Wysany: 2004-09-21, 00:42 świruje mi wskażnik temperatury e30 ?
witam
sprawa jest taka, ze jak jade stała predkoscia np. okolo 110 km/h to wskażnik temp. jest na połowie, ale po jakims czasie wskazuje na 3/4 a nawet wskazuje na pole czerwone , by znowu po chwili przeskoczyc na polowe i tak wkoło macieju
Pytanie: Czy problem tkwi we wskazniku czy w czujniku
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-21, 02:54
Ktoś mnie wołał??
Jakby co to czujnik masz wkręcony w obudowę termostatu, a sam wskaźnik ... może ktos Ci pozyczy dla sprawdzenia
Wysany: 2004-09-21, 12:55 re:
witam
zapsuty czujnik lub wskaźnik to byłaby optymistyczna wersja, objawy wskazują na pęknięta głowice lub uszkodzoną uszczelkę pod głowica, w najlepszym razie masz żle odpowietrzony układ chłodzenia.
Sprawdz czy nie idą bomble w zbiorniczku wyrównawczym, czy płyn nie jest przypadkiem tłusty od oleju silnikowego i odwrotnie czy nie ma wody w oleju (spieniony olej na bagnecie).
postaraj sie nie przegrzewac silnika a najlepiej nie jeździj zanim nie ustalisz przyczyny.
pozdr ToX
niekoniecznie Tox ja mialem wlasnie identyczne objawy jak HyenoX (auto sie grzalo nie wiadomo dlaczego - wskaznik wariowal - jedno przycisniecie na II i juz byl na czerwonym polu itp...) wymienilem czujnik w termostacie (ten blizej przodu auta) i nic nie pomoglo - zmienilem zegar w desce na inny w 100% sprawny i po problemie - juz pokazuje normalnie - takze to on byl winien.
Takze zmien czujnik a jak nie pomoze to zegar w desce. Bo temp idzie latwo wyczuc - szczegolnie jak ma sie sprawne wisko - jak wiesz ze zawsze bylo slychac jak startuje razem z silnikiem rowniutko na polowie wskaznika a teraz pod jego koniec to wiesz ze cos nie tak jest ze wskazaniami.
witam
zapsuty czujnik lub wskaźnik to byłaby optymistyczna wersja, objawy wskazują na pęknięta głowice lub uszkodzoną uszczelkę pod głowica, w najlepszym razie masz żle odpowietrzony układ chłodzenia.
Sprawdz czy nie idą bomble w zbiorniczku wyrównawczym, czy płyn nie jest przypadkiem tłusty od oleju silnikowego i odwrotnie czy nie ma wody w oleju (spieniony olej na bagnecie).
postaraj sie nie przegrzewac silnika a najlepiej nie jeździj zanim nie ustalisz przyczyny.
pozdr ToX
Potwierdzam slowa ToXa jak mi zaczol waryjowac to miesiac pozniej ju musialem silnika szukac.
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
HyenoX M42B18 [Usunity]
Wysany: 2004-09-21, 17:28
OK
bąble nie idą, olej jest wporzo - wyglada jakbym go niedawno nalał a mam juz zrobione na nim 5 tys,
zadnej piany nie widze i płyn wygląda normalnie,
moim zdaniem jakbym mial strzeloną głowice to chyba odczułbym to na osiągach auta - czyż nie
cieżko wyczuc bo wisko mam w 100% - uszkodzone
te objawy mam juz od... , o ile pamiętam ponad roku, tylko ostatnio zaczyna mnie to bardzo draznic.
Jak pale gume to sie nic nie dzieje z motorem - chodzi chyba normalnie
chyba raczej pójde za tropem sarny1 , i przyjze sie najpierw wskaznikowi w desce.
dokladnie rolzoz wskazniki i zobacz - u mnie na masie od wskaznika (tam sa 2 kabelki) zebral sie taki jakby klej i przypuszczam ze to bylo przyczyna - po wymianie wszystko gitara - aha i wskazniki z desek MotoMeter i VDO sa takie same - mozna je zamiennie wstawic.
Powodzenia.
tox [Usunity]
Wysany: 2004-09-21, 18:53 re:
witka
Cytat:
bąble nie idą, olej jest wporzo - wyglada jakbym go niedawno nalał a mam juz zrobione na nim 5 tys,
zadnej piany nie widze i płyn wygląda normalnie,
- jest jeszcze jedna mozliwość -płyn może być przepalany, wtedy zaczyna go ubywać i pojawia sie w postaci pary wodnej w wydechu, ale zakładam ze płynu równiez ci nie ubywa (ja musiałem dolewac ok 200ml. na przejechane 1000km.
dopwiedz na skaczącą temp. sam nasuwasz :
Cytat:
bo wisko mam w 100% - uszkodzone
-jak jedziesz to wisko własciwie jest niepotrzebne bo pęd powietrza sam wystarczajaco odbiera ciepło z chłodnicy, sprawa ma sie inaczej kiedy zaczynasz sie zakims "wlec" i zasysasz jego gorace spaliny, to samo dotyczy jazdy w korku jak równiez "kręcenia bąków" kiedy własciwie auto stoi w miejscu i nie ma czynnika chłodzącego - w takim przypadku sprawne wisko jest niezbedne.
-głowicy chyba jeszcze nie uszkodziłeś skoro nie odczuwasz tego na osiągach, i jeśli nie chcesz jej uszkodzić staraj sie nie dopuścić zeby wskazówka temp. weszła ci na czerwone pole
-wisko to koszt około 250zł.
-wymiana pęknietej głowicy to koszt ponad 1000zł.
pozdr ToX
HyenoX M42B18 [Usunity]
Wysany: 2004-09-23, 00:11
witam
trop sarna1 był trafny.
Dostalem od kolesia wskaznik temp., wymienilem i ... jest wszystko OK
szczegolne podziekowania dla WujekDobraRada - za wskażniczek.
HyenoX M42B18 [Usunity]
Wysany: 2004-09-23, 00:12
witam
trop sarna1 był trafny.
Dostalem od kolesia wskaznik temp., wymienilem i ... jest wszystko OK
szczegolne podziekowania dla WujekDobraRada - za wskażniczek.