Wysany: 2007-02-19, 19:18 BMW E30 dziwny problem. Prosze o pomoc!!!
Mam do Was wielka prośbe. Czy ktos moze mi powiedziec o co chodzi z moim samochodem (BMW E30 316i 90 rok). Mam problem z instalacja elektryczna. Wszystkie bezpieczniki sa ok, jednak nie mam swiatla w bagazniku, swiatel bocznych w kabinie, nie dziala obrotomierz i ekonomizer nie dziala wyswietlacz godziny daty i temperatury, oraz radio. Poza tym wszystko ok. predkosciomierz ok swiatla zewnetrzne ok, oswietlenie zegarow ok, klakson ok. Jednak gdy zauwazylem ten problem wymienilem jeden bezpiecznik ktory byl przepalony, to jednak nic nie dalo . Z Gory dziekuje. Pozdrawiam Wszystkich Bmkowiczow!!!
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-02-20, 01:11
Pierwsza zasadnicza sprawa przy tego typu problemach to miernik w dłoń i badamy czy jest napięcie na przewodach dochodzących do danych urządzeń. Jeśli jest to wymieniamy żaróweczki, ew. czyścimy styki itp. Jeśli nie ma to szukamy dalej metodą eliminacji.
Co do oświetlenia wnętrza i bagażnika to proponuję zajrzeć do przycisków odpowiedzialnych za gaszenie/zapalanie światła przy zamykaniu/otwieraniu drzwi-one są połączone z oświetleniem bagażnika i dość często odmawiają posłuszeństwa z racji swojej banalnej budowy.
akumulatorki ? moze tak. U mnie pomogla wymiana bezpicznika. miernik w dlon. lub 50zl i do elektromechanika jak nie kumasz prodow i nikt ze znajomych ego nie kuma, to tylko elektromechanik. niestety taka prawda. pozdr
Miałem taki sam problem jak zakupiłem swoją e30 miałem zwarcie w kablu biegnącym do lampki nad głową kierowcy i elektryk znalazł przetarty kabel zlikwidował zwarcie i wszystko wróciło do normy i też nie działał mi obrotomierz i zaczoł działać. A ostatnio miałem zwarcie na migaczach paliło bezpieczniki i zwarcie było za radiem na wiązce od awaryjnych. wyjeliśmy radio założyliśmy peszel i izolacje i ok. a inni mi chcieli lampy tylne wymieniać puszkę bezpieczników migacze przednie itd. tak że przyczyna twoja jest prosta szukaj zwarcia na kablach
dochodzących do lampek w kabinie.