Wysany: 2006-10-23, 21:15 E-34 2,5TDS Słaby,przymulony i kopci jak parowóz z '43
Witam. Jestem tu nowy, jak narazie tylko zdążyłem sie przywitać Nie piszcie żebym sobie wyszukał bo przejrzałem 14 stron z postami o tematyce tylko E34 i nic nie znalazłem, a linki które po drodze znalazłem które są niby o E-34 TDS nie działają!.
Mój ojciec ma E34 Touring z 94 r. 2,5 TDS 143 KM.Auto jest bardzo zadbane,zakupione w tym roku.Auto ma przejchane niecałe 193 tys km.Pali elegancko wszystko ładnie pięknie,ale w 9 przypadkach na 10 auto jest bardzo słabe.Poprostu nie ma mocy,deptam mu prawie do dechy a to ledwo idzie, a przy tym kopci niemiłosiernie na czarno.Ja tym autem nie jeżdże bo mam swoją E30 ale ojciec mnie prosił żebym sie popytał więc pytam Was-specjalistów Auto tankowane na dobrych stacjach.Poprzedni właściciel wlewał czasami dodatek czyszczący wtryski.Auto nie katowane.Przejechałem sie tym autem kilka razy i myślałem że te auta tak chodzą poprostu.Niekiedy wręcz mi gaśnie pod górkę jak ruszam jak nie depne gazu prawie w podłogę.Poniżej 2,5 tys obr poprostu zbiera się (nie przesadzam) gorzej niż stary maluch.Ostatnio zdarza się nawet że przerywa coś podczas jazdy i sie dławi.Pewnego pięknego dnia coś się odblokowało.Auto rwało żwawo do przodu już od 1,5 tys obr Miało na prawde kopa i ani grama dymu nie puścił z rury.Wtedt dopiero zobaczylem jak śmigają 143 Konie.Niestety radość trwała krótko, jak go zgasiłem, poszedłem do pracy i popołudniu odpalilem, znowu lipa.Dalej muł cholerny.Co to może być?
_________________ Marne są ludzkie nadzieje, wobec porządków świata.
Pomg: 1 raz Doczy: 17 Lis 2005 Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2006-10-24, 18:55
Ja bym zaczął od wymiany filtra paliwa, sprwadzenia przelewu z wtrysków. Jak dalej tak bedzie to już trochę gorzej. Może sprężarka się kończy, ale to czarny scenariusz. Pedał gazu masz z takim potencjometrem, czasem warto to wyczyścić. Jak bardzo słabo odpala na ciepłym silniku to kończy ci sie pompa wtryskowa.
To tak na szybko co mi do głowy przychodzi
_________________ Żadna usterka usunięta zgodnie z technologią, niema prawa się powtórzyć przez następne 7 lat
a) pompa wtryskowa... moze niedomaga, jak odpala na zimno na cieplo? w wezyku miedzy filtrem a pompka jest powietrze? (nie powinno byc nic) pompa nigdzie nie cieknie?
b) wtryski nie leja?
c) powietrze? dolot... sprawdz wszystkie opaski, rurki, rureczki, bardzo czesto w takim przypadku winowajca jest lewe powietrze
d) filterki powietrza czysty? wymien
e) filterek paliwa... czysty, kiedy wymieniany? wymien
f) diagnoza bledow... wlacz kluczyk stacyjki na 2jke (NIE ODPALAJ silnika) i stukaj naciskaj 5xkrotnie w pedla gazu tak jak sie robi masaz serca... z taka czestotliwosca raz dwa trzy cztery piec i obserwuje po lewej strony kontrolke wtryskow. Pierwszy raz mignie ze zaczyna.. i kolejne licz migniecia... mignie np. 23x ponmownie wcisnij 5krotnie pedal gazu i znowu... jesli bedzie np. 32 znowu w gaz 5x jak znowu pokaze 23 to ok. Wtedy trzeba zobaczyc co to za bledy. Najlepiej tez byloby podpiac pod kompa (interfejs) i wykasowac wszystko co jest.. tzn bledy jakiekolwiek by one nie byly.
g) turbinka swiszczy? Powinno ja byc od okolo 2000obrotow wyraznie slychac z zewnatrz auta... odkrec dolot pod turbinka sprawdz czy duzo oleju... rosic moze ale byle nie bylo CALE w oleju mokre etc
Nie jestem mechanikiem... nie jestem specem... ale od tych rzeczy bym zaczal sprawdzac, takich podstawowych, ktore mozna wlasnymi sposobami sprawdzic.