BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ELEKTRONIK POTRZEBNY NA DUCH PORADY CHCIAŁEM
Autor Wiadomo
LENY
[Usunity]

Wysany: 2004-11-20, 17:40   ELEKTRONIK POTRZEBNY NA DUCH PORADY CHCIAŁEM

Witam potrzebny mi kontakt do jakiegoś elektronika coby mi powiedział jak lutuje się rezystory z termistorami czy jest jakas prawidłowość czy nie.

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-11-20, 17:49   

Troszke sie na tym znam - jednak podałeś zbyt mało informacji by udzielić Ci jakiejkolwiek odpowiedzi - podaj pełne info pomogę jak potrafie.

Pozdro.

LENY
[Usunity]

Wysany: 2004-11-20, 18:10   porada

Mam termistor 4,7 ohm i rezystor 400 ohm lub 700 ohm musze przylutować termistor do rezystora ale niewiem czy rezystory muszą być wlutowywane odpowiednio bo niemoge odróżnić wejścia i wyjścia te kreski mi nic nie mówią. czujnik temperatury sobie robię. termistor ma dwie nitki do jednej daje mase a do drugiej podłączam najpierw rezystor potem przewód z wiązki- tak myślę a może jakiś + trzeba zapodać ale chyba nie.

LENY
[Usunity]

Wysany: 2004-11-20, 18:12   jeszcze

dodam ze to ma być szeregowo zlutowane

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-20, 18:59   

Nie ma różnicy lutuj jak chcesz.
technik elektonik :D

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-21, 01:32   

Ja tego wogóle nie zlutowałem Leny :) Obydwa te urządzenia mają długie wąsy, które idealnie wchodzą w przewody na ścisło, pod kołnierze izolacji. Trzeba je tylko minimalnie przyciąć, bo możesz nie wsunąć całych. Rezystor wstawiłem po prostu na jednym z przewodów pomiędzy termistorem a wskaźnikiem - rozciąłęm i wstawiłem w ten sam sposób, co termistor, czyli wsunąłem wąsy w przewód. Wszystko dość szczelnie zamknąłem w koszulce termokurczliwej i dodatkowo owinąłem taśmą izolacyjną. Póki co, mój "termometr zewnętrzny" działa. Porównując z termometrem na moście Grota - jest prawie idealny z tendencją do minimalnego zawyżania o 1-2 stopnie. Jeśli można uznać czujnik z mostu za wskaźnik doskonały :P

LENY
[Usunity]

Wysany: 2004-11-21, 12:29   ELEKTRONIK POTRZEBNY NA DUCH PORADY CHCIAŁEM

Proszę zamknąć posta porady udzielone.

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych