Wysany: 2007-04-05, 20:02 Dlaczego koła obcierają?
Założyłem z przodu felgi 9" z ET30 na dystans 20mm i koła wytwarzają dziwne dźwięki,jęki,piski...Tak nie może być,co robić?Może dołożyć po 5mm dystans z przodu jeszcze?Pozdrawiam.
ale po co jeszcze jeden dystans chyba felgi nie obcieraja o nic
obadaj dokładnie czy nic nie obciera bo bez tego to bedziemy wrózyc ale pierwsze co przyszło mi do glowy to to ze łożyska sie odezwały.założenie dystansów zwieksza siłe jaka sa one obciazone
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
ale po co jeszcze jeden dystans chyba felgi nie obcieraja o nic
obadaj dokładnie czy nic nie obciera bo bez tego to bedziemy wrózyc ale pierwsze co przyszło mi do glowy to to ze łożyska sie odezwały.założenie dystansów zwieksza siłe jaka sa one obciazone
Dzięki za odzew!!!Sprawdzałem czy koła nie dotykają kolumn Mc'Persona,wyczuwam luz palcami rzędu kilku milimetrów. Przejechałem ok.500 metrów sprawdziłem ponownie wewnetrzną strone felgi nie ma żadnych śladów typu otarć.A co sądzisz jak bym podniósł na lewarku auto i kręcił kołem.Wiem,że kąt nachylenia kola się zmieni,ale jeżeli nic by nie ocierało,to prawdopodobnie piski czy jęki będą wydobywać sie tak jak sugerujesz z łożysk.
[ Dodano: 2007-04-05, 21:26 ]
Zeszły sezon letni jeździłem na 17" z dystansem 10mm,wszystko było Ok.W zimie jeździłem na 14" bez dystansów też było wszystko ok,ale wsadziłem teraz 20 dystanse i felgi 16" no i zaczeły się jaja.
[ Dodano: 2007-04-05, 21:35 ]
Zastanawia mnie jeszcze jedno dlaczego te dźwięki sa tylko z przednich kół,a tył jest cichy?Dystanse przód i tył są takie same 20mm.
weszly za gleboko i moga obcierac o blache oslaniajaca http://bmwfans.info/origi...34/ill-34_0028/ nr 4 na obrazku, przynajmniej u mnie tak bylo
jak dlugo ich nie odkrecasz gwint ktory wystaje za daleko moze przyrdzewiec i delikatnie ciezko to pozniej odkrecic
Ostatnio zmieniony przez mucha 2007-04-06, 15:24, w caoci zmieniany 1 raz
Ja jestem za wersja killofa.Przekreciłes stare sruby do nowych(innych)kół i pewnie weszły za głeboko.Ruszaj w te strone.Pozdro
_________________ POSIADANIE BMW JEST ZAWSZE SUKCESEM.TO NIE PODLEGA DYSKUSJI.ALE BYLOBY LEKKA PRZESADA TRAKTOWAC SAM DOWOD REJESTRACYJNY JAKO PRZEPUSTKE DO ELITY SPORTOWYCH SAMOCHODOW
spox .. przechodzilem przez to juz nie raz .. ostatnio sruby do dystasow skracalem 3 razy u tokarza - za kazdym razem wydawalo mi sie ze tyle juz wystarczy ..
_________________ prowadzisz pizzerie
masz kogos znajomego ktory prowadzi
spox .. przechodzilem przez to juz nie raz .. ostatnio sruby do dystasow skracalem 3 razy u tokarza - za kazdym razem wydawalo mi sie ze tyle juz wystarczy ..
Ja byłem w sklepie ze śrubami i klient mi tak powiedział,ze do dystansów 20mm muszą być śruby 55mm i takie kupiłem,ale we wtorek jade i je skróce o 5mm i bedzie dobrze.Jeszcze raz dzięki.Pozdro