BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[mod edit] - problem z rozrządem m20b25
Autor Wiadomo
Snoopy83 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Lis 2006
Skd: Osiecznica
Wysany: 2006-11-10, 22:22   [mod edit] - problem z rozrządem m20b25

Witam. Posiadam moja bume od końca lipca. kupywalem i było wszystko oki. Ale co sie okazałox to osoba która ja sprzedawała poskładała ją tak, aby tylko sprzedać. Więc były punktowane panewki aby nie było luzów na wale, wlany był gęsty olej by wygłuszył jakiekolwiek stuki, czujniki zamontowane na sztukę. Po przejechaniu kilkuset kilometrów silnik zaczął stukać, oddałem do mechanika, okazalo ise, że było trzeba wymienic łozyska w alternatorze, największe stuki nie ustały. Okazało się, że wala panewki na wale. wał poszedł do szlifu (czopy główne i korbowodowe), panewki oczywiscie trzeba było wymienić, zostały wymienione wszystkie uszczelniacze, uszczelki, rozrząd (pasek i rolki), pompa wodna. Po remoncie było wszystko OK, ale wydmuchało mi uszczelke pod głowicą więc oddałem ponownie do naprawy, mechanik wymienił uszczelkę, usunął nagar z zaworów, ale wystapiły problemy z ustawieniem luzu zaworowego. Próbowało to zrobic kilku mechaników, ale żaden nie podołał zadaniu. Okazało się, że przez to, iż poprzedni właściciel przez te kombinacje z silnikiem doiprowadził do tego, że góra silnika nie otrzymywała odpowiedniej ilości oleju, który mial zapewnic smarowanie i tym samym, wytarły sie krzywki na wałku rozrzadu (czuć nierówności nawet jak się sprawdza czy jest równo dotykając palcem) i bardzo teraz stuka w głowicy pzrez niewyregulowane luzy zaworowe. I teraz t0 najgorsze, włozyłem w bume kupe kasy, nie wiem czy sie opłaca robić ten rozrzad do końca (mianowicie nie wiem czy kupić gdzies używane ale dobre części takie jak wałek rozrządu, dźwigienki, czy uzbrojona głowice w dobrym stanie) czy dać juz sobie spokój i sprzedac ja w takim stanie jak jest. wiem, że głowice można kupić do 1000zł, ale czy bede miał pewność, że to bedize wszystko działało? jak wymieniłbym głowice to miałbym juz prawie remont generalny silnika oprócz wymienionych pierścieni. Co o tym sądzicie? czy dół silnika już bedize po tej naprawie OK, czy bede miał juz sprawny silnik po wymianie głowicy? aaaa, mam bume E30 325i 89r a silnik to M20B25, Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

tytułuj poprawnie tematy - ułatwisz sobie i innym życie na forum

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-11-10, 22:51   

Skoro już tyle kasiory wsadzilęs to musisz sie zastanowic czy Ci sie opłaci sprzedaz auta ...
Jesli auto jest tak sztruclowate jak jego silnik to moze i sprzedaz autka uratowala by Cię przed dalszymi fochami i nerwówką oraz topieniem kasy...

Używana kompletna głowica to koszt ok 800zł. Nie ma jednak pewności co do stopnia jej zużycia.

Nowy wałek rozrządu to wydatek conajmniej ok.900zł. szlif stopek dźwigienek na pewno pomoże i będzie tańszy niz wymiana na nowe. Miejmy nadzieję że panewki wałka nie sa drastycznie wytarte i wałek nie ma zbyt dużego luzu...
Więc abyś mógł powiedziec, że silnik masz z głowy, łącznie z wymianą paska rozrządu, rolki napisnacza i niezbędnych uszczelek to pewnie jeszcze ok 1,5. tys zł będziesz musiał wydac.

Jeśli przy okazju szlifu wału nie robiłęś pierścieni, a są w tym aucie jeszcze inne mankamenty, to opyl tę furę i pozbądź się problemów ... szkoda nerwów :idea:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-11-10, 22:56   

moment... czyli w zasadzie po wymianie wałka rozrządu powinno być wszystko OK?
Jeśli tak to chyba zmieniaj go i jazda!
Bezsensu teraz sprzedać - władowałeś w silnik kupę kasy, i teraz go sprzedać jeszcze klekoczącego? Nikt Ci go nie kupi za normalne pieniądze jak coś puka...
Głowica szczelna? Zawory szczelne? Uszczelaniacze rozumiem że zmienione.
Krzywki, zamki mam...

A co do ładowania kasy w silnik to wiem conieco na ten temat...

Snoopy83 

Wysany: 2006-11-10, 23:00   

Jeżeli chodzi o pasek rozrządu i rolki to pzrejechałem na nich 600km wiec nie tzreba ich wymieniać, tylko ta nieszczęsna głowica :(
stan blacharski ocaniam na dobry, auto jest obnizone i utwardzone ma zawieszenie, jedynie co by trzeba było wymienic w zawieszeniu to sworzeń. rteszta jest ok, podłużnice sa w dobrym stanie, tlyko ta nieszczęsna głowica
Nie wiem juz co mam począć, jak narazie to wystawie ja na www.otomoto.pl i [poszukam części, jeżeli będe mógł ją dobrze sprzedac to sprzedam, a jeżeli nie to zrobie ta głowice i bede dalej jeździł moja E30

[ Dodano: 2006-11-10, 22:12 ]
dałem za bume 3500zł, władowalem już w nia prawie 3000zł i jeszcze ta glowica
a chcę zostawić auto dla siebie, zawory są szczelne, cisnienie sprężania jest dobre, ciśnienie oleju też jest dobre, tylko ta głowica, wiec wymiana samego wałka i dźwigieniek powinna tu pomóc?

[ Dodano: 2006-11-10, 22:28 ]
Mam jeszcze takie pytanie, czy głowica od M20B20 jest taka sama jak M20B25?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-11, 00:36   

głowice są inne - skoro to tylko wałek, to go wymień
nowa głowica do b25 kosztuje nie do 1000 tylko od 1000 (chyba, ze jest w b. złej kondycji)
jak będziesz już zakładał wałek, to warto pomyśleć o dźwigienkach, bo razem z wałkiem i one się mogły powycierać
skoro dół był zrobiony, to powinien być OK
żeby wymienić wałek nie trzeba zdejmować głowicy, więc ten koszt Ci odejdzie - skoro robiłeś głowicę, to całej nie wymieniaj, bo jak kupisz drugą, to i tak raczej nie trafisz na idealną

jak wyżej - w takim stanie IMHO nie opłaca Ci się sprzedawać

Snoopy83 

Wysany: 2006-11-11, 00:43   

A miejsce ułozyskowania wałka rozrzadu nie mogło ulec uszkodzeniu? Bo wiadomo, ze czopy wałka rozrzadu, krzywki i najprawdopodobniej rolki dźwigienek zaworowych uległy uszkodzeniu

[ Dodano: 2006-11-10, 23:46 ]
A głowicy nie robiłem, była tylko wymieniona uszczelka i nie mam pojęcia czy była planowana czy tez nie, jedynie co wiem to przy wymianie uszczelki pod głowicą został tylko oczyszczony nagar z zaworów

[ Dodano: 2006-11-10, 23:49 ]
IMHO?

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-11-11, 07:58   

ja na twoim miejscu bym naprawil .jesli nawet trzeba by bylo wymieniac głowice to i tak sie oplaci.wiesz co masz .jak kupisz nastepne auto to moze byc roznie

poszukaj najpierw walka.czasem ktos chce sie po prostu pozbyc i tanio mozna kupic,bo niektorzy handlarze to podnosza ceny i nie dlugo bede chieli tyle co za nowe

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-11-11, 09:45   

Łoże wałka mogą Ci sprawdzić tam gdzie robią głowice, szlify itp... Jeśli będzie źle, to zrobią napawanie, i będzie OK. Tylko to znowu kasa...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-11, 17:30   

jeśli chodzi o walek to polecałbym nowy bo jest pewnśc że silnik będzie miał wysoką kulturępracy. I tak jak radzą koledzy sprawdzi łożyskowanie wałka w glowicy (stopień zużycia, współosiowośc)
I rzeczywiście jesli to tylko w rozrządzie leży problem to warto to zrobic. Nowy wałek to wydatek od ok.900zł wzwyż.

dźwigienki możesz oddac jakimukolwiek zakładowi do obróbki silników aby przeszlifowali stopki (przywrócili im fabryczny zaokraglony profil). Jest to na pewno tańsza opcja od kupna nowych (ok. 75zł sztuka). Profil musi by jednak dokładny wiec jesli będa sie domagac wzorca tonajwyżej kup jedną nowa dźwigienkę i daj im jako wzór ...

Rozrząd potrzebuje ok 1500-2000km na ułożenie się. Zawory wyreguluj po złożeniu rozrzadu do kupy i po 500km. Do tych 500km silnik może pracowac nieco chybotliwie. Po tej regulacji po 500km powinno by ok. Profilaktycznie po kolejnych 1500km równiez możesz się udac na regulację ... wszystko po to aby dźwigienki nie złapały zbyt rozbieżnych luzów bo to grozi pęknięciem dźwigienki.

Życzę powodzenia :idea:

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2006-11-13, 13:49   

hej,
i pamietaj zeby zawory regolowac na bardzo zimnym silniku....
tj. po nocy stania na zimnym....

Snoopy83 

Wysany: 2006-11-15, 19:08   

po wymianie walka rozrządu na taki w dobrym stanie powinno załatwic sprawe jeżeli jest to tylko wysłużony wałek
a wałek od m20b20 bedize pasował do m20b25?

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-11-16, 12:56   

od b20do b25 nie pasuje.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-11-16, 22:44   

adrian e30 napisa/a:
od b20do b25 nie pasuje.

nie pasuje mechanicznie :?: czy ma tylko inne parametry :?:

Snoopy83 

Wysany: 2006-11-17, 13:41   

No wiec, od monmentu gdy zamiesciłem tutaj moj post o rozrzadzie m20b25 to nie ruszalem w ogóle mojej bumy, czytałem co i jak może być, szukałem info o częściach itp
Dzisiaj odpaliłem auto i chcialem posłychac jak chodzi, obroty falwały bardzo mocno i ku mojemu ździwieniu w oleju był płyn chłodzący :(
Nie mam pojęcia co z nia może być, pzreciez od momentu jak ja zabralem od mechanika, który wymienił mi uszczelke zrobiłem tylko jakieś 25 km tyle by dojechac do domu, czy to mogła juz paść uszczelka? A moze to weina wymiennika ciepła? Czy to bedzie wina rozrządu? wiem, że xle wyregulowane zawory mogą wpłynąć na falowanie obrotów silnika, ale to co sie dzieje u mnie to nie falowanie tylko istny sztorm, tak jeszcze nie bylo :/

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-17, 13:53   

:x
miejmy nadzieję, że to padła uszczelka, bo mogła również pęknąć głowica
niewykluczone, że mechanik wymienił uszczelkę, a nie sprawdził szczelności samej głowicy
nawet jednak jeśli sprawdzał, to niestety trzeba to zrobić jeszcze raz

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-17, 16:36   

no oczywiście może być tak że skoro silnik jest tak sztruclowaty to kupiłęś auto z pęknętą głowicą i teraz to wychodzi :roll:

Snoopy83 

Wysany: 2006-11-24, 21:07   

Znalażłem w jakims poście, że jak świeci sie kontrolka KUHLWASSER to znaczy, że jest za wysoka temperatura płynu chłodzącego. Jak kupowałem auto to poprzedni właściciel objasniając oznaczenia powiedział, że to kontrolka od poziomu płynu chłodzącego. Dlatego się dziwiłem czasami, że mialem odpowiedni stan płynu a kontrolka sie świeciła. Czy tym samym mogło dojść do pzregrzania glowicy i jej pęknięcia? Bo to by wyjasniało wyciek płynu chłodzacego do oleju i falowanie obrotów. I w tym przypadku może miec to wplyw na stuki w głowicy?

porsche

Doczy: 08 Mar 2006
Skd: białystok
Wysany: 2006-11-24, 21:40   

Wiem że nie na temat, ale co oznaczają poszczególne kontrolki :mrgreen: :?: :?: :?:

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-11-24, 22:12   

kuhlwasser jest od poziomu plynu

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-24, 22:51   

Może jest na forum ktoś kto ma fabryczną ksiązeczkę serwisową i dojdzie czy kontrolka kuhlwasser spełnia jeszcze inną funkcję poza osrzeganiem o nieskim poziomie płynu chłodzenia.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-11-24, 23:14   

Z tego co wiem to jest to tylko kontrolka ostrzegajaca o zbyt niskim poziomie plynu chlodzacego.
W instrukcji na ten temat znalazlem tylko cos takiego:
Cytat:
Kühlwasser: Kühlmittelstand im Ausgleichsbehälter prüfen und ergänzen. Anschließend Konzentration des Langzeit-Gefrier- und Korrosionsschutzmittels von einem BMW Kundendiest überprüfen lassen.

Nie szprecham, wiec niech ktos wladajacy tym barbarzynskim narzeczem to przetlumaczy na cos bardziej zrozumialego :wink:

A jesli Ci sie zapala kontrolka przy pelnym zbiorniczku to sprawdz kabel i czujnik, u mnie w 320 po kupnie caly czas palila sie kontrolka waschwasser, czyli zbyt niski poziom plynu do spryskiwacza, a zbiorniczek byl pelny. Okazalo sie ze czujnik byl obrocony o 180 stopni i plywak ktory w normalnym polozeniu dociska styk po obroceniu rozlaczal owod i zapalala sie kontrolka.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-24, 23:57   

kontrolka oznacza tylko za niski stan płynu, bo info czerpie z czujnika w zbiorbiczku (ewentualnie jak pisał Bruner - zepsuty czujnik)
jak się czesto zapala, to trzeba szybko znaleźć usterkę - płyn może uciekać w różnych miejscach - może to być np. chłodnica, węże, pompa wody, uszczelka pod głowicą bądź w najgorszym przypadku pęknięta głowica - dwa ostatnie przypadki można poznać po stanie w jakim jest płyn chłodniczy lub olej. poza tym często walą białe chmury z wydechu
jeśli płyn ucieka przez układ chłodzenia, to trzeba szybko usterke wychwycic i usunąć, bo zapowietrza się układ chłodzenia i można łatwo przegrzac silnik ... a w efekcie załatwić głowicę

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-11-25, 00:05   

Bruner napisa/a:
Kühlwasser: Kühlmittelstand im Ausgleichsbehälter prüfen und ergänzen. Anschließend Konzentration des Langzeit-Gefrier- und Korrosionsschutzmittels von einem BMW Kundendiest überprüfen lassen.

Sprawdzić i uzupełnić poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym. Następnie w serwisie BMW sprawdzić stężenie dodatków przeciwzamarzających i antykorozyjnych.

Te drugie zdanie to tak nie dosłownie ale wiadomo o co chodzi :wink:

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

pawelj5 

Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Kłodzko
Wysany: 2006-12-26, 11:47   

Witam. Jestem nowy na forum i to mój pierwszy post. Minęło już trochę czasu, ale może pomogę. Kontrolka pokazuje tylko poziom płynu. Też miałem problemy z ciągłym zapalaniem. Okazało sie że styki we wtyczce były zaśniedziałe. Pomogło czyszczenie. A teraz ważniejsza sprawa. Napisałeś że odebrałeś auto od mechanika po wymianie uszczelki pod głowica i po przejechaniu 25 kilometrów stwierdziłeś że w oleju jest płyn. Możliwości jest kilka: uszkodzona uszczelka, pęknięta głowica, blok. Ale ja osobiście stawiałbym na to że zawinił mechanik. Pewnie przy ściąganiu głowicy nalało mu się trochę płynu do oleju. Jeżeli nie ubywa płynu chłodzącego to potwierdziłoby to moja teorę i po prostu wymień olej, bo szkoda dopiero co zrobionego dołu silnika.

Pozdrawiam. Paweł.

Snoopy83 

Wysany: 2006-12-26, 17:13   

Głowica jest cała nie jest peknieta. Jak wydmuchało mi uszczelke to w kanały magistrali olejowej poszło sporo płynu chłodzącego. Po wymianie uszczelki i wymianie płunu jeszcze się czyszczą kanały, znaczy nie czyszczą sie ponieważ nie jeżdżę ze wzgledu na brak pracy i jakichkolwiek finansów. Nikt nie chce kupic mojego auta i się zbliża nieubłagalnie okres opłaty OC a ja bez kasy :/

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: