Wysłany: 2007-01-13, 09:22 Jak otworzyć tyną klapę ??
Witam
tak jak w temacie mam taki problem ze zamek w klapie z bagaznika jest inny niz reszta
i nie mam do niego kluczyka
z centralnego jak otwieram to tez klapa sie nie otwiera
dodam ze jest to coupe i zagladac do bagaznika moge tylko od srodka
i teraz nie wiem czy mam ten zamek rozwiercac
czy moze zaproponujecie jakies inne rozwiązanie
a nie szukales w srodku bagaznika otwierania bo chyba jest nawet raczej jest ale nie jestem pewnie poczekaj na wypowiedzi innych lub poszukaj dobrze w agazniku
_________________ Bylo :
E30 1,8L 1987
Jest :
No bestia E34 535 1989
Rozbierałem kiedyś zamek z klapy, jak nie masz kluczyka to i tak czeba go zdewastować więc wbij szeroki śrubokręt w niego + dobre szczypce i na siłe przekręć zamek i sie otworzy klapa tylko dobrze będzie jak będziesz miał już nowy do założenia
w sytuacji dyrastycznej mozna wyciac otwór ( szlifierka ) w blasze za tylnia kanapa i nim wsunac sie do bagaznika i odkrecic zamek ... wycicie otworu nie osłabi konstrukcji auta ... w niekktorych e30-tkach moze byc tam nawet otowr na narty ... lub moze pozostał po jakis fanie muzyki ...
jest centralny zamek ale nawet w klapie nie slychac zeby cos chodzilo
kluczyka nawet nie moge wlozyc wydaje mi sie ze jest jakis kawalek kluczyka
a otwor na narty mam wiec od srodka widze co jest ale mam troche daleko
Wysłany: 2007-01-13, 16:34
Cyryl kup sobie w ASO wkladke do twojej klapy. po numerze nadwozia ci dopasuja takie zamek jak w drzwiach. koszt kolo 270 zl z zalozeniem chyba ale przynajmniej jednym kluczykiem wszystko owtorzysz.
Ja tak mialem z zapasowym kluczykiem. Zgubiłem klucz i został mi tylko zapas. Nie otwierał mi klapy mimo ze był oryginał. "spec" powiedział mi że klucze sie zcierają i po latach zapasowy nie wejdzie do końca bo są tam te opiłki Z innego źrudła słyszałem że kluczyk który mi został to klucz serwisowy tylko do drzwi i stacyjki. Fakt jest taki że dorobiłem na podstawie klucza który mi został w supermarkecie drugi za grosze i otwiera wszystko. Nawet e30 kumpla Sprawdż czy twój klucz otwiera schowek bo jeśli nie to znaczy że motyw z kluczem serwisowym to prawda a jeśli nie wchodzi ci do końca to zpiłuj delikatnie końcówkę np. na szlifierce
Wysłany: 2007-01-15, 16:04
Zamek da się wykręcić od środka właśnie przez tunel na narty. Musisz sobie znależć tylko długi klucz chyba 10 i odkręcasz dwie śruby. Wcześniej musisz tylko jakoś ściągnąć tą tapicerke, która jest na tylnej ściance, wtedy odsłonią Ci się te śruby, którymi jest zamek zamocowany. Ja tak wykręciłem ten zamek. Może być problem z całkowitym wyjęciem zamka jeśli będzie do niego zamocowane cięgno od siłownika a u Ciebie tak właśnie chyba jest. Myślę jednak, że warto spróbować zanim przejdziesz do rozwiercana zamka.
Wysłany: 2007-01-15, 16:42
hej,
jesli masz dostep do bagaznika to juz polowa sukcesu....
najlatwiej jest odkrecic ta czesc zamka, ktora jest przymocowana do klapy (to ucho)...
tak jak to zrobil Menel w Tarnowie...
a jak juz otworzysz klape to wykrec zamek, idz do kogos kto dorabia klucze do samochodow i tak Ci przerobia zamek, ze bedziesz mogl otwierac kluczem....
ja mialem podobna sytuacje tylko, ze w miejscu gdzie Ty masz schowek na narty ja mam glosnik basowy i nie moglem sie dostac do bagaznika od srodka auta.... ale na to jest inny patent.... to ewentualnie na PW......
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
Wysłany: 2007-01-19, 18:06
Mówiłem że dasz radę
kilerlu napisał/a:
Z innego źrudła słyszałem że kluczyk który mi został to klucz serwisowy tylko do drzwi i stacyjki.
a co do kluczyka serwisowego to po pierwsze jest on bez plastiku sam goły metal lekko odciety
po drugie otwiera wszystkie zamki łacznie ze schowkiem i drzwiami pasażera jeżeli nie otwiera to albo ktoś wymienił zamek albo to nie jest kluczyk serwisowy
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.