BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jaki odtwarzacz MP3?
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-12-07, 12:46   Jaki odtwarzacz MP3?

Dostalem zlecenie od staruszkow zeby poszukac siostrze prezentu gwiazdkowo-urodzinowego , pomyslalem o odtwarzaczu MP3, problem w tym, ze za bardzo sie na tym nie znam. Zalozenia sa takie: do dyspozycji mamy ok 500 zl, urzadzenie musi miec mozliwosc wrzucania muzyki w katalogach i swobodnego przemieszczania sie pomiedzy nimi, (wciskanie 200 razy klawisza przewin zeby posluchac piosenki bedacej gdzies daleko na liscie, tak jak w prostszych odtwarzaczach jest srednio wygodne), czyli musi miec wyswietlacz. Trzeci warunek to conajmniej 1 GB pamieci. Nie chce tez zadnej "firmy krzak". Pierwsze co mi przyszlo do glowy to iPod. Najtanszy model, czyli iPod Shuffle bylby w moim zasiegu, ale nie spelnia drugiego warunku (brak wyswietlacza):
http://www.apple.com.pl/ipodshuffle/specs.html

Czy moze jednak szarpnac sie i dolozyc ta dodatkowa stowe na iPoda Nano (wersja 2GB)?
http://www.apple.com.pl/ipodnano/

A moze dac sobie spokoj z iPodem i poszukac czegos innego? Tylko czego? Moze cos z Creative'a, np Zen V 2GB?
http://creative.proline.p...N+2GB+V+BLA+GRE
Czy moze jednak cos z zupelnie innej beczki?

Wszelkie rady, uwagi i sugestie mile widziane :)
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2006-12-07, 13:07, w caoci zmieniany 1 raz  

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-07, 13:03   

kup cos taniego - resztę wydasz na paliwo :razz:

Bruner 

Wysany: 2006-12-07, 13:08   

Spoko, nie jestem jedynym sponsorem - jeszcze nie oszalalem :wink: Mam wybrac cos porzadnego wiec pytam.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Przemass 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2006-12-07, 14:13   

w tej cenie szukalbym mp4

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-12-07, 15:50   

Przemass napisa/a:

myślę, że lepiej dołożyć ze 2 stówki i kupić mp5

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2006-12-07, 16:06   

Mhm... a bierz iPod`a jakiegos. W sumie to teraz jest takie bardziej "mlodziezowe" i przyszpanowac moze :-)

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2006-12-07, 16:40   

Przemass napisa/a:

Cytat:
[edytuj] MP4
Koder o nazwie MP4 to swego rodzaju oszustwo. Format ten oparty jest na technologii MPEG-4 i standardzie AAC, lecz stanowi zastrzeżone rozwiązanie firmowe. Twórca formatu MP4, firma Global Music One, zdecydował się nazwać swoje dzieło w taki sposób licząc zapewne na "podczepienie się" pod ewentualny sukces formatu MPEG-4.

Format zapewniającym wysoką jakość i dobrą kompresję. Każdy plik MP4 zawiera w sobie odtwarzacz, więc użytkownik nie musi posiadać programu obsługującego ten format. Pliki MP4 ?opakowane w format DAP (Digital Audio Postcard, czyli cyfrowa pocztówka dźwiękowa) mogą być rozprowadzane za darmo przez właściciela praw autorskich i przekazywane dalej przez użytkowników.

Pliki takie mogą zawierać łącza do witryn internetowych udostępniających dodatkowe informacje lub umożliwiających zakup albumu. Pomimo swoich zalet, format DAP nie rozpowszechnia się zbyt szybko. Firma Global Music, wraz z kilkoma wytwórniami, które do niej dołączyły, regularnie publikuje nowe utwory w formacie MP4, jednak działalność ta ma stosunkowo ograniczony zakres, a liczba dostępnych utworów MP4 jest praktycznie niezauważalna w stosunku do liczby legalnych i nielegalnych plików w formacie MP3 i innych.

Wielu uważa, że Global Music, poprzez zawłaszczenie nazwy nowopowstającego, otwartego standardu, postąpiła nieuczciwie. W ten sposób naraziła się na krytykę ze strony użytkowników innych formatów. Otwarte standardy, takie jak MPEG-4, zapewniają w pewnej mierze możliwość przenośności i współpracy różnych rozwiązań, zaś standardy zamknięte mają za zadanie jedynie opanować fragment rynku, przynosząc zysk pojedynczej firmie. Udostępnione w Internecie zamknięte rozwiązanie nie cieszą się więc wielkim zainteresowaniem. Poza tym, Global Music jak na razie woli współpracować bezpośrednio z wytwórniami i dotychczas nie udostępniła wersji kodera przeznaczonej dla zwykłych użytkowników. Powyższe cechy formatu MP4 przesądzają o jego przegranej w rywalizacji z MP3

moja siostra dostala ostatnio ipoda nano 4 gigowego
fajna zabawka i chyba nawet trwala (metalowa aobudowa)
jedyny minus to wbudowany niewymienny akumulator
i ladowanie tylko z USB

a moze walkman ?

Bruner 

Wysany: 2006-12-07, 18:26   

Jeszcze pare slow na temat MP4:
http://www.khron.pl/odtwarzacz_mp4
Yakuzatti napisa/a:
Mhm... a bierz iPod`a jakiegos. W sumie to teraz jest takie bardziej "mlodziezowe" i przyszpanowac moze :-)

Siostra juz stara :cenzura:, i szpanowac raczej nie bedzie :wink: Zalety iPoda to jakosc wykonania i dzwieku, wyglad i wymiary, wady to tak jak napisal Bob, ladowanie przez USB i koniecznosc uzywania iTunes do wrzucania muzy.
Co do Walkmana to niestety kosztuje sporo drozej, tyle juz nie dorzuce, pozatym ma HDD wiec raczej jazda na rowerze itp mu nie sluza (Nano i Zen sa oparte na pamieciach flash). No ichyba najwieksza wada (wyczytane na stronie producenta): konwertuje dane z formatu MP3/WMA/WAV na zrozumialy dla siebie format ATRAC3 lub ATRAC3plus
Pod uwage biore jeszcze Creative Zen V Plus, zalety to wieksza funkcjonalnosc w stosunku do iPoda, np radio, dyktafon itp, poza tym wygodniejsze przezucanie plikow i nizsza cena, wady to paskudny wyglad, gorsza jakosc dzwieku ( i wykonania samego urzadzenia), wieksze wymiary.
Podobno iRiver tez jest godny uwagi, bardzo dobra jakosc dzwieku, cena porownywalna z iPodem, ale niestety na tym moja wiedza sie konczy.
Moz jeszcze ktos cos ciekawego napisze, dla siebie chyba wybral bym iPoda ale nie wiem czy warto doplacac az tyle w stosunku do Creative'a :roll:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-12-07, 22:39   

jakosc dzwieku zalezy glownie od sluchawek... jak kupisz konkretne senheizery do najtanszego philipsa to zagra lepiej niz ipod z seryjnymi sluchawkami... w 500pln masz dosc spory wybor wiec wybierz sie do jakiegosc marketu agd-rtv i poogladaj sobie na zywca modele rozne...

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-12-07, 22:50   

Bruner napisa/a:
Siostra juz stara truskawka, i szpanowac raczej nie bedzie

buehehehehehhe , popłakałem się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a moze na gwiazdkę w tym roku kup jej wypasione słuchawki za 500pln a na następną IPODa :lol:

Tomek3er 

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Sty 2006
Skd: Królewski Kraków
Wysany: 2006-12-08, 00:05   

Co do słuchawek racja w kazde jakei daja z odtwarzaczami to lipa...., Co do samych mp4 to ZIpodem jest straszna lipa jezeli chodzi o zgrywanie nuty mój kumpel ma tego nano tylko ze 4gb i dzisiaj byl zuzcic troche nuty u meni, myslałem ze oszaleje z tym opragramowaniem, creative http://www.allegro.pl/ite...on_krakow_.html
tego moge spokojeni polecic słuchałem z tego odtawarza muzyki i naprawde przyzwoicie grał...
A moaj dziewczyna ma takeigo philipsa http://www.allegro.pl/ite...gb_zobacz_.html
powiemz e fajnie gra ma hdd nie jest cienki co go troche wyklucza... i ciezko go raczej dostac... i mzona w brew pzorom wgrywac na neigo nute bez opragromowania (które działa bardzo kiepsko)

Marek E30

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: Gliwice
Wysany: 2006-12-10, 23:31   

Cześć,

Czy ktoś zetknął się może ze sprzętem tej klasy :
Klik
?? ? Głównie chodzi mi o trwałość.

Pozdrawiam

E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-12-11, 00:03   

Marek E30 napisa/a:
Cześć,

Czy ktoś zetknął się może ze sprzętem tej klasy :
Klik
?? ? Głównie chodzi mi o trwałość.

Pozdrawiam

Znajomy ma dwa z tej firmy i od pół roku działają bez zarzutu, jakość wyonania dość dobra, ja mam taki sam ale innej firmy i od dwóch miesięcy codziennie intensywnie eksploatowany i działa spoko.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Marek E30

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: Gliwice
Wysany: 2006-12-11, 00:20   

Ten sam ale innej firmy? Tzn. wyglądają dokładnie tak samo tylko różnią się napisem na obudowie?

No ten co podałem link w sumie fajnie się nazywa. M Power na obudowie zobowiązuje :)

E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!

Bruner 

Wysany: 2006-12-11, 01:36   

Troche na temat odtwarzaczy mp4:
http://www.khron.pl/odtwarzacz_mp4
http://www.mp3fan.pl/modu...article&sid=851
http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=8325

To tak na szybko, wejdz na pierwsze lepsze forum poswiecone tej tematyce, po lekturze odechciewa sie kupowania takich wynalazkow jak odtwarzacze mp4.

A ja nadal nie wiem co kupic :???:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-12-11, 07:42   

ja mam ostatni men's health i tam poza cudami za 800-1200 zeta polecaja:
pentagram vanquish fm rt
mp3 z wbudowanym nadajnikiem fm, 1gb, 377zl
www.pentagram.pl

mgr inż. Jędrek ;)

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-12-11, 08:44   

Marek E30 napisa/a:
Ten sam ale innej firmy? Tzn. wyglądają dokładnie tak samo tylko różnią się napisem na obudowie?

No ten co podałem link w sumie fajnie się nazywa. M Power na obudowie zobowiązuje :)

Tak ja mam taki tylko, że inny napis na obudowie, a znajomy ma inny model ale tej firmy :smile:

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Bruner 

Wysany: 2006-12-11, 22:11   

Wlasnie wybralem, po dlugim namysle i rozmowie z reszta sponsorow :wink: stanelo na 2 GB iPod Nano: http://www.apple.com.pl/ipodnano/specs.html
Swietny wyglad i jakosc wykonania, bardzo prosta i wygodna obsluga, dobra jakosc dzwieku. Dodatkowo w nowym modelu bateria trzyma 2 razy dluzej niz w starym (24 godziny), swietne sluchawki, i jednak przekonalem sie do iTunes - calkiem wygodne narzedzie do zarzadzania zbiorami muzy, pobawilem sie troche na kuzyna macu i zmienilem zdanie - iTunes to zaleta a nie wada. Z wad zostalo tylko ladowanie przez USB (chociaz mozna kupic zwykla ladowarke sieciowa) i brak radia. Dla siebie chyba wybral bym iRiver T10FM 2GB (mimo nieciekawego wygladu, wykonania i sredniej wygody obslugi, za to troche lepsza jakosc dzwieku, radio i pancerna obudowa) w porownywalnej cenie, ale jako prezent dla kobiety iPod bedzie idealny :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2006-12-11, 22:40   

I bardzo dobrze, moze sobie nawet do auta wmontowac i rozbudowac system multimedialo-dzwiekowy pojazdu :-)

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-12-12, 16:48   

ja tam dzis kupilem thomsona lyra 256mb z mozliwoscia rozszerzania pamieci kartami SD... zaplacilem smieszna kase za nowke... mp3 ktory ma mozliwosc odtwarzania mp3 :mrgreen:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: