BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Geometria tył E30. help po uderzeniu[mod edit]
Autor Wiadomo
Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-11-25, 14:53   Geometria tył E30. help po uderzeniu[mod edit]

E30 325i coupe. Lewym tylnym kołem było uderzone w krawężnik (konkretnie). Wahacz był skrzywiony. Kupiłem używkę półoś i wahacz z hamulcem, jest założone, jednak lewe koło (to walnięte) jest za bardzo schowane do środka (ze 3cm). Belkę mam też, lecz nie zmieniałem, ponieważ wygląda ok. Geometria wygląda ok (kąty obydwu kół) Koło prawe wygląda normalnie i nie wystaje - jest prawidłowo. Czy to możliwe żeby belka się spłaszczyła tylko z lewej strony??? I to nie tracąc widocznie kątów??? Powinna się raczej już zgiąć chyba??? Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Autem się nie da jeździć powyżej 50km/h, pływa jak ze skrętną osią tylną powyżej 50km/h. smierć w oczach
E30 M332 1991........ ....U__________\
Ostatnio zmieniony przez center 2006-11-27, 20:59, w caoci zmieniany 1 raz  

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-11-25, 17:56   

Miałem dokładnie to samo.Już tak kupiłem moją beemkę.Miała lewe kołom schowane bardziej niż prawe o ok.1,5cm.Wymieniłem belkę z gumami i wahacz.Teraz jest ok.
Niestety czeka Cię wymiana belki innej rady nie ma.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-11-25, 18:11   

Najlepszą i najpewniejszą metodą bedzie pojechanie do wyspecjalizowanego zakładu zajmujacego się geometrią zawieszenia i ogólnie zawieszeniami.

W E30 geometri z tyłu się nie ustawia. Sprawdzałeś mocowania wahaczy? Półośka się zgieła :?: Jak to zniosl dyfer? Posprawdzaj wszystkie mocowania dokladnie przy dobrym swietle. Oczysc zawieszenie musisz to dokladnie sprawdzić. Skoro jest widoczna roznica 3 cm to napewno jesli dobrze obejzysz zawieszenie powinienes cos zauwazyc...

Na odleglosc ciezko pomoc :(

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2006-11-25, 19:20   

Właśnie nie chciał bym zabierać się za zmianę belki jeżeli jest coś jeszcze. Bo roboty dużo. Mocowania wahacza wyglądaja na proste. Udeżenie było takie że pomimo kasków mieliśmy wstrząśnienia mózgów. Półośka przestała była ciągnąć znaczy chyba się wysunęła zmieliła. Czy mocowanie tuleji-poduszki mogło się przekrzywić w nadwoziu czy jest to raczej zbyt mocne? Z tej strony nie ma korozji. A jeżeli się skrzywiło w nadwoziu to czy idzie to jakoś zmienić?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-11-25, 22:05   

no skoro był na tyle mocny strzał a sama tylna oś jedzie prosto, to oznacza że przesunąłeś całą tylną część budy i masz 4ro ślada :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-11-26, 10:33   

No wlasnie mialem to pisać, skrzywiła sie cała bmka :mrgreen:

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2006-11-26, 14:03   

a ta geometrie kol sprawdzales jakim sposobem na tzw. "bolka oko" czy w warsztacie
No bestia E34 535 1989

BADYL 

Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-11-26, 16:52   

Kiedys tez mieslimy przypadek ze ktos polecał lewa strona o krawęznik oba koła skrzywione i do kolesia nie docierało ze belke ma krzywa.Wymienilismy belke na inna i było okej,przy okazji wymienilismy tuleje wahacza i poduszki belki.

lagadula 

Doczy: 30 Gru 2005
Skd: .:P O Z N A Ń:.
Wysany: 2006-11-26, 17:43   

Piotr, mimo że sie znamy - nie obraz sie ale co do kurde znaczy "wyglada dobrze" ?? To znaczy że sie nie urwało ?? Czy nie złamało i nie wpadło do bagażnika ?? Skoro przywliłeś kołem, i z tego co słyszałem nie słabo, to wez ja dokladnie pomierz co gdzie i jak. Rajdy to taki sport gdzie druciarstwo sie kiedyś zemsci i to nie raz. Jak sie spotkamy to ci powiem o kogo chodzi.
Brak kasy jest słabym wytłumaczeniem. Jesli nie ma budzetu na ewentualne naprawy to albo nie jezdić albo jezdzic z głową. Słyszałem tez że akurat na tym KJS szatan w Ciebie wstapił prawda ?? No to teraz trzeba zainwestować i pomierzyc furę co sie "wygło".
Pomogę Ci tylko sie odezwij jakoś, bo podziałem numer do ciebie telefonu. Podjedziemy do mojego kolegi , pomierzymy co sie stało, zerkniemy pod wóz i pomyślimy jak to uratowac. Jak nie masz do mnie numeru na kom to napisz mi swój na PRiV.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2006-11-27, 13:07   

Święta prawda że druciarstwo się kiedyś mści, więc auto czeka na pieniądze, a ja sobie powoli planuję co i jak żeby nic nie robić na darmo i w ciemno :) Dzięki za rady lagadula, pomierzę wszystko i będzie jaśniej. BTW nie śmiejcie sie z metod na palec i oko, bo czasem są dobre jeżeli się przy tym myśli, kiedyś tak budowali nawet piramidy ;)

encore
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Wrz 2006
Skd: Konin
Wysany: 2006-11-27, 17:28   

siema miałem tak e mojej e36, jebnalem baczka na zakrecie po deszczu i prawym tylnem kolem uderzylem w kraweznik, dolny wahacz sie skrzywil, piasta i ta noga z tarcza no i przebub(cala polos;( powymienialem wszystko na dobre uzywki i okazalo sie kolo i tak jest lekko krzywo(ok.1-1,5cm), ale naszczescie w stacji kontroli pomierzyli wszystko podpieli pod swoj sprzet i wyregulowali śrubą regulujacą kąt nachylenia koła, która znajduje się przy mocowaniu dolnego wahacza od strony kola, swoja droga jakie szopy byly od stroby mostu ....
niestety nie wiem jak jest w e30
pozdro

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-11-27, 20:50   

ale uzywka tylnia belka to koszt 100zl nie robcie scen ze to drozyzna!! ja trafilem ostatnio za 100 belke od compakta z idelanymi gomkami a belka pikobello :) ))

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2006-12-17, 13:32   

HAHA :mrgreen: Po zmianie belki na inną i wymianie tulei metalowo gumowych na nowe samochód jest igła. No po prostu jest lepiej jak było przedtem (kiedykolwiek) Nawet kierownica zaczęła się sama centrować po skręcie :) Jestem bardzo zadowolony, części były tanie, najdroższa robocizna ponieważ nie chciało mi się tego robić (i dobrze), zmienili także podporę wału której już nie było :grin: Za robociznę zapłaciłem 270zł i byłem przy usuwaniu starych tuleji i cieszę się że nie musiałem tego sam robić :) Panowie! Wymieniać te tuleje! Naprawdę warto. Buni ty też! A wizualnie wszystko było niby w porządku, nawet porównując dwie zdjęte belki były takie same. Te tuleje strasznie wichrują geometrię!!!

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-12-17, 22:59   

To które tuleje konkretnie?
Nie miałem do czynienia tyłem więc nie wiem.

Dzisiaj właśnie wdupiłem się ( przodzem, bokiem, tyłem - sam nie wiem jak leciałem) na torowisko tramwajowe które nie miało płyt między torami tylko kamienie jak na PKP, do tego jeszcze kraweżnik. Coś nie tak z wydechem no a co dalej to sie okaże...

Belka to rozumiem to, co ma dziure na wał tak? i gumy to te, które są mocowane tam gdzie te nakrętki widać zaraz przy kole(powiedzmy koło miejsca na lewarek)?
no i jak poznać czy belka jest OK? na oko, czy mierzyć, czy jak?

Acha i na co konkretnie zwracałeś uwagę? które elementy?

Dodam że dojechałem normalnie tylko z głośnym wydechem...

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2006-12-17, 23:22   

powiedzcie co powymieniac :) klik

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-12-17, 23:29   

tuleja nr 3 jak ma sie wszystko na dole warto wymienic rownierz tuleje wachaczy (4szt ) element nr 9

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2006-12-19, 23:22   

Trudno zobaczyć czy belka jest wygięta, po prostu trzeba założyć nową. Wahacz tworzy tak duże ramię że przeważnie może ją wygiąć przy uderzeniu w jakiś tam sposób.

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-12-20, 09:46   

patrzałem na dół auta - jest lekka rysa przy mocowaniu amorka.

Teraz zbierznośc - czy nie będzie tak że jesli z tyłu jest coś krzywe, to zbierzność ustawią tak, że i przód będzie krzywy, rozjechany, i się o tym nie zorientują?

Co jeszcze zrobic, jakie badania, testy, pomiary(?) itp?

Na szczęście po wpadnięciu na tory nie ma wielkich szkód, bak który sam(!) wymieniłem, lekko wgniecony i podłoga od pasażera też lekko.

Sprawa poważniejsza - wydech - jak leciałem tyłem, to obydwie rury mi się wygieły i to dość sporo, teraz jest duuuzy przedmuch przy łączeniu kolektora z rurami. Wymieniam kolektor, i jesli rura będzie krzywa to tylko do wymiany ten odcinek??

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: