BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
mycie silnika - czy to bezpieczne? ... HILFE!!!!
Autor Wiadomo
duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-16, 10:30   mycie silnika - czy to bezpieczne? ... HILFE!!!!

siemacie
miałem ostatnio mały wyciek oleju z silnika - trochę go zarzygało i musze się dowiedziec czy sprawa jest jednorazawa, czy też nadal z niego cieknie - postanowiłem umyć silnik

czy ktoś z Was korzystał z usług myjni? jak onie to robią - czy to jest bezpieczne dla silnika?
przeciez jeśli tam pojadę, to silnik będzie nagrzany - czy nic sie nie stanie jeśli go umyją wodą - boje się o głowicę - zwłaszcza, że głowice od m20b25 sa wyjątkowo wrażliwe

czy macie z tym jakies doświadczenia - interesują mnie zwłaszcza opinie posiadaczy m20 ale nie tylko
czy są jakieś posoby mycia silnika bez użycia wody?

a może polecacie jakieś inne (np. samodzielne) sposoby na umycie silnika

nie chodzi o to żeby się świecił, tylko żeby widać było czy jest OK

joł

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-10-16, 10:32   

zaczekaj tylko jak ostygnie a pózniej ogień , myłem 2 razy niczego nie obwijając/zasłaniając - odpalił od kopa, wszystko ok

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-16, 10:40   

czyli co - pojechałeś na myjnie, postałeś godzinke i umyłeś?
pisz konkrety, bo jestem w tym temacie całkiem zielony, a nie chciałbym kupować kolejnej głowicy

sam nie mam odpowiednich warunków i narzędzi (czy chociażby bieżącej wody) do umycia np. pod blokiem

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-10-16, 10:45   

Piotr pod domem to robiłem , miałem jakis preparat którym spryskałem silnik i woda z węza pod nie małym cisnieniem.Sam bez niczyjej pomocy :wink:

LoveJoy 

Doczy: 03 Sie 2005
Skd: Varshava
Wysany: 2006-10-16, 10:45   

Siema,

Ja kilka razy myłem m40. Podjechałem po dom, czekałem aż ostygnie, podłączałem myjkę ciśnieniową pod ciepłą wodę. Najpierw spłukiwałem, potem nakładałem szuwaks do mycia silnika ( takie ustrojstwo w stylu aktywnej piany w sprayu), odczekałem 10-15 min i znów płukanko. Samochód pali od pierwszego kopa, bez jakichś specjalnych zabezpieczeńczegokolwiek przed wodą.

Pozdro
LJ

Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA

KORDI 
RWD love.. 8)

Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2006-10-16, 10:48   

Piotrek ja też myłem ostatnio w swojej....i w poprzednich autach tez pare razy...
ale robiłem to sam...daj sobie spokuj z myjnią...silnik powinien porządnie po tym wyschnąć...na nie odpalonym...a wiadomo z myjni musisz wyjechać... :/
zara skocze do garażu i napisze Ci jak sie nazywa płyn którego używam...jest naprawde bardzo,badzo dobry... :)
jest w butelce jak płyn do mysia okien..pryska sie po całym silniku(dosłownie po wszystkim)czeka ok.10 min.a później wodą pod ciśnieniem...wszysciutko spływa idealnie...a silnik później suchutki i co najważniejsze nie tłusty...

PozdrOOfki... :D

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-16, 10:50   

no to super - jak napisałem - nie mam pod blokiem bieżącej wody, a 7 piętra z kranu raczej nie pociągnę :roll:

jak bym miał, to bym nie zadawał głupich pytań, kupiłbym sobie preparat do czyszczenia silnika i umył całkiem zimny, a potem opłukał.... ale nie mam takiej możliwości, dlatego pytam o myjnię :wink:

KORDI 
RWD love.. 8)

Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2006-10-16, 10:54   

ten preparat o którym ja pisze możesz spłukać nawet wodą z takiej butelki jak własnie jest ten płyn...czyli taka z e spryskiwaczem...preparat super i rozpuszcza tak kazdy tłuszcze że nawet nie trzema jakiegoś specjalnego ciśnienia wody... :)

PozdrOOfki... :D

EDIT
To jest K2 ARIVA

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2006-10-16, 11:18   

PioterW
a nie możesz podjechać na jakiegoś karchera samoobsługową myjkę??

Spryskasz sobie preparatem
za pare minut spłukasz.
U mnie na karcherach jest 5 prog, w tym jeden suszenie, coś jakby para z dyszy leciała

i ja bym właśnie tym po myciu potraktował silnik

PZDR

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-10-16, 13:50   

A ja bym silnika nie umył. Najwyżej wyczyścił szmatką i jakims tam czyścidłem dokładnie.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-10-16, 15:17   

piotrek, myje silniki juz od paru ladnych lat. przewaznie raz na 3 miesiace.tak jak na zewnatrz blacha,tak i deska rozdzielcza , tak i silnik musi byc u mnie czysty.
myje na zwyklej myjni bezdotykowej.
czekam na miejscu okolo 15 min, normalnie z karshera piana lekko obmywam i dalej woda . nic sie nie stanie.czasami moze cos przerywac przez wilgotne kable ale po odpaleniu samo wszystko wyschnie jak silnik nabierze swojej temperatury.
oslonic tylko trzeba cewke i bezpieczniki.dalej na wszystko spokojnie mozna lac ostro wode.

kuzyn 

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-10-16, 15:22   

myłem silnik dwa razy. i za kazdym razem na myjni bezdotykowej.
najpierw myje auto. w tym czasie silnik troche traci temperatury. potem pryskam silnik.
jak obcieknie trochę to pryskam całą komore specjalnym plynem do silnika.
czekam pare minut i splukuję karcherem.
za pierwszym razem nic sie nie stalo. odpalilem po myciu i bylo cacy.
za drugim zas razem gdzies musialem nalac wody,
bo coprawda zapalilem bez problemu i dojechalem do domu,
ale na drugi dzien po odpaleniu szarpalo, dlawil sie silnik etc.
ze dwa dni sie tak meczyła az przeschlo i wszystko wrocilo do normy.

wniosek taki ze lepiej jednak jakies kondony pozakladac na cewke i inne
narazone na zalanie elektryczne pierdoły.

jacekg.deviantART. com - galeria moich zdjęć
Ostatnio zmieniony przez kuzyn 2006-10-16, 16:18, w caoci zmieniany 1 raz  

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-16, 15:36   

ok - dzięki - o to mi chodziło
pzdr

wczoraj pytałem laskę na myjni (w recepcji) czy przypadkiem nic sie głowicy nie stanie, a ona mi na to, że jak nie jest pęknięta albo dziurawa, to nie :lol: ... oczywiście nie kontynuowałem rozmowy

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-10-16, 16:02   

Polecam kazda myjnie gdzie maja kilka stanowisk do mycia np na rogu św.Bonifacego i SIKORSKIEGO - praktycznie na przeciwko carmana myja tam silniki,podwozia.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-10-16, 18:59   

Najważniejsze jest to aby Ci myli silnik CIEPŁĄ WODĄ ... wtedy różnica temperatur nie jest drastyczna i nie musisz się obawiac. Podjeżdżasz, zakładasz folie na bezpieczniki, zwijasz kable WN i tez zawijasz razem z cewką oraz owijasz kopułkę i przepływkę. Potem płukanie zgrubne, siuwax, płukanie po siuwaksie i sprężonym powietrzem dmuchanie np. wnęk na świece, okolic przepływki i wtryskiwaczy oraz czujników...

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-10-17, 08:57   

jakby co mam szampon do wałka i odżywkę do tłoków - mogę pożyczyć.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-17, 13:08   

Łukasz napisa/a:
jakby co mam szampon do wałka i odżywkę do tłoków - mogę pożyczyć.

i tak używam żelu do kabli stowjednym bez spłukiwania z doda-tkami, wiec inne specyfiki afterparty nie są już potrzebne
... ale dzięki

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2006-10-18, 18:17   

a ze sie tak zapytam silniki m 50 tez tak mozna umyc ?? Tzn myjka cisnieniowa ?? m 20 mozna bo sam sobie myłem .. a jak m 50 ?? PS plyn do mycia silnikow super czysci felgi .. pozdro

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-10-18, 18:32   

MrKrYH_e34 napisa/a:
a ze sie tak zapytam silniki m 50 tez tak mozna umyc ?? Tzn myjka cisnieniowa ?? m 20 mozna bo sam sobie myłem .. a jak m 50 ?? PS plyn do mycia silnikow super czysci felgi .. pozdro

obejrzyj moj silnik jest tu http://forum.beemka-klub....r=asc&start=135 myty na myjni. najpierw umyli auto pozniej musialem poczekac jeszcze chwile zanim ostygnie i atak!!! sprezone powietrze z jakims plynem cos ala aktywna piana a pozniej karcher i znow powietrze. musze powiedziec ze wygladal jak nowy na fotach juz jest po wycieczce torun-tarnow-bardejow-torun wiec sie troche przybrudzil.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: