Wysany: 2007-03-03, 22:41 Dziwny problem z elektrycznymi szybami E34
Witam, mój problem jest dosyć dziwny, może ktoś się z nim spotkał i mnie poratuje a mianowicie założyłem sobie elektryczne szybki do mojej e34 bo niestety fabryka zapomniała moje auto w takie urządzenie wyposażyć, zakupiłem silniczki wraz z nożycami na przód i do tego dwa wyłącznik. Na szczęście instalacja elektryczna była już fabrycznie zamontowana tak więc po montażu elektryki do drzwi i zamontowaniu przełączników można było już się bawić szybami... i tu pojawia sie problem Na dół obie szyby idę bez problemu cichutko spokojnie natomiast do góry też idą cichutko i spokojnie ale z 5-6 przystankami pomimo włączonego ciągle guzika (trzymam go cały czas palcem) przystanki robią w identycznych miejscach tak lewa jak i prawa. Żeby ruszyły dalej trzeba przycisk zwolnic i nacisnąć ponownie. Wyłączenie spowodowane jest ewidentnie odcięciem prądu przez jakiś sterownik do tych szyb tylko gdzie go szukać i jak to naprawić
Dzięki za sugestie i pomysły
Witam!! Jesli moge to ja bym sie dopiol do tego tematy tylko ze u mnie jest taki knift z lewa szyba przednia i przy opuszczaniu po prostu idzie stoi zas trza nacisnac zas idzie zas stoi to samo co u kolegi tylko ze w opuszczaniu. pozdrawiam
_________________ Bylo :
E30 1,8L 1987
Jest :
No bestia E34 535 1989
Dzieki za informacje - chyba najprostszym rozwiazaniem bedzie podmiana tego sterownika z innej beemki i wtedy bede wiedzial napewno czy to moj jest zepsuty
Krańcówki od szyb kemot324, napisz mi proszę gdzie znajdują się te krańcówki i jak to dokładnie wygląda - ja podpiąłem tylko silniki elektryczne do oryginalnych wtyczek znajdujących się w drzwiach i włącznik do oryginalnej instalacji która miałem w samochodzie - nie podpinałem żadnych krańcówek Z góry dzieki czekam na info.
Wysany: 2007-03-06, 23:57
Krańcówki znajdują się na mechanizmach szyb (przynajmniej powinny) i dają one centralce sygnały o skrajnych położeniach mechanizmów. Na schemacie, który Ci zamieściłem masz opisane kolory przewodów oraz miejsce ich podłączenia. Najprawdopodobniej masz je nie podłączone i elektronika "głupieje" Poszukaj jeszcze wolnych wtyczek w drzwiach.
Krańcówka w przednich drzwiach:
Krańcówki w drzwiach tylnych:
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
Krańcówki znajdują się na mechanizmach szyb (przynajmniej powinny) i dają one centralce sygnały o skrajnych położeniach mechanizmów. Na schemacie, który Ci zamieściłem masz opisane kolory przewodów oraz miejsce ich podłączenia. Najprawdopodobniej masz je nie podłączone i elektronika "głupieje" Poszukaj jeszcze wolnych wtyczek w drzwiach.
Dokładnie jak mowi KEMOT sa taka małe mikrowłaczniki boostatnio wymieniałem mechanizm u siebie i własnie speclanie zapamietałem ten wyłacznik.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
kemot324, dzieki za przedstawienie tematu, oprócz elektrycznej wtyczki do samego silnika nie podpinalem nic wiecej w drzwiach, a wolne wtyczki sa tam napewno dwie (jak nie wiecej) rozbiore sobie tapicerke i poszukam - o wynikach poinformuje Mam nadzieje ze to bedzie TO Dzieki