo lekko autem.takie dziwne wibracje

wiec jesli trzesie na postoju to stawiam wlasnie na sprzeglo . moze u ciebie nie rozleciala sie cala tarcza a urwal sie
tylko kawalek i to powoduje ze uklad jest nie wywazony

skrzynie da rade wyjac i zalozyc w pojedynke . sprawdzone :lol:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

sebo 

Wysany: 2006-09-11, 23:32   

no właśnie w tym miejscu mi najbardziej pasuje że coś chyba jest nie tak bo to musi na 100% obracać się z silnikiem co do sprzegła dzisiaj odkryłem że jakby łatwiej wchodzi ogólnie samochód zachowuje się w porządku oprócz telepania a tak nawiasem jakim cudem wyjąleś skrzynie sam? w ogóle to da się ją jakoś odkręcić bez wyciągania silnika?

była E30 320i coupe

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-09-12, 09:10   

da sie da sie w pojedynke z 3 razy to robilem:PP ale troche samozaparcia i sposobem!! a pozatym nie wyciagniesz silnika bez odkrecenia skrzyni!!no chyba ze spuscisz silnik pod auto!! najpierw demontujesz skrzynie, przygotuj sobie nasadki torxy bo bez nich nic nie zrobisz, a i nic sila skrzynia skchodzi lekko jak nie to zapomniales o jakies srubie. Najgorsze sa do odkrecenia sroby rozrusznika i takie 2 sroby na samej gorze skrzyni, a i bedziesz potrzebowal dobre przedlozki z jakims kardanem. Najpierw sciagasz wydech odkrecasz wal, lewarek wysprzeglik(wykrec go z skrzyni nie na przewodzie nie bedziesz musial odpowietrzac potem) i chyba tyle, przesrana robota jednym słowem ....

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-12, 10:23   

sebo napisa/a:
dzisiaj odkryłem że jakby łatwiej wchodzi

latwiej znaczy, lzej trzeba naciskac na pedal tak :?: u mnie pedal wpdala w podloge jak sie tarcza rozleciala .moze u ciebie pekl docisk

przykatuj jeszcze raz auto i samo wyjdzie co jest nie tak :lol: joke :wink:

co do skrzyni to dla mnie jest malo rzeczy ktorych nie zrobie sam 8) dyfer tez sam zmieniam bez problemu a kiedys bracia
mi pomagali i we dwoch mieli problem zeby go podniesc na odpowiednia wysokosc :lol:

jesli chcesz sam odkrecac skrzynie to zaopatrz sie w nasadki torx(u mnie byly tylko dwie z takim lbem ale byly ), dwie przedluzki ,dwa przeguby i grzechotke .najgorsze dojscie jest do srub przy rozruszniku

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

MichcioManiak 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Lip 2006
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-09-12, 11:17   

najgorsze? TRAGEDIA :shock: zmieniałem silnik bez kanału, bez podnośników itp... myślałem że się potne... wszystkie śruby powinny być na te dziwne gwiazdki, 12tki jak dobrze pamiętam i 14 :) Pozdro i powodzenia :)

sebo 

Wysany: 2006-09-12, 14:51   

własnie jest tak jakby pedał trochę łatwiej wchodził nie to że wpada ale jakoś tak czuć że mogłby jeszcze a nie ma gdzie a z tym przykatowaniem to tak właśnie myślałem nic łatwiejszego na odkrycie usterki ;) chyba tym razem to zrobi ktoś inny bo już raz rozbierałem beemke całą ale powiedzmy że wtedy miałem na to czas a do tej pory przed domem leży skrzynia z silnikiem nie rozkręcone;)

no tak byłem u magicznego speca jak mu pokazałem samochód to go z pół godziny oglądał i nie wiedział co to ma ktoś w moich okolicach jakiegoś sprawdzonego człowieka / warsztat który zna sie na bmkach?

była E30 320i coupe

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: