BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Czy da sie odzyskac vat
Autor Wiadomo
tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2007-02-04, 14:16   Czy da sie odzyskac vat

Witam!!! mam pytanko czy odzyskam vat w tym roku za remont mieszkania. Bo ktos mi mowil ze od tego roku juz ten przepis nie obowiazuje. Remontuje w tym roku i pytanko czy zbierac te faktory czy to jednak juz bez sensu bo i tak nic nie zdzialam. Pozdrawiam I prosze o pomoc. :beer:
No bestia E34 535 1989

r3kin 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Lut 2006
Skd: piaseczno
Wysany: 2007-02-04, 22:06   

Zbierac faktury, bo odliczenie przysługuje do końca 2007r., a dokumenty do skarbówki mozna składac do 30/06/2008. Na pewno trzeba miec tytuł własności lokalu lub umowę użyczenia.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-05, 00:29   

spoko - umowa użyczenia, to też tytuł prawny, poza tym wszystko jest tak, jak pisze r3kin

... BTW - jest tylko jedno ale - jeśli korzystamy z cudzego lokalu na podstawie umowy najmu, a właściciel nie odprowadza od tego podatku (z wielkim bólem stwierdzam, że to dość powszechne), to można mu narobić sporo nieprzyjemności

tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2007-02-05, 14:26   

Tak ale lokal jest moja wlasnoscia. Czyli powinno byc spoko. Slyszalem ze mozna oddzyskac vat ale nie na wszystko. ktos wie moze na co mozna a na co nie :help:
No bestia E34 535 1989

BM 6 

Pomoga: 7 razy
Doczya: 23 Pa 2004
Skd: Radom
Wysany: 2007-02-05, 16:12   

tomcio83 napisa/a:
Tak ale lokal jest moja wlasnoscia. Czyli powinno byc spoko. Slyszalem ze mozna oddzyskac vat ale nie na wszystko. ktos wie moze na co mozna a na co nie :help:

A czy w tej Twojej Dąbrowie Górniczej nie ma Urzędu Skarbowego???
Wystarczy jeden telefon i masz informacje z pierwszej ręki.
Na naszym forum pytaj o sprawy związane z BMW a wtedy nie nadążysz czytać.
Pozdrowienia i całuski - M.

r3kin 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Lut 2006
Skd: piaseczno
Wysany: 2007-02-05, 19:59   

Za remonty w 2006 roku można odzyskac 68,18 % VAT. Jest rozporządzenie do ustawy i tam jest lista towarów wraz z kodem PKWiU za które przysługuje zwrot podatku. Na pewno nie odliczysz farb, ale takie towary jak glazura, terakota, wanny, umywalki i baterie do nich, panele podłogowe, klamki możesz odliczyc. Zawsze warto cos od fiskusa wyciągnąc.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-05, 21:10   

tomcio83 napisa/a:

ustawa mówi, że odzyskasz różnicę pomiędzy obecną stawką 22 a dawną 7% w odniesieniu do tych materiałów budowlanych, które przed wejściem w życie ustawy z 11 marca 2004 o podatku od towaró i usług były opodatkowane stawką 7, a teraz są 22%

dokładnie sprawdź sobie: Ustawa z dnia 29 sierpnia 2005 o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. 177, poz. 1468)
polecam stronkę www.sejm.gov.pl skąd można sobie pobrać wszystkie skany dzienników ustaw w większości w wersji ujednoliconej (nawet jeśli ustawa nie została w takim kształcie uchwalona :wink: )

ponadto w większości urzędów skarbowych jest wykaz tych materiałów budowlanych z podaniem ich symbolu PKWiU (stosowne obwieszczenie min.fin'a)
ten wykaz był swego czasu zaprezentowany także na stronie miniesterstwa finansów www.mf.gov.pl ...
ja niestety nie mam tego w wersji elektronicznej, więc musisz sobie sam znaleźć

[ Dodano: 2007-02-05, 21:14 ]
jak tego nie znajdziesz, to wal na PW, bo jednak mam to także w wersji elektronicznej

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-02-06, 18:26   

BM 6 napisa/a:
tomcio83 napisa/a:

A czy w tej Twojej Dąbrowie Górniczej nie ma Urzędu Skarbowego???
Wystarczy jeden telefon i masz informacje z pierwszej ręki.
Na naszym forum pytaj o sprawy związane z BMW a wtedy nie nadążysz czytać.
Pozdrowienia i całuski - M.

mariolka daj spokoj, to wkoncu offtop :)
zreszta telefonicznie w polsce w urzedach cos sie dowiedziec...hmm...
a tu jest masa specow z wszystkich dziedzin zycia wiec mozna sie dowiedziec duzo wiecej niz od innych..
zreszta sa tematy o zwierzakach i milion roznych topicow poza beemka i jest gut :)
no stres, na miekko..buziaki

mgr inż. Jędrek ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: