ma ktoś moze dokładnie rozpisane albo adres jakiejs stronki po polsku, gdzie podłączyć zaróweczke w złącze diagnostyczne i jak odczytywac kody usterek??? szukałem w wyszukiwarce ale nic sensownego nieznalazłem. z góry dzieki za pomoc
nie wiem jak to jest w e34 ale w e30 jest na podszybiu złącze do kompa takie okrągłe (nie diagnostyczne!!) nie wolno go oczywiście rozłączyć należy podważyć gumę tak aby ukazały sie przewody szukamy szarego i tam podpinamy jeden przewód od żarówki a drugi podpinamy pod stały + np z akumulatora przekręcamy zapłon żarówka powinna się zacząć świecić potem należy wykonać 5 krotne maxymalne otwarcie przepustnicy(max-min) po tym żarówka zaczyna migać 4 segmentowy kod zczytać porównać z tabelą błędów
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
nokerman ja mam kopa koło silnika nie w schowku bo mam e34 ale znalazłem w nocy na jakijś stronce zeby w złączu do kompa tym na podszybiu podpiąć sie pod przewood szary w pinie 12, tak dzisiaj zrobiłem i nic zadnej reakcji. po przekreceniu stacyjki zarówka sie niezapaliła i po nacisnienciu gazem tez nie . wiec niewiem o co tu chodzi. a chciałem zdiagnozowac co jest nietak bo mi ta beta nieodpala co napisałem w poprzednim temacie
ICEMAN, napisz dokladnie gdzie to zlacze diagnostyczne jest (czy chodzi Ci o kompa sterujacego praca silnika ? ) i jak zlokalizowac pin numer 12 to sprawdze u siebie z czystej ciekawosci bo na szczescie moja dziala bez zarzutu (oprocz tego ze nie moge skasowac inspekcji ale to pewnie wina rozladowanych baterii) ale dobrze wiedziec takie rzeczy
hmm to w poprzednim temacie sugerowałem uszkodzenie sterownika;) pin nr 12 nie trzeba lokalizować zbytnio jeżeli masz motronica 1.3 wystepowal chyba od 88roku to szary przewód w tym gnieździe jest to małe okrągłe gniazdo powinno być na podszybiu Jeżeli nie zapla ci się żarówka po przekręceniu zapłonu to tak jakby komputer nic nie podał na ten pin - albo przerwa w instalacji albo komp martwy
spid złącze jest koło puszki z bezpiecznikami, nie to okrągłe diagnostyczne tylko obok jest takie z gumką na górze ale tez okrągłe jest tam szary przewód pin nr12, zreszta piny sa ponumerowane na gniezdzie. sebo komp działa tylko niewiem czy dobrze bo iskra jest zreszta pisałem ze odpaliłem na moment, ale go zalewa i normalnie nieda sie zapalic bo zalewa swiece.
jeżeli nie możesz wywołać kodu usterki to znaczy że komputer niefunkcjonuje jak powinien sprawdź przejście od pinu 15 w gniezdzie kompa do tego szarego przewodu w gnieżdzie okrągłym jeżeli jest to dalej obstawiam przy uszkodzonym kompie wzgledzie uszkodzonej instalacji która powoduje poważne zakłócenia sterownika
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
kirek do czego to miał byc link??? bo na pl albo com to sa jakies sklepy ze sprzetem diagnostycznym
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-02-11, 14:53
witajta
kody obd wcale tu nic nie pomoga .
bmw przeszl na diagnoze obd w polowie 2000 roku ( zlacze podluzne 16 pinowe)
wiec odczytane kody nie beda sie pokrywac z numeracja kodowa systemu obd
kirek do czego to miał byc link??? bo na pl albo com to sa jakies sklepy ze sprzetem diagnostycznym
koledze chodziło pewnie o forum na tej stronie..Jest tam nie tylko diagnostyka za pomoca obd..Ale to jest forum już dla raczej troche siedzących w temacie diagnostyki..no chyba że chodzi o fejsy typu Vag których ja osobiście bym nie polecał.I nie myślcie że chodzi o to że chce żeby każdy jecha do warsztatu na podłaczenie ale coraz więcej już sie trafia usterek po pseudo diagnostach.
Pozdrawiam Kamil
z dokumentacji wyczytałem że samodiagnostyke można przeprowadzić tylko w modelach w Stanach..Może ktoś wie dlaczego np. w tym modelach w USA można zresetowac ECU przez odjęcie klemy??czyżby były montowane inne sterowniki???
_________________ Chetnie pomoge kolegom z forum w jakichkolwiek problemach z tunerami sat.
Elektronika samochodowa:alarmy,liczniki,diagnostyka,immo,chip tuning itd.
ZAPRASZAM
BMW
DIAGNOSTIC TROUBLE CODES
(DTC)
All 1989-94 BMW vehicles are equipped with a self diagnostic system for the detection of injection faults. When a fault
is detected by the system the Electronic Control Unit (ECU) records the code corresponding to the defect in the ECU's
memory until either:
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
no tak ale obd II jest w nowszych bodajże od 96 i troche słabo iceman będzie miał użytek z tego tu masz kody i instrukcje oraz troche ogolnego opisu do metody na żarówkę same kody nie różnią się czy pojedziesz na diagnostyke czy sobie je sam wyświetlisz masz to samo w tym że na diagnostyce zamiast błysków odrazu masz kod i nazwę i tym sposobem raczej nie da się nic uwalić chyba że na szary przwód bezpośrednio podłączysz + z zasilania tu linkklik
sebo ta stronke jooz widziałem chodzi o to ze pod szarym przewodem nic mi niepokazooje, wogoole na nim niema przejscia na mase, ani od razu ani po wcisniecio 5 razy pedału gazu. napisałem na maxbimmer czy ktos by niebył chetny na chwile pozyczyc kompa ew. przepływki zeby zobaczyc czy to przypadkiem komp niejest padniety. taka loodzka mentalność ze nikomu niechce sie pomagac.
dzieki za pomoc
pozdrawiam ICEMAN
podpinam sie pod temat, u mnie kiedy podlacze sie do zlacza na podszybiu pin 12 po przekreceniu kluczyka lampka nie swieci za to po nacisnieciu(1x) pedalu gazu zaczyna swiecic swiatlem ciaglym i tak juz zostaje, kiedy podlacze sie do piny 15 motronica jest ciemnosc calkowita. piny w E30 leca tak??