Mój ziomal przywiózł niedawno e34, wyposażone w ogrzewanie postojowe, w papierach wygrzebałem instrukcje - niestety po niemiecku - może ktoś to będzie potrafił dokładnie przetłumaczyć...
takie samo webasto miało na Zlocie w Tarnowie 324td, panel do sterowania obok dzwigni hamulca ręcznego:
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Znaczy że nie możecie uruchomić i nie działa czy poprostu z instrukcją prościej. Jeśli bardzo byś chciał to przetłumaczyć to mógłbym popgadać z nimrami w pracy i może oni coś by wymyślili w tym temacie.
Te sterowniki to nie są dwie różne bajki. Jeden Eberspecher, drugi Webasto. Co prawda firma inna, ale działanie i sterowanie, oznaczenie przycisków właściwie identyczne.
Więc ja opiszę jak programować sterownik Webasto czyli ten z fotki wnętrza ;
Godzinę ustawiamy :
Nacisnąć klawisz z zegarkiem a klawiszami ze strzałkami ustawiamy godzinę - strzałki przewijają godziny i minuty płynnie czyli pzrewijamu w górę lub w dół zależy w którą stronę nam bliżej do żądanej godziny.
Przycisk z płomyczkiem:
Jest to uruchomienie lub wyłączenie na żądanie -ot bo akurat mamy taki kaprys Lub przerwanie pracy ogrzewania uruchomionego przez jeden z aktywnych programów .Jeśli ogrzewanie działa to świeci zielona dioda.( niema ona nic wspólnego z tym czy Webasto faktycznie odpaliło!)
Klawisze z oznaczeniem 1 i 2 :
Są to klawisze programów tzn: ustawiamy w tym przypadku dwie godziny załączenia np: rano pod jedynką jak zasuwamy do pracy i dwójka jak lecimy do domciu - ustawia się tak samo jak godzinę zegarka czyli przytrzymujemy klawisz i strzałkami ustawiamy żądaną godzinę . Aktywacja danego programu następuje po jego uprzednim zaprogramowaniu poprzez naciśnięcie przycisku programu -powinna się zapalić żółta dioda.Deaktywacja po ponownym naciśnięciu.
no wlasnie nie mam czegos takiego a mam webasto i kurde nie wiem jak je wlonczyc . Czy ten przycisk zeit po nacisnieciu powinien pokazac cos czy powinno zaczac dzialac webasto od razu
[ Dodano: 2006-12-14, 14:54 ]
ZEIT - stoper mierzy czas do 99h i 59min. Czas jest wyświetlany najpierw w sekundach i 1/10 sekundy; po pierwszej minucie w minutach i sekundach; po pierwszej godzinie w godzinach i minutach. Stoper zatrzymuje się w pozycji O kluczyka zapłonu i ponownie uruchamia się od pozycji 1 kluczyka.
Niezależne ogrzewanie/przewietrzanie: po ponownym naciśnięciu przycisku ZEIT podczas wyświetlania innej informacji ukazują się kolejno: bieżący stan, godzina włączenia 1, godzina włączenia 2.
ZEIT - Stoper albo 2 różne godziny włączenia niezależnego ogrzewania/przewietrzania
_________________ Bylo :
E30 1,8L 1987
Jest :
No bestia E34 535 1989
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-12-15, 13:16
Marekfl było! w pierwszym moim poście dawałem zdjęcie 324td (zdjęcie robione na zlocie w Tarnowie), która właśnie to posiadała... nie wiem jak jest z przełożeniem takiego dodatku, nie wiedziałem nigdy czegoś takiego na allegro... ale skoro da się założyć klime, to myslę, ze to jest podobny stopień trudności...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Osobiście zamontowałem u siebie w aucie (E30) bez problemów - dorobienie mocowania podstawy , zabudowa Webasta BW50, podłączenie obiegu cieczy, wpięcie sterowania dmuchawy nawiewu, i podpięcie wiązki z przeprowadzeniem jej do sterownika(zegara)- zajeło to 5 godzinek- można i szybciej ale wolałem dłużej pomyśleć niż potem przerabiać oczywiście mialem komplecik a trafil się mi za ...50 pln roczny -tylko trzy lata leżał na szrocie.
a tak ze masz gdzies pod reka taki balagan jak pokazal robo na zdjeciu wyzej
ukryte to nie jest bo musisz miec przyciski do sterowania gdzies pod reka
pozdrowionka