BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
inspection i oil service- nie da sie skasować
Autor Wiadomo
adik_22 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
adik

Doczy: 08 Lis 2006
Skd: nysa
Wysany: 2006-12-04, 10:19   inspection i oil service- nie da sie skasować

Witam. Mam beemke 318i E-36, 91r. Na forum dowiedziałem sie że trzeba kasowac kontrolki inspection i oilservice bo jeśli będą one świecic to komp przechodzi w tryb awaryjny lub może sie spałić.O czymś takim nie wiedziałem a jeżdze już tak przez rok a ile wcześniejsi jezdzili tego nie wiem. Próbowałem skasować według instrukcji http://www.bmwmpowerclub.com.pl/serwis/insp.htm ale nie udało sie prubowałem też pin 7 zmostkowac z masą i też żadnego rezultatu nie dało.Na złączonych pinach tzrymałem nawet ponad 20s.Nie wiem co dalej robić! Może ktoś miał podobny problem i jakoś sie z tym uporał. POZDRO...

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-12-04, 10:23   

nigdy nie slyszalem o takich rzeczach ze komp od inspekcji przechodzi w tryb awaryjny

a jesli nie mozesz skasowac to musisz najpierw wymienic akumulatorki z zegarow bo to one odpowiadaja za pamiec inspekcji i oil service
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

adik_22 
adik

Wysany: 2006-12-04, 10:38   

akumulatorki!!! a gdzie one sie znajduja , jakie to sa (parametry) i gdzie można je kupic Duży to bedzie wydatek? W serwisie mi powiedzieli że przez te kontrolki autko mi może paść na drodze i wtedy tylko laweta.Wiedz myśle "trzeba to skasować" a tu sie nie da.A wychodzi że musze jeszcze jakieś akumulatorki wymienić.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-12-04, 11:00   

Gdybys dokladnie przeczytal artykul z linka ktory sam podales to bys wiedzial ze jazda z zapalonymi wszystkimi kontrolkami nie grozi zadnymi nieprzyjemnosciami, conajwyzej bedzie Cie to denerwowac. O kasowaniu i akumulatorkach bylo juz setki razy, wyslil sie troche i poszukaj zanim napiszesz:
http://forum.beemka-klub.pl/search.php
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-12-04, 13:05   

yo!
Po co to kasowac :?: niech sie swieci :mrgreen:
aloha :grin:

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-12-04, 15:50   

ubott napisa/a:
nigdy nie slyszalem o takich rzeczach ze komp od inspekcji przechodzi w tryb awaryjny

Otóż była taka opcja (na życzenie klienta przy zamawianiu samochodu), że jak sie zapali inspekcja oilservice czy co tam - auto przechodzi w tryb awaryjny... zeby było ciekawie to własnie nawet w takich starych autach jak e32, e34... jak znajde gdzie to przeczytałem, to wkleje dokładny opis...
ps.mój koleś ma e34 z taką opcją...

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-12-04, 16:02   

a na 100% zrobiles tak jak trzeba na wlaczonym zaplonie (przekrecony kluczyk ale nie odpalony silnik)? poza tym nieraz trzeba dosc dlugo przytrzymac... a tak wogle to olej itd to trzeba wymieniac a nie kasowac kontrolki tylko bo oesciutki i czarniutki jak smolka i silnik sam sie przelaczy w tryb AWARJA :mrgreen:

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2006-12-04, 17:13   

:cool:Otwórz maske,weż kawałek przewodu ,odizoluj końce,otwóż złącze diagnostyczne, wsadż przewód w pin 7 i 19 , wejdż do auta zamknij dżwi, przekręć stacyjke (nie zapalaj),odczekaj ok 20sekund, kontrolki zgasną, wyłącz stacyjke, wysiądż, wyjmij przewód z gniazda diagnostycznego,zamknij złącze diagnostyczne.powinno być git.Pozdrawiam. :cool:

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-12-04, 18:09   

Cytat:
:cool:Otwórz maske,weż kawałek przewodu ,odizoluj końce,otwóż złącze diagnostyczne, wsadż przewód w pin 7 i 19 , wejdż do auta zamknij dżwi, przekręć stacyjke (nie zapalaj),odczekaj ok 20sekund, kontrolki zgasną, wyłącz stacyjke, wysiądż, wyjmij przewód z gniazda diagnostycznego,zamknij złącze diagnostyczne.powinno być git.Pozdrawiam.

wszystko ladnie pieknie ale nie zawsze da sie skasowac inspekcje jak sa stare bateryjki, ja mialem takie akcje mostkowalem piny i nic wiec pojechalem zeby mi w serwisie skasowali iii po 3 probach niestety sie nie udalo

wymienilem baterie (wlutowalem energizery akumulatorki) i juz rok smigam, co 2 miechy kasuje inspekcje przy wymianie oliwy i wsio jest git!!
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-12-04, 21:20   

Jak padają akumulatorki w zegarach to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki to czerwona dioda inspekcji dalej sie świeci.
dalej jak wyżej napisali koledzy w e36 zwieranie 7 pinu i masy w 4 na 5 aut nic nie daje tylko 7 i 19.

adik_22 
adik

Wysany: 2006-12-04, 21:35   inspection

Witam. Przepraszam za wznowienie tematu. Irytowało mnie to ze opisane na forin sposoby kasowania inspection i oil service nie skutkowały. Mostkowałem pin 7 z 19 nawet na 30s i nic tak samo robilem pin 7 do masy i ten sam skutek przy zapalonym zapłonie jak i przy zgaszonym :sad: Chyba jednak będą padniete akumulatorki w liczniku. Jeszcze tego nie rozbierałem ponoć gdzieś są za wskażnikiem paliwa. Dwiedziałem sie też ze mają pojemność 1800mAh a że koledzy z forum wlutowywali zwykłe akumulatorki czyli na napięcie 1,5V

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-12-04, 21:39   

amper a volt to nie to samo. w amperach podaje się natężenie a w voltach napięcie prądu...

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-12-05, 21:12   

orginalne chyba maja 150mAh z tego co pamietam ja kiedys wstawilem 1000mAh padly po pol roku..... licznik zaczol swirowac a jedyne co mialem to nowe duracele zwykle baterie to je wlutowalem i dziala juz ok 7 miesiecy:PP znam kilka osob co tak zrobilo i smigaja :P P

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2006-12-06, 08:23   

hej,
pytanko: czy w silnikach M50 tez w ten sposob kasuje sie inspekcje, tzn mostkujac piny 7 i 19??
Ostatnio zmieniony przez tomcat944 2006-12-11, 21:45, w caoci zmieniany 1 raz  

adik_22 
adik

Wysany: 2006-12-11, 21:41   inspection i oil service- nie da sie skasować

Witam. Czy to możliwe że w liczniku nie ma akumulatorków? Nie mogłem slasowac inspection i oil srevice na żadne sposoby więc zostało tylko wymienić akumulatorki w liczniku. Natomiast po rozebraniu licznika okazało sie że nie ma tam żadnych akumulatorków a na liczniku była data produkcji z 95r. a moje cacko jest z 91r. czyli zegary były wymieniane. I co teraz zrobić z tą inspekcją???

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2006-12-12, 13:59   

U mnie nie dało sie skasować inspekcji dopóki świeciło sie coś w błędach - a ze świeci sie na "dzieńdobry" od świateł stopu - konieczne okazało sie naciśnięcie hamulca.
/pozdro
ps z kontrolkami nie było tego problemu - skasowały sie bez naciskania.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: