Wysany: 2006-11-05, 13:29 Podgrzewane lusterka w e30 - problem :(
Witam wszystkich.
Zakupiłem niedawno komplet podgrzewanych lusterek do mojej e30. Dziś postawnowiłem je zamontować i napotkałem na pewnien problem, ciekawostkę.
Otóż w książce "sam naprawiam..." nie ma żadnej mowy o wersji z podgrzewanymi lusterkami a na fotkach jest tylko pokazana szeroka wtyczka od elektryki lusterka. Natomiast u mnie napotkałem na dodatkowe 2 niepodłączone przewody. Wie ktoś z was do czego one są?
Występują w drzwiach lewych jak i prawych.
Foto poniżej.
W tych lusterkach które kupiłem jest tylko ta szeroka 4 pinowa wtyczka, czy kable w niej również odpowiadają za podgrzewanie?
Jak sterowane jest włączanie podgrzewania lusterek?
Jeśli ma ktoś jakieś sugestie jak to wszystko jest podłączone to proszę o odpowiedź.
Czytałem wszystkie posty o elektrycznych lusterkach i odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem.
Tak te dwa dodatkowe konektory odpowiadają właśnie za podgrzewanie wkładów (szkieł) lusterek na drugiej stronie podgrzewanych wkładów lusterek masz dwa przewody z przeciwnymi konektorami czarnym i szarym bądź czarnym i czarno-białym które wpinasz do tych w drzwiach i grzanie jest
a coi do sterowania podgrzewaniem, działaja zawsze po przekręceniu zapłonu, zimą i latem
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Aha rozumimem. Przyszło mi też do głowy że te wolne przewody mogą być podłączone do głośników wysokotonowych fabrycznie montowanych w trókąty zaślepiające.
Nic to rozłoże te nowe lusterka i sprawdze czy w nich są jakies wolne kable.
Dzięki za podpowiedź.
Raczej nie. Jak zakładałem el. szyby to sprawdzałem jaką mam wiązkę i
była chyba najprostsza jaka może być, czyli - tylko końcówka do sterowania lusterkami.
Musiałem więc kupić wraz z siłownikami szyb właściwe kable i te już są wypasione.
Jest tam właśnie coś takiego jak pokazał Blondyn 320i, końcówka do siłowników szyb,
wtyczka od sterowania lusterkami i końcówka do siłownika cantralnego zamka.
Zajrzałem do swoich lusterek i się okazało że instalacja jest choć lusterka nie są podgrzewane.
Kupiłem taką przyklejaną mate grzewczą i będą podgrzewane.
mam ogrzewane lusterka (dzialaja) a mam tylko ta 4 pin. wtyczke a wlacza sie je ( u mnie) razem z ogrzewaniem tylnej szyby,co nie znaczy ze tak powinno byc rozne akcje mogly byc przez "pare" latek samochodu i patentow
U mnie są dwa dodatkowe kabelki ale niestety nie ma w nich napięcia, ani po zapłonie ani z grzaniem szyby. Jak jest u was?, osobny bezpiecznik do grzania, czy ten razem z regulacją lusterka?
Nie rozumiem tylko jak to możliwe żeby przy 4 pinowej wtyczce potrzebnej do regulacji lusterek było jeszcze sterowanie ogrzewania lusterka grzaną szybą, brakuje jeszcze przynajmniej jednego przewodu, po zapłonie by było możliwe bo we wtyczce są oba bieguny.
Ale jak tak jest to kto wie różne mogą być patenty
poatrzcie na schematy w NIEZBETNIKU TECHNICZNYM i zobaczycie ze ogrz.lusterek sterowane jest z wlacznika ogrz.tylej szyby a nie jak ktos napisal caly rok bo po co ?
Z wiązki 4 pinowej do zasilania wkładu lusterkowego wystarczy wykorzystać kabel brązowy i niebieski. Ogrzewanie działa stale tylko przy włączonej stacyjce bez względu na to czy grzejemy szybę tylna czy nie. Oczywiście można pociągnąć sobie osobne uruchamianie ogrzewania. Tylko po co?
Ja tym sposobem założyłem sobie we wtorek wkłady lusterkowe z allegro za 6 zł szt. Działa to pięknie i na prawdę poprawia bezpieczeństwo i komfort użytkowania auta.
nie moge sie połapac jaki jest sens grzac cały czas
Przy takim mysleniu to se mozna podłączyc awaryjne pod stacyjke
Pzdr.Prosiak
PS:i w jaki sposób grzanie lusterek przy włączonej stacyjce poprawia komfort (w lato)
A co to w lato mgieł nie ma? Deszcz nie pada? Wsiadasz do auta uruchamiasz silnik, i po 3 minutach jazdy nie ma śladu na lusterkach i masz 100% widoczności.
A co to w lato mgieł nie ma? Deszcz nie pada? Wsiadasz do auta uruchamiasz silnik, i po 3 minutach jazdy nie ma śladu na lusterkach i masz 100% widoczności.
Ja zawsze przecieram szyby i lusterka jak auto stoi w nocy na podwórku i pokryje je rosa jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Wydaje mi się że one powinny być połaczone z przyciskiem ogrzewania szyby, jak były montowane fabrycznie nie ma sensu żeby cały czas grzało szczególnie że jeśli by tak pracowało to, długo by nie wytrzymało.