jak w temacie , latem chcę ( jak będzie cash) stawiać dom pod Otwockiem i szukam brygady, która zrobi wszystko od fundamentów, aż po dach. Jakby co jest gdzie mieszkac na działce. Ma ktoś jakies namiary? Ktoś może kogoś dobrego polecić?
siedze w tym juz troche czasu i brat tez sie zamierza stawiac na wiosne.wyszlo na to ze raczej bedziemy sami murowac o ile znajdziemy czas
masz juz plan domu,działke z pozwoleniem na budowe bez tego nie dostaniesz kredytu
jak powaznie myslisz to sie pospieszi kup materiał bo pózniej bedzie drogoooo
w tamtym roku znajoma stawiała dom.kolega murarz policzył jej ze w 200 tys zł sie zmiescie ze wszystkim.pełne wykonczenie (gładzie,płytk,panele ,parkiet prawie full wypas) skonczyło sie na 386 tys zł
jak cos mam fajny program do samodzielnego wykonywania projektów.prosty w obsłudze .nie znam zadnego domu przy którym projekt nie byl by przerabiany a ten program ma doskonała wizualizacje i wsio widac jak na dłoni http://www.gamblin.pl/pro...roducts_id/1063
oczywiscie projekt i tak musi pózniej ktos podbic i skasowac konkretnie
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
aha radze jechac obejrzec poprzednie budowy fachowców .byc moze to uratuje ci zycie
kamil, teść jest budowlańcem i kończy właśnie swój dom 100 m od naszej działki, na wszystkie rozmowy jedździmy z nim i tylko z polecenia, więc jak ja czegoś nie wiem to teść na pewno wie i doradzi, blok w którym teraz mieszkamy na Targówku też on budował
miło, że znowu powracasz w otwockie strony, zdradzisz tajemnicę gdzie konkretnie?
na murarzy nie wiem czy mam jakieś namiary, ale na wykończeniowców owszem, mam np. fachowca który robił mi dach, podłogi, sufity, a nawet kuchnię kaflową, efekty niegdyś widziałeś
pzdr
JA MAM TAKICH MURARZY
w wakacje rok temu stawiali dom kumpla (własnie od podstaw) i u mnie taka dobudówke...
Majster ma ponad 50-tke i naprawde fachura, jest taki ze na fajke masz wydzielony czas i nawet ilosc w ciagu dnia, o chlaniu zapomnij a tempo pracy z tego co widziałem... nie wiem za jaka kase bym sie zgodził u niego pracowac w takim tepie i co pare minutowymi zejbami (nawet tak dla profilaktyki... ).
Naprawde gosciu jest chorym Bossem w brygadzie...
zaraz poszukam Ci namiarów bo napewno gdzies ojciec jeszcze ma.
z ekipa jest masakra nam sie udało znalesc majstra z pod olsztyna i naprawde robi elegancko w lutym powinien juz dach robic dzieki takiej pogodze i juz ma roboty umówine na cały rok przez to ze połowa fachowców powyjeżdzała to niedosc ze trudno znalesc fachowca dobrego to jeszcze ceny poszły koszmarnie do góry
_________________ BYŁO 525 M-technic / AC Schnitzer Bilstein B8
JEST 525 TDS Kinderwagen
w tamtym roku znajoma stawiała dom.kolega murarz policzył jej ze w 200 tys zł sie zmiescie ze wszystkim.pełne wykonczenie (gładzie,płytk,panele ,parkiet prawie full wypas) skonczyło sie na 386 tys zł
postawienie domu w stanie surowym to 1/5 -1/3 tego co trzeba wydac na wykonczenie...
Dachówka niby super ale to koszta bo niedosc ze dachówka droga to i pod taki dach musi byc inna konstrukcja bo jak by nie było wazy to troche na obecnym domu mamy dachówke i wsume to na dachu jest 50ton teraz padł wybór na blach szwedzka albo takie fajne super lekkie dachówki euronit trzeba sie nachodzic zanim cos kupisz casami przeite maja tak ze az siada człowiek np na kominach systemowych jak kupowałem to róznica była 6tys na oknach w sume 10tys na głupim betone róznica w wawie jest od 220zł do 280zł za m3 a na same fundamenty poszło 50m3 potem wylewki strop drugi strop
JEST 525 TDS Kinderwagen
Witam
Powiem ze ceny w wawie i okolicy sa kosmicznie chore Budownictwem i materialami budowlanymi zajmuje sie od '95. I tak np ostatnio szukalem plytek na podloge do kuchni [ceny w wawie 54-62pln\m2] z ciekawosci sprawdzilem u siebie [takie same kupilem po 33,90pln\m2 z rabatem ] wiec jest wielka roznica gdzie sie kupuje. Pozatym postawienie domu w stanie surowym zamknietym to jest naprawde niewielki koszt max 30% wartosci calosci.Pokrycie dachowe [dachowka,blachodachowka] niby ladnie wyglada ale trzeba na to popatrzec ze strony technicznej, napewno wiekszosc jesli miala by wybierac miedzy blachodachowka a trapezem wybrala by blachodachowke [jednak nikt nie zdaje sobie sprawy z tego ze blacha z ktorej jest tloczona jest narazona na wieloktotne "lamanie" wazne tez zeby blacha byla ocynkowana a dopiero potem malowana [czesto sprzedawane sa blachy nie ocynkowane malowane - sa tansze] co do powlok lakierniczych polecam mat - sklada sie z 3 warstw farby [polysk 2 warstwy] Wazne tez jest podejscie wykonawcy do materialu tzn w jaki sposob bedzie docinal arkusze nozyce do blachy reczne lub mechaniczne to OK [zdala od wykonawcow co posluguja sie szlifierkami].
Z materialow na sciany polecam ceramike wypalana lub po wypasie z bali [tansza wersja domu drewnianego to konstrukcja szkieletowa - tzw "kanadyjska"] Osobiscie jestem zwolennikiem welny mineralnej a nie jakiegos tam styropianu.
Dachówka niby super ale to koszta bo niedosc ze dachówka droga to i pod taki dach musi byc inna konstrukcja bo jak by nie było wazy to troche na obecnym domu mamy dachówke i wsume to na dachu jest 50ton teraz padł wybór na blach szwedzka albo takie fajne super lekkie dachówki euronit trzeba sie nachodzic zanim cos kupisz casami przeite maja tak ze az siada człowiek np na kominach systemowych jak kupowałem to róznica była 6tys na oknach w sume 10tys na głupim betone róznica w wawie jest od 220zł do 280zł za m3 a na same fundamenty poszło 50m3 potem wylewki strop drugi strop
Z tego co napisałeś to masz dach około 1000m kwadratowych czyli mega duży zamek, co do dachu jak i ekip budowlanych, gdyby ktoś z Was budował dom w małopolsce to nie ma problemu mam dużo ekip sprawdzonych z którymi współpracuje od lat.
Jeżeli chodzi o blache szwedzką to nie oszukujmy się oryginalna nie róźni się w jakości od dawnej naszej z Huty Florian obecnie Mittal Steel, powiem nawet że Nasza rodzina w testach wypada lepiej, niestety w polsce jest przeświadczenie że wszystko co Polskie jest złe.
Co do powłok matowych i połysku, to nie prawda że są dwie powłoki a tu trzy, powłok jest zdecydowanie więcej są warstwy gruntujące, podkłady itd mat 0,32 mikrona połysk 0.26mikrona grubość powłoki. Jeżeli blacha jest powlekana hutniczo czyli tzw piecówka zawsze jest ocynkowana. Warto zwrócić uwage czy blacha jest z folią ochronną ale naniesiona hutniczo(chroni przed zarysowaniem w transporcie).
I uwaga na chińszczyzne której teraz jest od groma, metkowana jest na każdą jaka komu pasuje od niemieckiej Thyssen Krupp Stahl, Arcelor, Rautarukki, SSAB po szwedzkie.
Jeżeli jeszcze nie masz materiałów typu pustaki czy z czego tam chcesz budować dom, to lepiej się pospieszyć materiał teraz drożeje z dnia na dzień, niestety ukraina bierze wszystko po wyższych cenach i to oni podbijają ceny. Jeżeli masz już wszystkie pozwolenia i architekt zrobił ci wszystkie zmiany łącznie z projektami przyłączy to dopiero zaczyna się "zabawa"
Mała rada nie zmieniaj zawiele podczas budowy jeżeli nie masz zmian w projekcie, można mieć problemy z odbiorem a to już ciekawe koszta.
Co do cen w Wawie to prawda jest taka że macie straszną drożyzne, firmy Tarnowskie które wykonują roboty w Wawie towar biorą od nas i wożą i wychodzą na duży plus.
Co do betonu to też cena zaporowa u nas beton w najlepszej klasie zbrojony włóknem np. na wylewki przemysłowe pod dalsze szlifowanie na gładź( bardzo wytrzymały) 170zł za kubik, oczywiście cena dla mnie.
Mimo to życzę powodzenia w pracach przy domu.
Sam od marca będe przez to przechodził, tylko że dla mnie to nic strasznego.
Osobiscie jestem zwolennikiem welny mineralnej a nie jakiegos tam styropianu.
uwielbiam ocieplac wełna np.poddasza zwłaszcza latem trzeby by miec chyba kombinezon taki jak kosmonauci zeby mozna przy tym normalnie pracowac
co do dachówki to mi juz sie opatrzyła i wcele nie jest ładna .jak ktos ma blisko drzewa to potrafi nie zle zasyfic i pózniej jest zielona zwłaszcza przy oknach gdzie woda sie zatrzymuje.
na dachu najbardziej podobaja mi sie gonty bitumiczne
ceny płytek to juz porazka.gosc teraz kupił płytki za 260zł/m2(chyba) wymiary płytek 97cm/97cm . kładlismy juz wieksze ale takie wielkie to sa pokrzywione w cały swiat i nie mieszcza sie na maszynie do ciecia
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Gonty bitumiczne szczerze odradzam, dach musi być idealnie równiutki, pełne deskowanie a trwałość 10 lat. Dobra blacha wytrzyma 30-35 lat bez malowania, dachówka może nawet 50 lat pod warunkiem że jest ceramiczna a nie cementowa barwiona.
Z tego co napisałeś to masz dach około 1000m kwadratowych czyli mega duży zamek, co do dachu jak i ekip budowlanych, gdyby ktoś z Was budował dom w małopolsce to nie ma problemu mam dużo ekip sprawdzonych z którymi współpracuje od lat.
.
to duzo mniej będzie wazyc bo dachu tylko 300m ale i tak to jest ogromna masa
a co do blachy to kazdy kto mi doradza to tak mówi , jezeli niema róznicy miedzy nimy to tylko lepiej a co do gromadzenia materiałow to najpierw musi miec wazne pozwolenie na budowe i dopiero moze kupowac materiały bo inaczej nie odliczy sobie tego ( to juz praktyka )
JEST 525 TDS Kinderwagen
Jeżeli masz 300m dachu to w zależności od dachówki masz do 18 ton na dachu. A co do odliczania to w praktyce i tak wszyscy kupują bez faktury lub biorą na znajomych którzy mają firmy żeby im VAT zwrócili, taki kraj każdy kombinuje jak może. Jeżeli chodzi o gromadzenie materiału, mówie tu o pustakach cegle itp. na nich napewno nie stracisz.
przykład u mnie pustak max w kwietniu 2006 roku 1.10zł sztuka a teraz najniższa cena 2.65zł. Co do kupna blachy niech ci na fakturze napiszą że masz oryginalną blache Thyssen Krupp lub SSAB i zobaczysz jaka będzie reakcja.
Na blasze zjadłem zęby więc kitu mi nikt nie wciśnie.